Till förstasidan!               för nöjes skull


 

 

 

Därför är säsongen slut när publiken får ledigt

 

SÄSONGSSLUT. Just nu avverkar de stora artisterna de allra sista julkonserterna. Vill man se dem får man göra det en kväll efter jobbet, ibland tidigt i november, eller på helgen istället för alla julbestyr. När vi vanliga dödliga får ledigt senare i veckan har många kulturinstitutioner stängt ner sina verksamheter för säsongen. Eller så drar man ner på ordinarie verksamhet och stoppar in lite annat.

 

Dansstationen i Malmö, ståuppen på The Tivoli i Helsingborg, Mix Musiks världsmusik på Klaffbron i Malmö och mogendansen på Ekebo och Dammstorps gård – alla har de gemensamt att man nu stänger ner för säsongen. Men det är ju nu som vi får tid att underhållas och ta del av deras evenemang.

 

Likadant är det på sommaren. Scenkonsten har en vårsäsong och en höstsäsong och så har det varit sedan urminnes tider. Att tala om något annat är som att svära i kyrkan. Så här har det alltid varit. Men varför är det så egentligen? eventnews har ställt frågor om detta till några av Öresundsregionens evenemangsaktörer. Från de nyss nämnda får vi inga svar, men några andra kan du läsa här.

Fritte Fritzson

Fritte Fritzson, komiker Oslipat.


Hur kommer det sig att man stänger när publiken börjar sin ledighet och får tid att gå på evenemang?

     – Vad gäller humorklubben Oslipat så är det nog mest en chans för oss själva att få ta det lite lugnt ett tag, säger komikern Fritte Fritzon på Oslipat. Han menar också att sommartid och scenkonst inomhus traditionellt visat sig vara en dålig kombination.

Men vem har sagt att dom måste köra ståuppen inomhus?

 

Hade ni fått fler besökare om ni hade förlagt säsongen så att den bättre passade publikens ledighet?
     – Tveksamt. Om folk är lediga eller inte spelar nog mindre roll. Däremot försvinner en del studenter under jul/nyår och sommartid.


Om scenfolk jobbade när ”vanligt folk” är ledigt över julen och sommaren – hur mycket dyrare hade biljetterna blivit?

     – Omöjligt att säga. Vi jobbar ju redan obekväm tid eftersom vi jobbar kvällar.


Om publiken reser bort under längre ledighet? Skulle inte tillflödet av turister väga upp?
     – Turister är inte vår publik.

 

Efter julspelet om döden den 21 december på Inkonst i Malmö är det dött fram till mitten av januari. Kultur året om behöver kanske inte drabba scenfolket – låt dem ha semester. Publiken kanske vill betala för mer personal så att säsongerna stämmer med publikens ledighet. Inom just evenemang verkar inte tillgång och efterfrågan gå hand in hand. Scenfolket anpassar sig inte alla gånger efter sina kunder. eventnews har ställt frågan även till branschorganisationen Svensk Scenkonst och facken. Men ingen där och allra minst vd Ulrika Holmgaard vill prata om nyanställningar eller säsongsomläggningar överhuvudtaget just nu.

     – Tyvärr, vi har suttit i förhandling med fack i ett dygn och det är fullt upp inför jul så vi hinner inte, berättar hon. Men att ha öppet året om skulle vara ekonomiskt ohållbart tror vissa.


Torgny Nilsson

Torgny Nilsson, presschef

Malmö opera.

 

På operan i Malmö tar höstsäsongens musikal Les Misérables jullov nu. Snopet för den som tänkt passa på att se den under julens lediga dagar. Men det finns något evenemang i princip varje dag under lovet. Karlsson på taket för hela familjen, ett par föreställningar av Jenufa och den traditionella nyårskonserten.

 

Men hur kommer det sig att man sen stänger ner efter vårsäsongen, när dagarna blir längre och publiken får långledigt och tid för evenemang?
     – Arbetslagstiftningen stipulerar att man ska erbjuda alla anställda fyra veckors sammanhängande semester sommartid. Därför är det svårt för Malmö opera att spela sommartid, säger operans presschef Torgny Nilsson.

 

Sommarvikarier ses alltså inte som ett alternativ under den tre månader långa sommarstängningen.


Hade ni fått fler besökare om ni hade förlagt säsongen så att den bättre passade publikens sommarledighet?

     –Vi tror inte det. Sommarlivet försiggår utomhus. Vi tror inte folk köper biljetter till inomhusföreställningar om de förväntar sig bra väder. 

 

Om scenfolk jobbade när ”vanligt folk” är ledigt över julen och sommaren – hur mycket dyrare hade biljetterna blivit?

     –Våra biljetter på julen är inte dyrare än annars. Sommartid hade vi fått anställa en extra kör, en extra orkester och extra scenpersonal. Vi är stats-, region- och kommunfinansierade, så vad det skulle betyda för biljettpriset är svårt att svara på. Men vi hade aldrig kunnat göra det inom ramarna för vår nuvarande budget. Vi har gjort enstaka framträdanden, som Mästersångaren gratis i Pildammsparken och på Teater Hedeland i Danmark, men det har varit i början eller slutet av sommaren och alltså relativt få föreställningar.

 

Skulle publiken komma, eller reser den bort under längre ledighet? Skulle tillflödet av turister väga upp?
     – Ungefär hälften av vår publik kommer från Malmö. Vi tror att de i stor utsträckning lämnar staden för sommarlandskapet runt omkring.


Säsongen är förutom nyårskonserten slut för det här året på Malmö konserthus.

FOTO: MARIE ÖHGREN

 

Hos Malmö symfoniorkester blundar man helt för det faktum att man faktiskt har en vår- och en höstsäsong. Lussikalen körde man redan i november och Nalles julkalender klarades av i helgen. Kvar för jullediga de kommande två veckorna finns endast nyårskonserten.

 

Hur kommer det sig att man stänger, eller drar ner på ordinarie verksamhet, när publiken börjar sin ledighet och får tid att gå på evenemang?

     – Det stämmer inte hos oss i alla fall, säger Helena Linder Jareld, informatör på MSO. På nyårsafton gör vi en matinékonsert och en gala på kvällen och på Trettonafton den 5 januari gör vi vår traditionella Wienerkonsert.

 

Skulle publiken komma om ni hade öppet, eller reser den bort under längre ledighet? Skulle inte tillflödet av turister väga upp?

     – Ovan nämnda konserter gör vi varje år och de brukar vara utsålda.

 

 

Max Granström

Max Granström, vd Helsing-

borgs stadsteater.

 

På stadsteatern i Helsingborg finns det däremot evenemang under i stort sett hela julen. Mankells ubåtsteater ”Politik” gör juluppehåll till januari, men efter julafton kör man Resan till Melonia, en äventyrspjäs för hela familjen som bygger på Per Åhlins tecknade film.

     – Vi drar inte ner kring jul och nyår. Mellandagarna och tiden efter nyår spelar vi som vanligt, med god beläggning, säger teaterns vd Max Granström. På sommaren infaller skådespelarnas sammanhängande ledighet, den enda under året. Vi sysslar huvudsakligen med inomhusföreställningar. Det finns mycket väl etablerade sommarteateralternativ på till exempel Fredriksdal och Krapperup som arbetar mot sommarpubliken.

 

Hade ni fått fler besökare om ni hade förlagt säsongen så att den bättre passade publikens ledighet?

     – Mycket svårt att svara på när det gäller sommaren, då det skulle kräva en total förändring av hela årsupplägget. Dessutom finns redan starka, inarbetade teaterverksamheter i närområdet att i så fall konkurrera med.

 

Om scenfolk jobbade när ”vanligt folk” är ledigt under sommaren – hur mycket dyrare hade biljetterna blivit?

      Inte dyrare i sig, då vi redan i dagsläget spelar mycket under helg och på obekväm arbetstid.

 

Frågan är nu vad publiken tycker om de traditionella säsongerna. Och artisterna. Och alla medarbetare på och runt scenen. Ge gärna din synpunkter i vår diskussion på Facebook.

2011-12-19

 

LILL ERIKSSON

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 


 

 

 

Till

Till (Email)

Från

Från (Email)

Meddelande

 

                                                                                                  

      Kommentera! Kommentera artikeln!

 

 

 

 

 

 

Prenumerera på eventnews.ses nyhetsbrev. Gratis förstås! 

Anmäl här.

 

 

 

 

Här finns vi på Facebook!

 

Annonser:

Boka biljetter hos eventim!

Boka biljetter hos Ticnet

 

 

 

 

 

 

 

 

Besökvärt

 

 

 

 


eventnews.se   evenemang   löpet    nyhetsarkiv    Innehavare av utgivningstillstånd från Radio- och TV-verket    ©copyright eventnews.se 2007