Till förstasidan!               för nöjes skull


 

 

Nya brädar gamla på Lunds humorfestival

 

HUMOR. Det här kan verkligen bli något stort. Något riktigt stort. Det är min första tanke efter sista föreställningen Late Night at Lunds humorfestival på Stadshallen i Lund. Publiken har just fått se några smakprov från festivalen och slussas ut bakvägen mitt i natten mellan fredag och lördag. Folk är glada, men börjar bli trötta - för många har det varit en ansträngande eftermiddag och kväll – ett riktigt svettigt humormaraton med bara en halv timma att ta sig mellan de olika showerna. Tanken är kanske inte att göra som vi och se nästan allihop, men det gäller ju att passa på. Det är bara en gång om året som det är så mycket koncentrerad humor i Öresundsregionen.

 

Late Night-föreställningen med både svenska och utländska artister var slutsåld. Tanken var att presentera festivalens höjdpunkter för besökarna. För många innebar det exakt samma nummer som man redan sett under eftermiddagen. Det blev också upprepningar på grund av tv-inspelningen. Varje gång det skulle bytas lagringsdiskar fick konferencieren, Lundasonen David Batra, säga om samma sak en gång till, följt av publikens fejkade skratt. Men det var först under den här sista föreställningen som det kändes festival på riktigt. Runt om i Lund syns ju inga tält, det hörs inget på stan och gatorna är framkomliga. Dessutom – det här evenemangets största problem – det krävs separat biljett till varje föreställning – det känns inte festival. Men det är festival när stan kryllar av så här många välkända och nya artister.

 

Först ut är komikern Fredrik Lindström. Han presenterades av festivalvärden Anders Jansson som evenemangets intellektuella och högkulturella bidrag. Det visade han inte mycket prov på i sitt nummer, helt utan svenska dialekter och ordanalyser, snarare fyllt av svordomar och nonsensord. Den som var van att se Fredrik kring ett strikt avgränsat tema fick en helt ny upplevelse. Nu var han som vilken vanlig ståuppare som helst, i en allmängiltig föreställning om barndom, föräldraskap och det klassiska: skillnaden mellan män och kvinnor. I Late Night-sammandraget av den tidigare utsålda föreställningen i AF-borgen, valde han den sämre inledningen. Den absoluta höjdpunkten, om att charma och bli tillsammans med Hitler för att kunna göra slut med honom på ett grymt sätt, behövde han aldrig ta till. För nu, denna andra gång, flöt det mycket bättre för Lindström och publikresponsen saknades inte längre.

 

Det är de nya artisterna som ”äger” på festivalens första dag. Visst är det lite småputtrigt och roligt att höra de gamla humordrakarna Jan Sigurd och Anna-Lena Brundin snacka och sjunga på bredaste skånska. De figurerade som ett medelålders countrypar på husbilsturné – ett tema som inte lockade full publik i Stadshallen. Om sanningen ska fram satt vi några stycken och nickade till under deras sista vaggvisor. Annat än vaken vågar man inte vara under rivjärnet Ann Westins anförande om orättvis representation och äldrevård. Det är småskoj, men förutsägbart och inget nytt.

 

Nej, mer uppiggande var festivalnyheten brittiska Shazia Mirza med rötter från Pakistan. Hon har inga hämningar alls när hon talar om sitt liv som modern muslim. Och de tre clownerna 123Schtunk som gör ett minst sagt galet utdrag ur Strindbergs Hemsöborna, får publiken att gapa av häpnad. Ett riktigt nytänkande nummer gör även nyzeeländske komikern Sam Wills som ”The Boy with tape on his face”. Kanske var den stora svarta tejpbiten över hans mun hans protest mot det dåliga ljudet i stadshallen. Men den dialogfria föreställningen är universal med bara ansiktsuttryck och enkla hjälpmedel som sjungande grytvantar, ballonger och en damklänning. De på främsta raden som träffades av klammer från häftpistolerna skrattade däremot inte.

 

Tänk då på amerikanska Pajama Men, som skulle göra sitt nummer direkt därefter – barfota (!) i pyjamas. Duon var en ny skoj bekantskap, på rekommendation av frånvarande Johan Glans. Som marionetter styrs dessa fullvuxna karlar genom ett klumpigt kafferep, som snart urartar helt.

I och med Anders Jansson och Johan Westers känningar i tv-världen är festivalen i Lund snart rikskänd. Det behöver inte dröja särskilt länge innan universitetsstaden är en internationell spelplats för högklassig humor, om man fortsätter hitta bra artister som också lockar utländska gäster.     


Humorfestivalen är inte bara skratt och flams. Många av komikerna använder sig av allvarliga delar i sina nummer. Ännu längre går Yvonne Skattberg och Måns Möller som båda berättar om sina personliga erfarenheter av tuffa familjeangelägenheter. Hon berättar väldigt målande om sin dotters sjukdom och ifrågasätter psykiska diagnoser i sin utsålda föreställning ”Alla har ADHD”. Han talar rörande om sin autistiska och utvecklingsstörda son. Utan att riktigt själv klara av det. Efter deras föreställningar står det klart – i livet behövs både gråt och skratt.  

 

LILL ERIKSSON

Jan Sigurd och Anna-Lena Brundin.

Jan Sigurd och Anna-Lena Brundin lockade den äldre delen av Lunds humorpublik.

FOTO: CHRISTIAN ERIKSSON

 

Månteatern i Lund.

Månteatern levde upp under humorfestivalen. Yvonne Skattberg lockade fullt hus.

 

Fredrik Lindström fyllde hela AF-Borgens största sal.

Fredrik Lindström fyllde hela AF-Borgens största sal. Hans och fem andra av de 35 föreställningarna på första festivaldagen var utsålda. Inför lördagen var endast Jansson och Westers egna show slutsåld.

 

Yvonne Skattberg

Yvonne Skattberg vågar sig på det mesta på scenen.

Hon berör både med humor och allvar.

 

Johan Wester värmer upp publiken i Stadshallen.

 

Humorfestivalen märks inte så mycket ute på stan.

Humorfestivalen märks inte så mycket ute på stan.

Med ännu fler nya unga artister kanske den unga

publiken också kommer?

2012-09-01


Fler bilder på humorfestivalens artister

 

FOTO: TOMMY LINDHOLM

 

Johan Wester och Anders Jansson

Anders och Måns.

Anders och Måns.

 

 

 

 

 

 

 

 

Festivalens värdpar Johan Wester och Anders Jansson.

Babben Larsson

Babben Larsson.

Adde Malmberg

Adde Malmberg.

Marika Carlsson

Marika Carlsson.

Henrik Dorsin

Henrik Dorsin.

Fåfäng Unplugged

Fåfäng Unplugged.

Grotesco

Grotesco.

Karin Adersköld

Karin Adersköld.

FOTO: TOMMY LINDHOLM

 


 

 

 

Till

Till (Email)

Från

Från (Email)

Meddelande

 

                                                                                                  

      Kommentera! Kommentera artikeln!

 

 

 

 

 

 

Prenumerera på eventnews.ses nyhetsbrev. Gratis förstås! 

Anmäl här.

 

 

 

 

Här finns vi på Facebook!

 

Annonser:

Boka biljetter hos eventim!

Boka biljetter hos Ticnet

 

 

 

 

 

 

 

 

Besökvärt

 

 

 

 


eventnews.se   evenemang   löpet    nyhetsarkiv    Innehavare av utgivningstillstånd från Radio- och TV-verket    ©copyright eventnews.se 2007