Till förstasidan!               för nöjes skull


 

 

Digital kanal i Lund får pengar för att sprida scenkonst

IT. Det ska bli lättare för den som inte fysiskt kan eller vill ta sig till arenor för att uppleva olika evenemang. Med streamingteknik försöker Lundanättjänsten Play Kultur att etablera sig som kanal för konserter, konst, opera- och teaterföreställningar. Redan för över fyra år sedan försökte initiativtagarna Johannes Nebel och Jonas Söderström att förverkliga sin idé, men det har gått trögt att skriva avtal med upphovsmakarna. I somras fick de ändå 840 000 kronor från statliga Kulturbryggan och senare också 1,3 miljoner kronor av Svenska Postkodlotteriet för att utveckla tjänsten.
  – En svensk kulturkanal kan revolutionera både tillgängligheten och kulturlivet i stort, säger Johannes Nebel som dock inte lyckats få till ett samarbete med Öresundskommittén.

 

Där gör man samtidigt samma sak tillsammans med Malmö Symfoniorkester och Det Kongelige Teater i Köpenhamn i ett EU-projekt sponsrat med sju miljoner kronor. Istället satsar Lundautvecklarna på andra svenska kulturinstitutioner, men har än så länge bara Göteborgs Symfoniker som partner. Att visa föreställningar digitalt är inget nytt och flera scenkonstaktörer gör det redan i egen regi. Just denna tjänsten sägs samla allt svenskt kulturutbud på samma ställe, men vad den stora vinningen är för publiken - jämfört med att scenerna laddar upp sina föreställningar på ett ännu större ställe som till exempel Youtube är inte helt klar.   
  – Tjänsten kommer att påminna om andra kostnadsfria tjänster, som Svt:s och Sveriges radios utbud på nätet, säger Johannes Nebel.

  

På deras sajt kommer endast material som lagts upp av ansluta aktörer och organisationer.

  – Detta gör att urvalet och kvalitén kommer att vara betydligt mera konsekvent och naturligtvis själva inriktningen - att det handlar om kultur. Vi hoppas kunna lägga till mycket som idag inte är särskilt väl utvecklat, fortsätter Johannes. De vill att tjänsten ska kunna presentera flerskärmsinnehåll med text, översättningar och sidoinformation. Dessutom ska man kunna söka på ett annat sätt genom taggning.

  – Vi vill korsreferera mellan olika kultur- och konstformer för att skapa nya kopplingar mellan aktörer, inte minst för tittarens nytta och nöje. Den som tittar på en ouvertyr av Tjajkovskij ska också hitta pjäsen, baletten och seminariet som handlar om Shakespeares gärning.
  – Den största skillnaden ligger inte i tekniken utan i urval, innehåll och paketering, avslutar Nebel.

I dagarna meddelade regeringen att Kulturrådet ska utreda en digitalisering av de svenska scenerna. På sikt ska de bli tillgängliga för fler.

2013-01-09

 

LILL ERIKSSON

 

 

 


 

 

 

Till

Till (Email)

Från

Från (Email)

Meddelande

 

                                                                                                  

      Kommentera! Kommentera artikeln!

 

 

 

 

 

 

Prenumerera på eventnews.ses nyhetsbrev. Gratis förstås! 

Anmäl här.

 

 

 

 

Här finns vi på Facebook!

 

Annonser:

Boka biljetter hos eventim!

Boka biljetter hos Ticnet

 

 

 

 

 

 

 

 

Besökvärt

 

 

 

 


eventnews.se   evenemang   löpet    nyhetsarkiv    Innehavare av utgivningstillstånd från Radio- och TV-verket    ©copyright eventnews.se 2007