Till förstasidan!               för nöjes skull


 

 

Spitfire

Spitfiren visades upp i avancerad flygning. FOTO: CHRISTIAN ERIKSSON

 

 

Lång väntan på regnig flygdag


Flygshow som köades bort

 

FLYGSHOW. Vädersiarna hade lovat en solig och fin söndag, men för Vallåkraträffens besökare blev det precis tvärtom. Regn och blåst, men massor av annat fint från ovan.

 

Innan man kunde se 600-årsjubilerande Landskronas påkostade flygevenemang var man tvungen att köa i uppemot två timmar beroende på ankomst. Tur man inte visste då att nästan lika långa köer väntade vid hemresan. Man skulle så klart kört hemifrån i ottan. Bilköerna till och från Viarps flygfält brukar vara tröttsamma vid vanliga bilträffarna, men nu slogs nya rekord med tidvis helt stillastående trafik. Med enbart en tillfartsväg öppen till parkeringsplatserna ringlade bilköerna ända ut på motorvägen. De fem trafikpoliserna nöjde sig med att lojt bevaka läget från en och samma plats någon kilometer från entrén.

 

Fick vända hem

Väl inne på området bjöds på en hisnande uppvisning av bevingade farkoster. Mörka moln envisades med att dra in över skådeplatsen. Sikten var inte den bästa, men piloterna manövrerade säkert och vant genom stark sidovind och strax under de tätaste molnen. Förevisningsflygningen med SK16 som skulle vara avancerad blev bara en vända in över flygrakan, sen fick ovädret piloterna att vända hem till Roskilde.

 

Mitt i flygshowens andra del köar fortfarande besökare ute på landsvägen. Ingen svänger av till fårvallningen som är ett evenemang utanför Landskrona samma söndag. Enda djuren som syns på flygfältet är ett gäng förskrämda kråkor som förvillat sig in i luftrummet över Viarp. Och ett rådjur som får frispel ute på stubben när JAS 39 Gripen vräker sig in med ett öronbedövande dån till publikens stora hänförelse. Det är fler som blir rädda, trots kommentatorns tidigare varningar. Öronpropparna som denne utlovar har redan tagit slut. Små barn gallskriker, men varken dem eller de maxade bilhögtalarna på bilträffen intill kan överrösta fjärde generationens stridsflygplan.

2013-08-19

 

LILL ERIKSSON

 

Fotnot. Läs om flygplanens historia här.

 

Nästa helg tar flygklubben i Landskrona emot intresserade som vill testa att provflyga.

Spitfire MK XVI. FOTO: CHRISTIAN ERIKSSON

 

JAS 39 Gripen lät lika mycket på rygg. Varför inte dela ut öronproppar till besökarna i entrén nästa gång? Många barn stod oskyddade när flygplanen dundrade förbi. FOTO: CHRISTIAN ERIKSSON

 

Segelflygare inför landning. FOTO: CHRISTIAN ERIKSSON

 

Saab Safir, SK 50.

Saab Safir, SK 50. FOTO: CHRISTIAN ERIKSSON

Spitfire MK XVI akterifrån och...

 

De Havilland Tiger Moth SK 10

De Havilland Tiger Moth SK 10.

 

 

 

Även den som inte vill flyga själv kan ha roligt med flygplan.

 

... på väg upp.

 

Pär Cederqvist gjorde flera spännande uppvisningar.

 

JAS 39 Gripen

Ibland blir det JAS 39 Gripen som blir jagad.

 

 

 

Pitts S2C. FOTON: CHRISTIAN ERIKSSON

 


 

 

Till

Till (Email)

Från

Från (Email)

Meddelande

 

                                                                                                  

      Kommentera! Kommentera artikeln!

 

 

 

 

 

 

Prenumerera på eventnews.ses nyhetsbrev. Gratis förstås! 

Anmäl här.

 

 

 

 

Här finns vi på Facebook!

 

Annonser:

Boka biljetter hos eventim!

Boka biljetter hos Ticnet

 

 

 

 

 

 

 

 

Besökvärt

 

 

 

 


eventnews.se   evenemang   löpet    nyhetsarkiv    Innehavare av utgivningstillstånd från Radio- och TV-verket    ©copyright eventnews.se 2007