logga5 röd                                                  - för nöjes skull


 

harpa

FOTO: BENGT ALM

Udda, brett och internationellt

 

Mångkulturell festival tillbaka vid Östersjön

 

FESTIVAL. Runt 700 artister, från svenska kändisar till utländska förmågor, kommer till Östersjöfestivalen i mitten av juli. Ett ypperligt tillfälle att uppleva exotisk musik helt gratis.  

 

Från "down under"

Kanske beror det på läget – Karlshamn ligger rätt till logistiskt sett och här är förbindelserna och kontakterna med grann-länderna intensiva. Men hur hamnade tasmanske Rob Tognoni i Karlshamn? Sedan sex år tillbaka har han och bandet spelat flitigt i Europa och kanske är det hans rötter här som drar. När Rob var fjorton år dog hans far, immigrerad från Italien, i en bilolycka. Efter det blev Rob besatt av att spela gitarr och flydde sorgen i musiken. Tognoni och hans band spelar blues och rock, men tillhör inte headlinenummerna när de spelar på olika festivaler. Däremot finns det kritiker som menar att Mr Tognoni gör en flera gånger bättre insats än sina mer säljande bluesbröder.

 

Många strängar på lyran

Sverige kommer också med ett udda bidrag - chilenskfödda Monica Ramos. Med sålda album i över fyrtio länder är hon en av världens mest framstående harpister, som tyvärr många hemma i Sverige totalt missat. Det är synd för hon bjuder på helt ny modern harpmusik. Efter traditionella jobb vid Stockholms Filharmoniska Orkester, Radiosymfonikerna och den Svenska Kammar-orkestern i Örebro satsade hon på sitt eget. Hon ger nytt liv till det urgamla instrumentet i egna kompositioner eller i musik av producent Per Andreasson, som ligger bakom Sarah Brightmans och Roger Pontares musik.

 

Polsk operapop

Från betydligt närmare håll kommer operaartister som arrangören menar håller världsklass. Det är unga solister från olika operor i Warszawa som anammat Rhapsody in rock-konceptet i konserten "Melodies of the world". Det utlovas en annorlunda musikalisk jorden runt-resa tillsammans med fyra begåvade polska artister, som blandar klassisk musik och pop.

   Det är sopranerna Anna Cymmerman och Iwona Tober som sjunger världshits i kapp med tenorerna Tadeusz Szlenkier och Leszek Swidzinski, som har bjudits in förut vid högtidliga tillfällen av den svenska regerigen. Musiken är välkänd bland annat från Italien, USA, Spanien och Ryssland, men omarbetad i nya profssiga arrangemang. Konserten genomförs med Karlshamns Musiksällskaps symfoniorkester.

   Det svenskpolska samarbetet hålls i hop av den polske dirigenten Krzysztof Urbanski. Han verkar knappt torr bakom öronen, men skenet bedrar. Krzysztof har, trots sin ringa ålder, hunnit med en karriär i flera berömda orkestrar, som Polska Radions Nationella Symfoniorkester, Prags Radios Symfoniorkester och Warszawas Filharmoniska Orkester.

Av Lill Eriksson, 070706

 

melodie swiata 3kurbanski_foto

På sin fritid komponerar Krzysztof Urbanski musik – en hobby som har gjort honom prisbelönt.

 

OM festivalen

Karlshamn Baltic Festival är det nya officiella namnet på evenemanget med anor från 1960-talet.

   Det började med lite sommarunderhållning i Vägga fiskehamn. När festivalen flyttades in till centrum blev det en folkfest, som de senaste åren har haft närmare en kvarts miljon besökare. Musik, från jazz till sambarytmer, är huvud-ingrediensen, bl. a. avgörs Baltic Song Contest med etablerade artister från Östersjöländerna som tävlar mot varandra.

   I sångtävlingen har  bland andra Sofia Käll-gren, Peter Jöback och  Christer Björkman del-tagit. Den spelas in varje år av polsk teve. Av tradition är förbindelser med länderna i öst goda, särskilt när det gäller kultur, bl. a. har ryska konstskatter ställts ut.

 

 


 

 


eventnews.se    nyhetsarkiv           Innehavare av utgivningstillstånd från Radio- och TV-verket          ©copyright eventnews.se 2007