logga5 röd                                                    - för nöjes skull


 

Liv och mening i skånsk poesifestival

 

”Ja visst gör det gör ont när knoppar brister. Varför skulle annars våren tveka?– hört den förut? Mer dikter hörs snart...

 

DIKT. Klockan är fem i tre denna mänsklighetens eftermiddag. Orden samlar femtio dikter i en bok om utmaningen att vara människa i vår tid – en utmaning som kräver att vi tar oss själva och våra liv på allvar, men inte utan en samtidig anspråkslös lätthet. Några av dikterna läser författaren Otto von Friesen från Råå som är en av de sydsvenska poeter som kommer till poesifestivalen i Helsingborg i nästa vecka. Han vill få oss att söka den enskilda men ändå gemensamma väg som leder till liv och mening.

Ny festival

Hans och andras vägvisningen sker helt kostnadsfritt när föreningen Poetisk Plattform arrangerar sin första poesifestival som i staden. Där vill man att fler ska bli nyfikna på att lyssna till, läsa och skriva poesi.

   – Ibland känns det som om författare som inte skriver deckare är osynliga, säger ordförande Mikael Rudesjö som själv började skriva poesi efter positiv respons av läraren på gymnasiet. Det var friheten, att få använda språket hur han vill, som fick

Poesifestival i Helsingborg

Det går inte leva på att skriva poesi, men det är inte därför man håller på.

– De känsloladdade texterna som vi skriver kan inte uttryckas på något annat sätt, menar Mikael Rudesjö och Erik Pousette i föreningen Poetisk Plattform.

FOTO: LILL ERIKSSON

 

honom att fortsätta i genren.

 

SM-mästare i poesi

Festivalen med ordkonst och musik inleds nästa veckoslut på Helsingborgs stadsbibliotek för att avslutas på biblioteket i Höganäs där kulturprisade Conny Palmkvist framträder med dikter ur bland annat senaste alstret Två hus vid slutet av en väg.

   Dagarna innan finns både etablerade och mindre kända poeter på plats i Helsingborg, bland annat förra årets Sverigemästare i Poetry Slam, Olivia Bergdahl.

Till festivalen kommer också Lundalyrikern Åsa Maria Kraft, som belönats med Sveriges Radios lyrikpris 2006 och diktaren Ulf Karl Olov Nilsson som debatterar med kritikern Ann Lingebrandt.

En som varit med betydligt längre är poeten Erik Pousette från Helsingborg. Han skriver gärna om arbete, som han tycker är ett ämne som blivit styvmoderligt behandlat.

   – Jag försöker se skönheten i vardagen. Oftast är det det lilla som är vackert.

 

SGK

FOTO: SGK

Poesi även för unga

Men under festivalen kommer han att anpassa sin läsning till den yngre målgruppen och läsa dikter om sin uppväxt och skoltiden i Mellansverige. Ungdomar har anledning att vidga de litterära vyerna den kommande helgen, som publikmagnet engageras Popkorndeltagarna SGK, en lokal rappgrupp med Lil E och Skakir Kahn, som på sitt sätt också kan trolla med orden.

   – Det är i tonåren som man har funderingar, men det lilla formatet är lätt för alla att ta till sig. En roman kräver så mycket mer, fortsätter Rudesjö som tycker att just diktskrivande gör det lättare att möta läsaren. I början kan det handla mest om olycklig kärlek, men sedan breddas intresset och då finns det poesi om allt från årstidernas gång till Ikea-soffor. 080130 LILL ERIKSSON

 

Fotnot. Läs mer om föreningen Poetisk Plattform på deras hemsida.


 

Banbrytande teckenspråkspoesi

 

DÖVKULTUR. Debbie Rennie är född och uppvuxen på den amerikanska östkusten men är sedan länge verksam i Sverige och Europa. I nästa vecka turnerar hon i Sydsverige med Riksteatern och föreställningen Solo som bygger på tretton av hennes dikter.

   – Händelserna i världen påverkar min poesi. Jag vill göra en föreställning som lyfter fram de unga dövas stolthet för sin egen kultur och teckenspråket, dess förutsättningar, utveckling och livskraft, säger Debbie Rennie som med sin poesi har tillfört en flerdimensionell och nyskapande berättarteknik.

Teckenspråkspoesin introducerades i USA på 1960-talet, men etablerades inte förrän tjugo år senare när man började arbeta direkt på teckenspråket. Poesi på teckenspråk följer teckenspråkets förutsättningar och möjligheter. I Sverige är teckenspråkspoesi en relativt ny konstform inom den döva kulturen.

 

Erkännande av dövas kultur

Föreställningen Solo rör sig kring livets stora och allmänmänskliga ämnen – vardagens glädjeämnen och problem, och det blir både politiskt och humoristiskt. Samtidigt visas korta stämningsskapande filmsekvenser som projiceras mot bakgrunden. För regin svarar Lars Otterstedt, sedan många år verksam som skådespelare och regissör på Tyst Teater. Ensemblens främsta syfte är att främja teckenspråket som scenspråk och erkännandet av dövas kultur. 080130

Poesi

 


 

 

Till

Till (Email)

Från

Från (Email)

Meddelande

 

                                                                                                  

 

Prenumerera på eventnews.ses nyhetsbrev. Gratis förstås! 

Anmäl här.

 

 

 

 

 


eventnews.se     nyhetsarkiv                 Innehavare av utgivningstillstånd från Radio- och TV-verket             ©copyright eventnews.se 2007