logga5 röd                                                  - för nöjes skull


 

Gamlingar behöver Siesta - och vice versa...

 

FESTIVAL. ”Ära – Skyldighet – Vilja” gäller än i dag vid det gamla dragonregementet i Hässleholm, i norra Skåne. Numera har P2 och Kungliga Skånska Trängregementet T4 gått i graven och ersatts av en ungdomsgård. Utöver fritidsaktiviteter arrangeras musikfestivalen Siesta på markan, som den gångna helgen tack och lov lockade även andra familjemedlemmar.

 

Unga och gamla

Tillbaka till det militära mottot, som stämmer väl överens med helgens festival – ära kände nog de nykomlingar som spelade på samma scen som några av Sveriges tunga dragplåster. Tidigare år har The Ark, Timbuktu och Weeping Willows stått givakt inför de tusentals besökare som hittar till de nordskånska skogarna sista helgen i maj varje år. Skyldigheten fanns glädjande nog bland några av de föräldrar som kom till den vibrerande markan tillsammans med sina minderåriga barn. Viljan kommer automatiskt när evenemang som detta bjuder något åt alla. Till Peps välkända Hög standard gungade både 60- och 70-talister, för att sedan svänga bort till Mustaschs scen för att hoppa och tjoa med sina lågstadieungar under parollen Double Nature.

  

Trygghet...

Redan när festivalens grindar öppnade var det gamla publikrekordet slaget, trots regntunga skyar. Befarat åskregn blev bara några stänk och alla artister dök plikttroget upp, trots flygstrejken. Hela 4 000 besökare kom under de två dagarna, varav merparten mellan 15 och 20 år hade säkrat den ideella föreningens ekonomi genom förköpsbiljetter.
- Det känns tryggt att vara i hamn ekonomiskt, tyckte Mikael Fredholm, festivalgeneral i en kommentar till Kvällsposten.

 

...kräver vilja

För att även göra det tryggt för festivalbesökarna hade man nytt för i år hägnat in den tillhörande campingplatsen och anlitat vakter. Nästa år är det upp till föräldrarna att visa sin goda vilja. Detta är visserligen en ungdomsfestival, arrangerad av och för unga, men några vuxna i och kring området kanske kan mildra antalet överpåverkade tonåringar, omhändertagande och det våldtäktsförsök som tyvärr också måste förknippas med årets festival.

 

AV LILL ERIKSSON, 070528

 

Direkt till Markan och Siesta

 

 Om Markan

 

Kulturföreningen Markan i Hässleholm grundades 1989 och är en förening dit man kommer för att roa sig, spela biljardbord, pingis, spel, eller använda klättervägg och skateboardramp. Andra lyssnar på musik, tittar på TV, fikar eller bara tar det lugnt efter skolan eller jobbet.

   Markan har fått sitt namn för att det ligger på ett gammalt nerlagt regemente. Det är medlemmarna tillsammans med styrelsen som driver verksamheten i huset. Ungdomarna deltar i alla beslut som tas i föreningen.
   I katakomberna under Markan finns en fullständigt utrustad inspelningsstudio Studio Seniorita som redan producerat flertalet demos åt blivande stjärnor. Studion drivs i samarbete mellan Markan och Studiefrämjandet.

 

peps

Peps Blodsband gör favorit i repris - gubbarna har åldern inne för att få liv även i Siestas äldre publikum.  FOTO: LILL ERIKSSON

siesta entré
 siesta mustach 02

Snart tioårsjubilerande Mustasch från Göteborg avslutar sin bejublade konsert med sommarplågan Double Nature. FOTO: LILL ERIKSSON

 

siesta2

 


eventnews.se    nyhetsarkiv           Innehavare av utgivningstillstånd från Radio- och TV-verket          ©copyright eventnews.se 2007