logga5 röd                                                  - för nöjes skull


 

Soilwork under en spelning i Malmö för ett par år sedan.

Soilwork med rötter från Skåne minns tiden bland punk- och reggae-

banden i Landskronas replokaler. Sedan flera år tillbaka turnerar de

världen över.

FOTO: EVENTNEWS.SE

 

Lugnare i Europa

Då hade han och de andra killarna i bandet ännu inte fyllt 30 år, men var ändå veteraner i branschen. Soilwork var kanske inte så kända hemma i Landskrona och Helsingborg, men desto större i utlandet efter fina utmärkelser, MTV-videos och turnéer på Wacken Festival och spelningar i Japan och USA. Men, till hårdrocksmeckat Sweden Rock Festival har man tackat nej.

   – Vi blev erbjudna bensinpengar och en back öl, förklarar Speed. Trots detta har Soilwork inte suttit sysslolösa.

   – Turnén med den årliga metalcirkusen Ozzfest i USA var naturligtvis något helt annorlunda än att spela på till exempel KB i Malmö, fortsätter Speed utan att låta förmäten. Han uppskattar de lugnare konserterna i Europa, här kommer publiken för att lyssna på musiken.

   – I USA är det våldsammare, där går många biffar i nätlinnen på konsert för att slåss, säger Speed och menar att delar av publiken inte bryr sig om vem som spelar på scenen.

 

 

Björn "Speed" Strid.

Soilworks frontfigur ”Speed” döptes till Björn Ove Ingemar Strid, efter fotbollslaget som han faktiskt också spelat i under 10 år.

FOTO: EVENTNEWS.SE

 

OM Soilwork...

Bandet började sin bana 1995 under namnet Inferior Breed, men 1997 bytte gruppen  namn till Soilwork. De spelar melodisk dödsmetall, influerade av bland annat Devin Townsend.

 

Björn ”Speed” Strid – sång

Ola Frenning – elgitarr

Sven Karlsson – keyboard

Dirk Verbeuren - trummor

 

1998  - Steelbath Suicide

2000 - The Chainheart 

               Machine

2001 - A Predator's Portrait

2002 - Natural Born Chaos

2003 - Figure Number Five

2003 - Rejection Role

2003 - Light the Torch

2003 - The Early Chapters

2005 - Stabbing the Drama

2007 - Sworn To A Great    

               Divide

 

 

 

Hårdkokt på export

 

Framgångsrika Skånerockare aktuella med nytt album

 

SKIVAKTUELLA. En av de absolut största hårdrocks-exporterna från Sverige de senaste åren är skånska Soilwork som nådde stor framgång med sitt senaste album "Stabbing The Drama".

   Nu är de tillbaka med "Sworn To A Great Divide", som släpps den 19 oktober och första singeln den här gången heter "Exile". Vi har haft ett snack med sångaren Björn "Speed" Strid, från Glumslöv.

 

Skåningar stora i USA

Det är något med svenska musikdemos, som på de mest märkliga vis till slut hamnar i rätt händer. Roxettes ”The Look” är ett exempel och hade det inte varit för Arch Enemys Mike Amotts kvicka agerande, via en butik i Helsingborg, hade skånska Soilwork troligen inte världsturnerat med Stabbing the Drama 2005.

   – Vi hade flyt, skivbolaget får in säckvis med demos, men Mike såg till att vi hördes, säger Glumslövskillen Björn ”Speed” Strid.

 

Soilwork

FOTO: NUCLEAR BLAST

 

Musikalisk bredd

Vid Soilworks tidigare klubbframträdande i Malmö har publiken varit helt på det klara med vem som står på scenen. Soilwork har som namnet antyder arbetat sig fram från grunden, testat nya musikaliska vägar och funnit känslan för tidlösa melodier.

   – Det känns som det var igår vi repade nere på Alléskolan, säger Speed som inte har glömt Landskrona. Med rätta viljan kan man skönja spännande tongångar i dödsmusiken, från den reggae och råpunk som gällde i stan då.

   – Men, hårdrocken har alltid varit störst för mig, berättar Speed och minns de gamla Black Zabbath-skivorna som han hittade i föräldrarnas källare hemma i Glumslöv. Så fasligt dödshård är han inte, utan erkänner snart att han älskar hederliga Dio och Accept.

   – Att våra texter handlar om döden ska inte ses som något negativ – efter regn kommer sol, avslutar Speed och menar att hoppet alltid finns med i deras texter.

 

Av redaktionen, 070829

 

 

Tipsa en vän!

Till

Till (E-post)

Från

Från (E-post)

 

 


eventnews.se    nyhetsarkiv           Innehavare av utgivningstillstånd från Radio- och TV-verket          ©copyright eventnews.se 2007