Förstasidan                                                    - för nöjes skull


 

Orkestern i sopoperan. Sopoperan spelas i det gamla tegelbruket i Halmstad. Djävulen och ängeln brottas som vanligt mot varandra.

Sopopera i Halmstad.

FOTO: PATRIK LEONARDSSON

Miljöföretag anlitar operasångare för sopteater

Rikard Söderberg spelar huvudrollen i Sopoperan.

Rickard Söderberg engagerar sig just nu i sina två främsta intresseområden - opera och miljö.

FOTO: PATRIK LEONARDSSON

MILJÖ. Minska energiuttaget. Minska utsläppen. Minska växthuseffekten. Jo, men hur? Lösningarna finns och för att nå ut med dem arrangeras nu Sopopera i Skåne. I början av september samlas konsumenter, producenter och experter i Halmstad för att diskutera miljöfrågorna. Och så blir det då en hel aria om klimatet i Wallbergs gamla tegelbruk vid Slottsmöllan. Det blir tvära kast för operasångaren som står i centrum. Malmös framgångsrike tenor Rickard Söderberg, senast aktuell i Grassmans L´opera Seria, på Drottningholms slottsteater, ställer nu snabbt om inför huvudrollen i Sopoperan. Frågan om hur vi ska leva miljövänligare ställer operaföreställningen med libretto av Inger Edelfeldt till nyskriven musik av Ann-Louise Liljedahl. Men förutom arian kommer under klimatevenemanget den 4-14 september en mängd utställare med innovativa och klimatsmarta svar för att visa hur vi kan leva bättre. En expertpanel finns också på plats under eventet som arrangeras av Halmstad Energi och Miljö, Stena och Ragnsells. De planerar bland annat att utbilda inom tre tema; avfall och återvinning, energi och transporter.

Tenoren Rickard Söderberg, Malmö, tycker till om miljön.

 

Vad upprör dig mest när det gäller miljön?

   Att människor inte tar personligt ansvar. Vi kan inte fortsätta vara passiva med ursäkter som att "det är ju Polen som står för det mesta av utsläppen i Östersjön" eller att "det är USA som inte skrivit under Kyotoprotokollet", utan vi måste alla skaffa oss kunskap och leva efter den. Du är ju mycket engagerad även privat?

   Absolut, men när man pratar om att förändra sin livsstil, då drar folk öronen åt sig. Det är framför allt tre frågor det handlar om; konsumtionen, maten och transporterna. När det gäller transporter börjar folk bli medvetna. Vi har förstått att vi måste flyga mindre och minska bilismen. När det gäller konsumtionen så är medvetenheten uppenbart fortfarande låg, när vi går på handelns uppmaningar att köpa oss till lycka… vilket naturligtvis inte fungerar. Den värsta miljöboven av alla är ändå maten. Östersjön har numera 7 av världens 10 största havsbottenöknar som till stora delar beror på det konventionella jordbrukets utsläpp av kväve och fosfor. Det resulterar i övergödning av havet och algblomning, och nu kan vi snart inte ens bada i havet längre. Och vi kan inte skylla på någon annan än oss själva.

Hur tänker du?

   Jo, att medvetenheten om vad vi äter måste öka, och det enskilt största miljöproblemet på jorden är faktiskt kött. Vi kan helt enkelt inte fortsätta äta kött i dessa groteska mängder om vi tror att vi ska ha ett jordklot kvar som vi ska leva på. Enligt FN står köttproduktionen för nästan 1/5 av världens utsläpp av växthusgaser. Ett kilo kött kräver omkring 10 gånger mer resurser att producera än motsvarande mängd vegetabiliskt protein. Varje sekund försvinner hundratals kvadratmeter oersättlig regnskog för att odla foder till köttdjur. Varje timme utrotas flera djurarter för att de inte längre har någonstans att leva. Det är mer än alla jordens samlade transporter. Jag menar, med nästan en miljard människor som svälter, översvämningar, orkaner, issmältning, ökenspridning och regnskogsskövling fattar jag faktiskt inte riktigt hur man ohämmat kan fortsätta att äta kött. Men dessa fakta provocerar både människor och industrin. Människor för att det innebär att de måste göra förändringar i sin livsstil, och industrin för att det ligger enorma pengar i att producera och handla med djur.

Hur bidrar du själv tycker du?

   Jag har varit vegetarian i arton år. Min man och jag äter dessutom en hel del veganskt, och självklart ekologiskt och biodynamiskt så långt det överhuvudtaget är möjligt. Utöver det har vi också medvetet valt att bo smått, att ha låg inomhustemperatur, att planera våra semestrar miljövänligt samt att investera i kvalitet framför slit-och-släng. Vi köper inga julklappar eller onödiga presenter utan satsar istället på spännande upplevelser. Vi har varken bil eller morgontidning, och så är vi ju båda politiskt engagerade och drar vårt strå till stacken där. Det viktigaste är nog ändå att jag dels försöker skaffa mig så mycket kunskap jag kan själv och sedan försöka föra detta vidare till andra. Trots detta så gör jag självklart massa fel och missar och är inte nåt helgon.

Stor operakonst har blandats med ett dramatiskt miljöengagerat budskap tidigare. Till exempel i librettot; Karl Birger Blomdahls tonsättning av Harry Martinssons rymdepos Aniara...

   Klimattemat saknar verkligen inte dramatik, det är på liv och död, så den musikdramatiska formen kan förstärka känslan av att vi alla måste göra något – nu. 080825

 

AV SUSANNE SÖRENSEN

 

Rickard Söderberg spelar Sopopera.

- Med en gång kändes det helt fantastiskt att få kombinera mina två största engagemang i livet; miljö och musikdramatik. Det är ett otroligt privilegium, och jag är både stolt och glad över att få vara med och påverka för något som är så otroligt viktigt, säger tenoren Rickard Söderberg.

FOTO: PATRIK LEONARDSSON

 

 

 

Sopoperan bjuder på mycket mer än bara sopor.

FOTO: PATRIK LEONARDSSON

 


 

 

Till

Till (Email)

Från

Från (Email)

Meddelande

 

                                                                                                  

 

Prenumerera på eventnews.ses nyhetsbrev. Gratis förstås! 

Anmäl här.

 

 

 

 

 


eventnews.se     nyhetsarkiv                 Innehavare av utgivningstillstånd från Radio- och TV-verket             ©copyright eventnews.se 2007