Förstasidan                                                    - för nöjes skull


 

Svegis

På resande fot med The Negatives, som pappa får Michael "Svegis" Svegbrant pussla och ta ledigt för att kunna hålla på med punkrocken utomlands.

 

   – Det är ju en marknadsföringsgrej också. Det är skivbolagens plan att satsa på pojkpunkband, med söta pojkar. Det kan vara lite känsligt att ta skitta typer som vi, säger han och tror det är därför deras punk sällan spelas i radio eller syns i media.

   – Musiken är business som ska generera pengar. Lite uppmärksamhet har The Negatives ändå fått. Senast på en filmfestival i Landskrona då den nästan timlånga dokumentärfilmen om dem, Back at the front, av Bengt Andersson och Thomas H Johnsson visades. Den skildrar den oglamorösa tiden 2002 då bandet spelade in sin första skiva på fyra dagar nere i Tyskland, samtidigt som de försökte sköta sina spelningar. Hur var det att ha en kamera i hasorna hela tiden?

   – Till en början ganska jobbigt, men sen tänkte vi inte så mycket på det. Vi känner ju filmarna så det var helt okej, säger Svegis som varken ser filmen eller lyssnar på de egna plattorna.

   – Jag gillar inte att se mig själv…och så går man vidare, nu gäller det nya.

 

Även Sverige i sommar

Det är den inställningen som för The Negatives i en positiv riktning. Nästan vartannat år har ”hobbybandet” släppt en fullängdsplatta, varav två producerats av Helsingborgaren Klas Ideberg. Han är känd för att plocka fram tungt hårdrockssound, bland annat åt Dark Aim.

   – Nu planerar vi för en ny platta 2009. Man kan inte bara sitta och vänta på att grejor ska hända.

   I juni väntar tre spelningar i Tyskland, och senare i sommar en tysk turné och ett stopp vid en punkfestival som tagit över Hultsfreds roll i Småland. Killarna är mellan 20 och 40 år, de äldre har slutat hoppas på det stora genombrottet.

Svegis och The Negatives drar till Tyskland för att få spela

 

Landskroniten Michael Svegbrant, hemma i stan känd som Svegis, inser att drömmen han bär på aldrig blir sann. Men han och punkbandet The Negatives fortsätter att spela.

 

SVENSKKVÄLL. Förra året firades punkens 30 år med stor baluns på rockklubben The Tivoli i Helsingborg. Skånska bandet The Negatives var en självskriven gäst och punkklassiker med Sex Pistols, Clash, Ramones och Damned dunkade i baren. Är inte den punken som spelades då död nu?

   – Punken lever än, protesterar Svegis och förklarar att den finns överallt om man bara gräver lite. Och han tycker inte att den har förändrats, tack vare att många av de gamla utövarna finns kvar.

   – Och de yngre hänger på, ibland ser man gamla punkslogans på deras jackor, det är kul. Egentligen var det inte så långt hopp som alla vill ha det till, när han lämnade reggae/skabandet Skalatones i Landskrona för att återvända till punken och därmed bildandet av det egna bandet 1999. Numera spelar han bara punk, BoIS-låtarna har han slutat med, det blev svårt att blanda in fotboll när bandmedlemmarna kommer både från Landskrona och Helsingborg, finländarna Harry och Jurki bor på Tågaborg och Elineberg.

 

En utopi

Basistplatsen har varit svajigare. Rebellion Festival i Wien i slutet av april blev första spelningen för nya basisten Henkas, han kommer närmast från det skånska punkbandet Royal Stakeout i Örkelljunga-Klippantrakten. Var det inte dags att välja en tjej som basist den här gången?

   – Kanske, men det finns knappt några tjejer som spelar gammal punkrock.

The Negatives har bytt basist ett par gånger och så nu nyligen när Nasty hoppade av efter bara ett år på posten, för att istället spela med engelska Gypsy Pistoleros.

   – Det blir så när man inte lever på musiken, folk får andra jobb och man har jobb sidan om. Det är ett fåtal förunnat att kunna försörja sig på det här. Det är en dröm som aldrig blir sann. En utopi, fortsätter Svegis och låter lite besviken. Men The Negatives musikkarriär har gått ganska bra. Man har inte många lokala spelningar, inte ens nationella, men väl utomlands.

   – Vi turnerar ett par veckor några gånger om året, mest i Tyskland där vårt skivbolag finns. Det är en större marknad där, med mycket folk, förklarar Svegis. Det gör det ju i Stockholm också?

   – Jo, men det finns dåligt med klubbar för oss där. Tyskarna blir förvånade när vi berättar hur lite spelningar vi har hemma i Sverige. I Tyskland är det lättare att äga en musikklubb, man måste inte servera mat och det är lättare med rättigheter. Michael Svegbrant menar att det bara finns plats för de stora banden i Sverige, eller MTV-banden med de snällare texterna, som han benämner dem. Överhuvudtaget tycker han att den traditionella punken har dåligt rykte, oförtjänt eller inte.

 

The Negatives

Tyska har The Negatives inte brytt sig om att lära sig under de snart tio åren med turnéer där. I bandet finns medlemmar från punklegendarer som The Bristles och Existenz, och nyare grupper som Royal Stakeout och Dogday Afternoon. Själva beskriver de sin musik som en blandning av Dropkick Murphys, UK Subs, Business och Street Dogs.

 

Tröttnar du aldrig på att spela?

   – Nej aldrig, inte på den punken som var från början. Visst går det upp och ned. Men, så händer det saker, en turné eller ett skivsläpp, då är det roligt. 080516

 

LILL ERIKSSON

 

Fotnot.

Nästa lördag, den 24 maj, inviger The Negatives nya rockklubben The Eyeball på The Tivoli i Helsingborg. Där ska man framöver spela rockmusik som inte syns och hörs på annat håll - punk, new wave, psychobilly, garage, surf, rockabilly och country. Malmö-Lundbandet The Southern Hostiles inleder premiärkvällen med vild och galen countrypunk.

 

 


 

 

 

Till

Till (Email)

Från

Från (Email)

Meddelande

 

                                                                                                  

 

Prenumerera på eventnews.ses nyhetsbrev. Gratis förstås! 

Anmäl här.

 

 

 

 

 


eventnews.se     nyhetsarkiv                 Innehavare av utgivningstillstånd från Radio- och TV-verket             ©copyright eventnews.se 2007