Förstasidan                                                    - för nöjes skull


 

Liljor Trädgård

Humla i akeleja

FOTO: eventnews.se

Trädgårdsfrossa hos storskalig debutant

 

TRÄDGÅRD. I helgen har trädgårdsintresserade gett sig ut på nordvästra Skånes största gröna evenemang i början av juni, nämligen Trädgårdsrundan. En som deltog i rundan för första gången var Mats Hultmark som visade sin 4 000 kvadratmeter stora lantliga trädgård med prunkande rabatter, trädgårdsland och damm, strax söder om Förslöv.

”min är ju inte så tokig”

   Med hjälp av hagtorns-, avenbok och idegranshäckar har jag delat in den i olika rum, berättar han och erkänner att det är en del jobb med trädgården som funnits i familjens ägo sedan föräldrarna köpte tomten 1953. Men han tycker det mesta sköter sig själv om man bara håller efter ogräset fram till midsommar. Hemma hos honom får det aldrig stå och fröa, eller som han själv uttrycker det ”det är bara till att spotta i nävarna och ta tag i det”. Mats Hultmarks intresse för växter har bara ökat sedan han själv tog över fastigheten 1979.

   Jag brukade själv åka runt och titta när det var dags för trädgårdsrunda. Sist tänkte jag att min är ju inte så tokig den heller, säger han och är nöjd med de 530 besökare som kom hem till honom under helgen. De fick se hans murade borg, området runt trädgårdsdammen och figurerna som tycks vara hämtade ur Sagan om ringen.

   Det är några fula typer, men de passar in bra i den här miljön, berättar Mats som har läst på lite hur man fångar besökarnas uppmärksamhet med hjälp av olika perspektiv.

 

Olika höga krav bland besökare

Hultmarks prisbelönade trädgård anses liksom den intilliggande storträdgården hos Finn Rasmussen vara något alldeles särskilt för finsmakarna. Men rundan tillåter vem som helst att delta med sin trädgård.

   Vi tackar inte nej till någon som vill visa sin trädgård, säger rundans projektledare Lina Andreasson som ibland har fått synpunkter på att vissa trädgårdar inte haft så mycket att visa upp.

   Det är väldigt subjektivt hur man upplever det som besökare. En del är väldigt kunniga och kan till och med de latinska namnen på de flesta av växterna som visas, fortsätter hon och menar att trädgårdsentusiaster på den nivån har högre krav än andra. Debutanten Mats Hultmark vill gärna veta vad besökarna tycker om hans trädgård.

   Många sa ju att den var fin, men man vet ju aldrig vad de säger när de åkt härifrån och vad de tycker egentligen. Det märker jag väl nästa år om de kommer tillbaka.

   Årets runda bjöd på strålande solsken precis som större delen av odlingssäsongen. Det innebar att flera sorter i år var tidigare än vanligt, eller att de hade blommat ut snabbare i de cirka 40 privata trädgårdar som öppnades upp för allmänheten mellan den 6 och 8 juni. Storleksmässigt växer inte rundan längre utan innehåller med trädgårdsföreningar och växtbutiker inräknat totalt 66 besöksställen med inspiration, dofter och sommarfägring. 080609

 

LILL ERIKSSON

 

Figurer i Mats Hultmarks trädgård.

– Det är kul att höra vad andra tycker om ens trädgård, smaken är ju olika, säger Mats Hultmark som var en av många deltagare i årets trädgårdsrunda.

FOTO: MATS HULTMARK

 

Vin

Många av trädgårdarna i nordvästra Skåne har satsat på exotiska växter som vin (ovan), mandelträd, valnöt och persika (nedan).

 

Persikor

 

Insekt

FOTO: eventnews.se

 

 

 

Mats Hultmarks häckar och blommor.

Trots enorma häckar och en trädgård på flera tusen kvadrat tycker Hultmark i Förslöv inte att trädgårdsjobbet är för betungande. Så här års har hans växter fyllt ut all odlingsyta.

– Där gräset slutar tar bräsket vid, säger han.

FOTO: MATS HULTMARK

 

 


 

 

 

Till

Till (Email)

Från

Från (Email)

Meddelande

 

                                                                                                  

 

Prenumerera på eventnews.ses nyhetsbrev. Gratis förstås! 

Anmäl här.

 

 

 

 

 


eventnews.se     nyhetsarkiv                 Innehavare av utgivningstillstånd från Radio- och TV-verket             ©copyright eventnews.se 2007