Förstasidan                                                    - för nöjes skull


 

Triumph: ”skivbolaget fick för mycket kontroll”

 

ÅTERFÖRENING. Minns ni det kanadensiska rockbandet Triumph med den klassiska sättningen Gil Moore, Rik Emmett och Mike Levine? De var stora i slutet av 70-talet och genom hela 80-talet, och åtta av deras tio album sålde guld eller bättre. Men trots all framgång, eller snarare på grund av just denna var det snart inte så roligt att hålla på längre.

   – Vi hade varit ihop länge, men var till slut inte intresserade längre. Vi tyckte att skivbolaget fick för mycket kontroll, berättar basisten och producenten Mike Levine när vi får en egen pratstund med honom strax innan bandets återföreningskonsert på Sweden Rock i Sölvesborg. Han nämner bara kort att bandets sångare, gitarrist och låtskrivare Rik Emmett lämnade lite tidigare, inte att han gått miste om stora intäkter när han på grund av ett gammalt avtal bara fick en bråkdel av bandets förtjänster.

 

”old material never dies if it's great”

 

Men nu är alltså allt gammalt groll glömt och när man inför nomineringen till Canadian Music Hall of Fame förra året fick frågan om att föra Triumphs tre ursprungsmedlemmar tillsammans under festligheterna tändes gnistan igen.

   – Vi sa okej, om dom kunde få tag på och snacka med Rick.Vi hade inte sett honom på länge, men möttes kort därefter och talades vid på ett café – no hard feelings, säger Mike Levine. När de sedan väl fick Hall of Fame-utnämningen i januari var det klippt.

   – Vi talade om det, under rätt omständigheter skulle vi kunna ha kul ihop igen.

 

Perfekt tajming

Ett år innan hade man ringt från Sweden Rock i södra Sverige och önskat att bandet skulle spela där. Den som kan Triumphs melodier kanske blir förvånad, för det här är egentligen inte hårdrock. Kritiker har etiketterat dom som lite mjäkiga, som inte tar ställning vilket fack de egentligen tillhör. Triumph menar själv att dem inte är ett hårdrocksband.

   – AC/DC och Judas Priest är heavy metal, vi är ”precious metal” (ädelmetall red. anm.), säger Levine men tycker att folk får kalla deras musik vad de vill. Hursomhelst tajmingen med spelningen i Sölvesborg på fredag stämde, liksom den stora rockfestivalen Roklahoma i Pryor Creek, USA. Det var tidpunkten, då andra arrangörer hade slut på pengar, som avgjorde. Efter dessa två publikmöten väntar en större turné om allt går som det ska. Kan ni dom gamla låtarna nu då?

   – Det var tufft i början och vi fick fråga varandra hur det egentligen skulle låta. Men nu har vi övat tre till fyra gånger i veckan, så det ska gå, lovar Mike.

Triumph

Spelningar tillsammans med Yngwie Malmsteen är det närmsta Triumph kommit Sverige. Men de har aldrig framträtt här och första besöket blir också den första spelningen på tjugo år.

 

Vad har ni egentligen pysslat med de senaste två årtiondena?

   –Återhämtat oss... förutom det har vi jobbat i Metalworks Studios. Vi har bland annat remastrat cd och dvd, men det tog ju inte två decennier förstås, skrattar Mike Levine. Slutade ni spela helt eller har ni lirat lite i smyg?

   – Gil och jag har provat lite i studion, men det kändes inte som Triumph. När bandet nu kommer tillbaka gör man inte det bara för de gamla fansen. Visst finns det många av den äldre generationen hårdrockare på en festival om Sweden Rock, men Triumph tror att även den yngre publiken ska uppskatta deras musik.

   – Vi märker att unga också köper den. Dom har väl fått nog av all rap, det går ju inte hitta ett fint gitarrsolo på nya skivor längre, så nog behövs vi än, säger Mike Levine som inte trillar i fällan att avslöja vilka låtar Triumph kommer att spela i Sverige på fredag. Men hur länge kan man leva på sin gamla musik? Ännu har det inte varit aktuellt för det kanadensiska bandet att komma med nytt material. Frågan är hur länge folk nöjer sig med att köpa tillfixade gamla godingar.

   – Gammalt material dör aldrig om det är bra. Vi har ännu inte haft tid att tänka så långt... men vi kommer nog göra nytt, säger Mike och sätter punkt. 080604

 

LILL ERIKSSON

 


 

 

 

Till

Till (Email)

Från

Från (Email)

Meddelande

 

                                                                                                  

 

Prenumerera på eventnews.ses nyhetsbrev. Gratis förstås! 

Anmäl här.

 

 

 

 

 


eventnews.se     nyhetsarkiv                 Innehavare av utgivningstillstånd från Radio- och TV-verket             ©copyright eventnews.se 2007