logga5 röd                          - för nöjes skull


 

 

Citroën HY-67 1948 från franska försvarets flygvapen. Vallåkraträffen 2007 Pärlrallyt med bland annat ett 100-tal International lastbilar. Volvofordonen är många på Vallåkraträffen. Titta och känn.

 

Piggelinmetoden - bildoktorns tips på träffen

 

Bosse Bildoktor och epatradition på skånsk bilsportsträff

 

BILTRÄFF. Igår och i dag hålls den 26:e Vallåkraträffen för bilentusiaster i hela Norden. Liksom tidigare år var det något sparsamt med besökare under lördagen, men området på Enoch Thulins flygfält sväljer ju också 170 000 kvadratmeter. Ett smart drag har varit att knyta Pärlrallyt med veteranbilar, – lastbilar och brandbilar från farfars tid till evenemanget. Detta inslag har vuxit sig stort och lockade under lördagen naturligtvis mer människor än de tomma fållorna som  förhoppningsvis fylls med Volvobilar och andra skönheter för beskådan under dagen.

 

Epa-tradition med Rendahl

Glest med bilar var det också i epa-hörnan, men en som kört gamla vägen från Helsingborg till Vallåkraträffen i Viarp är Max Rehndal. Det är pappa som har byggt den frängröna epan från 1992, fram tills han ställde ut den på träffen 1995. Nu har 16-årige Max tagit över bilen, gjort vid inredningen, underredet och bytt motorn – en B20 original naturligtvis.

   – Bilen behövde fräschas upp, den var inte jättefin precis. Och motorn rasade för mig en dag när jag skulle köra hem från skolan. Då var det bara för föräldrarna att komma och bogsera hem mig, berättar Max. Nästa år är det dags att leta ”riktig” bil. Och då blir det en Volvo?

   – Nja, det finns andra fina bilar också. Jag funderar på en Volvo 740 eller en Volkswagen Corrado. Hur som helst blir det en äldre bil att bygga om, för Max gillar att skruva och mecka.

 

Bildoktorn ger råd

För de som delar hans fritidsintresse har i år Bosse Bildoktor, motorrådgivare sedan 11 år vid radio och känd teveprofil, bjudits in till träffen. Det är inte helt lätt att byta några ord med honom, det är många som har frågor om allt från veteranbilar, motorbyten till verktyg och oljor. Kan du alltid hjälpa till?

Max Rendahl från Helsingborg

Max har blivit stoppad i en av polisens flygande besiktningar. Eftersom han inte har någon vajer, genomsöktes och provkördes bilen noggrant. 

   – Det gick bra, när dom provkörde kom dom bara upp i strax över 30 km/h. FOTO: LILL ERIKSSON

 

   – Man kan alltid diskutera sig fram till ett svar och avgöra hur man ska gå vidare med problemet. Vad ska man köpa för bil om man tycker om att fixa lite själv?

   – Välj då en bil som inte har den minsta eller största motorn, så att det finns gott om plats. Med all ny teknik och elektronik vågar man väl inte gå loss på en modern bil?

   – Det går bra att serva en sprillans ny bil själv, under det översta skalet med elektroniken ser allt ut som vanligt. Faktum är att det inte hänt någonting under huven med till exempel en Peugeot från 1915, säger Bosse Bildoktor som själv kör en Rover 45. Bilen har snart sju år på nacken och har gått 16 000 mil. Vad har du gjort på den?

   – Den har gått så problemfritt att jag länge tänkt att nu måste något snart gå sönder. Men innan bilsemestern i Skottland bytte jag batteri. Är det något särskilt att tänka på inför en sådan långresa?

   – Ja, man bör göra en riktigt service innan man ger sig av. Sedan gäller ju alltid kaffemetoden. Öhh?

   – Det lärde jag mig under mina tidigare år som mekaniker, man ska alltid packa ner en termos med nykokt kaffe. När problemen verkar oövervinnliga och omöjliga att lösa är det bara till att stanna, lugna ned sig med en kopp kaffe. Efter det kan man alltid tänka klart, förklarar Bosse. Han har också ett okonventionellt tips för den som råkar ut för överhettad startmotor i något varmt semesterland.

   – Då tar man till piggelinmetoden, och lindar på fem sex isglassar. Skämtar du?

   – Nej, inte alls. När jag ger råd skrattar folk och tror att jag skojar. Men, alla tips som jag ger har jag själv använt – men självklart kan jag som alla andra dra fel slutsatser ibland. Just piggelinmetoden har jag själv fått som råd en gång i tiden när jag körde en elmotordriven Triumph.

 

Av Lill Eriksson, 070819

 

 

Vilken bil ska man inte köpa om man vill meka själv?

– Värstingbilarna, som till exempel Lexus och de senaste BMW-modellerna. I en sådan kan det finnas ett nätverk med upp till 300 datorer. Då kan man verkligen tala om – som Presley sjunger – if you’ re looking for trouble…, berättar Bosse Bildoktor.

FOTO: LILL ERIKSSON

 

Epatraktorn har rullat i släkten sedan 1992.

Kapa en Volvo Duett kombi, sätt dit ett flak plus tre års annat arbete... - vips, så har man en epa-traktor. FOTO: LILL ERIKSSON 

 

 

 

Bosse Bildoktorn tipsar på sitt sätt.

 

Volvo Volvo Volvo...                                      Värlsmästaren i bilakrobatik, Russ Swift, bjöd på härlig tvåhjulsåkning.           

Patrik Rudbert i en burnout med sin 1000 hk-tunga Camaro. Den sägs göra 0-100 på 1,7 sekunder, dock inte denna helg.

FOTON:LILL ERIKSSON & MARIE ÖHGREN

 

 

 

 

 

 

 

 

 


eventnews.se    nyhetsarkiv           Innehavare av utgivningstillstånd från Radio- och TV-verket          ©copyright eventnews.se 2007