Förstasidan                                                    - för nöjes skull


 

Skånsk Volvo. Monster Volvo. Nygammal Volvo.
Bilträff på och ovan flygrakan i Vallåkra

BILTRÄFF. Det var en hel del nyheter som presenterades på årets bilträff, eller ska vi kalla det militärträff, i Vallåkra. De militära inslagen står sig väl, särskilt när merparten av utställningsbilarna är helt vanliga Svenssonbilar. Över 1 500 fordon stoltserade man med förra året, men när alla som ställer ut sin bil får fri entré och parkering, känns utställningsområdet mer som en rörig parkeringsplats. Istället för att ödsla sin tid där är det mer givande att se de häftigaste bilarna när de samlas för prisutdelningen innan stängnings-dags.

 

Spitfire i luften

Av helgens cirka 20 000 besökare, kom runt 15 000 personer för att ta del av söndagens många uppvisningar. Lördagens Pärlrally med 150-talet veteranbilar och gamla tunga fordon är inte längre huvudattraktionen på träffen. Istället lockade shower med drifting, burn-out, världens snabbaste Volvolastbil och åkturer i motorkraftiga bilar som Ferrari Scuderia och MDS Bentley Cab GTC på 510 respektive 621 hästkrafter.

   Kort men naggandes gott blev besöket i det gråsvarta luftrummet ovanför Vallåkraträffen. En Spitfire Mk XVI, försedd med en V12–motor på 1 580 hästkrafter och raka blås, manövrerades av piloten Bertil Gerhardt precis som under andra världskriget. Planen med de goda styregenskaperna konstruerades i slutet av 1930-talet, vidareutvecklades flera gånger under kriget och spelade en avgörande roll i försvaret av England. Under söndagen blev det en fredlig uppvisning, endast i luften och inte särskilt lågtflygande, men åtminstone konturer och lite av den klassiska teckningen gick att beskåda.

 

Försvaret letar folk

Liksom tidigare år försökte Försvarsmakten hitta nya rekryter under evenemanget. Det gick undan på flygplansrakan när regementet i Revingehed dundrade förbi den unga publiken på Viarps flygfält med en 63


Se vår film! FILM>Klicka här för att se stridsvagn 22 och Rudberts MB190.
Se vår film! FILM>Klicka här för att se Spitfire Mk XVI.

Stridsvagn 22

Revingeheds 63 ton tunga Stridsvagn 22, "Leopard II".

 

 

 

 

ton tung stridsvagn. Enligt uppgift är automatväxlade stridsvagn 22, ”Leopard II” på 1 500 hästkrafter lätt att köra, om man bara vet var man har hörnorna på fordonet. Publiken fick också se hur en stridsvagnsmotor demonteras, känna på beväpningen – en pilprojektil som färdas 6 000 kilometer i timmen och en spränggranat – samt kika in i den militärgröna kupén. Säkerligen blir det mer av den varan under deras nästa evenemang den 21 september på Regementetsdag hemma i Revinge. 080818

 

TEXT & FOTO: LILL ERIKSSON

Hur kom den här hit? Här räcker kjolen ända ned till marken. Volvo ställde upp fler lastbilar än vanligt på årets träff.
Scrat från filmen Ice Age har hamnat på en Seat och...

På Vallåkraträffen spär man ut utställningsområdet med helt vanliga bilar och stånd med allehanda bilprodukter. Den som vill se koncentratet med de speciella fordonen uppställda på flygrakan innan stängningen, måste också uthärda bilköerna på enda grusvägen hem från området.

FOTO: LILL ERIKSSON

...och karibiska piratfigurer på en lastbil.

 

 


 

 

Till

Till (Email)

Från

Från (Email)

Meddelande

 

                                                                                                  

 

Prenumerera på eventnews.ses nyhetsbrev. Gratis förstås! 

Anmäl här.

 

 

 

 

 


eventnews.se     nyhetsarkiv                 Innehavare av utgivningstillstånd från Radio- och TV-verket             ©copyright eventnews.se 2007