Till förstasidan                                              för nöjes skull


 

 

 

Biopremiärer

 

 

Biotider på Din ort...

Bioguiden

 

Onsdagen den 26 augusti

 

 

 

Beck – I stormens öga

 

Peter Haber spelar återigen rollen som Martin Beck och Mikael Persbrandt blir Gunvald Larsson. SÄPO efterlyser Gunvald för mordet på en kvinna som ingår i en internationell grupp miljöaktivister. Gunvald själv ger sig ut på egen hand för att finna kvinnans mördare, samtidigt som Martin Becks lojalitet mot sin kollega ställs på prov. I övriga roller: Ingvar Hirdwall, Stina Rautelin och Måns Nathanelson.

Beck - I stormens öga

Gunvald är i blåsväder i nya Beck-filmen.

FOTO: BENGT WANSELIUS


Bronson

Under sina år i fängelset har Bronson utvecklat ett strikt träningsprogram och gör dagligen 2.500 armhävningar i sin cell. FOTO: SCANBOX

 

Fredagen den 28 augusti

Bronson

Charles Bronson, född Michael Peterson, är Englands mest våldsbenägne intern. 1974 dömdes Bronson som 19-åring

till fängelse för ett rån av mindre art och han har sedan dess endast lämnat fängelset fyra månader under de trettiofem år som gått. Gång på gång har han fått sitt straff förlängt efter att ha attackerat, misshandlat och tagit fängelsepersonal som gisslan. Trettio av åren har han suttit isolerad.

 

Verklig historia

2002 utgavs hans bok "Solitary Fitnesss" som ger tips om lämpliga träningsprogram för personer med minimala resurser och utrymmen. Under de senaste 10 åren har Bronson sysselsatt sig med att skriva poesi och måla och han har fått totalt 11 böcker utgivna. Trots sina framgångar förblir han klassad som en “kategori A” fånge vid Wakefield High-Security fängelset där han fortfarande hålls isolerad. Hans senaste ansökan om villkorlig frigivning avslogs i mars 2009 då domstolen bedömde att han inte visat några tecken på förbättring. Ett livsöde där verkligheten åter överträffar dikten, i regi av regissören Nicolas Winding Refn. I rollerna: Tom Hardy, William Darke, Amanda Burton, Hugh Ross.


 

Inglourious Basterds

Under det första året av den tyska ockupationen av Frankrike tvingas Shosanna Dreyfus (Melanie Laurent) bevittna avrättningarna av sin familj, ledda av nazistöverste Hans Landa (Christoph Waltz). Shosanna lyckas fly och beger sig till Paris där hon skapar sig en ny identitet som biografägare. På annat håll i Europa arrangerar löjtnant Aldo Raine (Pitt), med hjälp av en grupp judiska amerikaner, en serie snabba och chockerande hämndaktioner mot tyskarna. Gruppen, som blir känd hos fienden som ”the basterds”, möter den tyska skådespelerskan tillika spionen Bridget von Hammersmark (Diane Kruger) och de förenas i målsättningen att störta ledarna för det Tredje riket. Fler öden sammanstrålar bakom en biografridå i Paris, där Shosanna skissar på en egen hämndplan... I rollerna: Brad Pitt, Diane Kruger, Eli Roth, Mélanie Laurent.

Fredagen den 21 augusti

 

Inglourious Basterds

FOTO: UIP

 


 

G.I. Joe

FOTO: UIP

Fredagen den 14 augusti

 

G.I. Joe – The Rise of the Cobra

 

Från den egyptiska öknen till djupt under polarisen bekämpar G.I. JOE och hans team med hjälp av nästa generations spion- och militärutrustning den korruptra vapenhandlaren Destro och det växande hotet från den mystiska organisationen Cobra, för att förhindra att de försätter världen i totalt kaos. Filmen är regisserad av Stephen Sommers (The Mummy, The Mummy Returns). I rollerna: Channing Tatum, Marlon Wayans, Dennis Quaid, m.fl.


 

Fredagen den 7 augusti

 

LA Gigolo

Man ser dem överallt i Hollywood, de snygga unga killarna med bruntonade muskulösa kroppar. Helt bekymmerslöst hänger de runt inneklubbar och pooler, där de vackra och rika kvinnorna rör sig. Vissa av kvinnorna är beredda att släppa in en toy-boy i sina hem för sex eller lite äkta kärlek. Killen i sin tur får sitt uppehälle fixat ett tag framåt. Nicki (Ashton Kutcher) är just en sådan kille. Han berättar mer än gärna om sin värld och delar med sig av sina raggningsknep. När han träffar den vackra och framgångsrika Samantha (Anne Heche) blir hans liv snart mer komplicerat än han planerat. Att han samtidigt blir kär i en ung tjej utan pengar gör inte livet enklare precis. I rollerna: Ashton Kutcher, Anne Heche, Margarita Levieva, Maria Conchita Alonso.

LA Gigolo

FOTO: SCANBOX


 

Nicke Nyfiken - Apa på rymmen

FOTO: UIP

Fredagen den 7 augusti

 

Nicke Nyfiken

– Apa på rymmen

Den här gången träffar den lilla nyfikna apan elefanten Kayla som arbetar hos en trollkarl. Kayla längtar hem till sin familj och Nicke Nyfiken bestämmer sig för att hjälpa sin nya vän att resa till Kalifornien för att få träffa sina syskon. Men trollkarlens säkerhetschef, hunden Danno Wolf, tror att Nicke tänker kidnappa Kayla, och ger sig i väg, på jakt efter apan och den hemlängtande elefanten. Med Wolf hack i häl, tar sig Nicke, Kayla och Ted (mannen med den gula hatten) över hela den amerikanska kontinenten för att återförena elefanten med sin familj. Det blir en gripande och underhållande resa med tåg, lastbil och till och med en skolbuss som saknar motor.


 

Onsdagen den 5 augusti

 

Linje 1-2-3 kapad

 

Filmen handlar om ett gäng tungt beväpnade gangsters ledda av den kallhamrade Mr Blue (John Travolta) som kapar ett tunnelbanetåg med passagerare och begär en skyhög lösensumma. Veteranen Zachary Garber (Denzel Washington), är polisen som förhandlar med kaparna och får de inte sin vilja igenom, kommer de att börja döda en efter en i gisslan. Allt är planerat in i minsta detalj, men frågan är hur kaparna ska kunna ta sig levande därifrån, fångade i en tunnel, omringade av poliser. I rollerna: Denzel Washington, John Travolta, James Gadolfini, John Turturro m fl.

Linje 1-2-3

FOTO: SONY/ DISNEY


Mamma Mia!

Meryl Streep och de andra i Mamma Mia! får en ny chans i sommar. FOTO: UIP

Sommarbio med frisk luft

 

UTOMHUSBIO. Bio ute i det fria arrangeras även denna sommar trots det omväxlande vädret. Det blir film under bar himmel, oftast gratis, för allmänheten med picknickkorgen, vänner, familj och kanske grillen som sällskap. Nyligen visade Folkets Bio och Sommarscen i Malmö cykelfilmen Mash SF på taket ovanför Lidl:s parkeringshus. Det blev inte bara ett utomhusbioevenemang för vem som helst, utan med ett digert program vid sidan av filmen med tävlingar, workshops, uppvisning - allt ackompanjerat av dj-musik. Publiken som satt med utsikt över hela staden bjöds på en hyllning till cykeln och alla de som använder den.

     Även i Landskrona har man satsat på ett speciellt tema. Den här sommaren visar Kulturlaboratoriet succéfilmen Mamma Mia! i Teaterparken, och på torsdag laddas grillen med grekiska korvar och till maten ska det spelas grekisk musik. Den brittisk-amerikanska

musikalfilmen från förra året baseras på musikalen Mamma Mia!, med miljöer i Grekland och massor av ABBA-musik. Evenemanget i Landskrona stöds av bland annat Fritids- och kulturförvaltningen och Film i Skåne.

     Innan dess visas film utomhus i bland annat Malmö. Redan på söndag byter Woody Allen New York mot ett vackert och romantiskt Barcelona i sin senaste film Vicky Cristina Barcelona från 2008. Filmen visas i Folkets park och är en varm berättelse fylld av kulturmöten, vänskap och olika syn på livet, men framför allt om kärlek och passion. Huvudrollerna spelas av Scarlett Johansson, Rebecca Hall, Javier Bardem och Penélope Cruz. Filmen är belönad med Golden Globe för bästa komedi och en Oscar gick till Cruz för Bästa biroll. Söndagen därefter visas svenska filmen I taket lyser stjärnorna. Det är en helt ny film baserad på Johanna Thydells hyllade och August-belönade debutbok. Filmen har mycket humor och är en ungdomsskildring om utanförskap och vänskap, familjerelationer och om att vilja bli sedd och älskad. 090731

 

LILL ERIKSSON

 

Fotnot:

Torsdag 6 augusti, kl 20 värms grillen upp i Teaterparken, Landskrona. MAMMA MIA! visas kl 21.30.

VICKY CRISTINA BARCELONA, söndag 2 augusti kl 22 i Folkets Park, Stora scenen, Malmö.

I TAKET LYSER STJÄRNORNA, söndag 9 augusti kl 22, Folkets Park, Stora scenen, Malmö.


Sommaren med Göran

FOTO: NORDISK FILM

Fredagen den 31 juli

 

Sommaren med Göran

Sommaren har knappt börjat när Göran blir dumpad av sin flickvän. Han ligger rejält efter på jobbet och inkassobreven faller som höstlöv i tamburen. Alla ska dessutom till Doddes midsommarfest på hans lyxiga sommarställe i skärgården. Alla utom Göran. Hans kompis Alex är förstås bjuden men han måste vakta sin flickväns nakenhund Tingeling under midsommarhelgen. Efter lite övertalning seglar i alla fall Göran, Alex och Tingeling ut i skärgården mot Doddes sommarställe. En våt svensk midsommarhistoria tar sin början med jakten på den stora kärleken som lurar någonstans i vassen. I rollerna: Peter Magnusson, David Hellenius, Alexandra Rapaport, Moa Gammel, Mirja Turestedt, Ruth Vega Fernandez, Dan Ekborg och Peter Dalle.


Hotad och förföljd filmare berättar på Vens filmfest

 

FILM. Den Guldbaggebelönade regissören Nahid Persson visar sin senaste film "Drottningen och jag" under filmevenemanget Film på Hven i helgen. Det arrangeras för tredje sommaren på Konstnärsgården Marielund, dit man tidigare somrar har lyckats bjuda in aktade filmare som Jan Troell och Roy Andersson.

 

Om mod och civilkurage

Årets filmfest invigs av författaren och Venkännaren Jan Sigurd och temat är mod och civilkurage. Därför ser filmentusiasterna på Ven särskilt fram emot att träffa den nya hedergästen.

     – Nu blir det ett aktuellt tema, en fantastiskt bra film och ett möte med en filmare som under många år, trots hot och förföljelse, fortsatt sitt filmskapande för mänskliga rättigheter och en bättre värld. Vi är så stolta att hon kommer, säger arrangören Björn Larsson.

     Nytt för i år är annars ett samarbete med den professionella dansgruppen "Sardine Sauvage" som kommer från Malmö. De inleder kvällen på konstnärsgården med uppvisningar i parken. På söndagskvällen avslutar man med en lokal nostalgitripp på Vens kulturhus. Biografen Maxim på fastlandet i Landskrona och Folkets Hus och Parker har dammat av den gamla filmen Vingslag i natten från 1953. Filmen är till stora delar inspelad på ön, med Lars Ekborg, Pia Skoglund och Edvin Adolphson i rollerna.

     – Det är troligen första gången den visas offentligt här, avslutar Björn Larsson. 090729

 

LILL ERIKSSON

Regissören Nahid Persson.

FOTO: REAL REEL

 

Vingslag i natten


Fredagen den 24 juli

 

Public Enemies

Den prisbelönte filmmakaren Michael Mann regisserar Johnny Depp, Christian Bale och Oscarvinnaren Marion Cotillard i actionthrillern Ppublic Enemies. Filmen utspelar sig under den legendariska förbudstiden i USA och handlar om den karismatiske John Dillinger (Depp), vars uppseendeväckande rånarraider gör honom till FBI:s mest efterspanade brottsling. Edgar J Hoovers polisorganisation sätter toppagenten Melvin Purvis (Bale) på fallet, samtidigt som Dillingers populäritet växer hos den amerikanska allmänheten.

 

Johnny Depp spelar gangster i ny film. FOTO: UIP

Public Enemies

 

Year One

Fredagen den 24 juli

 

Year One

Efter att ha ätit ett äpple från kunskapens träd börjar Zed (Jack Black) att ifrågasätta meningen med livet. Han hamnar på kant med invånarna i sin by och tvingas att fly med sin slöe vän Oh (Michael Cera) för att hitta svaren på sina frågor – men det utmynnar istället i en episk resa genom historien och äventyr de aldrig kunnat drömma om. I rollerna: Jack Black, Michael Cera, Christopher Mintz-Plasse, Olivia Wilde, Oliver Platt, David Cross, Vinnie Jones, Juni Temple, June Raphael, Gabriel Sunday m fl.

 

 

FOTO: SONY DISNEY


Potter funkar fortfarande

PREMIÄRREKORD. Harry Potter och Halvblodsprinsen fick den start som förväntades. Filmen gick direkt in på förstaplatsen på biotoppen efter onsdagens premiär. De 122 181 biobesökarna som såg Potter de två första dagarna innebär högsta antalet besökare någonsin i Sverige för en film med onsdagspremiär. I övriga världen har filmen också slagit rekord och i USA var det den starkaste premiärdagen någonsin. 090717


 

Scener ur ett kändisskap

Äntligen är livet rättvist mot Linus Wahlgren. Eller, det är vad han tror i alla fall… Kulturjournalisten Görhan Hellström ska göra en dokumentär om honom och nu ska Sverige få se att Linus inte bara är den ”lille söte” i familjen Wahlgren, utan en riktig skådespelare. Linus kunde inte ha mer fel. Görhan avskyr Linus Wahlgren och allt vad han står för. Fast besluten om att ändra Görhans och folks bild av honom, bestämmer sig Linus för att försöka få sitt erkännande och bli en del av kulturens finrum – Dramaten. Men vägen dit kantas av misslyckade castings, skitsnack och en polsk teaterkurs. Han förnekar sin familj och sviker sina bäste vänner. För ska du bli en del av finkulturen behöver du nya vänner. Vänner som Jonas Malmsjö och Örjan Ramberg… I rollerna: skådespelarna spelar sig själva.

Fredagen den 17 juli

 

Scener ur ett kändisskap

FOTO: SF FILM

 

Harry Potter och Halvblodsprinsen

FOTO: WARNER BROS.

Onsdagen den 15 juli

Harry Potter och Halvblodsprinsen

 

Trolldomsministeriets Cornelius Fudge har tvingats se sanningen i vitögat och bekräftar att Han-som-inte-får-nämnas-vid-namn är tillbaka och värvar anhängare för att gripa makten. Harry Potters sjätte skolår vid Hogwarts skola för häxkonster och trolldom kantas av rädsla och varningar. Harry lyckas äntligen med sina lektioner i trolldryck tack vare anteckningar i den lärobok han lånat, som en gång tillhört någon som kallar sig "halvblodsprinsen". Samtidigt får han privatlektioner av Albus Dumbledore, som avslöjar hemligheten bakom Voldemorts odödliga själ. I rollerna: Daniel Radcliff, Rupert Grint, Emma Watson, Helena Bonham Carter och Alan Rickman m fl.

 

Bruno

FOTO: NORDISK FILM

Fredagen den 10 juli

 

Bruno

 

Bruno är Sacha Baron Cohens ("Borat") nästa fake-dokumentär där han bland annat spelar homosexuell modereporter, en flamboyant fashionista som ger sig på präster och lite annat. I rollerna: Sacha Baron Cohen.

 

Ice Age 3

FOTO: FOX

 

Onsdagen den 1 juli

 

Ice Age 3

 

Istiden är äntligen över och Scrat, Sid och Mannys värld får oväntat besök i form av dinosaurer. Ice Age - Det våras för Dinosaurierna produceras i 3-D men kan endast ses med 3D-glasögon i landets tre största städer, i Stockholm, Malmö och Göteborg. För regin svarar Carlos Saldanha som regisserade den andra filmen och var medregissör i den första. Filmen produceras av Oscarbelönade Blu Sky Studios som står bakom samtliga filmerna.

 

Fredagen den 26 juni

 

Johan Falk – Gruppen för särskilda insatser

Efter ett fem år långt förordnande som polis på Europol i Haag flyttar Johan Falk tillbaka till sin hemstad Göteborg. Han har fått en tjänst på en framgångsrik liten specialenhet, GSI - Gruppen för Särskilda Insatser, som punktmarkerar den grova organiserade brottsligheten som eskalerat oroväckande mycket i Göteborg. Men Johan får problem: hans familj flyttar inte med honom hem. Familjen består numera av Johan, Helén och hennes dotter Nina, samt Johan och Heléns gemensamme son Ola som är fem år. Avsaknaden av sin familj får Johan att se GSI som ett substitut, där all vaken tid fokuseras på att fånga kriminella. Men hur kommer det sig att denna lilla specialstyrka uppnår sådana förvånansvärda resultat där andra enheter fullständigt misslyckas? Och vad är det för hemligt kuvert som förvaras i kassaskåpet hos chefen för länskrim? Långsamt öppnas Johans ögon för en värld han inte trodde fanns...

Johan FalkFOTO: PER ARNE SVENSSON/NORDISK FILM

Jakob Eklund, Mikael Tornving (i bild), Marie Richardsson, Joel Kinnaman, Meliz Karige, André Sjöberg och Reuben Sallmander spelar i nya Johan Falk-filmen.

 

 

Transformers

FOTO: UIP

 

Onsdagen den 24 juni

Transformers – Revenge of the Fallen

Decepticons styrkor återvänder till jorden på ett uppdrag att tillfångata Sam Witwicky, efter att den unge hjälten fått veta sanningen om Transformers. Med på uppdraget att rädda mänskligheten är Optimus Prime, som ingår en allians med världens arméer för en andra storslagen strid. I rollerna: Shiah LaBeouf, Megan Fox.

 

 

Snuten i varuhuset

Fredagen den 2o juni

 

Snuten i varuhuset

Kevin James spelar Paul, en arbetande, singelpappa från förorten som försöker få ekonomin att gå ihop genom att extraknäcka som vakt i en galleria i New Jersey. Det är ett jobb som han tar riktigt seriöst och när tomtens nissar genomför en kupp och stänger ner hela gallerian samt tar gisslan där en av dem råkar vara Pauls dotter, då är det upp till bevis för New Jerseys bästa galleri-snut att rädda dagen.

 

FOTO: SONY/DISNEY

 

Fredagen den 12 juni

 

Drag me to Hell

Regissören Sam Raimi (Spider-Man och Evil Dead trilogin) gör efterlängtad comeback inom skräckfilmsgenren. Christine Brown är en ambitiös bankman. Allt i hennes liv går i rätt riktning just nu. Hon har en kille som älskar henne och om allt går som det ska kommer hon att utnämnas till biträdande avdelningschef. Bara hon vågar visa att hon är tillräckligt tuff, så är jobbet hennes. Då den mystiska gamla damen, fru Ganush, uppsöker banken för att be om anstånd med ett förfallet lån, blir det Christines uppgift att fatta det svåra beslutet om anstånd eller ej. Christine vet vad hennes chef förväntar sig av henne, men nekar hon fru Ganush anstånd kommer damen att vräkas från sitt hem. Christine väljer sin karriär före sitt samvete. I sin förtvivlan och vrede förbannar den gamla damen henne att brinna i helvetet i all evighet. Mycket snart tvingas Christine inse att fru Ganush förbannelse inte bara är tomt prat av en stollig tant, utan onda krafter verkar för att driva henne till bristningsgränsen och en evig förbannelse. I rollerna: Justin Long, Alison Lohman, David Paymer, Reggie Lee, Lorna Raver m fl.

Drag me to hell

FOTO: SCANBOX

 

Onsdagen den 10 juni

 

Baksmällan

FOTO: WARNER BROS

Baksmällan

 

Två dagar innan sitt bröllop åker Doug och hans tre polare till Las Vegas för att festa loss på en oförglömlig svensexa. Men när de tre marskalkarna vaknar upp med sprängande huvudvärk morgonen efter är gårkvällen en enda stor minneslucka. Deras lyxiga hotellsvit är fullständigt vandaliserad och brudgummen är försvunnen. Utan en aning om vad som hänt och med väldigt lite tid på sig måste trion följa sina dimmiga spår bakåt i tiden. De får gå igenom alla sina dåliga beslut för att komma på var det gick snett och förhoppningsvis hinna få Doug tillbaka till Los Angeles i tid till bröllopet. Ju mer de upptäcker, ju mer inser de hur illa ute de verkligen är. I rollerna: Heather Graham, Bradley Cooper m fl.

 

Fredagen den 5 juni

 

Antichrist

Han och hon förlorar sin lille son, som leder till att hon drabbas av fruktansvärd panikångest. Hennes make är terapeut och trots riktlinjer om att aldrig behandla sina nära och kära, försöker de tillsammans att brottas med hennes våndor, på platsen där hennes ångest upplevs som starkast: Eden, en övergiven stuga mitt i skogen. Den terapeutiska kampen utvecklas till ett krig mellan könen. Hennes demoner finns i de båda och inte ens han kommer undan naturens skoningslösa inneboende ondska. Naturens brutalitet tar över och hans förnuft och lugn blir fullkomligt lönlöst. Ondskan i henne förvildas. I rollerna: Willem Dafoe och Charlotte Gainsbourg.

 

Lars von Trier har regisserat nya filmen Antichrist.

FOTO: NORDISK FILM

Antichrist

 

Terminator Salvation

 

Onsdagen den 3 juni

 

Terminator Salvation

 

Efter att Skynet utrotat större delen av mänskligheten i en kärnvapenattack, kämpar en liten grupp av överlevande människor - ledda av John Connor mot att stoppa maskinerna att ta över världen. McG regisserar filmen, den första i en ny “Terminator-trilogi” med Christian Bale i huvudrollen som John Connor. I övriga roller: Anton Yelchine, Sam Worthington m fl.

 

FOTO: SONY

 

Duplicity

Julia Roberts är aktuell igen på bioduken - den här gången som före detta CIA-agent.

FOTO: UIP

Fredagen den 29 maj

 

Duplicity

 

CIA agenten Claire Stenwick (Julia Roberts) och MI6 agenten Ray Koval (Clive Owen) har lämnat sina respektive länders säkerhetstjänster för att söka lyckan på den privata marknaden. Nu står kampen mellan två multinationella företag och de före detta agenternas uppgift är att säkra patentet för en banbrytande produkt. För deras arbetsgivare, industripampen Howard Tully (Tom Wilkinson) och investeraren CEO Dick Garsik (Paul Giamatti), är alla medel tillåtna. Men i takt med att risktagandet ökar, mysteriet fördjupas och taktiken blir skitigare, blir Claire och Ray allt mer attraherade av varandra.

 

 

Fredagen den 29 maj

 

Flickvänner från förr

 

Den världsberömde modefotografen Colin Mead är sinnebilden för en playboy. Han är snygg, självsäker och framgångsrik… Framför allt när det gäller kvinnor. Han lever livets glada dagar och låter sig inte snärjas av någon. Han vill inte ha något – eller någon – som håller honom fast och han vill inte ha några bekymmer. Han verkar ha precis allt han önskar, allt utom kärlek. Men å andra sidan är kärlek inte något som Colin saknar eftersom han inte tror på kärleken. Faktum är att han ägnat hela sitt liv åt att hålla sig så långt som möjligt ifrån allt som påminner om kärlek. Men allt förändras då Colin återvänder till sitt föräldrahem när hans yngre bror ska gifta sig. Plötsligt ställs han öga mot öga med det förflutna. Och med en rad före detta flickvänner.

 

Matthew McConaughey spelar berömd fotograf som undviker kärlek. FOTO: SF FILM

Flickvänner från förr

 

Skärgårdsdoktorn blir långfilm

 

SVENSKT. Tv-serien Skärgårdsdoktorn, med doktor Johan Steen, Wilma, doktor Axel Holtman, Sören Rapp och syster Berit, ska bli långfilm. Enligt Sonet Film som gör filmen ska rollerna spelas av samma skådespelare som i tv-serien, alltså Samuel Fröler, Ebba Hultqvist, Sten Ljungman, Göran Engman och Helena Brodin. Skärgårdsdoktorns skapare Lars Bill Lundholm och Gunilla Linn Persson har skrivit manus till en nutida berättelse med dramatik och kärlek.

     – Den fråga som jag alltid fått från tv-tittare och tv-tyckare, får nu ett svar. Japp, det blir en fortsättning och det ska bli riktigt riktigt roligt, säger Samuel Fröler i ett pressmeddelande. Inspelningen är planerad till nästa sommar. 090529

 

 

Natt på museet 2

FOTO: FOX FILM

 

Fredagen den 22 maj

Natt på museet 2

 

Filmen Natt på museet var en av 2006 års filmsuccéer. Nu återvänder Ben Stiller tillsammans med många av de kända ansiktena från första filmen och ännu fler historiska karaktärer. Den här gången utspelar sig historien på Smithsonian Institute som består av inte mindre än 17 olika museum och 136 miljoner museiföremål. I rollerna: Ben Stiller, Owen Wilson, Amy Adams, Dick van Dyke och Hank Azaria.

 

 

Fredagen den 22 maj

 

Original

FOTO: NORDISK FILM

Original

 

Henry inser sent omsider att han lever sitt liv som en blek kopia – och inte som ett härligt original, som han hittills trott. Efter en brutal men oundviklig krock med verkligheten, när han får sparken från sitt älskade bankjobb, bestämmer han sig för att öppna en restaurang i Spanien tillsammans med sin nyfunna bästa vän Jon. Nu ska regn och rusk ersättas av tapas och sangria. Först måste han bara kidnappa sin mamma från mentalsjukhuset. Mitt i allt detta dyker den stora kärleken upp helt oväntat i en säng på Ikea. Men allt blir inte riktigt som Henry tänkt i mötet mellan Henry, Jon, mamman och den stora kärleken suddas gränsen mellan verklighet och fantasi ut. I rollerna: Tuva Novotny, Sverrir Gudnason, David Dencik, Ghita Nørby, Magnus Krepper, Eric Ericson,Jesper Christensen och Charlotte Fich.

 

Fredagen den 15 maj

 

Max Manus

I Max Manus spelar Aksel Hennie motståndsmannen med samma namn. Han blev krigshjälte under den tyska ockupationen under andra världskriget och var en av de ledande krafterna bakom den sabotageverksamhet som bedrevs framgångsrikt under många år. I rollerna: Aksel Hennie, Ken Duker, Agnes Kittelsen, Viktoria Winge, Nicolai Cleve Broch, Christian Rudbeck, Knut Joner, Mats Eldøen. Regi - Espen Sandberg och Joachim Rönning.

 

FOTO: NORDISK FILM

Max Manus

 

Onsdagen den 13 maj

 

Änglar och demoner

 

Robert Langdon, Harvard professor i religiös symbolik, upptäcker chockad att det finns bevis på att det legendariska hemliga sällskapet Illuminati fortfarande är aktivt och på gång att ännu en gång utmana sin urgamla fiende – den katolska kyrkan. Illuminati har lyckats stjäla en mycket kraftig bomb skapad med en ny teknik och meddelar att den ska placeras någonstans i Vatikanen. Regi: Ron Howard.

 

Stellan Skarsgård spelar liksom Tom Hanks och Ewan McGregor i uppföljaren till Da Vinci Koden.

FOTO: SONY/DISNEY

Änglar och demoner

 

Cadillac Records

Fredagen den 8 maj

 

Cadillac Records

 

Baserad på Chess Records uppgång och fall. Ett litet skivbolag i Chicago började producera Bluesmusik med Muddy Waters (Jeffrey Wright), Little Walter (Columbus Short) 1947, och fortsatte med att välkomna Rock and Roll 1955 med Chuck Berry (Mos Def). Producenten Leonard Chess (Adrien Brody) med sitt öra för olika typer av musik tjänar pengar på att upptäcka nya talanger som songwritern Willie Dixon (Cedric the Entertainer), Howlin' Wolf (Eamonn Walker) och Etta James (Beyonce Knowles).

    Leonard Chess har inte ett enkelt jobb eftersom han tvingas att ta hand om sina artister till fullo - även privat. När Chuck Berry hamnar i fängelse, hittar Leonard en annan talang, Etta James, och på 60-talet kort därefter lämnar Leonard Chess skivindustrin.

 

FOTO: SONY PICTURES

 

 

Fredagen den 8 maj

 

Knowing

 

En kvinna begraver en tidskapsel år 1962. Den innehåller datum för mord på historiska figurer, datum för en hotellbrand som dödade en professors fru och en kommande apokalyps. Professorn hittar innehållet och visar upp det för dottern, vilket leder till att hon börjar minnas underliga händelser från sin barndom. I rollerna: Nicolas Cage, Rose Byrne m fl.

Knowing

FOTO: NORDISK FILM

 

Fredagen den 1 maj

 

 

 

Hanna Montana The Movie

 

Långfilmen om Disneys populära Hannah Montana är här. Miley Stewart (Miley Cyrus) kämpar för att hinna med skolan, vänner och hennes hemliga popstjärneliv som Hannah Montana. Hon blir allt mer populär och det håller på att ta över hennes liv. Hennes pappa (Billy Ray Cyrus) tar med dottern hem till Crowley Corners för att hon ska få en dos verklighet. Men det är där äventyret börjar - fyllt med skoj, skratt och romantik.

I rollerna för övrigt: Emily Osment, Margo Martindale med Vanessa Williams.

FOTO: SAM EMERSON/DISNEY ENTERPRISES INC.

Hanna Montana

 

 

X-men origins: Wolverine

FOTO: FOX FILM

Fredagen den 1 maj

 

X-Men Origins: Wolverine

 

Hugh Jackman återvänder till rollen som gjorde honom världskänd - den våldsamme kämpen som besitter läkande styrkor, indragbara klor och ett ursinnigt raseri. Wolverine utspelar sig innan händelserna i X-Men och berättar historien om Wolverines våldsamma förflutna, hans komplexa förhållande till Voctor Creed och olycksbådande programmet Weapon X. I rollerna för övrigt: Ryan Reynolds och Liev Shreiber.

 

 


Tidigare biopremiärer

 

 

Tipsa en vän!

Till

Till (E-post)

Från

Från (E-post)

 

Prenumerera på eventnews.ses nyhetsbrev. Gratis förstås! 

Anmäl här.

 

 


eventnews.se    nyhetsarkiv           Innehavare av utgivningstillstånd från Radio- och TV-verket          ©copyright eventnews.se 2007