Till förstasidan!               för nöjes skull


 

 

 

Share |

- 23 december 2011, Åren med Björn Borg

Foto Jacob Forsell, Gate 38

 

 

Vänskapliga bilder på Björn Borg

 

TENNISKUNG. Det blir en riktigt nostalgisk fotoutställning som avslutar året på galleri Gate 38 i Malmö. Åtminstone för alla som växt upp och följt tennisundret som satt Sverige på kartan. Det är fotografen Jacob Forsell som nu visar sina bilder på vännen och före detta tennisstjärnan Björn Borg. Forsell har plåtat honom under 10 år - han träffade Björn Borg första gången 1970 under den prestigefyllda tävlingen Kungens Kanna. Då var Borg en okänd 14-åring som hade tagit sig till final med hjälp av en dubbelfattad backhand. Det mötet blev början på en lång vänskap.

 

Snart 70-årige Jacob Forsell var anställd på Expressen åren 1964-1990. Hans bilder på svenska storheter som bland andra Evert Taube och Astrid Lindgren betraktas som klassiker inom bildjournalistiken. Han är fortfarande aktiv som frilansfotograf och bokredaktör.

        Fotoutställningen om Björn Borg visar han i ett galleri som öppnade på Stora Nygatan våren 2009. Där visas fem sex utställningar om året, de flesta inom foto och man representerar bland andra den amerikanske konstnären Brian Andreas samt fotograferna Jan Olofsson, Camilla Engman och Anna Sjölin. 111130

 

FOTO: © JACOB FORSELL

Björn Borg och John McEnroe.

Björn Borg och John McEnroe.

FOTO: © JACOB FORSELL

 

FOTO: © JACOB FORSELL


 

Pelle Kanin

© FREDERICK WARNE & CO., 2011.                             TM

27 november 2011 – 1 april 2012, Beatrix Potter™, Pelle Kanin™ & hans vänner, Landskrona museum

 

Potter-utställning på Landskrona museum

FAMILJ. De klassiska sagofigurerna som Beatrix Potter illustrerade vid sekelskiftet visas i en ny utställning på Landskrona museum. Hon skapade djurkaraktärer som till exempel Peter Rabbit (Pelle Kanin), Mrs. Tiggy-winkle (Fru Tusentagg) och Jemima Puddle-duck (Blanka Vanka).

        Sagan om den busige Pelle Kanin skrevs egentligen av den unga Potter 1893, som ett brev till en liten pojke hon kände. Sagan blev bok 1902 och Potter en världsberömd barnboksförfattare. Familjeutställningen om kaninen, de andra figurerna och om Beatrix Potter själv är producerad av scenografen Lina Sporrong på Millesgården i Stockholm. 111124


20 november 2011 – 10 april 2012, Krøyer – i internationalt lys, Den Hirschsprungske Samling

160-årig Krøyer hyllas i 100-årigt hus

100-ÅRING. På konstmuseet Den Hirschsprungske Samling på Stockholmsgade i östra Köpenhamn håller man stängt idag. Bakom de lykta dörrarna förbereds för fullt inför helgens vernissage av utställningen Krøyer - i internationalt lys, i samband med museets 100-årsjubileum. Makarna Hirschsprung började samla konst i mitten av 1800-talet och stöttade fattiga konstnärer, däribland Skagenmålaren P.S Krøyer.

 

Detta blir den största och mest omfattande utställningen om Krøyer. Utställningen består av 140 målningar och skulpturer. P.S. Krøyer var vän med tobaksfabrikören Heinrich Hirschsprung och hans familj. De betalade bland annat Krøyers ovanligt långa studieresa och var också en flitig beställare av tavlor. De testamenterade hela sin samling med olika danska konstnärers alster till danska staten, nu bestående av cirka 700 verk. Till jubileumsutställningen har museet skeppat Krøyer-verk lånade från USA och Europa, bland annat från Göteborg Konstmuseum och Nationalmuseet i Stockholm.

 

Han ses ofta som en av Skagen-målarna, men nu vill museet visa upp hans sida som kosmopolit och en del av europeisk avantgard. Och jämföra hans konst med den samtida internationella konsten. Det var utomlands som Krøyer sålde sina mest betydande verk och de återbördas nu tillfälligt till Danmark. Via en digital guide, en ipod, får besökarna på museet höra utdrag ur konstnärens brev och få gratis bakgrundsfakta. Eller få jämförelser med franska, amerikanska, ryska och italienska konstnärer under den här tiden. 111118

 

LILL ERIKSSON

Hip Hip Hurra, av P.S Krøyer 1888.

Konstnärsfest i Skagen fr v Martha Johansen, Viggo Johansen, norske målaren Christian Krohg, P.S. Krøyer, Anna Ancher's bror Degn Brøndum, Michael Ancher, svenske konstnären Oscar Björck, danske konstnären Thorvald Niss, Helene Christensen, Anna Ancher och Helga Ancher. FOTO: HOSSEIN SEHATLOU/GÖTEBORGS KONSTMUSEUM

 

 

FAKTA - P.S. Krøyer

1851-1909

Peder Severin Krøyer var en norsk-dansk konstnär

och den mest färgstarke av Skagenmålarna. Det var

några nordiska konstnärer som levde och arbetade

tillsammans i danska Skagen, främst de sista årtiondena

under 1900-talet. Krøyer var gruppens inofficiella

ledare. Han deltog i massor av utställningar, varav 88 utomlands, bland annat på Världsutställningarna.

 

P. S Krøyers målning av italienska markarbetare.

Fotnot. Under utställningstiden fram till den 10 april 2012 håller museet extraöppet samtliga dagar klockan 10 till 17 och onsdagar klockan 10 till 21. Den 4 maj till 2 september visas utställningen på Skagens Museum.

 


 

Nils Dardel Den döende dandyn, 1918 © Nils von Dardel/BUS 2011.

Nils Dardels klassiker Den döende dandyn, 1918, visas på Moderna museet i Malmö i vinter.

© Nils von Dardel/BUS 2011

 

Henri Matisse Två odalisker varav en är avklädd, ornamental bakgrund och dambräde, 1928 © Succession H Matisse/BUS 2011

Henri Matisse, Två odalisker varav en är avklädd, ornamental bakgrund och dambräde, 1928.

© Succession H Matisse/BUS 2011

15 oktober 2011 – 5 februari 2012, Scenbyte, Moderna Museet Malmö

 

 

Modernas stora kändissamling

 

KLASSIKER. På lördag öppnar Moderna Museets hittills största utställning i Malmö. Drygt ett hundratal verk från huvudmuseet i Stockholm håller på att packas upp just nu. Det är en samling från 1900-1950-talet, med bland annat Nils Dardels klassiker Den döende dandyn och Henri Matisses Apollon som ska visas under titeln Scenbyte. Just dessa verk ställs ut för första gången i Malmö, men det finns en hel del annat också av andra kändisar som till exempel Grünewald och Picasso.

 

Curator Cecilia Widenheim har valt temat utomeuropeiska kulturer från den här perioden samt samarbeten mellan bildkonstnärer och aktörer inom dans och performance. Teatermannen och Svenska Balettens direktör Rolf de Maré, tillika agent för Josephine Baker och samarbetspartner med Cole Porter, står i centrum. Det var nytt på hans tid att låta konstnärer, tonsättare och koreografer samarbeta i utställningar. Han donerade delar av sin egen samling till museet och det kan man nu se i Scenbyte.

      Utställningen ingår i en ny serie, med en större årlig presentation av Moderna Museets samling av måleri, skulptur, foto och film. Nästa år blir temat surrealism och sen 2013 väntar rysk konstruktivism. 111013


 

Läs om livet som yrkesverksam konsthantverkare på Österlen. Maria Liliegren i Ystad, Ebba Huberyc i Rörum och Anna Agger i Skillinge är alla tre kvinnor som satsar helhjärtat på sitt yrke.

 

En fluga i kaffet och en fjäril på fatet

KERAMIK. I hjärtat av Wallanderland, mitt i centrala Ystad, har Maria Liliegren inrättat sin keramikverkstad. Den ligger där på hörnan, i det gula gamla korsvirkeshuset – lite skevt, charmigt och inbjudande precis som Marias keramik. Redan hemma på gymnasiet i Orrefors i Småland beslutade sig denna relativt unga och målmedvetna yrkeskeramiker för att satsa på ett liv i formens och det egna skapandets tjänst.

      – Jag gick estetiskt program. Där fick jag prova mig fram inom alla möjliga kreativa områden, berättar hon. Jag fastnade helt enkelt vid leran, den passade mig så bra. Det krävdes envishet om jag verkligen ville lära mig dreja, sen fascinerades jag av hur oändliga möjligheter leran rymmer.

 

Utbildningsvägen gick via folkhögskolor och så småningom till den danska ön Bornholm där Danmarks Design Skola bedriver högskoleutbildning inom keramik och glas. Därifrån var steget inte långt över till Skåne. Efter examen 2002 hann Maria etablera sin verksamhet i Malmö innan flytten åter gick österut. Det var när Ystad kommun återskapade verkstäder för kreativa verksamheter i det medeltida hantverkskvarteret Per Helsa som hon tog chansen.

       Hon jobbar mest med brukskeramik i ljusa pastellfärger, glada toner, dekorerat i flera lager - där dekalerna ligger ytterst och är mest framträdande.

      – Min stil är förvisso romantisk, men det finns alltid med en humoristisk eller oväntad twist, säger Maria.

 

Det blir som små historier ibland, men som kund får man själv göra sina egna tankar och associationer till dekorerna: Vem är pinuppan som sitter bland rosorna? Varför flyger det en rymdraket ovanför henne? Och koparaden på baksidan - vad gör den där?

      Keramikerlivet kräver mycket om man vill lyckas på sikt, både rent fysiskt i verkstaden, men också i arbetet med planering vid sidan om själva tillverkningen. Ändå kan Maria inte komma på någon riktig baksida med sitt yrkesval. Hon får fundera en stund:

      – Möjligen att man ofta är helt ”ett” med det man gör, att det kan vara svårt att koppla av helt. I stället är guldstunderna många, och de varierar efter humör,

Maria Liliegren

Vad tycker folk om? Vad talar de om? Folks reaktioner är det som inspirerar Maria. FOTO: MARIA LILIEGREN.SE

 

berättar hon med glädjespel i blicken.

      – Det kan vara att få stå ostört och dreja i flera timmar med endast radion som sällskap. Eller om jag har arbetat på en ny produkt och precis ska öppna min ugn för att se resultatet. Det bästa är nog att se en lycklig reaktion hos en kund när de betraktar min keramik. Fast också så enkelt som att komma in om morgonen i min butik och varje morgon slås av en lyckokänsla av att ”detta har jag gjort, detta är min butik”. 111007

 

PERNILLA NORRMAN


 

Silver-Ebbas bästa stund:

stilla arbete i lugn och ro

Ebba Huberycs silverkedja.

Ebba Huberycs intresse för silver väcktes i USA. FOTO: CLEMENS EK

 

Allt vi säljer tillverkar vi ju själv, konstaterar hon och fortsätter:

– Man ska inte glömma att drivkraften också ligger i att överleva och betala sina räkningar.

Just det låter kanske inte så ”romantiskt” i sammanhanget, men vi känner oss privilegierade som kan leva på vårt konsthantverk utan att ha ett annat arbete vid sidan av, säger Ebba. Med rötter i Värmland och med studier inom kulturvetenskap i bagaget lämnade Ebba Sverige för några år i USA under 80-talet. Där väcktes intresset för silversmide.

      – Jag kände mig direkt vän med materialet och fick mycket uppmuntran av mina kurslärare. Efter några år med stöd av mentorer etablerade jag långsamt min egen väg. Det har krävt tid och målmedvetet arbete. Men hon har aldrig tvekat och älskar sitt arbete:

      – Vi gläds verkligen om vi kan inspirera den som vill satsa på handens skapande och har tankar på ett annorlunda yrkesval. Då är cirkeln i viss mening sluten, avslutar Ebba. 111007

 

PERNILLA NORRMAN

SILVERSMIDE. I Rörum utmed vägen från Simrishamn mot Kivik, lutar sig landskapet lite försiktigt ner mot kusten. Där strax ovanför ligger Silvergården – kringbyggd och kalkvit. Sedan drygt tio år är detta platsen för Ebba Huberyc och Clemens Ek. Här driver de sin gemensamma silversmedja och skapar form för trädgård i trä och betong. Det ligger ofrånkomligt ett lätt skimmer över berättelsen om hur de båda träffades. Clemens som dittills arbetat som möbelsnickare klev då in i Ebbas ateljé i centrala Malmö och frågade om ha fick hyra plats för att lära sig silversmide. Och på den vägen är det. Efter några år hade Clemens utvecklat sitt formspråk i silver och de delade en dröm om gemensam vardag på Österlen. Ebba summerar:

      – När vi flyttade ut hit fick vi stora verkstäder att arbeta i, vi rår oss helt själva och behöver inte tänka på att vi stör någon granne. Ekonomiskt blir det billigare i och med att vi har allt samlat under ett tak. Här fanns också många kollegor och en positiv inställning till konsten, något som ÖSKG, Östra Skånes Konstnärsgille starkt bidrar till. Sen är det ju landskapets charm och besökarna som bidrar till att det är möjligt att verka här. Året har sin egen arbetsrytm, präglad av årstiden:

      – De bästa vardagsstunderna är det stilla arbetet i lugn och ro, säger Ebba.

Det är då man känner lusten till materialet och har möjlighet att förverkliga de idéer man bär på. Annars är det mycket tillverkning av serier också.

 

c

FOTO: ALF LJUNGQVIST

 


 

Hon satsar på trä och hållbar design

 

TRÄDESIGN. Örnahusens Snickeri ligger precis så långt ut på Österlen som man kan tänka sig. Man får leta sig fram till det lilla fiskesamhället Skillinge. Strax där utanför gömmer sig gården i en väl uppväxt trädgårdsdunge som skyddar från havets friska vindar. Kanske är det inte en slump att Anna Agger hamnade så helt nära kustlinjen i sydöstra Skåne, i en trakt där sjöfart och fiske präglat de små samhällenas framväxt. Efter sin uppväxt i Vaxholm arbetade hon till en början med segelmakeri, det var så hon kom underfund med att hon ville bli hantverkare av något slag.

      – Sen gick jag en inspirerande sommarkurs på Capellagården på Öland och kom in på Nyckelviksskolan på Lidingö. Där blev det två år som bestämde vägvalet, jag ville bli skulptör eller konsthantverkare.

 

Valet föll på Konstfacks linje för industridesign. Intensiva konstnärliga studier följde och med det frihet att prova på en mängd olika material och tekniker. Viktiga år som präglade utvecklingen av den egna yrkesidentiteten:

      – De var på alla sätt fantastiska utbildningar. Ibland kan jag sakna den tiden, men antagligen har jag förskönat allting, konstaterar Anna lite krasst. Det var sedan i Skillinge som Anna Agger fann vägen till en hållbar tillvaro. Hennes man Pelle Larsson, snickare och kompanjon, är från Skåne och det kändes på alla sätt enklare att starta upp en verksamhet här. På landet fanns också möjligheten att kombinera boende, företagande och familj.

 

Efter dryga tio års verksamhet är det just hållbarhet som präglar hennes tankar kring inredning:

      – Det som driver mig är att få utveckla hållbar design; både med lång livslängd, miljömedvetet och närproducerat. Att hitta svenska material och få upp värdet på det svenska hantverket. Konsthantverket förtjänar högre status, så att vi kan leva på vår produktion, säger hon. Idag jobbar Anna Agger mest i trä. Med sin bakgrund som industridesigner kombinerar hon gärna material i sina produkter, till exempel glasdörrar på skåp, en stenskiva till ett bord eller galondyna på en utelåda.

      – Jag vill att det ska känneteckna mina produkter, roliga och praktiska materialkombinationer på funktionella möbler som varar länge och inte minst åldras vackert, fortsätter Anna. Ibland kan nya idéer innebära att svåra eller tråkiga arbetsmoment måste lösas. Det kan vara något som man drar sig för att ta tag i, samtidigt är det tillfredställande att lösa problem:

      – Till slut har man inga fler ursäkter, utan tar tag i jobbet

Konsthantverkaren Anna Agger kan gilla problem.

FOTO: ANETTE ÅBERG/EVA LEVIN

Sjökortsskåp

 

under stor vånda. Man pustar och suckar, men så blir det klart. Det är då man sätter sig med en kopp kaffe och njuter, och känner sig så där larvigt nöjd. 111007

 

PERNILLA NORRMAN


Gallerinatt på lördag.

På lördagsnatten väntar konstupplevelser i mörkret. FOTO: MARIE ÖHGREN

 

24 september kl. 18–24 - Gallerinatten, Malmö

 

Gallerinatt som syns i mörker

 

KONSTNATT. Årets gallerinatt i Malmö, den 14:e i rad, inkluderar 35 gallerier och konstinstitutioner. Nya för i år är Filialen, Galleri Gordon, Galleriet, Limhamns Konsthall, Loyal och Martins Color. Som vanligt arrangeras guidade visningar till utställningarna. Man kan välja på ett tiotal turer som alla utgår från Lilla torg. Antingen till fots eller på cykel, vid tre olika tillfällen. Detta är verkligen ett tillfälle för alla att ta del av skånsk konst - det finns även transportmöjligheter för den som inte kan ta sig fram med egen kraft. Och allt är gratis.

 

I år fokuserar man särskilt på just tillgänglighet och synlighet. På temat konst och delaktighet skapar sex konstnärer och sex ideella grupper improviserad konst tillsammans;

Björn Carnemalm och Comintegra

Emma Philipson och Tjejer i Förening

Henrik Lund Jørgensen och Fontänhuset

Jonas Liveröd och Olof Werngren och Aluma

Lars-Andreas Tovey Kristiansen och Agnezkollektivet

Åsa Maria Bengtsson och Folkbildningsteatern Svalan & Duvan.

Runt om på vars en plats i innerstan visar de upp resultaten som på olika sätt involverar allmänheten. Bakom evenemanget står bland andra ABF och Malmö City. 110923

 

 


 

Ulf Lundells tavlor visas i Stenestad.Ulf Lundells tavlor i Stenestad.

FOTO: JOHANS ART GALLERY

10 september-2 oktober 2011 (fre-sön kl 13-17)

Ulf Lundell, Johan’s Art Gallery i Stenestad

 

Artist-art på åsen

KÄNDISKONST. Vackra och fria som stolta slynglar i en gränd. Det är så Ulf Lundell vill ha sina tavlor. Nu hänger hans verk bara någon kilometer från Skånes högsta punkt, på ett litet galleri i Stenestad. I somras ställde han ut i Båstad. Det märks att Lundell blivit skåning. Fram till den 2 oktober visas några av hans spontana och glada litografier och originalmålningar. Men vilka är chanserna att få se konstnären på vernissagen i helgen?

      – Ulf Lundell kommer inte själv - det gör han aldrig, säger Maria Lund på makens Johan’s Art Gallery. 110909

 

 

Nu är det inte bara egna tavlor som Johan Lund ställer ut i sitt galleri. I helgen inleds ett samarbete med Ulf Lundell.


 

Landets grafik på turné

 

GRAFIK. I helgen invigdes en grafiktriennal i Landskrona, en jurybedömd utställning med 87 konstnärer framtagen i samband med Grafiska Sällskapets 100-års jubileum. Efter en tid på Konstakademien i Stockholm ska den gå på turné över hela landet det här året, där det sydligaste stoppet är det nuvarande på konsthallen i Landskrona. Utöver konstnärernas verk visas också filmen Så gör man grafik, av Franz-Olof Brunzell. Sedan 1965 har Grafiska sällskapet bjudit in landets konstgrafiker för att delta med nya verk. I Landskrona kan man bland annat se verk av Ina Almegård, Jim Berggren och Nina Bondeson. 110909

3 september - 16 oktober 2011

XIV Grafiktriennalen, Landskrona konsthall

 

Shanghai II av Maya Eizin Öijer.

Shanghai II av Maya Eizin Öijer.


 

 

Filmen Man on Wire visas den 11 september under Arkitekturfilmfestivalen i Lund.

 

8 - 16 september 2011

Arkitekturfilmfestivalen i Lund på Kino, Mejeriet, Skissernas museum, Stadsbiblioteket och Lunds konsthall.

 

Berlin i fokus på arkitekturfestival

ARKITEKTUR. Just nu pågår den tredje Arkitekturfilmfestivalen i Lund. I år har filmerna tema Berlin, men man uppmärksammar också 11 september med ett evenemang i Domkyrkan. Där, i kryptan, visas filmen Man on Wire, om den franske ”lindansaren” Philipe Petit. Han gick på en 200 kilos vajer mellan World Trade Centers tvillingtorn 1974. Som hjälp använde han en 8 meter lång balansstång som vägde 25 kilo. Efter filmen blir det musik och gudstjänst. Under festivalen visas både spelfilm och dokumentärer och så hålls föredrag, debatter, utställningar och workshop. Dessutom ska Archfilmlund-prize delas ut i början av nästa vecka. 110909

Rabbit á la Berlin.

Himmel über Berlin.

Rabbit á la Berlin (t.v) och Himmel über Berlin (ovan) är ett par filmer bland ett 20-tal programpunkter. Filmfestivalen i Lund inriktar sig på arkitektur och städer och handlar i år om Berlin.

 


 

Passionerad sommar på Dunkers

3 juni 2011-15 januari 2012 – Passion

Faun och nymf av Arnoled Böcklin

Faun och nymf målad av Arnold Böcklin.

FOTO: HOSSEIN SEHATLOU/GÖTEBORGS KONSTMUSEUM

 

Fotnot. Konstnärerna som deltar i Passion heter Kenneth Armitage, Arnold Böcklin, Barbro

MÅLERI. I sommar handlar det om de stora känslorna på Dunkers i Helsingborg. På Kristi himmelfärds dagen inviger författaren Björn Ranelid utställningen ”Passion”, om hjärta, smärta, lidande och lidelse. Kulturhuset har bjudit in 14 konstnärer som antingen visar passion i motivet eller använder det som ett sätt att arbeta. Det visas också verk ur Helsingborgs museers samlingar – som Jesu Christi pinohistoria och ett gammalt kistebrev.

      Utställningsarkitekten heter Jonas Lindvall, samme man som stod bakom förra årets stora utställning, Dekadens, i samma kulturhus. Han har, kanske inte helt oväntat, skapat ett rum i kärlekens färg, för att åstadkomma en ”fysisk och pulserande känsla”. Hela hallens 648 kvadratmeter är klädd i rödskimrande polyuretan. Ett supergiftigt plastmaterial om det börjar brinna, men det är förstås inte tanken. Utan mer att det ska hetta till i vårt innersta. Det ska vara som en vandring in i hjärtats innersta kammare, menar Lindvall. Ranelid medverkar förutom på vernissagen, även i utställningskatalogen. Han och hjärnforskaren Martin Ingvar beskriver sin syn på begreppet passion. 110526

 

LILL ERIKSSON

 

Bäckström, David Edström, Claes Eklundh, Carl Eldh, Frans Floris, Carl Fredrik Hill, Dorothy Iannone, Graciela Iturbide, Johan Johansson, Carl Larsson, Evert Lundquist och Anne-Marie Nordin.


Detta är sommarens hallkonst

21 maj-21 augusti 2011 – Anna Maria Maiolino

 

BLANDKONST. Idag är det vernissage på Malmö konsthall. Det är sommarens utställningar som ställts upp av bland annat Anna Maria Maiolino. Hon föddes under andra världskriget och arbetar med poesi, skulptur, performance, installation, fotografi, film och framför allt teckning. Hon varierar sig och återkommer gärna till tidigare tema, bland annat hennes första träsnitt och reliefer från mitten av 1960-talet. – att koppla ihop vad som kommer in i och ut ur kroppen – i senare verk. Till den här utställningen har hon skapat installationer av obränd lera, ”Little rolls och Little snakes” (”Små rullar” och ”Små ormar”). Med enkla och upprepade handrörelser har hon försökt påminna om livets rytm. Eftersom leran är obränd blir verket förgängligt och när leran har torkat kan det förvandlas till stoft. 110520

 

 

21 maj-21 augusti 2011 – Poul Gernes

 

Färg och design

 

MODERNT. En annan av konsthallens sommarutställningar görs tillsammans med Lunds konsthall i samarbete med Deichtorhallen Hamburg. Målaren, skulptören och filmaren Poul Gernes (1925-1996) tillhörde de riktigt stora i Skandinavien inom modern konst. Han föddes i Köpenhamn, men var under trettio år bosatt i norra Skåne. Han satsade på färg och design och under de 50 år som han var verksam medverkade han i utställningar och utsmyckade mer än 150 byggnader i Danmark. Hans livsverk kräver nu två konsthallar för att kunna ge en heltäckande bild. Där börjar det med hans nästintill okända studier från 1940-talet och slutar med stora

Anna Maria Maiolino

Det gick åt mycket lera till Anna Maria Maiolinos installation Continuous som visades förra året på Camden Art Centre i London.

 

 

 

 

Poul Gernes neonblomma.

Poul Gernes gjorde en uppmärksammad neonblomma 1981.

FOTO: FINN THYBO ANDERSEN

 

stiliserade blom- och linjeformerna i hans sena blomstermåleri under 1990-talet.I Lund visas hans arbeten gjorda fram till mitten av sextiotalet, medan den senare produktionen visas i Malmö. 110520


 

Doris Salcedo

Doris Salcedos verk Plegaria Muda (stum bön). FOTO: JASON MANDELLA

 

21 maj-4 september 2011 – Plegaria Muda

 

Kollektivt trauma blev konst

SKULPTUR. Den colombianska konstnären Doris Salcedo är nästa namn ut på Moderna museets skånska filial. Hon anses vara en av vår tids främsta skulptörer även om detta blir hennes första separatutställning i Skandinavien. Här visar hon ett helt nyproducerat verk, beställt av museeet i Malmö och CAM-Fundação Calouste Gulbenkian i Portugal.

 

Det är uppbyggt av 69 delar och går under titeln ”Plegaria Muda” – svenskt översatt ”stum bön”. Salcedo har gjort sig känd för att gestalta abstrakta känslor av trauma och undertryckt sorg. Ett par skor från en försvunnen person, eller möbler gör hon till en sorts minnesmonument. Doris Salcedo föddes 1958 och bor och arbetar idag i huvudstaden Bogotá. Sedan mitten av 1980-talet har hon ställt ut i USA och Europa. Under Istanbulbiennalen 2003 fyllde hon hålrummet efter ett bostadshus med uppemot 1 600 tätt sammanpackade trästolar. Fyra år senare ställde hon frågor om gränser, utanförskap och rasism med en 167 meter lång sprickbildning genom golvet på Tate Modern i London.

      Med verket som nu visas i Malmö vill hon få åskådarna att reflektera över samhällets gråzoner. Salcedo har undersökt sydöstra Los Angeles ghetton, och försöker samtidigt visa på ohyggliga övergrepp som grupperingar inom den Colombianska armén gjorde sig skyldig till mellan åren 2003 och 2009. Enligt konstnären handlar det inte om att berätta om enskilda offers livsöden, utan i tysthet ge röst åt ett kollektiv trauma. Det här är inga muntra historier - den undertryckta och obearbetade sorgen står i verkets centrum. 110520

 

 

12 juni-2 oktober – Sven Nordqvist

 

Findus ställs ut

TECKNAT. De populära sagofigurerna Pettson och Findus och Sven Nordqvists andra roliga bilder visas i Vimmerby i sommar. Originalmålningar, skisser och manuskript visar bland annat första versionen av Pettson, men också helt nygjorda verk.

      – Man kan gå på upptäcktsfärd i varje målning och njuta länge. Ett inslag som få har sett tidigare är alla de skisser och målningar som Sven Nordqvist själv sparat från unga år, säger Anneli Karlsson som är utställningsproducent på kulturcentrum Astrid Lindgrens Näs. Där visas målningar som Nordqvist gjorde som 11-åring, skisser från en amerikansk korrespondenskurs i teckning, serierutor och karikatyrer. I närheten finns också Astrids barndomshem och en permanent Astrid-utställning. Detta är första gången man presenterar ett annat författarskap än hennes.

 

Sven Nordqvist är idag en av de stora i barnboksvärlden. Hans genombrott för den stora publiken kom 1984 med Pannkakstårtan, den första av Pettson-böckerna. Sedan dess har han gjort både fackböcker, egna barnböcker och illustrerat åt andra.

      I anslutning till den nya utställningen har man byggt ett ”Hönsigt hus” i Pettson-stil. Det är ett upptäckarrum för leksugna med risk att stöta på höns och mucklor. Utställningen öppnar den 12 juni och pågår till den 2 oktober. Den permanenta Astrid Lindgren-utställningen är öppen året om. 110519

BILD: SVEN NORDQVIST

 

Sven Nordqvist

Sven Nordqvist. FOTO: ANNELI KARLSSON


 

21 maj - 21 augusti 2011 – The Roma Journeys

 

 

Romer i Indien, fotograferade av Joakim Eskildsen.

FOTO: JOAKIM ESKILDSEN

Romernas liv i bilder

FOTO. Dokumentärfotografi i världsklass - så beskriver Landskrona konsthall sommarens utställning med bilder som skildrar romernas liv och historia i olika länder. Det är den danske fotografen Joakim Eskildsen som visar sina bilder från bokprojektet The Roma Journeys. Han reste och levde med romer under åren 2000 till 2006, tillsammans med författaren Cia Rinne. De mötte romer i bland annat Indien, Rumänien, Ryssland, Grekland och Ungern och fick inblick i deras liv - en värld som enligt fotografen är okänd för de flesta.

       Under vernissagen den 21 maj invigningstalar Fred Taikon som med sin tidskrift É Romani Glinda försöker öka kännedomen om romsk kultur i Sverige. Fotografen Joakim Eskildsen är född 1971 i Danmark och arbetar numera i Berlin. Han studerade foto på Konstindustriella högskolan i Helsingfors i slutet av 1990-talet och har visat sina bilder på flera håll runt om i världen. Bilderna på Landskrona konsthall ställs ut fram till och med den 21 augusti. 110516


 

Konstverk är inte byggnader

UPPROP. Ett rättsfall liknande Lars Vilks ”Nimis” processas på Österlen. I ett gemensamt upprop ifrågasätter kända konstnärer som Ulf Trotzig och ansedda arkitekter som Gert Wingårdh kammarrättens beslut om en skulptur på Österlen. Där har Kivik Art Centres utställningsområde hamnat i trubbel sedan en närboende tröttnade på stora föremål i skogen 2008. Simrishamns kommun drogs inför rätta eftersom den inte krävt bygglov för installationen.

 

Nu har kammarrätten upphävt förvaltningsrättens dom och går på länsstyrelsens linje att konstverken på Kivik Art Centre ska anses som byggnader och därmed vara bygglovspliktiga.

      – Skulle denna dom få laga kraft blir konstverkets existens beroende av hur myndighetsnämnden beslutar utifrån berörda grannars utlåtanden, skriver de 19 konstnärerna och arkitekterna i sin protest och hänvisar till kommunens bedömning att konstverk inte är byggnader.

      – Om utslaget även i högsta rättsliga instans skulle bli sådant att konstverket inte kan stå kvar, skulle vi se det som ett allvarligt övergrepp mot den konstnärliga friheten och ett mycket allvarligt prejudikat som kan omintetgöra liknande kulturella ambitioner i framtiden, avslutar de i uppropet.

Domstolsbeslutet gäller ett verk som konstnären Antony Gormley skapat i samarbete med arkitekten David Chipperfield. Det heter ”En skulptur för den individuella upplevelsen av arkitektur” och har nominerats till det prestigefyllda arkitektpriset RIBA Award. 110513

”En skulptur för den individuella upplevelsen av arkitektur”

Antony Gormley och David Chipperfields omstridda verk i Kivik. FOTO: GERRY JOHANSSON


Inspiration - Noldes trädgård.

Rååkonstnären Louise Östlund öppnar eget galleri.

Hon visar egen konst på Råå

 

NYÖPPNAT. Lagom till Konstrundan drar igång i påsk öppnar konstnären Louise Östlund sitt eget galleri på Råå utanför Helsingborg. En av tavlorna där heter ”Inspiration – Emil Noldes trädgård” och är en akrylmålning, som hon målade efter ett studiebesök i den dansk-tyske konstnären Emil Noldes bostad i Seebüll. Bostaden är idag ett fint museum och man har behållit de fina planteringarna vid bostaden.

     – Flera av mina konstverk på den här utställningen har motiv därifrån. Andra konstverk visar människor bland annat i sjukhusmiljö, berättar Louise Östlund. Idag onsdag öppnar hon dörrarna på Rååvägen för den akrylintresserade allmänheten, med vernissage ikväll klockan 19-21. Under hela påsken visas verken ett par timmar under eftermiddagen. 110420


 

Konst för barn i påsk

SMÅRUNDA. Evenemanget kallas för Barnens konstrunda, men är egentligen ingen större runda, om inte turen med prisbelönta Gotlandsruss spårar ur förstås. Allt finns nämligen på betryggat avstånd i Teckomatorp på Stora torg, i gamla folkskolan samt på galleriet i stationshuset . Det handlar till stor del om Japan. Barnen får lära sig rita japanska serier, så kallad Manga, och att vika pappersfigurer efter lite handledning i origami. På Galleri Tapper -Popermajer får de unga konstutövarna också hjälpa till med jätteskulpturen Äggon och med traditionellt påskpyssel. Man kan prova göra sina egna bilder i barnens grafikverkstad och ställa ut sina egna konstverk i utställningen Unga konstnärer. Vid stationshuset har barnen ett musikcafé med underhållning och överraskningar. Barnrundan arrangeras samtliga eftermiddagar under hela påskhelgen. För medföljande vuxna finns utställningar med bland andra Grazvyda Andrijauskaité från litauiska Kaunas samt lokala konstnären Ilona Popermajer. 110414

Detalj av Grazvyda Andrijauskaité, Litauen, som deltar i påskens temautställning Vad är grafik? i Teckomatorp.

FOTO: GALLERI TAPPER-POPERMAJER


 

Med satir vill han skapa diskussion

SAMHÄLLSKONST. Genom projektet Myt och Sanning försöker Landskrona putsa på sitt anseende. I slutet av 2009 meddelade staden att man hade jobbat med detta i tysthet, men nu skulle börja samla myter under bland annat kulturnatten. På ett stort klotterplank i stadshuset kunde man då skriva upp sina tankar eller vad man trodde att andra tyckte om Landskrona. Nu ett och ett halvt år senare har man fått ihop 200 påståenden om staden. En del av dem presenteras tillsammans med fritids- och kulturförvaltningens sanningar under en sexveckorsperiod.

 

Varje onsdag hängs det upp en teckning utanför museets entré, som förklaras med text inne på museecaféet Nell Walden. De roliga teckningarna är gjorda av satirikern Hans Lindström som har anlitats för projektet. Hans bilder baseras på de föreställningar som samlats in hos alllmänheten. Samtidigt håller han vernissage av sina egna verk i en parallellutställning någon våning upp i museet. På torsdagskvällen föreläser Lindström om vad man kan och inte kan skämta om, signerar och säljer sina böcker. Ett femtiotal av hans olika verk genom åren visas. Allt från sadistiska tomtar till teckningar om Gud och vardagslivet. Med utställningen vill staden både locka till skratt, igenkännande, men också eftertanke.

 

Hur har du själv tänkt?

       Jag tycker det roligt att en officiell institution tar ett sådant här grepp. Det hela har ju ett element av provokation och då i syfte att väcka debatt och diskussion, säger Hans Lindström till eventnews. Han tycker det är särskilt effektivt att använda bilder. Då kommer ingen undan.

    – En text konsumerar man inte utan vidare när man ser den. En bild kan man inte undvika - man ser den omedelbart och måste konsumera den. Det gör att bilder kan vara så effektiva när det gäller att producera en reaktion, fortsätter Lindström.        Om Landskronaborna får bättre självkänsla eller staden bättre rykte av mytprojektet är det ingen som vet.

    – Man vet aldrig. Ibland är människor otroligt lättprovocerade, ibland är det precis tvärtom. Provokationen i det här fallet har ju inget egenvärde, utan är ett medel för att väcka diskussion, avslutar Hans Lindström. Nästa evenemang på museet blir den 12 maj med kriminologen Robert Andersson. Greppet med hela projektet kan ju ses som en bekräftelse att staden tycker att ryktet är dåligt. Utan att det kanske är det i verkligheten. Bara 200 insamlade myter ger ingen sanning, inte heller en statistiskt säkerställd undersökning.

ILLUSTRATION: HANS LINDSTRÖM

 

På stadens hemsida skriver man ändå ”bilden av Landskrona har de senaste åren blivit väldigt mörk och negativ”. Senaste medborgar-undersökningen i Landskrona gjordes 2007 och av de tillfrågade 1 000 personerna svarade endast drygt hälften. Då hamnade nöjdindex på 52, jämfört med övriga 89 kommuners genomsnitt på 64. Nu under våren genomförs en ny undersökning. Resultatet ska vara klart i juni.

 

Landskrona är ingen ungdom med sina snart 600 år på nacken, men självbilden är precis så felaktig och negativ som den för unga människor, menar Göran Nyström, förvaltningschef på Fritids- och kulturförvaltningen. Enligt den har man tagit hjälp av historia, statistik och forskning för att ta reda på om myterna är sanna eller falska. Allt detta ska presenteras på hemsidan, i en bok, i en utställning och som utbildningsmaterial i skolorna. Ett tidigare evenemang i projeket var ett föredrag av Anne Harju, som forskar i socialt arbete vid Växjö universitet. Under ett år samlade hon in information om hur Landskronaborna uppfattar sin stad. Bland annat fick barn markera platser och berätta varför de gillar dem eller inte.

    Nu ska man lyfta fram småstaden vid havet. Parkerna, Ven, kultur och idrott. Samtidigt säger stadens trygghetssamordnade Annika Wågsäter i ett helt annat sammanhang idag;

    – Att göra Landskrona till en allt mer trygg stad är en stor utmaning, som kommer att ta mycket tid och resurser. Detta i samband med att stadens och polisens samarbete lyfts fram som ett skolboksexempel vid den nationella Polisriksdagen. 110413

 

LILL ERIKSSON

 

Läs om andra Landskrona-undersökningar.


När vardagen glimrar till

 

3 april-28 augusti 2011 – Förbisett

 

FOTO. Helt vanliga platser i vår vardag blir spännande motiv i fotografen Martin Magtorns pågående utställning på Kulturen i Lund. Han uppmärksammar tillsammans med kulturanalytikern Robert Willim och Kulturens antikvarie och etnolog, Niklas Ingmarsson, skånska glimrande ögonblick. De har rest runt i Skåne och stannat till på rätt tid och plats för den oväntade bilden. I utställningen visas upplysta fotbollplaner, stormarknaders parkeringsplatser, byggarbetsplatser och rivningstomter så som vi aldrig tänkt på att de också kan se ut. Lunds Universitet och Region Skåne har sponsrat projektet. 110408

Förbisett, av Martin Magntorn. I Allmogehallen på Kulturen kan man se alldagliga skånska platser ur ett helt nytt perspektiv.

FOTO: MARTIN MAGNTORN


Moderna museets idékonstverk i syd

Marcel Duchamps Fontän och Matisses marockanska landskap (Akantus) visas tillfälligt i Malmö.

FOTO: TERJE ÖSLING             © Succession H Matisse/BUS 2011

19 mars - 3 november 2011 - Marcel Duchamp

19 mars - 8 april 2011 - Den tidiga Modernismen

 

MODERNISM. Förra helgen öppnade två nya utställningar på Moderna museet i Malmö. Båda innehåller verk från huvudkontorets samling i Stockholm från tidsperioden 1900-1920. Den ena om Marcel Duchamp, vars välkända verk ”Fontän” har utsetts till förra århundradets mest inflytelserika konstverk. Den andra utställningen går under titeln ”Den tidiga modernismen” med verk av Pablo Picasso, Georges Braque, Henri Matisse, Wassily Kandinsky, Siri Derkert, Nell Walden, Sonia Delaunay, Edvard Munch, Ernst Ludwig Kirchner och några till.

        I Marcel-utställningen som finns på museet en stor del av året, visas fjorton av hans verk bland annat ”3 Standardstoppar”, ”Bruden avklädd av sina ungkarlar t.o.m.” (Det stora glaset) och ”Cykelhjulet på pallen”. 110325


Porträttexpert samlar fotografer

FOTO. Intresset för foto har ökat stort inom konstvärlden. Helsingborgsfotografen Bengt Bengtsson har tagit initiativ till en egen variant av Konstrundan i påsk. Men det som skulle bli en traditionell runda med besök hemma hos fotograferna runt om i Öresundsregionen har istället resulterat i en samlingsutställning. Under namnet Octupus visar den nybildade föreningen Skånes Fotografer sina alster på Galleri Valfisken i Simrishamn. Åtta skånska fotografer, dock inte Bengtsson själv, medverkar under påskveckan den 22-25 april. Det finns inget direkt kvalitetskrav, vem som helst som antingen är egenföretagare, studerande vid fotoskola, eller anställd som fotograf, alternativt utövande fotokonstnär får medverka. Utställande fotografer denna första gång blir Yvonne Rambring - Malmö, Lani Noreke - Lövestad, Claes Jonsson - Veberöd, Jan Nordén - Lund, Åsa Karlsson - Lund, Amy Archer - Malmö, Bosse Berglund - Malmö och Erland Lundin i Ystad. 110325

Bengt Bengtsson

Bengt Bengtsson.

 


Share |

 

Nyare artiklar om konst, foto och utställningar

Tidigare artiklar om konst, foto och utställningar

 

 


 

Annonser:

 

Boka biljetter hos eventim!

 

Boka biljetter hos Ticnet

 

Besökvärt

 

 

 

 

 

 

 

 


eventnews.se    nyhetsarkiv           Innehavare av utgivningstillstånd från Radio- och TV-verket          ©copyright eventnews.se 2007