logga5 röd                                         - för nöjes skull


 

Till

Till (Email)

Från

Från (Email)

Meddelande

 

                                                                                                  

 

 

Prenumerera på eventnews.ses nyhetsbrev. Gratis förstås! 

Anmäl här.

 

 

 

Ola Svensson

Nyligen har Ola, stjärnskottet från Lund, sjungit in en duett med Molly Sandén, till den svenska versionen av Disneyfilmen High School Musical 2. Låten heter Du är musiken i mig och släpptes på singel i slutet av augusti.

 

Platinaskiva till Ola

 

PLATINA. Den 21-årige Lundakillen Ola Svensson har haft ett minst sagt bra år i år. Hans singel Natalie släpptes den 6 juni och har sedan dess blivit en av de bäst säljande singlarna och har spelats flitigt i radio. I veckan som gick fick Ola sin platinaskiva för bedriften. Nu tar hans nya singel S.O.S. vid och klättrar högt upp på olika listor. Under den pågående turnén syns han dock inte mycket hemma i Skåne, men den 9 december kommer han till Skurup för en familjejulgala.

 

Skippade fotbollen

Ola Svensson, blev sångare efter deltagandet i tv-programmet Idol 2005 och har senare även synts på skärmen i Matchen. Det var faktiskt fotbollsspelare som han ville bli, han skrev på för division 1-laget Vasalund/Essinge, men efter åttondeplatsen i Idol erbjöds han ett skivkontrakt och valde därmed musikkarriären. Även om fotbollen fram tills för ett par år sedan alltid varit störst för Ola har musiken funnits där ändå. Som ung pojke har han sjungit in barnvisor på skiva och medverkat i Katterevyn i gymnasiet.

   I mars 2006 fick fansen på hans webbplats rösta fram vilken låt som skulle bli hans debutsingel; flertalet av rösterna gick till låten Rain (en cover av Anthony Calleas succélåt), vilken snart släpptes i butikerna för att den 27 april 2006 hamna etta på singellistan i Sverige. En månad senare släpptes Olas debutalbum Given to Fly. Den hamnade på hitlistan efter bara någon vecka och på den har Ola själv varit med och skrivit delar av texten till låtarna Given to Fly, My Home och Brothers.

   Andra singeln, Brothers, kom ut hösten 2006, och handlar om hans två bröder, Daniel och Jonas, som är adopterade från El Salvador, men den blev inte en lika stor hit. Det nya albumet Good enough släpptes den 3 oktober. 071119


 

Spöket Laban försvann

 

FÖRLUST. Skandiabiografen i Karlskrona får idag ställa in premiärföreställningen av filmen Lilla Spöket Laban 2. Spöket Laban försvann i Kalmar i morse.

   – Det är pinsamt och retfullt när något sånt här händer, men det är inte biografens fel, utan transportföretaget som lastade av filmen i Kalmar och sedan glömde lasta på den igen, förklarar biografchefen Stefan Svensson för Blekinge Läns Tidning. Liksom på biografer runt om i Sverige skulle den 43 minuter långa barnfilmen Lilla spöket Laban - Spökdags haft premiär i Karlskrona nu i eftermiddag. När personalen på biografen insåg att de inte skulle hinna få fram filmen i tid tvingades man ställa in föreställningen. Premiären i Karlskrona blir istället imorgon, lördag. 071116

Lilla Spöket Laban.

FOTO: SANDREW METRONOME


 

Fackeltåg genom Vimmerby Kranssättning Vimmerby kyrkogård Hyllning till Astrid Vimmerby centrum

Fackeltåg och en krans med 100 rosor var några av sätten att hylla författarinnan Astrid Lindgren på, i hennes födelsestad Vimmerby igår.

FOTO: JUBILEUMSKANSLIET/VIMMERBY KOMMUN

 

Astrid hyllades med saft, bullar, Pippi, och Perrelli

 

MINNESDAG. Hela gårdagen firade Vimmerbyborna Astrid Lindgrens 100-årsjubileum. Det gnistrande snötäcket låg tjockt över samhället, men den mörka kvällen lystes upp av det fackeltåg som skred fram till Astrid Lindgrens ära genom hennes födelsestad. Vimmerby musikkår gick i spetsen för det hundratal personer som slutit upp för att vandra från Astrid Lindgrens Näs, området där författarinnan växte upp, fram till Stora torget inne i byn.

   – Det är roligt, det här, sade femåriga Engla Horste, som stod längst fram i sitt livs första fackeltåg. Och med lite hjälp av pappa kom hon också på hur många år sedan Astrid Lindgren föddes:

   – Hundra! Det är mycket.

Vimmerbybarn

Barnen i centrum

Tidigare under dagen deltog lokalbefolkningen och tillresta i kransnedläggningen på Vimmerby kyrkogård där Astrid vilar intill sin bror och föräldrar.

   – I dag på din hundraårsdag minns vi dig och känner tacksamhet för allt du och ditt livsverk betytt och betyder för din hemstad och alla världens barn, sade Leif Carlson, kommunfullmäktiges ordförande vid graven.

  Under dagen hyllades författarinnan i allt från teater, vernissage till intag av småländska rätter. Över tusen elever från Vimmerbys skolor hade samlats på Stora torget för att hylla författarinnan med många välkända melodier. Barnen fick också se en teaterföreställning med Pippi, Emil och deras vänner. Och så blev det saft och bullar precis som på ett riktigt födelsedagskalas. Igår gick också startskottet för projektet Läslust, som fått stöd av Myndigheten för skolutveckling. I det arbetet ska Vimmerby kommun ta fram en modell för att entusiasmera och utveckla läsintresset hos elever i årskurs 7-9 och gymnasiet.

  På Stora torget överlämnades Vimmerbys födelsedagsgåva. Under ett helt år har privatpersoner, skolklasser, idrottsklubbar, butiker, föreningar och företag samlat in pengar för att bidra till bygget av Astrid Lindgrens Barnby i Bouar i Centralafrikanska republiken.

   – Hon är säkert lycklig i sin himmel över det här, sade SOS-Barnbyars styrelseordförande Ingemo Bonnier, när hon tog emot pengarna – totalt en kvarts miljon kronor.

   – Den här gåvan ger trygghet, värme, kärlek, omtanke och utbildning åt många behövande, tillade Bonnier och meddelade samtidigt att platsen för bostäderna redan är utstakad. Firandet avslutades med en kvällsföreställning med artisterna Charlotte Perrelli, Benjamin Wahlgren och lokala musiker. De framträdde med både egna låtar och välkända melodier från filmerna baserade på Astrids böcker. 071115

 


 

Back to barock

 

Sydsvenska musiker på frammarsch lokalt och internationellt

 

BAROCKKONSERT. I skrivande stund basunerar Händel och Vivaldi runt om i Skåne. Musiker från södra Sverige, där man har haft goda utbildningsmöjligheter inom den tidiga musiken, turnerar med barocken. På senare år har den här typen av musik fått starkt fäste i regionen och visst är det lite intressant att en generation musiker av internationellt snitt har vuxit fram just här.

 

Ensemble 1700

Nu växer barockmusiken i Skåne - det är här de duktiga musikerna finns.

 

 

Ensemble 1700

Violin I: Fredrik From, Jens Solgaard, Antina Hugosson,

Maria Holm

Violin II: Stefan Lindvall, Elisabet Enebjörn, Hanna Ydmark

Viola: Rastko Rocnic, Bryndis Bragadottir

Cello: David Gammelgård

Kontrabas: Matthias Frostensson

Oboe: Per Bengtsson Teorb

Barockgitarr: Fredrik Bock

Cembalo: Göran Karlsson

 

Turnén just nu

14.11 Ängelholm

15.11 Lund

17.11 Simrishamn

18.11 Hässleholm

19.11 Höör

 

 

Lokala mästare

De kallar sig Ensemble 1700 och devisen är att levandegöra några av musikhistoriens mest älskade gestalter; Händel, Vivaldi, Telemann och Corelli. Orkestern har i dagarna fått hemvist i Lund och genomför just nu sin första mindre turné i Skåne. De har nästan en femårsplan för sitt spelande – målsättningen är fyra årliga konserter med kända och okända mästare från barocken.    Man har också sina lokala mästare. På söndag i Hässleholm är det den framgångsrike hässleholmaren Fredrik From som är ensemblens soloviolinist och konsertmästare. From tilldelades kommunens kulturstipendium 1998 och har efter studierna på Musikhögskolan i Göteborg och Royal College of Music i London etablerat sig som frilansande barockviolinist i ensembler som Concerto Copenhagen, Göteborg Baroque, New Dutch Academy, Drottningholms barockensemble, Arte dei Suonatori, Bergen Barokk och Ensemble Corund.

 

Historisk sättning

De skånska barockmusikerna, tillsammans med den dynamiske cembalisten Göran Karlsson, bildar Ensemble 1700. Här i samlas ett femtontal av Sveriges främsta utövare med sina tidstrogna instrument. Orkesterns grundbesättning består av ett gäng stråkar, två oboer och fagott, men varierar efter aktuell repertoar. Ensemblens konstnärlige ledare, Göran Karlsson är dirigent och cembalist, i huvudsak inriktad på musik från 1600- och 1700-talet. Han har satt upp stora operaföreställningar i Sverige och utomlands och leder också Svenska Barockorkestern. Under den skånska turnén i veckan hörs musik av Händel och Vivaldi - konsert för två violiner i a-moll ur L’estro Armonico. Telemanns Sinfonia spirituosa följs efter paus av virtuos italiensk musik av Arcangelo Corelli och orkestersviten La Changeante. 071114

 

 

LILL ERIKSSON

 


WASP kräver fotoförbud

 

FÖRBUD. WASP ställer omöjliga krav både på sin publik och sina medarbetare. När Blackie Lawless återvänder med sitt WASP för två spelningar i Sverige kommer bandet att framföra samtliga låtar från plattan The Crimson Idol. Men det är regler från förr som gäller än idag på WASP:s konserter. Man hotar nämligen med att avbryta konserten om någon i publiken tar bilder med kamera eller mobiltelefon. Säkerhetsvakterna har fått instruktioner att kasta ut den som fotograferar under konserten och innan publiken släpps in konfiskeras alla kameror och mobiltelefoner med inspelningsfunktion. Att undvika att någon i publikhavet tar en bild under en stor konsert är naturligtvis en praktisk omöjlighet. Konserten på lördag i Östersund är utsåld, men till söndagens event i Göteborg finns ännu biljetter kvar. 071114


 

Kristianstad arena

Kristianstads arena beräknas kosta en halv miljard kronor och andra kultur- och fritidsbyggen kan därmed bli lidande.

FOTO: KRISTIANSTAD KOMMUN

 

 

Runt 35 miljoner kronor per år i hyra och drift beräknas Kristianstad kommun få betala för arenan. Till det kommer räntekostnader om kommunen behöver låna pengar. Arenan ska byggas och ägas av ABK:s dotterbolag AB Allön. På torsdag fattar kommunstyrelsen i Kristianstad sitt beslut som följs av kommunfullmäktiges den 20 november. 071113

 

 

Kommunstyrelsens ordförande i Kristianstad, Bengt Gustafson (m), har först nu fått alla kostnader för den planerade arenan.

 

LILL ERIKSSON

 

Dags att fatta beslut om dyr arena

 

 

ARENA. De nya arenorna ska vara anpassningsbara för att ena dagen kunna visa en handbollsmatch och nästa dag stå redo för en popkonsert. Men att flexibiliteten kostar pengar har man fått erfara på flera håll i Sydsverige, där nästan varje större ort satsar på en ny arena just nu. En bra bit över kalkylen drar Kristianstads tänkta arenabygge, som först uppskattades kosta runt 300 miljoner kronor, men som idag fick prislappen på en halv miljard kronor. Därmed riskerar andra åtaganden som till exempel badhuset i Åhus och kulturhuset vid konserthuset att senareläggas. Den föreslagna arenan har en hög flexibilitet genom flyttbara läktarsektioner och takhängda ridåväggar, som kan dela upp det stora rummet i två hallar med varierande åskådarkapacitet.

 

Bengt Gustafson (m)


 

Allt i ett – för sentimentala

 

SHOW. Den här föreställningen har blivit beskylld för att vara proffsig, men att inte ha någonting att säga. Kanske är det just därför som performanceparet Carina Reichs och Bogdan Szybers verk blivit en riktig långkörare, sedan premiären på Orionteatern i Stockholm för långt över ett år sedan.

 

Så blev det av drömmarna

På fredag den 23 november kommer Haunted Dancehall också till Storan på Helsingborgs stadsteater. Showen påminner om en discoaktig blandning av musikal, mim, kabaré, melodram där 80-talet står i centrum. Det här är en skruvad föreställning fylld av berättelser om förlorade ambitioner och drömmar, helt enkelt 90 minuters möte med livet som det blev, gestaltade av scenkonststjärnor som Charlotte Engelkes, Ika Nord och Lars Bethke. Totalt finns åtta personer inklusive en isbjörn… Carina Reich och Bogdan Szyber har samlat några av Sveriges främsta dans-, mim- och performanceartister och kör som vanligt en föreställning med ambitionen att visa något som aldrig tidigare skådats med covers, flödande koreografi och luftgitarrsolo. Haunted Dancehall sägs vara en skönt deppig och humoristisk discomelodram, på en klubb någonstans i vårt inre – för alla de

som älskar det sentimentala och sköra. 071113

Haunted dancehall

Haunted Dancehall är ett variationsrikt verk för den sentimentala publiken.

FOTO: MATS BÄCKER


 

 

Medverkande: Dag Andersson, Jimmy Meurling, Lars Bethke, Ika Nord, Charlotte Engelkes, Cecilia Roos, Pär Ulander samt två tävlingsdansande barn.

 

Regi, koreografi, kostym, soundtrack: Carina Reich och Bogdan Szyber.

Medförfattare och manuskonsult: Kelly Davis

Ljusdesign: Miriam Helleday

Musikkoordinator: David Österberg Kapellmästare/musikarrangemang: Pär Ulander

Kostym: Karin Höeg

Mask: Sari Nuttunen

 

Bakom kulisserna på stadsteatern

 

ÖPPET HUS. Redan nu på lördag öppnas Helsingborgs stadsteater upp för allmänheten. Då får man träffa människorna som arbetar där, både framför och bakom kulisserna - ett tillfälle att få en inblick i den lokala teatervärlden.

   Under dagen ges uppträdanden på foajéscenen, smakprov på Storans nya scenteknik och så håller man en stor kostymauktion. För de yngsta blir det sagostunder och då kan de vuxna fynda bland rekvisita och kostymer. Självklart finns också teaterchefen Göran Stangertz på plats och berättar om repertoaren. Teatern håller öppet hus den 17 november mellan klockan 10.30 och 15. 071113

 

 


Ändra krogvanor och undvik cancer

 

Kött

STUDIE. Går du mycket på krogen så här års? Då är det kanske läge att välja något nytt på menyn. Miljoner människor riskerar nämligen att få cancer om de inte drar ned på konsumtionen av alkohol och rött kött och istället äter mer grönsaker och frukt, hävdar forskarna bakom den 500 sidor tjocka rapporten från Världscancerfonden. En panel bestående av 21 av världens cancerexperter har spenderat fem år att studera vad som ökar respektive minskar risken för cancer. De har analyserat 7 000 cancerfall från hela världen från 1960-talet och fram till idag och sänker nu rekommendationen av rött kött från max 900 gram till max 500 gram per vecka.

Smalare= mindre cancerrisk

Vi måste också bli lättare, genom att göra allvar av den ständiga devisen att motionera mera och äta mer fibrer. För mycket kroppsfett orsakar inte mindre än sex olika cancertyper. Nu när julen närmar sig kan det kanske vara intressant att veta att forskarna avråder helt från att äta skinka eller bacon, liksom att man bör undvika allt processat kött, som rökta och saltade charkuterier. Efter rökning är stark fetma den största risken för att utveckla cancer.

   – Den starka kopplingen mellan kroppsfett och cancer är det mest slående faktumet i rapporten, sade professor Michael Marmot, vid University College London som ledde panelens arbete. Han menar att man inte bara bör undvika att vara överviktig utan sträva efter att vara så smal som hälsan tillåter. 071112

 

LILL ERIKSSON


 

Kulturministern tackar för skånsk sponsring

 

UNGKULTUR. Regeringen uppskattar privata initiativ, även när det gäller kultur. Det var i förra veckans tal vid Filminstitutet som kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth talade om barn- och ungdomskultur och hur glada skåningarna borde vara för näringslivet som välvilligt sponsrar. Nyligen har hon fått siffror från EU-kommissionens Eurostat, som visar att ungefär fem miljoner människor arbetar med kultur i Europa. Sverige har näst efter Holland Europas högsta andel kulturskapare och siffrorna visar att svenskar är Europas mest kulturaktiva folk när det gäller allt från bokläsning, museibesök till bio eller konsertbesök.

 

Tror sponsring ger demokrati

Nu vill kulturdepartementet arbeta vidare med projektet Skapande skola för att stärka det redan stora intresset för kultur för att på sikt se indirekta kopplingar till innovation och utveckling inom tekniksektorn, samt regional och lokal utveckling.

   – Kultur som riktar sig till våra unga, är inte och får inte vara lågstatus, sade kulturministern och lyfte särskilt fram den välbesökta Barnboksfestivalen i Lund. Hon välkomnade också näringslivets insatser och då i synnerhet Drömmarnas hus i Malmö som har fått 33 miljoner kronor av Sparbanksstiftelsen i Skåne.

   – Jag vill gratulera Skåne till att ha så kloka finansiärer som satsar på våra unga, avslutade hon sitt tal och hoppades på fler gemensamma satsningar. Kulturministern menade att detta skulle skapa nya förutsättningar för kreativitet, ifrågasättande och kunskap som hon hävdade vara viktiga grundstenar för ett demokratiskt samhälle. 071112

 

LILL ERIKSSON


Inget utökat pokerspel

 

POKER. I förra veckan blev det stopp för utökat pokerspel på webben. Regeringen avslog då Svenska Spels ansökan om en utökning av det nuvarande tillståndet som finns för att anordna och förmedla pokerspel över internet. Regeringen vill inte besluta om någon förändring av tillståndet innan relevanta utredningsresultat blir tillgängliga. Man hänvisar till att sociala skyddshänsyn alltid ska prioriteras. Samtidigt beslutade regeringen om en förlängning av tiden för utredningen om Svenska Spels tillstånd för pokerspel över internet. Bolaget får en förlängning av nuvarande tillstånd på oförändrade villkor fram till den 30 juni 2008. 071112

 


Ungdomar i mobiltävling på stan

 

Årlig mobilorientering för att få undomar med olika bakgrund att lära känna varandra

 

TÄVLING. ”Mina kära vanartade ungdomar… jag ser framemot att krossa er som insekter under min fotsula”, så låter det när Mr Filou i kommunens tävling Lost in Malmö underhöll ungdomar på höstlovet. Det var en tuff kamp när de tre finalisterna kämpade om förstapriset i årets Lost in Malmö-tävling i början av november.

 

Jagade försvunnen och skurk

Knightriders bestående av; Hamit Sen från St Petri, Mohamad Karim och Souheil Karim från Cybergymnasiet, kammade till slut hem förstaplatsen. Det var deras lag som var snabbast med att hitta den försvunne Martin Walfisz, vd för ett stort spelföretag. I spelet satt han fastkedjad på biografen Spegeln, tillfångatagen av skurken Mr Filou. Det handlar om ett mobilspel på Malmös gator, arrangerat av kommunens gatukontor med hjälp av speldesignföretaget Ozma och Svenska Datorspelsinstitutet för stadens alla gymnasieungdomar under några dagar kring månadsskiftet. Deltagarna fick lösa gåtor, besöka olika platser i stan och utföra uppdrag i jakten på en försvunnen person. Till sin hjälp hade de en mobiltelefon, en digitalkamera och spelinstruktionerna kom via sms. Samtidigt pågick en bloggtävling bland de tävlande lagen och den vann Gangsta, som utsågs ha den bästa bloggen.

– Att satsa på engagerande aktiviteter för ungdomar är viktigt, och ur ett långsiktigt perspektiv är det angeläget med sådana som syftar till att ungdomar med olika bakgrund och förutsättningar får en arena där de kan mötas, lära känna varandra och utvecklas tillsammans. Ska man bidra till en förändrad framtid tycker vi att detta är ett mycket bra sätt att göra det på, säger Mikael Palmqvist, regionchef hos huvudsponsorn Sparbanken Finn. Delaktiga var också Lunarstorm, Sydsvenskan och The Voice.

 

Uppmuntrade nya rörelsemönster

I mobilspelet var hela Malmö en spelplan - från Kroksbäck till Västra hamnen, Södra Förstadsgatan och vidare till Pildammsparken. Och lagen som tävlade fungerade som levande spelpjäser. Enligt arrangören finns det undersökningar som visar att 99 procent av alla ungdomar äger en mobiltelefon, därmed skulle Lost in Malmö vara ett arrangemang som utgår från vad ungdomar är intresserade av. Detta menar man är nästa generations spel och hävdar att något liknande inte tidigare gjorts i Sverige. Tanken var att stadens ungdomar skulle bryta sitt vanliga rörelsemönster och under dagtid ta sig till stadsdelar de vanligtvis inte besöker. I Kockums gamla lokaler kunde man också spela gamla och nya dataspel, prova spel för funktionshindrade och möta svenska e-sportare. Lost in Malmö ska arrangeras även nästa år och 2009. 071111

 

LILL ERIKSSON


Nytt musikeravtal öppnar upp kulturen

 

AVTAL. Nyligen blev det klart med svenska musikers anställningsvillkor. Sveriges Yrkesmusikerförbund, SYMF, menar att det är ett moderniserat avtal som stärker musikområdet. Det nya avtalet undertecknades av arbetsgivarorganisationen Svensk Scenkonst och musikerorganisationerna Svenska Musikerförbundet och SYMF, och gäller fast anställda och frilansande korister samt musiker vid hela landets symfoniorkestrar, teatrar, musikteatrar, länsmusik och rikskonserter.
   – Vi har med detta avtal gemensamt tagit ett tydligt och framåtsyftande ansvar för utvecklingen på musikområdet, säger parternas företrädare Sture Carlsson, Svensk Scenkonst,
Bo Olsson, Sveriges Yrkesmusikerförbund, och Fredrik Österling, Svenska Musikerförbundet i ett gemensamt uttalande.
   – Med det nya arbetstidsavtalet och den förändrade definitionen av musikerrollen, skapas nu nya möjligheter till kvalitativ bredd, öppenhet mot samhället och ökad publik tillgänglighet vid våra institutioner.
  Samtidigt hoppas man nu att musiker ska få möjlighet att påverka sin yrkesroll lite mer, särskilt när det gäller samverkan och kompetensutveckling. Tanken med det nya avtalet är att alla kategorier korister och musiker ska likställas och att avtalet ska reglera både löner och övriga villkor under de närmaste tre åren. Lönehöjningarna ska därmed följa vad som gäller för övriga arbetsmarknaden. 071009


Pham Van Doanh Vuong Ha Le Xuan Dieu

Pham Van Doanh, Vuong Ha och Le Xuan Dieu bjuder på svängig vietnamesisk musik i Helsingborg.

 

Buddistisk schlager på Dunkers

 

MUSIKDRAMATIK. Vem visste att vietnamesiska musikformen Cai Luong kan liknas vid vår schlager? Nåja, helt likt är det naturligtvis inte, men den kallas inte för ”renoverad opera” för intet. Det är på fredag som Dunkers Kulturhus säger sig vara först i Sverige med att presentera traditionell vietnamesisk musikdramatik av det här slaget.

   Fem musiker som aldrig uppträtt i Sverige förut sjunger svängig musik ungefär som jazz eller gospelmusik, fast den här är solistisk och hör hemma i buddistiska ritualer. Låter det annorlunda? Det är det. För här har den traditionella musikdramatiken, ofta med ett regligiöst innehåll, fått en släng av västerländsk jazz och kabaretmusik - en musikstil som numera blivit mycket populär i södra Vietnam. Arrangören menar att man på sätt och vis kan jämföra med den ställning operett eller musikal, till och med schlager har hos oss, men utan att dra jämförelsen för långt.

   Så, är du redo för något nytt? Även Chau van är en sorts religiös musik som hör till samma musikaliska sfär som Cai Luong. Det är sång ackompanjerad av stränginstrument och slagverk – buddistiskt sväng helt enkelt! 071107


Meat ställer in överallt

 

Sverigespelningen den 17 november ställs in

 

INSTÄLLT. Den amerikanske sångaren Meat Loaf ställer in sin Sverigespelning och resten av sin Europaturné, Three Bats Tour, enligt arrangören Ema Telstar. De meddelar idag att en läkare har funnit en cysta på stämbanden, vilket gör det omöjligt för Meat Loaf att genomföra några konserter.

   – Jag är så ledsen för att jag inte kan genomföra de här konserterna. Jag hade verkligen sett fram emot att avsluta ett fantastiskt år och fira de kommande helgerna tillsammans med mina fans, men jag måste göra vad läkarna säger till mig så jag kan tillfriskna och komma tillbaka 2008. Och låt mig ta udden av alla rykten innan de kommer igång – jag kommer tillbaka, meddelar han i ett pressmeddelande.

   Meat Loaf har känt sig dålig en tid och uppträdde trots sin sjukdom i en konsert i New Castle i början av november. Uppgifterna att konserter nu ställs in är vid publiceringen obekräftade. På den officiella hemsidan anges fortfarande att inga konserter ställs in i den senaste nyhetsposten från den 2 november. Den svenska arrangören meddelar dock att biljetter till spelningen på Hovet återlöses på inköpsstället till och med den 17 december. 071106

Meat Loaf

Meat Loaf i studion, Triple M.

FOTO: © 2007 SIGNATURES NETWORK INC. & MEAT LOAF

 


Kim Larsen

Allvar och humor går hand i hand när Kim Larsen går på scen. Nu gör han det snart inför fulla hus i Malmö, Helsingborg, Halmstad och Göteborg.

FOTO: JESPER SCHOUBøLLING

 

 

Det blir fulla hus med Kim

 

Fansen får åka norrut för att se dansken utsålt i resten av Norden

 

UTSÅLT. Han har en av Nordens största munnar och håller ogärna käft. I dagarna släppte Kim Larsen & Kjukken det sjunde albumet på mindre än sju år. Den senaste skivan  Gammal hankatt följs nu upp med live-albumet En Lille Pose Støj som har spelats in under danskrockarnas sommarturné 2006.

 

Utsålt nästan överallt

Missade du att återuppleva sann ungdomsnostalgi då kan det innebära både synd och skam, eftersom chansen att se den 62-åriga musikern när han kommer till Sydsverige i nästa vecka är mycket liten. På samtliga orter är nämligen, liksom i övriga Norden, konserterna utsålda och efter att Karlskrona-spelningen ställts in återstår bara biljetter till evenemanget i Stockholm.
   Kim Larsen är sedan 30 år tillbaka en stor del av det danska, men också det sydsvenska musiklivet. På 1970-talet var han frontfiguren i legendariska Gasolin och under 80- och 90-talen gällde solokarriären, som på senare år övergått i hans karriär- och arbetsmässigt absoluta höjdpunkt.

   Det var redan 1994 som Kim flyttade till Odense och året efter bildades nuvarande konstellationen Kim Larsen & Kjukken. Under turnén lovar han spela en lång rad nya och gamla favoriter, som till exempel Gør Mig Lykkelig, Rabalderstræde och Kvinde Min, i samma gamla vanliga skepnad; intensivt, hetsigt, varmt och med humor. 071106

 

LILL ERIKSSON
 


Idag skapas

ett nytt

Landskrona

 

FÖRÄNDRING. Ett avtal med regeringen gör att Landskrona kommun kan ställa till med stor baluns med fri teater och en massa annan underhållning för invånarna i Landskrona - i gengäld hoppas man på samverkan.

 

Vill skapa ny dialog

Det är i det så kallade Centrum & Österlyftet som förändringen av Landskrona ska börja. Tillsammans med alla som bor och arbetar i stadsdelarna centrum och på öster, inklusive förenings- och näringsliv och kommuninvånarna ska stan förvandlas till en attraktiv stadsdel med arbete, utbildning och trygghet för alla hoppas kommunens projektledare. Idag invigs evenemanget som består av musik, teater, föreläsningar, temakvällar och mycket annat och på lördag slår man på stort med olika aktiviteter för barn, ungdomar och äldre, för att slutligen runda av söndagen med teater för alla. Tanken är att lyftet ska skapa dialog med medborgarna och att den i sin tur leder till delaktighet. Invånarna i de aktuella stadsdelarna ska ges möjlighet att föra fram sina tankar och idéer och målet är att alla ska ges möjlighet att förverkliga dessa. Det ska man göra genom att inspirera till samverkan mellan olika individer och då gärna mellan de som inte samverkat tidigare och för det finns EU-pengar att hämta. 071105

 

LILL ERIKSSON

Vattentornet i Landskrona

Idag börjar förändringen i Landskrona. Trots att det handlar om allvarliga saker, sker det under kulturella och nöjesbetonade former. FOTO: ARKIV

 

PROGRAM 10/11

 

Knattebio 13:00 - 13:45 Lilla spöket Laban, Bio Maxim

 

Fotomaraton 13:00 - 19:00 Föreviga dagen i bilder! Start Centrum & Österlyftets lokal på hörnan Regerignsgatan och Skolallén.

 

Konstutställning 13:00 - 19:00 Kulturskolan och Gullstrandskolan med flera.

 

Tältunderhållning för alla åldrar 13:00 - 19:00 Unga röster, Kulturskolan, Sensus, Drenica, Rinia, Landskrona Live, Gullstrandskolans esteter, Miggi’s Showband med flera uppträder med musik och dans på Saluhallstoget.

 

Polska utställningen "Vägen till frihet"

 

Tjejfotboll 14:15 - 14:45 IK Wormos tjejlag på Dammhagskolans konstgräsplan, senare 16:30 - 17:00 BoIS i Centrum.

 

Jonas Bergh om Landskrona och författare 14:15 - 15:00 Centrum & Österlyftets lokal på hörnan Regeringsgatan och Skolallén.

 

Främling i mitt eget hem 17:00 - 18:00 En pjäs från utanförskap till gemenskap. Harlekin och SamLa.Dammhagskolans gymnastiksal

 

Eldshow – Avslutning 19.00 Tältet vid Saluhallstorget

 

Källa: www.centrumoster.se


 

Jobbhatare kan göra film

 

KONSTFILM. Idag är sista dagen att skicka in sin film om eventuellt helvete på jobbet. Det är konstnärerna Tellervo Kalleinen och Oliver Kochta-Kalleinen som tillsammans med Göteborgs Konsthall bjuder in alla som är ”trakasserade av kollegorna, illa behandlade av chefen, drivna till vansinne av kunder och faxmaskiner”.

   Men det är bara arbetare och anställda i Göteborg som får vara med och göra kortfilmen om eländet på jobbet. Till sin hjälp får man ett professionellt filmteam med skådespelare som med de jobbhatande manusförfattarna ska se till konsthallen hittar nya publikgrupper. Filmerna ska produceras nu under november och december och sen visas i Göteborgs Konsthall och på olika arbetsplatser. Filmidén skickas till info@mittjobb.org innan midnatt. 071105


 

Krogmat

Nästa år ska det bli lättare att hitta nyttig mat på restaurangen.

FOTO: MARIE ÖHGREN

Snart nyttigare krogmat

 

HÄLSA. Genom nyckelhålscertifiering på krogen ska näringsriktig mat med mindre fett, salt och socker lyftas fram. Regeringen tror att det nästa år ska bli lättare för svenskarna att hitta nyttig mat på restauranger. En ny organisation ska sättas samman i en miljonsatsning av Jordbruksverket för nyckelhålscertifieringen och kraven ska skärpas så att fler matställen börjar servera mer hälsosam mat. Bland annat sätts en ny gräns för hur mycket transfetter en rätt får innehålla. 071101


 

Regissören/koreografen:

”ibland skulle man vilja brista ut i en förtvivlad aria”

 

MÅNGKULTUR. I morgon och på fredag brister ett hjärta i Lund. Det är den speciella kombinationen dansteateropera som då spelas på Lunds stadsteater. I föreställningen Mitt hjärta brister har koreografen och regissören Birgitta Egerbladh inspirerats av operans värld och ger flera kulturyttringar i en.

 

 

Allt i ett

Varför se dans, opera och teater i separata föreställningar, när man kan få allt på samma gång? Sex operasångare, tre dansare och en stor orkester som spelar musik av bland annat Purcell, Puccini, Rossini, Mozart, Verdi och Monteverdi – det blir dansteateropera om kärlek och död.

   – Den här gången har jag velat undersöka operans värld och ställa den i relation till händelser och känslor i vår vardag. Ibland, mitt i en vardaglig händelse, skulle man vilja brista ut i en förtvivlad aria eller en underbar hyllning till livet, säger Birgitta Egerbladh som har låtit föreställningen växa fram i nära samarbete med ensemblen.

Mitt hjärta brister.

Med allvar, lekfullhet och humor har Birgitta Egerbladh skapat en personlig blandning av dans, teater, sång och musik.

FOTO: LUNDASCENEN

 

Prisad koreograf-regissör

Den kritikerhyllade koreografen och regissören är tidigare känd från bland annat Händelser i hemmet på Teater Pero och Riksteatern, Tjechovträdgården, Köra och vända eller Dit jag längtar så och Röda havet 2 på Stockholms stadsteater. För tre år sedan fick hon ta emot Stockholms stads Cullbergpris och Svenska Dagbladets Thaliapris. I fjol fick hon huvudstadens citypris och Stora kritikerpriset. Mitt hjärta brister är ett samarbete mellan Riksteatern, Folkoperan och Norrlandsoperan. Och har pågått sedan urpremiär på Folkoperan i Stockholm i våras. Orkester på turnén är Dalasinfoniettan. Medverkar gör sångarna Ulric Björklund, Ingela Brimberg, Thomas Lander, Eva Marklund, Lars Martinsson och Miriam Treichl samt dansarna Bernard Cauchard, Françoise Joyce och Elisabet Karlsson. 071031

 

LILL ERIKSSON


Jill Johnson

I februari nås Sydsverige av Jill Johnsons personlighet, karisma och tilltalande röst. Den 2/2 i Kalmar, dagen efter i Växjö, den 15/2 i Malmö och följande dag i Halmstad. Den 17/2 kommer hon till Helsingborg och ger även en konsert i Göteborg den 24/2.

FOTO: EMA TELSTAR

 

 

Ingen Skånepremiär för Jill

 

COUNTRY. Nu är det klart vilka orter som får ta emot Ängelholmstjejen Jill Johnson när hon ger konserter nästa år. Skåne får vänta på sin sångfågel till i mitten av turnén, men flera tillfällen ges i Sydsverige. Om en knapp månad är det nämligen storpremiär för Jill Johnson som första julstjärna i den helt nya evenemangsarenan Bökeberg i Svedala. Arenan invigdes i våras, men Jills julshow blir den första produktionen där. En sagolik jul med genomtänkt mys, vällagad mat och en massa musik utlovas liksom julstämning i form av facklor på gården och planterad granskog och snöfall inomhus.

 

Countryfavoriter

Jill Anna Maria Johnson har vid flera tillfällen spelat in musik och sjungit i countrystaden Nashville och nu har hon sjungit in sina idolers låtar och fyllt ett helt album med favoriterna. Om en månad släpps nya skivan Music Row med mycket country och några tjejduetter. Tillsammans med Nina Persson gör hon Dolly Parton-låten Why’d You Come In Here Looking Like That och med Lisa Miskovsky sjunger hon To Know Him is To Love Him. Dessutom gästas Jill på den nya skivan av 80-talsstjärnan Kim Carnes i Rolling Stones-låten Tumblin Dice. På den kommande turnén nästa år framför hon dessa och så klart sina gamla låtar.

 

Debut i Danmark

Jill Johnson är nu 34 år och har en mer än tio år lång karriär bakom sig. Hon är född och uppvuxen i Ängelholm och och debuterade på en countrygala i Danmark redan vid 13 års ålder. Som 20-åring sjöng hon covers med ett band från Helsingborg och i samma veva fick hon skivkontrakt hos danska EMI som gav ut hennes första skiva - den hamnade på första plats på danska topplistan.

   Idag är Jill en av Sveriges främsta pop- och countrysångerskor, som också skriver egna låtar. Det stora genombrottet kom med vinsten i den svenska Melodifestivalen 1998 med poplåten Kärleken är. Det blev så mycket kärlek att året därpå slutade i giftermål. Ingen vinst blev det däremot 2003, när hon uppträdde med låten Crazy in love, som var en mer countryinfluerad låt. Den blev dock en stor hit utanför tävlingen. De senaste åren har hon ägnat åt fler resor till countryns huvudstad Nashville och åtskilliga turnéer. I dag släpps biljetterna för nästa års stora Sverigeturné. 071031

 

LILL ERIKSSON


 

Kalmar kulturhuvudstad 2014?

 

KULTUR. Det är inte bara Lund som aspirerar om att bli en riktig kulturstad i syd. I slutet av förra veckan träffades politikerna i Kalmar för att diskutera ansökan om Europeisk kulturhuvudstad 2014.

 

Tar hjälp från Norge

I Kalmar går man in för uppgiften och projektets styrgrupp och arbetsgrupp presenterade i fredags den vision och de profilområden som kommer att ligga till grund för arbetet med ansökan. Med på mötet fanns gäster från tidigare kulturhuvudstäder, bland andra Henning Warloe, kommulnalråd med ansvar för finans, kultur och näring som var med när norska Bergen var kulturhuvudstad år 2000.

   – Sedan kulturhuvudstadsåret har kulturen fått en helt annan position i Bergen, berättade han. Numera går politik och kultur hand i hand. Och i Kalmar vill man nu finna en bred politisk enighet om att kulturen är viktig och att den utvecklar samhället.

   – Det normala är att i valtider skuffas kulturfrågorna undan och andra frågor större plats, sa Rolf Norås, strategidirektör med ansvar för nästa års huvudstad i Stavanger. Han menar att i Norge har det blivit så att politikerna går till val på kulturfrågor, och de som gör det är de som vinner valet. I Kalmar var det Karin Parrot Jonzon från Byteatern och Klas Börjesson från Kalmar konstmuseum som berättade om sin syn på vad ett huvudstadsår skulle betyda för regionen. På plats fanns också Kalmar läns tolv kommunstyrelser, landstingets styrelse och regionförbundets styrelse.

   – Det viktiga är nu att få en bred politisk uppslutning kring att se kulturen som en viktig infrastruktur som utvecklar samhället, sammanfattade Birgitta Elfström (s). 071030

Kalmar satsar på att bli kulturhuvudstad 2014.

Ortholmen i Väggaområdet berörs kanske också av ett framtida kulturhuvudstadsår. Gränslöst, levande och närande var de profilområden som diskuterades i förra veckan, inför det kommande kulturhuvudstadsarbetet.

FOTO EIJER ANDERSSON

 


 

Kampanj mot utevåldet

 

GATUVÅLD. Polisen gör ett andra försök mot gatuvåldet. Landets länspolismästare har beslutat att genomföra vad man kallar för en tydlig insats för att minska våldet utomhus. Från och med den 1 november på torsdag och hela nästa år kommer polisen att genomföra en kampanj över hela landet mot misshandel utomhus.

Polisen i ny kampanj  mot gatuvåldet.

FOTO: RPS FOTO

   – Antalet fall av misshandel utomhus har ökat under de senaste åren och vi måste agera för att hindra utvecklingen. Vi står bland annat inför en rad helger då vi vet att många, framförallt unga, är ute och firar, till exempel Halloween, Lucia och Nyår, säger rikspolischefen Stefan Strömberg.

 

Kontakt med krogvakter

De 21 länspolismyndigheterna i landet har kommit överens om att öka polisens närvaro på utsatta tider och platser. Nu har poliserna fått klara direktiv att agera tydligt och markera låg tolerans mot våldet. Främst kommer man att fokusera på närvaro på platser och tider där risken att drabbas av misshandel är stor. Tanken är att polisen ska göra tidiga ingripanden i situationer som riskerar att bli våldsamma och hålla kontakt med ordningsvakter på restauranger och krogar. Och det är framför allt berusade ungdomar som man håller ögonen på. Är de under 20 år och innehar alkohol, kan de räkna med att den beslagtas, i enlighet med den så kallade Kronobergsmodellen. I det arbetet minskade tillgängligheten av illegal alkohol för ungdomar betydligt och misshandelsbrotten utomhus sjönk med 17 procent.

Vill bryta utveckling

Enligt modellen arbetade en ungdomsgrupp med strikt nolltolerans samtidigt både mot langare och ungdomar med alkohol på gatan. Dessutom gick man ett steg längre och tog direkt kontakt med föräldrar till ungdomar som påträffas i samband med alkohol, även de som inte bar på alkohol utan bara gick tillsammans med andra som var berusade. I Skåne har man redan satsat särskilt mot gatuvåldet i ett års tid, men detta har alltså inte varit tillräckligt. Nu lovar polisen också att vidta utredningsåtgärder och slutföra utredning inom två dygn i samband med våldsbrott utomhus.

   – Det här är inga nya metoder men genom att kraftsamla resurser i hela landet vill vi markera allvaret. Vi vill bryta en negativ utveckling. Insatsen är också starten på det brottsförebyggande arbete som vi ska driva tillsammans med landets kommuner, andra myndigheter och frivilligorganisationer, avslutar Stefan Strömberg. 071030

 

LILL ERIKSSON


Ett rent helvete

 

Hamburgerkedjor anlitade tvivelaktiga städföretag

 

OSERIÖST. Det var i Svt:s Uppdrag Granskning som avslöjandet gjordes, att tre av landets ledande hamburgerkedjor, McDonalds, Burger King och Max, anlitat tvivelaktiga städföretag där de anställda tvingats arbeta under slavliknande förhållande. Nu reagerar inte bara facket, utan även arbetsgivarorganisationen SHR, Sveriges Hotell och Restaurangföretag, och kräver åtgärder mot oseriösa underleverantörer i städbranschen.

 

Fick sparken

McDonalds välkända radiojingel, ”I´m loving it” är knappast något de anställda vid de städföretag som hamburgerkedjorna anlitat skriver under på. För 37 kronor i timmen arbetade 31-årige Johnsson Ojong Ndip sex timmar varje natt med att städa en hamburgerrestaurang. Någon ledighet fick han inte - och när Johnsson Ojong Ndip begärde högre lön sparkades han direkt.

   Nu reagerar Hotell- och restaurangfacket starkt på avslöjandet. ”Fullständigt oacceptabelt”, säger förbundets tillförordnande kommunikationschef Håkan Carlsson i en kommentar.
   – Sådant här skurkaktigt beteende måste beivras, säger han till Svd.se.
Därför hotar facket nu med att stämma städföretagen för brott mot kollektivavtalen.
   – Vi kräver skadestånd för att de brutit mot kollektivavtalen, och det handlar om sexsiffriga belopp, säger Håkan Carlsson.

 

”Arbetar aktivt med frågan”
Förbundet har också vänt sig till arbetsgivarorganisationen SHR för att få igång en diskussion om hur branschen kan saneras från oseriösa företag - något som välkomnas av SHR.
   – Jag har idag fått ett brev från Hotell- och restaurangfacket kring nödvändigheten att ta tuffare tag mot oseriösa underleverantörer i branschen. Självklart ställer vi oss bakom detta och vi arbetar just nu mycket aktivt med den frågan, säger Mats Hulth, vd för Sveriges Hotell- och Restaurangföretagare i ett pressmeddelande. De kommer att tillsätta en arbetsgrupp som bland annat har till uppgift att utveckla riktlinjer för medlemmars upphandling.
   – Vi ska nu gå ut med information till våra 4 000 medlemmar för att de ska vara uppmärksamma på att de måste se till att deras underleverantörer är seriösa. Det här är inte bara ett restaurangproblem, utan ett samhällsproblem, säger SHR:s vd Mats Hulth till Svd.se. Efter avslöjandet i Uppdrag Granskning har samtliga hamburgerföretag sagt upp avtalen med de städföretag som granskades. Claes Eliasson, presschef på Svenska McDonalds, skriver i ett pressmeddelande att en granskning av samtliga städföretag som arbetar på McDonalds nu har inletts. På hamburgerkedjan Max hemsida menar Richard Bergfors, vd för Max Hamburgerrestauranger, att kedjan nu kommer att utvidga ett pilotprojekt man genomfört med Samhall i Norrbotten till att omfatta samtliga Max restauranger. Samhall blir därmed kedjans enda städleverantör. 071027

 

MARIE ÖHGREN 

Salongen i Lessebo Lessebo-biografen.

Bland annat salongen i småländska Lessebo ska blomstra igen, under filmfestivalen i glasriket. Den byggdes 1936, har en pampig träfasad och delvis bevarad interiör. Under 1930-talet visades här stumfilm till musik av en fyrmannaorkester. Första ljudfilmen visades tredjedagjul 1931 ”Hjärtats röst”.

FOTO: FOLKETS HUS OCH PARKER

 

Filmfestival i glasriket

 

FILM. Just nu pågår en tio dagar lång filmfestival i småländska glasriket. Det var igår som 15 biografer började visningarna av det som så småningom blir totalt 60 föreställningar på den småländska landsbygden.

   – Genom festivalen vill vi lyfta fram biograferna på landsbygden över hela Sverige som viktiga kulturspridare och samlingsplatser, säger Gunno Sandahl, kulturchef på Folkets Hus och Parker. Organisationen och AB Glasriket – ett samarbete mellan fyra kommuner i Småland, 15 glasbruk i trakten och ett regionalt resurscentrum för film, Reaktor Sydost – står bakom initiativet. En av de medverkande biografsalongerna är Lessebos gamla lokal med takmålningar, Norrhult där biosalongen återskapats till 1937 års utseende och Åseda som numera har den senaste digitala biograftekniken.

 

Ska leva året om

Häromdagen var det storpremiär i Lessebo och med bubbelvatten togs minglande filmentusiaster emot på röda mattan. Fram till den 4 november kommer alla 15 biograferna att utnyttjas, då både smalare och mer välkända filmer visas. Festivalen vänder sig till smålänningar såväl som tillresta filmentusiaster.

   – Det här är ett positivt exempel på biografer som gör något utöver det vanliga för att få publiken att upptäcka dom på nytt. Vår förhoppning är att vårt stöd till festivalen ska ge långsiktiga effekter och leda till att biograferna blomstrar året om, säger Cissi Elwin, vd för Svenska Filminstitutet. 071026

 

LILL ERIKSSON


 

Envist exempel på en handlingskomiker


KOMIK. Han är handlingskraftig komiker. Drömmarna om ett liv som artist väcktes tidigt av morbror som spelade i dansband och tog med Jesper i rullstol ut på spelningar och turnéer. Sitt eget första scenframträdande gjorde han som sjuåring när han sjöng Daddy Cool till inspelad musik av Boney M.

 

Fixade förbjudet jobb

Det handlar om komikern Jesper Odelberg, som med sin tänkvärda komik om våra fördomar kring livet, ger en föreställning i Hässleholms kulturhus röda salong. Han är cp-skadad och det han berättar om handlar till största del om självupplevda saker. Odelberg tar upp sina erfarenheter av utanförskap, omedvetet maktmissbruk, otillgänglighet och omgivningens bemötande. Men han har också funderat på hur man tillsammans kan komma tillrätta med de problem som uppstår både för den handikappade, omgivningen och anhöriga.

 

Jesper Odelbreg ”…räddade mitt liv”

 

 

Jesper Odelberg slog igenom 1997 som ståuppartist i tv-programmet Släng dig i brunnen. Efter gymnasiet gick han Ljungskiles Folkhögskolas musikinriktade linje och erbjöds därefter arbete på Samhall, vilket han tackade nej till. Istället fixade han själv ett jobb på Radio Väst, men det tyckte inte Arbetsmarknadsinstitutet, AMI, var en lämplig uppgift för en handikappad. Tack vare trollkonstnären och komikerkollegan Carl-Einar Häckner som gick tillsammans med Jesper på Angeredsgymnasiet, fick Odelberg en praktikplats på Backa Teater i Göteborg. De behövde en rullstolsburens synvinkel på Carl-Einar Häckners rolltolkning i pjäsen Handbok för Handlösa.
   – Backa Teaterns konstnärliga ledare Eva Bergman räddade mitt liv. Det var hon som gav mig, trots aktivt motstånd från AMI som överhuvudtaget inte såg några möjligheter för mig i teatervärlden, en fast anställning på teatern mellan åren 1994–1998, berättar Jesper Odelberg.

 

Skådespelare och sångare

Därefter har han medverkat i pjäserna Den onde, den gode, den fule tillsammans med Janne Bylund och Thomas Oredsson och Är du CP eller? på Backa Teatern. Han har också medverkat i en show med Lasse Linderoth, i filmen Livet är en schlager och i Tom Alandhs dokumentär i två delar.

   När Jesper kommer till Hässleholm på måndag blir det något helt annat. Tillsammans med musikern Thomas Darelid, kapellmästare i SVT:s På spåret, sjunger och talar Jesper Odelberg i föreställningen Lindansaren – en märklig balansakt mellan skratt och allvar. Arrangemanget är ett samarbete mellan kultur- och omsorgsförvaltningen, barn- och ungdomshabiliteringen och handikappföreningarna RBU och FUB i Hässleholm. 071026


 

Stor hälsovinst med rökfritt på krogen

 

RÖKFRITT. EU-kommission visar i en stor undersökning att rökfritt på krogen och andra arbetsplatser har inneburit en stor hälsovinst för samhället. Nu vill Europaparlamentet se en rad restriktioner när det gäller rökning på offentliga platser.

 

Hundratusentals dör

Minst 650 000 människor dör årligen i EU på grund av rökning och cirka 80 000 människor uppskattas dö till följd av passiv rökning. Tobaksrök skadar bland annat luftvägarna och skadorna på blodkärlen är så betydande att de kan leda till hjärtinfarkt och slaganfall. Merparten, 70 procent av EU-medborgarna, är dock icke-rökare. Av alla medborgarna är 86 procent för rökförbud på arbetsplatsen, 84 procent för rökförbud på andra offentliga platser, 77 procent för rökförbud på restauranger och 61 procent för rökförbud i barer och pubar, enligt parlamentet. Medelnivån av kolmonoxid är hälften så hög för icke-rökare i länder som har infört rökförbud, jämfört med halten i länder som inte har gjort det. I undersökningen har över 100 000 rökande och icke-rökare européer fått andas i en apparat som mäter halten av kolmonoxid i utandningsluften.

 

Vill skärpa regler mer
Parlamentet vill nu gå längre och upprepar uppmaningen till kommissionen att snarast möjligt klassificera tobaksrök i miljön som cancerogena ämnen. Medlemsstaterna uppmanas att inom två år införa ett generellt rökförbud på alla slutna arbetsplatser, inbegripet arbetsplatser i serveringsbranschen, samt i alla slutna offentliga lokaler, kollektiva färdmedel i EU och på allmänna lekplatser inom två år.

   – Minst tio EU-länder har redan idag någon form av förbud mot rökning på restauranger och krogar. Det började med Irland 2004 och spred sig snabbt vidare till bland annat Sverige, Italien, Finland, Malta och Belgien. Många fler är på gång, men det finns en risk att vi tar med den ena handen och att vi ger med den andra. Å ena sidan uppmanar vi människor att sluta röka, å den andra sidan fortsätter EU att subventionera tobaksodlingar på över en 1 miljard euro årligen. Dessa subventioner måste förstås snarast avvecklas, sade den svenske EU-parlamentarikern Jens Holm (v). 071026

 

LILL ERIKSSON


 

Miljonsatsning på upplevelseindustrin

MERA PENGAR. Totalt  48 miljoner kronor under de kommande två åren ska satsas på utvecklingen av svensk upplevelseindustri i branscher som mode, design, musik, film och dataspel. Det beslutade i förra veckan KK-stiftelsen som liksom respektive kommuner står för halva insatsen.

 

70 miljoner på 7 år

   – Upplevelseindustrin i Sverige har visat mycket hög tillväxt de senaste åren. Ändå utnyttjas inte potentialen fullt ut. Många små företag i branschen har inte styrka att växa på egen hand och kopplingen till forskning är för svag, säger stiftelsens vd Madeleine Caesar. Sedan år 2000 har de investerat över 70 miljoner kronor i utvecklingen av svensk upplevelseindustri.
   – Vi märker att våra förslag börjar få genomslag. Mötet mellan närings- och kulturministrarna nyligen kring kreativa näringar var ett steg i rätt riktning. Sverige har potentialen att bli en stormakt inom upplevelseindustrin. Vi är ju till exempel det enda landet i världen idag där ett modeföretag är störst på börsen, säger koordinatorn Anders Sjöstedt.

 

Hultsfred, Malmö och Karlshamn

Utvecklingen drivs av åtta mötesplatser, bland andra Rock City i Hultsfred, Film i Väst i Trollhättan och Måltidsupplevelser i Grythyttan. Med mötesplatser satsar nätverket på utvecklingen av företagande, innovation och forskning, i samarbete med näringsliv och högskolor. Fem av de åtta mötesplatserna finns utanför storstäderna; Hultsfred, Karlshamn, Hällefors, Piteå och Trollhättan. Tre ligger söder om Göteborg; mötesplats Netport Karlshamn, mötesplats Hultsfred och mötesplats Media Malmö. Den sistnämnda utvecklade bland annat Nordic Game Potential till ett internationellt evenemang i Malmö mässhallar i fjol och har stått bakom projektet Film for Future Technologies för aktörer inom film, digitala medier och kommunikation. I Stockholm har nätverkets Mötesplats Mode & Design tillsammans med Moderådet hjälpt nya modeskapare att bli synliga och utveckla sina företag. Nu integreras satsningen med Konstfack och deras inkubator Transit. 071026

 

LILL ERIKSSON

Hultsfred 2007.

Upplevelseindustrin i Sverige, som den här i Hultsfred, ska utvecklas vidare med hjälp av nya miljoner.

FOTO: LILL ERIKSSON

 



Fack känner sig motarbetat och lägger ned


AVTALSBRÅK. Styrelsen i avdelning 12, Sveriges Yrkesmusikerförbund, SYMF, känner sig motarbetad av arbetsgivaren på Malmö Opera och Musikteater. Under ett extrainkallat möte i veckan framgick att ingen var villig att fortsätta arbetet som facklig förtroendeman så som förhållandena är på operan just nu. Därför väljer avdelningens medlemmar att tillfälligt lägga ned den lokala fackrepresentationen.
   – Vi har under lång tid arbetat för att få en dialog med ledningen. Operakören har de sämsta lokala avtalen inom sitt område och i vissa fall 20 procent lägre i lön än kollegorna i Stockholm och Göteborg. Trots detta har ledningen för avsikt att ytterligare försämra körens avtal, säger den avgående ordföranden Thomas Scott Bo Olsson i ett pressmeddelande.

 

Hård kritik

Avdelningsstyrelsen är skarpt kritisk och upplever det som att operans ledning varken vill samarbeta eller skapa utrymme för facklig verksamhet.

   – Nu har ledningen slutat att träffa kören som kollektiv. Avståndet är och verkar förbli avgrundsdjupt och så länge som musikteaterns ledning fortsätter att bygga murar mellan sig och de anställda i kören kommer den fackliga avdelningen att sakna styrelse.
   Enligt styrelsen står hela kören på Malmö Opera och Musikteater enhälligt bakom beslutet att lägga ned avdelningen. Inga vidare samtal kommer att hållas på lokal nivå, nu hänvisar avdelning 12 till centrala förhandlingar med förbundet i Stockholm. Igår satt  vd:n Göran K Johansson i förhandlingar hela dagen med SYMF centralt.
   – Det ligger i sakens natur att en arbetsgivare och en facklig organisation kan vara oense om saker och ting. Min bild är inte att det råder brist på vilja till samverkan från ledningens sida. Tvärtom, vi har samverkansmöten med samtliga fackföreningar vid Malmö Opera varje vecka. SYMF 12 har, efter centralt direktiv, inte medverkat vid dessa sedan november 2006, säger han och är mycket bekymrad över det faktum att medlemmarna i Malmö Operakör väljer att avstå från att engagera sig fackligt. Han fortsätter:

   – Vi vill ju ha en stark motpart som är förhandlingseffektiva och som kan komma till resultat. Jag är mycket glad för Malmö Operakörs utmärkta prestationer i uppsättningarna av La Fanciulla del West och Zorba och är övertygad om att de diskussioner som förs i media inte kommer att störa deras insatser. 071025

 

LILL ERIKSSON

 

Glimmingehus

Naturkultur och film får pengar

 

 

Kulturanslag till sydöstra Skåne

 

ANSLAG. Det ska bli film och fyrtorn i sydöstra Skåne. Projektet Produktutveckling kulturarv i sydöstra Skåne får nämligen en halv miljon kronor i anslag från kulturnämnden inom Region Skåne.

 

Naturarv ska utvecklas

För pengarna ska man utveckla några lokala miljöer för att göra dessa mer attraktiva för turister och besökare. Det handlar bland annat om insatser för ett fyrtorn inom kultur- och naturarv och filmturism.

   Fyrtornet inbegriper Ales stenar, Glimmingehus och Stenshuvud, medan satsningen på filmturism gäller miljöer som har anknytning till filmsatsningar de senaste åren. Ett exempel är naturen i filmen Den bästa av mödrar. Även Lund får ta del av kulturnämndens pengar. Historiska museet får 150 000 kronor som ska satsas på att utveckla Uppåkra som besöksmål.

071024

 

 

 

Bland annat ska Glimmingehus på Österlen utvecklas för att locka fler kulturinstresserade.

FOTO: LILL ERIKSSON

 


Ny björnhane ersätter tandsjuk björn

 

DJURPARK. I natt kommer en nalle till djurparken i Skåne. Det är den vildfödde 4-årige Glok som närmast kommer från Skansen i Stockholm. Han föddes i östra Finland 2003 tillsammans med sina två bröder och togs om hand efter att deras mor dödats av ett tåg när ungarna var ett halvår gamla. De fördes till en djurpark i Ranua, men där kunde man inte ha dem kvar. Så efter några månader i veterinärkarantän på Järvzoo i Hälsingland kom de tre björnungarna till Skansen hösten 2003. Det året döpte Skansen alla sina djurungar till något på bokstaven G, så björnungarna fick namnen Glok, Gandalf och Gimli.

 

Parning i vår

Glok kommer med lastbil från Skansen och släpps ut i hägnet på Skånes Djurpark i morgon förmiddag. Det första halvåret ska björnhanen bo själv i det ena björnhägnet. I det andra hägnet går honan Ester. De går i separata ide i vinter, men till våren släpps de tillsammans lagom till brunstperioden.

Glok släpps ut!

Glok släpps ut på Skånes Djurpark. Till våren hoppas man att björnungar ska bli till.

FOTO: CARINA SJÖLIN 071025

 

Tandvärken blev för mycket

Enligt djurförmannen på djurparken, Johan Lindström, har den förra björnhanen Dundret avlivats idag på grund av svår tandvärk.

   – Visst känns det tungt att göra sig av med store Dundret efter alla dessa år, men tänderna var slut i munnen på honom och han hade säkert svår värk, säger han.

Tänderna var kraftigt förslitna och en hörntand var helt av. Enligt djurparken kan det vara därför som björnhanen inte accepterade den hona som var på besök i somras.

   Dundret kom till Skånes Djurpark för precis tio år sedan och blev nästan 17 år gammal. Det var en mycket populär björn, med leklynne och med en karaktäristisk sned nos. Han tog sig gärna ett bad i björnbassängen medan han jonglerade med stenar och grenar. Några björnungar med honan Ester blev det aldrig efter deras fyra år tillsammans, men har fått 14 ungar med tre tidigare honor. I somras provade man med en ny björnhona, Nelly från Orsa Björnpark, men det blev ingen succé. Dundret ville inte veta av henne, så hon fick åka tillbaka hem.

   Dundret vägde 390 kg, vilket är mycket även för en stor björn. Hans kvarlevor skickas nu till djurparkens konservator i Värmland som gör ett stående montage av den stora björnen med den sneda nosen. 071024

 

LILL ERIKSSON


Trötta unga män råkar ut för allvarliga trafikolyckor.

I en färsk undersökning uppger 61 procent av de tillfrågade att de någon gång kört bil när de har varit väldigt trötta. Det är både en olycksrisk och ett lagbrott. Andelen är högre bland män än bland kvinnor.

FOTO: KRE PART AB

 

 

 

Innan du sätter dig i bilen
• Trötthet och alkohol ger samma negativa effekter på bilkörningen och straffas enligt samma lag.
• Planera resan innan du sätter dig bakom ratten.
• Var försiktig med körning nattetid.
• Ta pauser. Drick lite kaffe, rör på dig eller stanna och sov en stund.
• Gäspningar och koncentrationssvårigheter är tidiga trötthetstecken. Redan då är man en risk och behöver stanna.

Källa: Länsförsäkringar, Statens väg- och trafikforskningsinstitut, Stressforskningsinstitutet Stockholms Universitet (tidigare IPM)

 

 

Killar somnar lätt vid ratten

TRAFIK. En sen kväll på något roligt evenemang efter en veckas jobb är inget ovanligt. Men bör den mycket trötta föraren verkligen ta bilen hem? De flesta tänker inte på att trötthet är lika farligt som alkohol i trafiken. Enligt en ny undersökning är 20 procent av alla trafikolyckor trötthetsrelaterade och i dessa omkommer minst 50 personer varje år.

 

Äldre löper mindre risk

Det är unga män i åldern 18-24 år som löper störst risk att drabbas av olyckor på grund av trötthet. För dem är risken att råka ut för en olycka på natten tio gånger större än på dagen. För en 65-åring är risken för en olycka på natten bara dubbelt så stor som på dagen.
   – En bakomliggande faktor till att den här åldersgruppen ofta drabbas av trötthetsrelaterade olyckor är att ungdomar ofta slarvar med sömnen och har oregelbundna sömnvanor. Mycket tyder också på att yngre förare kör sämre än äldre i samband med allvarlig trötthet, säger Stefan Skotte, skadeförebyggare på Länsförsäkringar som står bakom undersökningen.

 

Riskfyllt och olagligt
Den vanligaste typen av misstänkta trötthetsolyckor är singelolyckor och de flesta sker på vanliga 90-vägar. Det är olyckor som oftast slutar illa – risken för att dödas eller att bli svårt skadad är enligt undersökningen tre gånger högre än vid andra typer av olyckor.
   – Det är inte bara farligt att köra trött, det är också ett lagbrott. Det jämställs med alkohol- och drogpåverkan i trafikförordningen, avslutar Stefan Skotte.

   På nätet kan man testa sin lämplighet som trött förare, bland annat med hjälp av den digitala Zzztickan, som visar om vakenheten är bra eller om förare och medtrafikanter utsätts för en risk. Tanken är att den uppgiften och råden om hur man ska agera i just den situationen ska tydliggöra problemet med sömnbrist i trafiken. Tidningen har testat stickan – angav att klockan är 20 på kvällen och att föraren varit vaken i 26 timmar. Rådet som följde var att se upp och att föraren bör vara försiktig. Först när vi ökar ytterligare en timme, till 27 timmars vakenhet, ges varningsmeddelandet att vakenhetsgraden sjunkit så mycket att det innebär farlig körning. 071023

 

LILL ERIKSSON


Växjö ska bli kulturmetropol

 

KULTURSATSNING. Medan andra sydsvenska kommuner drar in på kulturutgifterna är budgeten i balans i Växjö. Därmed vill kulturnämnden där skapa fler mötesplatser för kulturen i kommunen.

   – Ökade resurser kommer att ges till att stötta ungas egna initiativ. Och arbetet med konststråket vid Växjösjön går vidare och fördjupas, meddelar nämndens ordförande Lena Wibroe (m), och vice ordförande Maria Carlsson (s).
Politikerna i Växjö antog kulturbudgeten i full enighet vid nämndens sammanträde i förra veckan. Nu är målet att göra Växjö till en stark kulturmetropol i regionen. Det ska man göra genom att skapa förutsättningar för fler mötesplatser och ett rikare utbud. Det är inom främst fyra områden, som satsningarna görs nästa år. Barn och ungdomars egna initiativ ska som sagt lyftas fram och understödjas ekonomiskt. Detta blir möjligt genom ökade satsningar på stödformen direktservice. Dessutom ska gymnasieungdomarnas kulturupplevelser under skoltid öka. Nästa år inleds ett treårigt samarbets- och utvecklingsprojekt tillsammans med gymnasienämnden, med fokus på den professionella scenkonsten. Då tänker man sig främst utbudet från de regionala kulturinstitutionerna.

 

Konststråk får pengar

Medel avsätts också för att utveckla planerade satsningar på konsten, bland annat det så kallade konststråket vid Växjösjön. Tanken är att den inledande satsningen på nationellt och internationellt erkända konstnärer ska få genomslag i ett vidare sammanhang. Utöver detta får biblioteken, den lokala litteraturen och författarna i Växjö mer stöd enligt den nya budgeten.

   Även på nationell nivå förstärks den kulturpolitiska budgeten för 2008 med drygt 200 miljoner kronor. Även regeringen säger sig arbeta efter en långsiktig strategi för att stärka barn- och ungdomskulturen, men också att förbättra villkoren för kulturskapare, satsa på läsfrämjande verksamhet, insatser för vård av kulturarvet samt satsningar på etnisk och kulturell mångfald och internationell kulturverksamhet. Och i årets budget finns också öronmärkta pengar för att hedra Ingmar Bergmans minne. 071023

 

LILL ERIKSSON


 

Vilken är bästa festivalen?

 

Rösta fram Europas bästa festival

 

 

OMRÖSTNING. Nu är det dags att rösta fram bland annat Europas bästa festival 2007. Men, trots att Sverige har många etablerade och stora festivaler kommer bara ett enda bidrag härifrån.    Hultsfredsfestivalen tillhör som enda svenska festival en av de tio nominerade festivalerna i kategorin Kontinentens bästa festival i UK Festival Awards. För sydsvenskarnas del blir det kanske också en hel del röster på grannlandets Roskildefestival. Sista dag att rösta är den 28 oktober – den 6 november presenteras vinnarna i de olika kategorierna. Läs mer om omröstningen på arrangörens hemsida. 071022

 

FOTO: THORBJÖRN HANSEN/ROCKPHOTO

Vilken är Europas bästa festival?

 


Teatern söker manus 

 

Riksteatern och fria grupper letar verklighetsförankrade texter

 

MANUS. Hade fler kommit för att se teaterpjäsen om du hade skrivit manuset? Alla skrivglada människor med nyskrivna texter på pränt eller som har lust att skriva något nytt har nu sin chans att få det läst av fler än författaren själv. Det handlar inte om att texterna ska bli en pjäs, utan en bok.

 

Vill inte stänga ute publik

I fredags startade ett nytt projekt som ska synliggöra nya texter och förkorta vägen mellan skribent och producent.

   – Scenkonst handlar om kommunikation. Talar vi inte vår tids språk, kommer vår tid inte att lyssna. På teatern talas ofta ett språk som stänger ute delar av publiken. De historier som berättas saknar ibland förankring i den verklighet människor lever i, och då blir den demografiska fördelningen i publiken skev, säger projektledaren Mikael Wranell vid Riksteatern som står bakom initiativet tillsammans med fria grupper runt om i landet.

   I jakten på nya texter söker man texter över hela landet, skrivna av skribenter i alla åldrar, vare sig de är etablerade eller inte. I varje region kommer tio texter att väljas ut av de lokala arrangerande teatrarna och presenteras på öppna läsningar i mitten av december. I Malmö är det Teatr Weimar, Lilith Performance Studio och Teater Terrier som är med i projektet, liksom flera andra teatergrupper i Stockholm, Göteborg och Umeå.

 

Av vem som helst

Några av landets aktivaste producenter av scenkultur kommer att läsa texterna, därefter samlas alla medverkande teatrar och Riksteaterns dramaturg för att välja ut ett tiotal texter till en bok som ska publiceras till våren.
Vad letar ni efter?
   – Den nya texten. Vi vet inte hur den ser ut, låt teatrarna avgöra om texten funkar på en scen, säger Wranell som välkomnar material från såväl dagboksskrivare, klottrare, ordblinda som bloggare med flera. 071022

 

Intresserade kan läsa mer på Riksteaterns infosida.

Hamlet

Är du en ny Shakespeare? Testa om ditt manus duger, liksom här när Lo Kauppi och Lil Terselius spelar i William Shakespeares Hamlet, i regi av Lars Norén.
FOTO: STIG HAMMARSTEDT

 


 

Fritidsdirektören byts ut

 

CHEFSBYTE. I samband med att anläggningar i Malmö dömts ut i olika besiktningar, har det också rått politisk oenighet om chefskapet för Malmös fritidsförvaltning. I fredags eftermiddag drog Jane Andersson tillbaka sin ansökan om tjänsten som ordinarie fritidsdirektör. Det var vid årsskiftet hon tillträdde tjänsten som tillförordnad fritidsdirektör. Därefter fick Lynn Ljungberg och hennes socialdemokratiska partikollegor i fritidsnämnden lämna, sedan de hade nekats ansvarsfrihet i kommunfullmäktige. Sedan i våras har det varit en turbulent tid i Malmö, sedan en rad av fritidsförvaltningens 82 anläggningar inte godkänts i besiktningar, bland annat Baltiska hallen, Malmö stadion, Aq-va-kul med flera.
   När tjänsten som ordinarie fritidsdirektör annonserades ut i våras, var Jane Andersson en av de 34 sökande som ville leda förvaltningen där hon arbetat de senaste tio åren. I slutet av september beslutade majoriteten i Malmös arbetsgivarpolitiska utskott att förorda henne som kandidat.
   – Hon är den bästa kandidaten för uppdraget, sa då utskottets ordförande, kommunalrådet Kent Andersson (s), till Sydsvenskan den 29 september. Nu säger han istället:

   – Bo Sjöström är en mycket god och rutinerad förvaltningschef. Jag respekterar Jane Anderssons beslut. Det är ett tufft uppdrag att vara förvaltningschef och inte uppleva att man har odelat förtroende.
   Det var moderaterna som protesterade mot beslutet i september och i fredags sammankallades utskottet på nytt. I full enighet togs beslutet att istället förorda Hyllies stadsdelschef Bo Sjöström som ny tf fritidsdirektör fram till den sista juni nästa år.

   – För att klara arbetet som fritidsdirektör måste man ha fullt förtroende från alla. Jag upplever inte att jag har det idag, meddelar Jane Andersson i ett pressmeddelande. På tisdag tillträder Bo Sjöström. 071020

 


Garanterad gåshud till skånsk Mårtenshelg

 

Nicolai Dunger

Gillar du Van Morrison, Damien Rice och Nick Cave? Fast något helt annat och helst på skönaste midsommarsvenska? Då kanske Pitebon Nicolai Dunger, bör vara den som för dig sjunger.

FOTO: JACOB KIRK

 

”ger allt av sitt bästa var och en för sig och tillsammans”

 

KONSERT. Henne känner vi redan till, så vi går direkt till den norrländska halvan. Han har släppt 12 skivor, men ärligt talat vem har en enda Dunger? Fler än en och annan hoppas jag. Tänk om vi skulle upptäcka Nicolai Dunger som man har gjort på andra sidan Atlanten. Och då förmodar jag att de stackarna främst hört honom sjunga på engelska.

 

Slutade i landslaget

New Yorks fullsatta hus har alltså missat den svenska märgen som går genom ben och berg, men är ändå nöjda. Jag menar, den raspiga rösten som harmonierar så väl med den nakna gitarren och språket därpå, det är ju så det ska vara.

   Tack och lov att den fotbollsspelande grabben fastnade för melodikrysset. Han har lagt ner spelet i svenska fotbollslandslaget, måtte han nu bära den gulblå tröjan och inse att det var rätt att lämna de bombastiska arrangemangen och täta produktionerna för att som nu komma sina lyssnare riktigt riktigt nära.

   Vad ska då Skånepubliken säga när han och det alltid säkra kortet Irma Schultz Keller ger allt av sitt bästa var och en för sig och tillsammans – i kyrkan? Det låter som världens bästa äktenskap – hennes trygghet, hans intensitet. Man blir både lycklig och glad och vill gärna tacka den som kom på att de här två människorna måste göra något ihop.

 

Skivor på eget håll

Båda är albumaktuella under året, han med första släppet i eget bolag, Rösten och Herren, och hon sjunger både gammalt och nytt, bland annat från årets skiva Psalmer där hon tillsammans med Toni Holgersson och producenten och gitarristen Lasse Englund tolkar svenska psalmer. Irma sjunger också lite äldre låtar som aldrig spelats live.

   Det skånska intresset var särskilt stort för just den här sammansvärjningen uppger bokningsbolaget, därmed blir det bara en konsert i Stockholm och resterande nere i söder, varav två i skånska kyrkor. Med på turnén är Johan Berthling på kontrabas och Thomas Tjärnkvist på gitarr. 071018

 

 

ZORICA IVANOVIC

 

 

Turnéplan
8.11 Helsingborg, Nouveau
9.11 Ängelholm, St Mikaels kyrka
10.11 Malmö, Carolikyrka
17.11 Stockholm, Allhelgona kyrkan

Mer reklam i tv och radio

 

REKLAM. Den som vill förlusta sig utan avbrytande reklam bör göra det i nöjen långt från tv-soffan och radioapparaten. Regeringen vill nämligen se mer reklam i tv och radio, och föreslår att annonser i tv får sändas under 12 minuter under en timme mellan hela klockslag. Vidare får annonser under ett dygn sändas upp till 15 procent av sändningstiden. Detta är en ökning i jämförelse med vad som gäller nu. Regeringen vill också ta bort den längsta tillåtna annonstiden per timme. I ljudradio får annonser också sändas upp till 12 minuter på en timme mellan hela klockslag enligt propositionen. De utökade reklamtiderna föreslås träda i kraft den 1 februari 2008. 071016


Museerna tappar miljoner besökare

MUSEUM. Det var ingen hit att avgiftsbelägga museerna, åtminstone inte om staten önskar fortsatta besök till de sina. Besöksutfallet till och med tredje kvartalet 2007 för de 19 statliga museerna med fri entré för barn och ungdomar upp till 19 år innebar en kraftig minskning med över 1,4 miljoner besök. Det motsvarar en nedgång på nästan 40 procent jämfört med motsvarande period 2006 då dessa museer hade fri entré för samtliga besökare.
Uppgifterna kommer från den rapport som Kulturrådet nyligen lämnade till regeringen, tillsammans med slutsatsen att de kraftigt minskade publiksiffrorna måste ses mot bakgrund av att den generella fria entrén vid museerna slopades den 1 januari 2007.
   I rapporten ingår inga sydsvenska museer, utan bara en redovisning av besöksutvecklingen vid Arkitekturmuseet, Armémuseet, Etnografiska museet, Flygvapenmuseum, Hallwylska museet, Historiska museet, Livrustkammaren, Marinmuseum, Medelhavsmuseet, Moderna museet, Musikmuseet, Myntkabinettet, Nationalmuseum, Naturhistoriska museet, Nordiska museet, Sjöhistoriska museet, Skoklosters slott, Världskulturmuseet och Östasiatiska museet. 071016

Bidragen till Melodifestivalen klara

 

MELODIFESTIVAL. I eftermiddag öppnade Notarius Publicus, Anne-Marie Bonde, de förseglade 28 kuverten som innehöll namnen på de utvalda bidragen och deras upphovsmän till nästa års Melodifestival. Från Sydsverige kommer Malmöbandet Calaisa som tävlar med låten If I could.

– 16 oerhört dedikerade individer har som grupp enats kring dessa 28 bidrag, säger Martin Österdahl, juryordförande för Melodifestivalen 2008 vid SVT. Åtta bidrag kommer att tävla i varje festivalstad under våren, det vill säga i Göteborg (9/2), i Västerås (16/2), i Linköping (23/2) och Karlskrona (1/3). De fyra bidrag som tillkommer kommer att meddelas senare.

– Efter att ha följt juryns arbete i en vecka och hört materialet de har bedömt så fick jag gåshud när jag fick reda på vilka 28 bidrag som de valt ut, säger Christer Björkman, tävlingsproducent även för nästa års festival. På torsdag släpps biljetterna till samtliga städer; genrep, deltävlingar, andra chansen och finalen. 071016

 

Calaisa

Malmöbandet Calaisa ställer upp i Melodifestivalen. FOTO: EVENTNEWS.SE

 

De 28 bidragen
Bidragen nedan i bokstavsordning efter titel.

Bidragets titel: Alla gamla x
Upphovsmän: Lars "Dille" Diedricson (m), Martin Hedström (m), Wille Crafoord (t)

Bidragets titel: Deja Vû
Upphovsmän: Niclas Molinder (m & t), Joacim Persson (m & t), Pelle Ankarberg (m & t), Niko Valsamidis (m & t), Fredrik Larsson (m & t), David Jassy (m & t)

Bidragets titel: Den första svalan
Upphovsmän: Fredrik Thomander (m), Anders Wikström (m), Ingela Pling Forsman (t)

Bidragets titel: Du behöver aldrig mer vara rädd
Upphovsmän: Lasse Lindh (m & t)

Bidragets titel: Empty Room
Upphovsmän: Bobby Ljunggren (m & t), Aleena Gibson (m & t)

Bidragets titel: Hero
Upphovsmän: Fredrik Kempe (m & t), Bobby Ljunggren (m)

Bidragets titel: Hur svårt kan det va?
Upphovsmän: Johan Fransson (m & t), Tobias Lundgren (m & t), Tim Larsson (m & t)

Bidragets titel: I Love Europe
Upphovsmän: Torgny Söderberg (m), Magnus Johansson (m), Ingela Pling Forsman (t)

Bidragets titel: I lågornas sken
Upphovsmän: Lina Eriksson (m & t), Mårten Eriksson (m & t)

Bidragets titel: If I Could
Upphovsmän: Pontus Assarsson (m & t), Jörgen Ringqvist (m & t), Lisa Troedsson-Lundin (m & t), Caisa Troedsson-Lundin (m & t), Anna Törnqvist (m & t), Malin Törnqvist (m & t)

Bidragets titel: Ingen mår så bra som jag
Upphovsmän: Sebastian Fronda (m & t), Thomas Thörnholm (m & t), Michael Clauss (m & t)

Bidragets titel: Izdadje
Upphovsmän: Mickey Huskic (m & t)

Bidragets titel: Jag saknar dig ibland
Upphovsmän: Ingela Pling Forsman (t), Henrik Wikström (m & t), Bobby Ljunggren (m)

Bidragets titel: Just A Minute
Upphovsmän: Amir Aly (m), Henrik Wikström (m), Magnus Rongedal (m & t), Henrik Rongedal (m & t)

Bidragets titel: Kebabpizza, Slivovitza
Upphovsmän: Vlatko Ancevski (m & t), Vlatko Gicarevski (m & t), Mats Nilsson (m & t), Stevan Tomulevski (m & t), Teddy Paunkoski (m & t), Otis Sandsjö (m & t)

Bidragets titel: Lay Your Love On Me
Upphovsmän: Alexander Bard (m & t), Anders Hansson (m & t), Bobby Ljunggren (m & t), Henrik Wikström (m & t)

Bidragets titel: Leva livet
Upphovsmän: Anderz Wrethov (m & t), Frida Muranius (m & t), Sam Persson (t)

Bidragets titel: Line Of Fire
Upphovsmän: Jakob Samuelsson (m & t), Martin Eriksson (m & t)

Bidragets titel: Love In Stereo
Upphovsmän: Tony Nilsson (m & t), Mirja Breitholtz (m & t)

Bidragets titel: Lullaby
Upphovsmän: Henrik Wikström (m), Kristian Lagerström (t)

Bidragets titel: Pame
Upphovsmän: Fredrik Kempe (m & t), Henrik Wikström (m)

Bidragets titel: Razborka
Upphovsmän: Nicole Fuentes (m & t), Tord Bäckström (m & t), Stefan Åberg (m & t)

Bidragets titel: Smiling In Love
Upphovsmän: Henrik Serbic (m), Mattias Olsson (t), Angelica "Aja" Thelin (t), Magnus Lannér (t)

Bidragets titel: That Is Where I'll Go
Upphovsmän: Christian Antblad (m & t)

Bidragets titel: That's Love
Upphovsmän: Michael Michailoff (m & t), Joakim Orramius (m & t), Patric Jonsson (m & t)

Bidragets titel: Under mitt tunna skinn
Upphovsmän: Patrik Isaksson (m & t)

Bidragets titel: When You Need Me
Upphovsmän: Pontus Hagberg (m & t), Malin Eriksson (t), Jonas Sjöström (t)

Bidragets titel: Visst finns mirakel
Upphovsmän: Amir Aly (m), Maciel Numhauser (m), Robin Abrahamsson (m), Bobby Ljunggren (m), Suzzie Tapper (t)

Källa: SVT

Melodifestivalen 1975

Nu är bidragen klara till ännu en melodifestival. Här syns Karin Falck som var programledare i den internationella melodifestivalen på S:t Eriksmässan i Älvsjö 1975.
FOTO: KENNETH THORÉN/SVT

 

 

 

Turnéplan för Melodifestivalen 2008:

8.2 Göteborg, Scandinavium (Genrep)
9.2 Göteborg, Scandinavium (Deltävling 1)

15.2 Västerås, ABB Arena (Genrep)
16.2 Västerås, ABB Arena (Deltävling 2)

22.2 Linköping, Cloetta Center (Genrep)
23.2 Linköping, Cloetta Center (Deltävling 3)

29.2 Karlskrona, Telenor Arena (Genrep)
1.3 Karlskrona, Telenor Arena (Deltävling 4)

7.3 Kiruna, Arena Arctica (Genrep – Andra Chansen)
8.3 Kiruna, Arena Arctica (Andra Chansen)

14.3 Stockholm, Globen (Genrep)
15.3 Stockholm, Globen (Final)

 

 

 

Årets jury har bestått av juryns ordförande Martin Österdahl, 34 år och programbeställare för Underhållning, Musik och Sport på SVT, samt L-G Alsenius, 49 år och producent för Svensktoppen och musikproducent för P4 Riks, Héléne Benno, 51 år och redaktör på Gomorron Sverige på SVT, Emil Hellman, 45 år och remixtekniker, Åsa Paues, 46 år och programmarknadsförare på SVT, Michael Cederberg, 43 år och programledare för SR P3, Mia Rossling, 30 år och projektkoordinator på SVT, Barry Vineker, 28 år och redaktör på esctoday.com, Mia Alnervik, 34 år och frilansanden tv-producent som bland annat har jobbat med Melodifestivalen, Daniela Miteska, 27 år och sångare/dansare, Alon Amir, 28 år och musikproducent, Christina Sellberg, 32 år och musikalartist, Pär Björkdahl, 24 år från Linköping, studerande och musikintresserad som mailat och anmält sitt intresse att medverka i juryn precis som Fredrik Holmqvist, 19 år och studerande från Kista. På samma sätt gjorde också Maria Nordgren, 28 år från Växjö som är socialsekreterare samt Magdalena Schröder, 17 år från Norrtälje.

 

 

 

 

 


Celine Dion

Sommaren startar med Dion

 

MUSIK. Celine Dion lämnar Las Vegas, där hon hållit till de senaste åren. Under första veckan i juni nästa år kommer hon till Skandinavien och sjunger både i Köpenhamn och Stockholm.

 

Sjunger i mer än 100 städer

Det är första gången på nio år som världsstjärnan ger sig ut på turné och första konserten på elva år i Sverige. De senaste fem åren har hon uppträtt för på Caesars Palace i Las Vegas med showen ”A New Day”.

   Den planerade världsturnén sträcker sig över 5 kontinenter, 25 länder och mer än 100 städer. Samtidigt släpps hennes nya album, Taking Chances, som bland annat innehåller svenske David Stenmarcks låt , Fade Away.

   Dion är en av världens bäst säljande artister och har sålt över 180 miljoner album. Den 5 juni kommer hon till Parken i Köpenhamn och två dagar efter till Globen i Stockholm. Hennes nya album släpps den 12 november och en vecka innan dess startar biljettförsäljningen till Danmarkskonserten. 071015

 

Sångerskan Celine Dion kommer till Köpenhamn och Stockholm. FOTO: EMA TELSTAR


Stjärnstoft och kommundag i Tomelilla

KULTUR. Runt omkring i Sydsverige pågår kulturveckor av olika slag under hela hösten. Svalöv har just avslutat sin med mycket konst i byarna och den här veckan är det Tomelilla och sydöstra Skånes kommuner som vill lyfta fram kulturella upplevelser och invånarnas eget skapande.

 

Närgången poesi  

I Tomelilla är det kommunens särskilda Team Medborgarservice som har ansvaret att samordna kommunens kulturverksamhet, och där anser man att kultur skapar möten som berör och upprör, engagerar och irriterar. Tanken är att mötena ska skänka insikt, bildning, hälsa och mod, samt vara en källa till lust och glädje. För att åstadkomma detta har man i den pågående kulturveckan för hela regionen anlitat programmet Stjärnstoft med Jacques Werup och multiljudkonstnären Johan Bergström. Werup har på senare år uppträtt med sina poesikonserter, tillsammans med mera välkända svenska musiker och artister. Nu återvänder han till de små byarna i Sydostskåne, som han ofta skrivit om i sina dikter. Tillsammans med multiljudkonstnären Johan Bergström sätter han författarskapet och lyriken i centrum. Det ryktas om att det blir förtroligt och helt akustiskt, troligtvis i skenet av stearinljus. Kulturveckan som pågår fram till den 19 oktober sker i samarbete med kommunerna i sydöstra Skåne, med stöd av Region Skåne.

 

Föreläsningar på kommundag
Längre fram i mitten av november hålls nästa evenemang i trakten. Då hålls Kommunens dag i Tomelilla på temat Tillgänglighet i centrum. Då lovar Team Medborgarservice ett digert utbud med föredrag, prisutdelningar, utställare och öppna hus. Bland andra medverkar författaren Björn Ranelid, som talar om integration, språkets betydelse och kulturkrockar. En föreläsning om skratt som smittar, nomineringen för utmärkelsen Bra Prestation och utdelningen av årets kulturpris görs också denna dag som nu hålls för tredje året. Precis som tidigare hålls arrangemanget i Folkets Park, men också i de kommunala verksamheter som håller öppet hus. Samma dag, den 15 november, hålls Företagardagen, då bland annat årets företagare och Tomelilla Ambassadör presenteras.
071015

 

LILL ERIKSSON

Kommunens dag i Tomelilla.

Föreläsningar och öppna hus på Tomelillas Kommunens dag om precis en månad.

FOTO: TEAM MEDBORGARSERVICE

 

 

 

Turnéprogram under kulturveckan

Måndag 15/10 kl.19 Glemmingebro
Tisdag 16/10 kl.19 Borrby(biografen)
Onsdag 17/10 kl.19 Kverrestad Bygdegård
Torsdag 18/10 kl.19 Vollsjö (Wells House)
Fredag 19/10 kl.19 Örmölla (Teater Kapija)

 

Otursåret blir det sista

 

SLUT. Efter snart 13 år lägger The Hellacopters ner.

   – Anledningarna som lett fram till detta svåra och slutgiltiga beslut är både många och allt för personliga för att gå in på, skriver bandet i ett pressmeddelande.
  ”Att spela i ett band med allt vad det innebär är ofta så långt ifrån en picnic man kan komma. Men tack vare alla er som har hängt med oss på svettiga klubbar, regniga festivaler eller hemma i stereon under alla dessa år så har det varit en minst sagt fantastisk resa. Ert stöd är oförglömligt. ”


Blir turné
Beslutet att bryta upp kommer samtidigt som man har mixat klart det sjunde studioalbumet. Denna sista skiva släpps tidigt nästa år och efterföljs av en avskedsturné genom Europa och Skandinavien framåt våren. 071013

The Hellacopters

 

En världsstjärna lyser upp höstens operahimmel

Barbara Hendricks

Hon har sjungit på Nobelceremonier och gett fredskonserter i krigsdrabbade Dubrovnik och Sarajevo. Nu kommer Barbara Hendricks till Kristianstad.

FOTO: MATS BÄCKER

 

OPERA. Till Kristianstad har man lyckats få den världsberömda opera- och romanssångerskan Barbara Hendricks. På onsdag ger hon tillsammans med  pianisten Love Derwinger, ett program med sånger av Schumann, Fauré, Mahler, Poulenc, Schönberg och Weill i det skånska konserthuset.

   Sin omfattande orkesterrepertoar har hon framfört tillsammans med samtliga ledande dirigenter och orkestrar som gått att uppbringa. Sedan 1977 är Barbara Hendricks boende i Europa och är svensk medborgare, starkt engagerad för mänskliga rättigheter. Sedan 1990 är hon också medlem av Musikaliska Akademien.

 

Aktiva solister
Sedan debuten på San Francisco Opera 1974 har Barbara Hendricks skapat sig ett namn som en av världens främsta sopraner. Hon föddes i Arkansas, USA, och tog sin musikexamen vid Juilliard School of Music i New York. I sin aktuella operarepertoar har hon inte mindre än 20 roller och har genom åren hyllats som en av sin generations ledande och mest aktiva solister.

   En annan framstående solist är Hendricks ackompanjör Love Derwinger, som debuterade som sextonåring med Liszts andra pianokonsert. Sedan dess har han hållit konserter världen över. Han har varit solist med de mest framstående skandinaviska orkestrarna och flera orkestrar i Europa. Derwinger ägnar sig helst åt kammarmusik, nutida repertoar och Lieder-repertoaren, som resulterat i över 30 cd-inspelningar. 071011

 


Kulturnatten i Lands-krona fyller moppe

 

KULTURNATT. Förra året beklagade samlingsorganet för olika föreningar i Landskrona, Samla, att inte kommunen gick ut med en inbjudan till samtliga invånare om kulturnatten, och då på något mer språk än svenska. Den årliga kulturhändelsen såg dem som ett ypperligt tillfälle för olika kulturer att mötas. I år lyser många av invandrarföreningarna med sin frånvaro i ett annars fullspäckat kulturprogram för kulturnatten nu på fredag.

   Istället blir det fokus på stadens 15:e år i ordningen för den nattliga tillställningen. Jubileet firas med det lokala kultmoppebandet Ungtupparna, som gärna vill tro att de är 15 år med sina moppar på Kasernplan och i en konsert på museet. Dessutom visas en utställning med 15-åringars bilder i utställningen Once:not twice.

 

Känd arkitekturfotograf

I konsthallen blir det vernissage efter att fotografen Åke E:son Lindman invigt sin utställning. Den visar ikonarkitektur i svartvitt fotografi och är en hyllning till de stora arkitekterna och deras verk, från Klippgravarna i Petra, Jordanien, till dagens nya arkitektur.

   Lindman föddes 1953 i Stockholm, tog examen från Konstfack 1975 med inriktning på fotografi. Sedan 1986 arbetar han koncentrerat med att fotografera arkitektur, och är en av Sveriges i särklass bästa fotografer på området. 071010

 

LILL ERIKSSON

 

Fotnot. I SamLa ingår 20 olika organisationer och föreningar i Landskrona med sammanlagt omkring 2 000 medlemmar.

 

 

 

Program Kulturnatten, Landskrona

 

1 Ateljé Bengt Anders, Storgatan 32
19.00-23.00 Elevutställning i galleriet.

2 Ateljé Gröna Gång, Gröna Gång 18
Konstutställning med Ullastina Larsson, Inga-Lill Angbäck, Elisabeth Salomonsson och Elise Bengtsson.

3 Biblioteket, Regeringsgatan 13
Öppet 19.00-24.00 Servering och utställning av Nordvästra Skånes Scoutmuseum i entrén.
19.00 Bokförsäljningen startar.
19.30 Ur sagokistan – dockteater med Eva Ljungar. Familjeföreställning.
21.00 Smultron och surströmming, ett kärleksfullt porträtt av Sverige – av danskar!
På piano Anders Ahnfelt-Rønne, kontrabas Lars Rønne Olsen och solist Saga Gärde.
22.30 Lugn stund med högläsning av Palle Påander.

4 Bok och Papper i Landskrona, Eriksgatan 22
Öppet 19.00-24.00 Två goda författare kåserar kring sina böcker.
19.00-20.00 Jonas Bergh signerar sin nya bok.
20.30 Jan Sigurd om boken Prästen som blev frälst.
21.30 Jonas Bergh aktuell med ny roman från Landskrona.
Möt också kniv- och pipmakaren Lennart Mårtensson. I fönstret utställning av keramikern Tomas Anagrius.

5 Citadellbadet
19.00-21.00 Badet med det upplysta domartornet visas för allmänheten.
Bastukväll, kostnadsfritt, för damer och herrar, lägst 18 år.

6 Frälsningsarmén, Eriksgatan 4
20.00 Gitarrelever samt orkestrarna Gilgameshorkestern, Experience, Folkfräs och Minifräsarna från Kulturskolan uppträder i olika pass under hela kvällen.

7 Gamla Begravningsplatsen, Eriksgatan
Kyrkogårdshistoriska föreningen i Landskrona på plats.
20.30 Vandring på Gamla Begravningsplatsen med berättelser om de levnadsöden som döljer sig bakom namnen på gravstenarna.

8 Gröna Bönor, Järnvägsgatan 28
19.00-23.00 Glaskonst för både hem och trädgård av Mette Lindqvist.

9 Hemslöjden, Solsidan, Citadellet
19.00-23.00, öppet i butiken och caféet.
Utställningen Lejondolken, en unik kollektion handtryckta tyger i linne och bomull med skånska flamskmönster i modern design. Kristina Ignestam visar flamskvävnader läckert monterade med fårskinn.
Prova på knyppling! Med grov tråd kan du göra ett armband.

10 Kasernplan
I tältet: Aktivitetshuset Plantan
Fotouställning ONCE :NOT TWICE, bilder tagna av 15-åringar. Actionpainting på tältet och grafittimålning. Ungtupparna visar mopeder.

21.30 och 23.30 Fakir- och eldgatushow med gruppen Burnt out punks från Stockholm. Möt galningarna Babe, Random dude och The Animal! Landskrona Riksteaterförening.

11 Bokhandeln, Järnvägsgatan 8
Öppet 19.00-23.00 Bertil Hagberg visar ett bildspel och Kim Kimselius pratar om sina böcker och signerar. Scrapbooking visas. Fröken Blom gör blomsterarrangemang.
20.00-21.00 smygpremiär med Jonas Berghs nya bok.

12 Konsthallen
Öppet 19.00-24.00 Utställningen Till Le Corbusier av fotografen Åke E:son Lindman öppnar.
19.00 Musikelever från Kulturskolan framträder med vernissagemusik.

13 Kulturskolan,Regeringsgatan 30
18.45Pinnochio. Delar av Kulturskolans personal ger sin version av sagan om Pinnochio. Berättelsen ges som figurteater med levande musik.
20.30 Dans och teater med Kulturskolans elever.
14 Landskrona Teater
Fridhems folkhögskola! ”Fridhem exploderar” …i ord-bild-foto-film-musik-teater
Stora scenen
19.00 Fyra årstider - ett musikprojekt                   
19.40 Poeter och andra skrivare läser
20.15 Film - festivalvinnare och annat
20.50 Navid Modiri läser ur sin debutbok Skrik om du brinner
21.40 Teatersport
22.40 Musikprojekt - musik av Nick Drake
23.20 Avslutning – tack för oss!

Lilla scenen i restaurangen
19.00 4 x sagoprojekt
19.50 Musiklinjen för tjejer spelar musik av Oliver Nelson
20.20 Egna låtar – ett musikprojekt
22.00 Poeter och musiker leker tillsammans
22.30 Öppen scen

 

 

 

Utställning i ikonarkitektur av E:son Lindman.

Ett utmärkt sinne för ljus och form besitter arkitekturfotografen Åke E:son Lindman som nu ställer ut sina alster i Landskrona konsthall. Premiär blir det under kulturnatten.

FOTO: ÅKE E:SON LINDMAN

 

 

 

 


Dessutom under kvällen: Utanför entrén skapas en 7 meter lång, kollektiv målning mellan 19.30 och 21.00 – alla kan vara med. I restaurangen hänger en fotoutställning med tema Kontrast. På  2:a vån. visas 50 kortfilmer i timmen. I lilla rummet en trappa upp pågår öppen skrivarverkstad. Texterna sätts upp på anslagstavla i entrén.På 3:e vån. En utställning av SAGA-kursen om ”det gröna Landskrona och en designutställning av Cross media design, som också gör ute-projektioner på Teaterns fasad. I restaurangen serveras i pauserna mackor, öl, vin, kaffe och kaka.

15 Museet
Öppet 19.00-24.00, servering i caféet till 23.30.
Aktuella utställningar: Sune Jonsson möter Walker Evans, Magick 3 och Streets for people (med personal från Miljöförvaltningen 20.30-21.30).
Krokiövningar i Magick 3. Teckna av modellen Lily med stöd av utställningens konstnärer. Kroppställningar, klädbyten och tillbehör varierar under kvällen. Kroki går fort och är roligt att prova på!
I Filmsalen är det "Estet-mix" hela kvällen. Musik, bild och gott och blandat med estet- och mediaelever från Alvar Gullstrandgymnasiet.
19.00-19-45 & 21.00-21.45 30 sec-stafettfilm i animeringsverksta´n. Allt som behövs för att du ska kunna göra en filmsnutt: proffsig personal, enkel teknik och all möjlig rekvisita. Bygg vidare på filmen som görs under kvällen.
20.00-20.45 Musik- och bildsoaré med Kulturskolan i Röda Rummet.
22.30 Ungtupparna i Caféet. Föredrag med sång om livet som ungtupp med kultmoppebandet.

16 Rådhuset
Varje hel och halvtimme. BECE Ljudproduktion bjuder på vacker och spektakulär ljussättning av Rådhuset ackompanjerat av musik.

17 Sofia Albertina kyrka
11.00-24.00 Utställningen ”Frälsarkransen - en väg till livsmod och tillit”.
19.00 & 20.00 Visning av stora orgeln.
23.00 Meditativ mässa.

18 Stadshuset
Öppet hus19.00-24.00
Upptäcktsfärd i stadshuset! Se vad framtiden har i sitt sköte. Om du är uppmärksam kan du vinna fina priser på tipspromenad i stadshuset.
Diskutera Landskronas spännande framtid med dina kommunalråd.
Koppla av i restaurangen med en bit mat och underhållning av Divertimento, Domnivet, Verdandis folkdanslag samt Bälgadraget (19.00-23.00). Detaljerat program på plats.

19 Turistbyrån, Storgatan 36
Öppet 18.00-21.30. Fotoutställning med Sayed Khatib.
18.30 och 20.00 ”Kuslig kvällsvandring i Landskrona ” Guidad stadsvandring kryddad med lite spökhistorier. Utgår från Turistbyrån. Turerna är gratis och kan inte förbokas, men först till kvarn gäller…
Restaurang Pumphuset serverar soppa under hela kvällen.

20 Ungdomshuset Nova
Öppet 18.00-00.30.
CLUB FLOW – kulturnattsspecial!
Live på scen: ELSA (sthlm).Elsa är aktuell med sin EP Satisfaction (PrettyUgly).
Workshops, prova-på-happenings och filmvisning under kvällen.
21 Villa Fridhill, Skolallén 1
Öppet 19.00-23.00.
Kunskapsnatten med ABF, Arbetarrörelsens Arkiv/Centrum för arbetarhistoria, Folkuniversitetet, Komvux, Lernia, Liber Hermods, Medborgarskolan, Studieförbundet Vuxenskolan, Tech Futurum, Örenäs Folkhögskola. Utställningar, musikunderhållning med bl. a Landskrona Allmänna Sångföreningen, Soundcheck och Chorus Puella, teater, tipsrunda m.m. För tider, se separat program på plats.

På stan
19.00Parad. Kulturskolans blåsorkestrar "Blue Stomp" och "Red Stamp" paraderar genom centrum.
Landskrona Wood’n Brass bjuder på musik på olika ställen under kvällen.
Många av Levande Centrums butiker & caféer håller öppet.

 

Arrangörer: Kunskapsnatten, Ateljé Bengt Anders, Ateljé Gröna Gång, BECE Ljudproduktion, Bok och Papper, Divertimento, Domnivet, Fritids- och kulturförvaltningen, Frälsningsarmén, Gröna Bönor, Hemslöjden, Killbergs Bokhandel, Kulturskolan, Landskrona Riksteaterförening, Landskrona Wood’n Brass, Levande Centrum, Stadshuset, Svenska Kyrkan, Turistbyrån, Ungdomshuset Nova och Verdandi.

 

Källa: Fritids- och Kulturförvaltningen

 


 

Bergman hyllas på bio

 

FILM. Till helgen hyllas Sveriges största regissör, när fyra av de mest kända filmerna av Ingmar Bergman visas på biografer i 17 städer. Genom ett samarbete mellan Svenska Filminstitutet och SF Bio ska filmer som Det sjunde inseglet, Jungfrukällan, Smultronstället och Sommaren med Monika visas för ett symboliskt biljettpris, på 17 av biografföretagets 21 orter. Pengarna går oavkortat till Bergmansstiftelsen där de används för att bevara kulturarvet efter Ingmar Bergman.

 

Kommer även på brev
Filmerna kommer att visas på dagtid lördag och söndag. Bergmanfilmerna visas i följande städer i Sydsverige; Göteborg, Malmö, Lund, Helsingborg, Växjö och Jönköping.

   Samtidigt meddelar Posten alla Bergmanfans att de nästa år hyllar regissörens filmkonst med två minnesfrimärken som ges ut den 24 januari. Det ena frimärket visar Ingmar Bergman en dag på jobbet under inspelningen av en scen från julmiddagen i filmen Fanny och Alexander.
På förlagan syns också Erland Josephson som spelar antikhandlaren och bankiren Isak Jacobi, en av personerna i kretsen kring Fanny och Alexanders familj. Erland Josephson var en av Bergmans äldsta vänner och medverkade i en rad av hans filmer. Det andra frimärket visar ett porträtt, graverat av Lars Sjööblom, efter ett foto av Gustav Mårtensson taget 1998. 071009

 

 

svenska turistnäringen fullständigt ansvarslösa

 

MÖTE. Häromveckan skrev vi om världens samlade miljöexpertis som arbetar för att miljöanpassa turismen. Några dagar senare, den 4 oktober höll Svensk Turism AB ett dialogmöte om framtiden.

  Då möttes turistnäringen och näringsdepartementet för att diskutera möjligheter och utmaningar i ett möte som resulterade i en gemensam strategi för hur näringen och staten gemensamt kan stötta förutsättningarna för att utveckla branschen. Men miljöfrågorna prioriterades inte vid framtidsmötet och Sveriges miljöexperter på just det området var inte välkomna.

  – Delar av den svenska turistnäringen är fullständigt ansvarslösa när det gäller klimatfrågan, kommenterar Stefan Gössling, miljö- och turismforskare, samt lektor vid Lunds Universitet. Tidningen har sökt men inte fått svar från Svensk Turism AB. 071008

 

LILL ERIKSSON


 

Sexutställning fick nazister att löpa amok


 

 

BÄRSÄRKARGÅNG. Den internationellt kände fotografen och bildkonstnären Andres Serrano vill låta sin attackerade bildsvit A History of Sex hänga kvar på Kulturen i Lund. Den kontroversiella sviten bestod innan attentatet av 14 porträtt av människor som utför olika sexuella handlingar.

 

Nazister krossade bilder
Andres Serrano arbetar med de klassiska frågorna i sin konst, livet, kärleken och döden. Han tar även upp religion och sexualitet i flera av sina verk och dras till ämnen som gränsar till det oacceptabla och utmanar gärna sina och andras tvångsföreställningar. Men skildringarna väcker starka reaktioner. I fredags eftermiddag förstördes flera bilder när en grupp maskerade män rusade in och gick lös på konstverken.
   – Jag kan tycka att det finns en poäng med att visa de förstörda bilderna som de är. Det blir ett väldigt starkt uttryck för vad hat kan åstadkomma, säger Serrano till Sydsvenskan. Arbetet med A history of sex beskriver han som en process där han hade en idé om en sexuell situation eller fantasi som han ville skildra. Modellerna har själva satt gränserna för vad som kan och ska visas, men enligt arrangören är det lätt att känna sig provocerad av deras blickar.

 

Utställningen fortsätter

Enligt en nationalsocialistisk svensk hemsida är det nazister som ligger bakom attacken mot  konstutställningen. ”Vi organiserade nationalsocialister valde därför att agera resolut mot denna pest. Inte för att vi är mot det fria ordet. Inte för att vi vill hindra konst. Utan för att vi vill om något försvara den sunda svenska kultur som depraverade hjärnor gör allt de kan för att byta ut mot dessa avskyvärda perversioner”, skriver man på hemsidan där man istället för konstnär hellre beskriver Serrano som ” en mulatt verksam i USA”.

   Kulturen vill inte låta sig skrämmas av händelsen och stoppar inte visningen. Där hänvisar man till yttrandefrihet och demokrati, men sätter in två säkerhetsvakter för att personalen ska känna sig trygg. Utställningen, som kommer från Paula Cooper Gallery i New York, finns på Kulturen året ut. Den kommer att visas varje dag av guider och det finns även möjlighet till samtal i samband med utställningen. 071008

 

LILL ERIKSSON

A history of sex

Sexuella bilder i Andres Serranos utställning på Kulturen i Lund får razister att rasa. Här ett av de mindre provocerande konstverken.

FOTO: ANDRES SERRANO

 

 

 

Andres Serrano FOTO: VIVECA OHLSSON, KULTUREN 2007

 

 

 


 

 

Dansk gör Stieg Larssons första film

 

Efter årsskiftet påbörjas ett av de hetaste svenska filmprojekten. Dansken Niels Arden Oplev, som tidigare har regisserat långfilmen Drömmen och avsnitt av teveserier som Mordkommissionen och Örnen, är den första regissören i projektet.  Det handlar om filmatiseringen av Stieg Larssons Milleniumtrilogi.

 

FILM. Inspelningen av Larsson-filmerna är planerad att starta i februari 2008 och tre olika regissörer ska göra film av varsin bok. Den första boken Män som hatar kvinnor är tänkt att bli biofilm medan de övriga två Flickan som lekte med elden och Luftslottet som sprängdes, görs i två 90-minuters tevefilmer.

   Stieg Larssons böcker om journalisten Mikael ”Kalle jävla” Blomkvist och Lisbeth Salander har blivit oerhörda framgångar. Män som hatar kvinnor blev Sveriges mest sålda bok förra året och uppföljarna där den tredje delen släpptes i juni, uppskattas ha sålts i över en miljon exemplar totalt. Även i Danmark har de två första romanerna sålts i gigantupplagor. Den tredje bokens första upplaga som kommer ut i Danmark i morgon är tryckt i 110 000 exemplar.

 

Dansk regissör

Det är SVT och Yellow Bird, som stod bakom Wallander-filmerna, som står för filmatiseringen. Men vilka som får de eftertraktade rollerna som Mikael Blomkvist och den iskalla hackern Lisabeth Salander är ännu inte klart. Det enda säkra namnet hittills verkar vara Paolo Roberto, som enligt Aftonbladet har tackat ja till att spela sig själv i Flickan som lekte med elden.

   Den 45-årige regissören Oplev har många års erfarenhet bakom sig, efter debuten med filmen Portland. Filmen Drömmen är hans största succé, men han har också regisserat flertalet avsnitt av teveserien Taxa, Rejseholdet och Forsvar. Enligt danska Jyllandsposten arbetar han just nu med sin nya film To verdener, som handlar om en ung flicka i konflikt mellan kärlek och religion. 071007

 

LILL ERIKSSON

 

 

 

Tekniken fungerar i deckarna

Frågan om man verkligen kan göra som hackern Salander ställdes till tre it-säkerhetsexperter, när tidningen Ny Teknik granskade om tekniken i trilogin är trovärdig. Att ta sig in i andras datorer och spegla hårddiskarna på sig egen datorskärm är fullt möjligt enligt experterna. Och att koppla upp sig trådlöst på internet och kommunicera via en handdator och mobiltelefon är inga problem. Men när det gäller frågan om det går att avlyssna ett specifikt mobilsamtal är man osäker på vilka metoder amerikanska NSA använder sig av.  

 


 

Elton John på Malmö Stadion.

Elton John lockade danskar till Sverige i sommar.

FOTO: BENGT HÅKANSSON

 

 

 

 

Tre av fyra konsertbesökare kom utifrån Malmö för att se konserten.

Konsertbesökarna slapp regnet när de tog sina bilder på Elton John.

FOTO: BENGT HÅKANSSON

 

Malmö nöjd med regnig sommar

 

Elton och hotellkampanj satte fart på besöksomsättningen

 

TURISM. Malmö stad är nöjd med den gångna turistsäsongen, trots att gästnätterna i Malmö bara ökade med 7 procent under juni månad och 2 procent i juli månad jämfört med föregående år. Kapacitetsutnyttjandet var desto bättre i juli och låg närmare 70 procent. I augusti månad ligger de stora hotellen i Malmöregionen på ett högre kapacitetsutnyttjande än de i Stockholm och Göteborg. Turistdirektör Lars Carmén menar att det är den vädergaranti som man erbjudit övernattande gäster som har spelat stor roll. Garantin innebar att den som var inbokad på något av de medverkande hotellen fick ett Malmökort om det regnade under vistelsen. Under hela sommaren, juni-augusti har cirka 350 gästnätter bokats via den kampanjen. I augusti månad svarar Malmö för knappt 6 procent av Sveriges alla gästnätter, vilket kan jämföras med Stockholms 30 procent och Göteborgs 11 procent. Även Skåne står för 11 procent av alla gästnätter i Sverige under augusti månad. Siffrorna gäller bara hotell, när det kommer till stugbyar och vandrarhem saknas Malmö i statistiken.  

 

Stora evenemang drar grannfolk

På evenemangssidan har man lockat dansk publik till den sydliga storstaden. Det var särskilt tydligt när Elton John spelade på Malmö Stadion och en femtedel av publiken kom från Danmark. Enligt kommunen gav konserten en turistekonomisk omsättning på totalt knappt 13 miljoner kronor. Det var på uppdrag av kommunen som Turismens Utredningsinstitut genomförde en evenemangsundersökning bland konsertbesökarna. Syftet var att kartlägga besökarna och beräkna omsättningen till följd av konserten. Resultatet visade bland annat att tre av fyra besökare var turister bosatta utanför Malmö. Nu ser fritidsdirektören positivt på nya konsertsatningar och medarrangören håller med:
   – Äntligen, har vi fått bevis på att världsartister i Malmö drar en stor publik. Upplevelser och arrangemang har en otrolig potential i Öresundsområdet, säger Totte Lundgren arrangör i Kulturbolaget. 071005

 

LILL ERIKSSON

 

Källa: SCB, oktober 2007


 

Mäklaren huserar på Grand

 

SKÅDISMÖTE. Kjell Bergqvist, huskrängaren i teveserien Mäklarna har en stark utstrålning både på scen och i film. Men, även i det civila är han en stark personlighet. På lördag kommer han till Grand Hotel i Lund och berättar om sina erfarenheter.

 

Säger vad han vill

Bergqvist har gjort sig känd också för sin frispråkighet, säger vad han tycker och tänker i alla sammanhang, även om det slutar med att tidningarna stämplar honom som en man med förnedrande kvinnosyn. Själv slår han tillbaka och menar att det finns tydliga och obehagliga tecken på en förvirrad manlighet bland de som styr utvecklingen i samhället. Därför arbetar han vid sidan om skådespelaryrket, aktivt inom barnrättsorganisationen Ecpat, mot ökade våldtäkter, trafficking och inte minst sexuella övergrepp på barn.

   – Jag försöker prata om Ecpat i varenda intervju, och journalisterna lyssnar och verkar så intresserade, men sen när man läser tidningen dan efter står det inte ett ord. Det "säljer" väl inte. Det uppfattas som obehagligt. Det blir för jobbigt. Det anses väl bättre, och helt ofarligt, att läsa om när jag var 15 år och drack mellanöl, säger han till tidningen Salong K.

 

Besöker Lunds teaterentusiaster

Genom åren har Kjell Bergqvist hunnit med en lång rad rollpresentationer. År 1973 gick han ut Dramatens elevskola. Sedan många år har han samarbetat med manusförfattaren och regissören Ulf Malmros. Kjell Bergqvist fick en guldbagge 2001 för bästa manliga huvudroll i Den bästa sommaren.   

   Nu har han hunnit bli 54 år och ska alltså dela med sig av sina erfarenheter i ett besök hos Lunds Teaterförening. Under detta möte bjuder han generöst på sig själv och kommer även att invitera publiken till samtal om teaterns och filmens värld. 071005

Kjell Bergqvist berättar om sina erfarenheter på lördag.

Kjell Bergqvist, här i mäklarrollen som Kaj, hälsar på Lunds teaterförening i ett publikt möte på Grand Hotel.

FOTO: ELISABETH OHLSON WALLIN

 

 


På vischan: författarmöte i huvudstan

BIO. Nu är det snart dags för de författarkvällar som utlovats att sändas på digitala biografer runt om i landet. Därmed blir det möjligt att se bland andra Herman Lindqvist i en direktsänd författarafton från Spånga Folkan, även i den sydligaste delen av landet. Herman är en av Sveriges mest lästa författare och känd för sin kunnighet och sitt engagemang när han återberättar den skrivna historien. Vid 21 digitala biografer pratar han om sin nya kåserisamling, sina tidigare böcker och kommande projekt.

 

Göran och GW Persson i möte

Detta är ytterligare ett steg i utvecklingen av digitala biografer, där nu också en bokklubb sluter upp. I evenemangen med olika litteraturmöten kommer också bokaktuella Leif GW Persson och Göran Persson och populära deckarförfattare.

   – Det här är ett nytt sätt att använda biografer, så litteraturintresserade i hela landet kan möta sina favoritförfattare, säger Gunno Sandahl, kulturchef vid Folkets Hus som också sänder konserter, opera, teater och sportsändningar utöver de traditionella filmerna. Både Leif GW Persson och Göran Persson är aktuella med nya böcker och möts i slutet av månaden för att diskutera utvecklingen i Sverige tillsammans med moderatorn Amelia Adamo. Senare, i början av december, sänds livesnack mellan de två deckarförfattarna Karin Alvtegen och Arne Dahl. 071004

 

 

Författarkvällar

Herman Lindqvist, den 11 oktober
Sändningen direktsänds från Spånga Folkan.

Persson vs Persson den 29 oktober
Sändningen direktsänds från Kulturhuset i Stockholm.

Karin Alvtegen och Arne Dahl den 6 december
Sändningen direktsänds från Spånga Folkan.

 

Herman Lindqvist snart i en biograf...

Herman Lindqvist (född 1943) har med sina kåserisamlingar och sitt populär-historiska verk Historien om Sverige blivit en av Sveriges mest lästa författare. Hans biografi Napoleon låg etta på bestsellerlistan för fackböcker hösten 2004.

FOTO: JOHANNA JANSSON

 


 

Ung cellist får ännu ett pris.

Ung skånsk cellist får pris

 

PRISTAGARE. Det går bra för den 20-årige cellisten Andreas Brantelid, från Ekestad i östra Skåne. Det senaste året har han fått priser, skivkontrakt och meriterande spelningar. Nyligen var det dags för ytterligare en utmärkelse.

 

Gammal sträng vän
I slutet av september fick han ta emot Kristianstadsbladets Kultur- och Nöjespris direkt efter sitt solistframträdande i Stockholms konserthus. Där spelade han Robert Schumanns cellokonsert tillsammans med Kungliga Filharmonikerna under ledning av dirigent Eva Ollikainen. Vart han än beger sig och vad han än företar sig på den musikaliska vägen så är det tillsammans med en dyrbar Giovanni Grancino från 1690 tätt intill kroppen.  

   Nu får han priset bestående av 25 000 kronor och en målning av den lokala konstnären Jan Erik Holst, Everöd för ” hans varma musikalitet och starka kärleksrelation till den klassiska musiken, tillsammans med det senaste årets stora framgångar”. Brantelid sägs också locka många ungdomar till den klassiska genren och förutspås bli en flickidol typ Danny och Darin.

   Andreas Brantelid har vuxit upp på andra sidan sundet, närmare bestämt i Köpenhamn, men har på sommarloven hållit sig trogen familjens hus i Ekestad. Dit återvänder han mellan de många åtagandena som har varit under de senaste åren. 071004

 

Cellisten Andreas Brantelid skördar nya framgångar och får nu också ett lokalt erkännande.

FOTO: MUSIK I SYD


Sofia Karlsson till Dunkers

 

KONSERT. Dolly Parton och Fred Åkerström är hennes idoler. Men först var det faktiskt farmor spelandes koraler på tramporgel som var den tidiga inspirationskällan. Som barn tog visprinsessan Sofia Karlsson också in tonerna från  farfar som spelade enradigt dragspel och sångerna i bilen som mamma alltid nynnade på. I dag är det andra förebilder som till exempel Tracy Chapman, Dansar Edward, Kirsten Bråten-Berg och Lena Willemark som inspirerar henne.

 

Hyllad Dan Andersson-tolkning

På skivan Svarta ballader, utgiven för två år sedan, tolkade Sofia Karlsson Dan Anderssons visor på ett sätt som fick kritikerna att rysa. Nu är hon tillbaka med Visor från Vinden och sätter sin alldeles egen prägel i sångerna av Taube, Alf Hambe, Peps Persson, Dan Andersson, Bellman och många fler. Tolkningarna är raka och personliga, rösten likaså.

”Här finns inget insmickrande, men desto mer egenart och integritet. Detta är vissång med stil och själ.”, låter det i presentationen inför gästbesöket på Dunkers Kulturhus. 071003

 

 


Medverkande musikanter:
Sofia Karlsson: sång, bouzoukigitarr, flöjter
Esbjörn Hazelius: sång, fiol, cittern
Olle Linder: Bas, sång, gitarr, percussion
Roger Tallroth: gitarr, tenorgitarr, sång, dobro, fiol
Lisa Rydberg: fiol, sång
Henrik Cederblom: gitarr, sång, fiol, dobro
Staffan Lindfors: bas, sång
Gidion Andersson: gitarr, mandolin
Gustav Ljungren: gitarr, viola

Visorna man känner igen kommer till Helsingborg i nästa vecka.

Stockholmstjejen Sofia Karlsson, som får den yngre generationen att intressera sig för den svenska visskatten.

FOTO: TOBIAS REGELL/CAMERALINK

 

 

 

OM Sofia Karlsson

 

Hon kommer från Enskede i Stockholm. Hon är utbildad på Folkmusikerlinjen på Kungliga Musikhögskolan i Stockholm. Mellan åren 1998-2002 var hon verksam i folkmusikgruppen Groupa, släppte sen soloalbumet ”Folk Songs”, och har sedan dess arbetat frilans som solist. Skivan "Svarta Ballader" kom 2005 och gjorde succé, sedan dess har Sofia turnerat.

 


 

Tre festivaler krockar nästa år.

Tidigare år har det varit möjligt att önska band till Roskildefestivalen hela året, men nu vill artistbokarna avgränsa tiden för att få ett mer fokuserat bidrag att arbeta efter.

FOTO: EVENTNEWS.SE

 

Festivalkrock ska ge större artister

 

FESTIVAL. Just nu planläggs nästa års Roskildefestival. Enligt arrangören spelar publikens röst stor roll så under oktober månad får den som vill lämna tre förslag på artister som önskas till festivalen i sommar. Då krockar tre stora festivaler. Arvikafestivalen och norska Quartsfestivalen hålls på samma datum. Krocken är planerad och resultatet av ett nordiskt samarbete mellan festivalerna. På detta sätt hoppas arrangörerna skapa synergier i artistbokningarna och få större artister än tidigare. De tre festivalerna hålls den 3, 4 och 5 juli 2008.

När det gäller önskemål om artister till Roskilde är det som med önskelistan till jul:

   – Vi kan inte lova att alla önskningar uppfylls, men förslagen är en ovärderlig källa till inspiration – och många önskningar blir uppfyllda varje år, meddelar arrangören. I början av nästa år kommer ytterligare en chans att önska artister till Roskildefestivalen. 071002


 

Band 1 Band 2 Band 3

 

Allt om teaterns historia

 

LITTERATUR. Det har tagit fyra år och sexton litteratur- och teatervetare att skriva de 1 350 sidorna - men nu är den klar, Ny svensk teaterhistoria. Senast en svensk teaterhistoria kom ut var för 90 år sedan. Nu handlar det om tre böcker, varav den första börjar med 3 000 år gamla hällristningar och slutar med Gustav III:s ödesdigra maskeradbal.
   – Hällristningarna föreställer bland annat akrobater och personer som verkar ta danssteg förklarar Tomas Forser, professor i litteraturvetenskap vid Göteborgs universitet och huvudredaktör för teaterhistorien.

 

Bred tolkning

Eftersom man tolkar ordet "teater" i mycket vid mening, finns olika former med, som dansande figurer i hällristningar, dockteater, mim, nycirkus, opera och mycket annat. Andra bandet behandlar 1800-talet, främst musikteater som opera och balett, och tredje bandet, som är det mest omfattande, behandlar 1900-talet då radio- och tv-teater blev de teaterformer som nådde allra flest människor.
   – Vi har inte velat göra en katalog över teaterhistorien utan har istället försökt skriva kring olika teman eller frågor. I varje band finns ett trettiotal uppsättningar som beskrivs mer utförligt. Första kapitlet, det om hällristningarna, är skrivet av en isländsk arkeolog. Övriga kapitel är författade av forskare från hela Sverige. Författarna har försökt vara noga med att göra skildringen bred även geografiskt så att inte bara finkulturen i storstäderna skildras. Boken bygger på vetenskaplig forskning, men är populärt skriven för att ge något till alla – både till den med specialkunskaper och den som bara tycker att teater är väldigt roligt.
071002

 


 

Klipp ur prisade filmen Väsenpumpen.

Lars-Erik Berenett och Anders Granström tar en återförenande promenad i filmen Väsenpumpen.

   – De bevisar att en film börjar och slutar med hur mycket en filmskapares skådespelare bryr sig om det de gör, säger Landskronaregissören Csaba Bene Perlenberg.

FOTO: CSABA BENE PERLENBERG

 

 

 

Csaba Bene Perlenberg vinner internationella priser med filmen Väsenpumpen.

Nu ska Csaba Bene Perlenberg ge sig på långfilm, efter en lyckad tid som kortfilmsregissör.

FOTO: ARKIVBILD

 

Landskronafilmare prisas i Europa

 

FILM. I september förra året började filmningen av den tredje och sista delen i en improvisationstriologi, den manuslösa filmen Väsenpumpen, på hemlig ort i Skåne. Nu ett år senare vet vi att inspelningsplatsen blev i Järavallen, och vi vet också att filmen blev en hit.

 

Kändisar ställde upp

Det är 23-årige Landskronaregissören Csaba Bene Perlenberg och producenten Fredrik Myrtell, som lyckades engagera Lars-Erik Berenett (känd som polisen Roland Hassel) och berättaren Anders Granström, båda med tunga svenska film- och teaterproduktioner bakom sig, till sin annorlunda film. Driftigheten föll Filmcentrum Syd på läppen, vilka beviljade tekniskt stöd i form av nödvändig utrustning till produktionen. För övrigt var det de medverkandes ideella insatser som gjorde produktionen möjlig. Att de ställde upp på udda experimentell film ser regissören som ett gott betyg.

   – Det visar att samtliga medverkande verkligen tror på mig som regissör, men framför allt på projektet som helhet. Nu har han vunnit pris i kategorin New Nordic Voices, vid kortfilmsfestivalen Nordisk Panorama i finska Oulu, som avslutades häromdagen. Juryn skrev bland annat i sin motivering: ”The filmmaker has created a personal directing method that is challenging the actors and the crew in a creative process full of mutual trust. Taking our attention from the very first moment, keeping us there until the very end. A two kilometer one shot one take masterpiece”. Med Väsenpumpen vann Csaba även priset för Bästa film och Kritikerpriset på den ungerska filmfestivalen CineFest i mitten av september.

 

Allt i en tagning

I filmen fick alltså de två skådespelarna på en enda tagning improvisera ett samtal om livet under en skogspromenad, i gestaltningen av två barndomskamrater som möts efter 50 år. Det blir en omvälvande återförening, där nuet blandas med det förgångna, där sanningar omprövas och minnen analyseras. Och så en slutlig upplösning av den pakt de båda kom överens om som barn. I en film utan manus, kan det tyckas att regissören gjort det enkelt för sig.

   – Nej, inte alls, istället blir det en hel del förberedelser med karaktärsbeskrivningar innan tagningen. Csaba Bene Perlenberg litar alltid fullkomligt på sina skådespelare. Han menar att arbetet som regissör innebär att våga lämna över ansvaret till alla som är delaktiga. Från början är han autodidakt när det gäller filmproduktion, men känner sig efter denna tionde kortfilm och en tidigare amatör-teveserie redo att gå ännu ett steg vidare. När efterproduktionen av hans nya kortfilm 87 avslutats, tänker han spendera hösten med att skriva färdigt manuset till debutlångfilmen.

   – Men, jag kommer aldrig göra en Beck-film, lovar han och vurmar för det konstnärliga – med sina filmer vill han få människor att vakna. 071001

 

LILL ERIKSSON


Tidigare nyheter

 

Gamla nyheter...

 

 

 


eventnews.se     nyhetsarkiv                 Innehavare av utgivningstillstånd från Radio- och TV-verket             ©copyright eventnews.se 2007