logga5 röd                                         - för nöjes skull


 

Till

Till (Email)

Från

Från (Email)

Meddelande

 

                                                                                                  

 

 

Prenumerera på eventnews.ses nyhetsbrev. Gratis förstås! 

Anmäl här.

 

 

Fredrik Lindström

Lindström ställer in

 

Ingen show på Helsingborgs stadsteater på måndag

 

INSTÄLLT. Fredrik Lindströms föreställning ”Svenskar är också människor” i Helsingborg ställs in på måndag. Föreställningen som är en standup-show om svensk mentalitet av och med Lindström flyttas istället fram till torsdagen den 8 maj. Tidningen har sökt orsaken till varför showen skjuts fram över två månader, men har ännu inte fått svar från arrangören. Till gästerna säger man att Fredrik har fått förhinder. I praktiken innebär det att alla som köpt biljett måste gå tillbaka till inköpsstället och boka om eventet till den 8 maj, eller begära pengarna tillbaka. 080227

 

FOTO: BLIXTEN & CO


Så styr musikindustrin

 

Svårbalanserat mellan konstnärskap och ekonomi menar forskare

 

AVHANDLING. Att försöka styra både konstnärliga och ekonomiska värden är en tuff utmaning för musikindustrin. I en nyligen publicerad avhandling från Handelshögskolan i Stockholm menar forskaren Linda Portnoff att balansen mellan konstnärskap och ekonomi glöms bort.

   – Både villkoren för produktion och mönstren för konsumtion av musik håller på att ändras idag. I debatten kring musikbranschens strukturomvandling har betydelsen av balansen mellan det konstnärliga och det ekonomiska kommit i skymundan, säger hon och talar delvis av egen erfarenhet eftersom hon också är musiker i bandet Stella Rocket.

 

Kompisar på låtsas

Musiker har alltid brottats med behovet av att uttrycka sig konstnärligt samtidigt som de ska försörja sig på längre sikt. Problematiken delas av musikbolagen eftersom nya musikproduktioner kräver finansiell stabilitet. Nu är det delvis nya umgängesformer som styr i branschen, menar Portnoff.

   – Relationerna mellan musikbranschens aktörer styrs delvis av kontrakt. men också av sociala mer subtila kontrollmekanismer. Det handlar om fördelningen av finansiella risker och eventuella förluster och vinster. Enligt den nya avhandlingen är det delvis det sociala spelet som styr och det har kommersiella syften. En känsla av solidaritet byggs upp inom branschen och den blir effektiv ur styrningshänseende.

   – Att försöka få de affärsmässiga relationerna att likna de förbindelser som finns mellan vänner, har betydelse för både produktionen av konstnärliga värden och realiseringen av ekonomiska värden, avslutar Portnoff som i boken ”Control, Cultural Production and Consumption” berättar om hur det går till i musikbranschen. Bland annat skriver hon om rockbandet Silverbullit som försökte komma ur ett skivkontrakt när skivbolagets svåra ekonomiska problem försenade deras tredje albumsläpp. 080227

 

LILL ERIKSSON

 

Fotnot. Mer om avhandlingen finns att läsa hos HHS.

 

 

 

 

Efter en konsert i samband med debutplattan ”Silverbullet” arresterades Simon av polisen i Varberg, misstänkt för narkotikapåverkan. I själva verket var det sin egen musik han var hög på förklarar Silverbullit som menar att det visar att rockmusik fortfarande kan vara subversiv.

Linda Portnoff

Låtsasvänskap med artisterna är något som praktiseras inom musikindustrin för att styra musikproduktionen menar forskaren Linda Portnoff i sin senaste avhandling.

FOTO: CECILIA NORDSTRAND

 

Silverbullit


Turning Torso

Turning Torso blir BMX-bana?

 

 

EXTREMSPORT. BMX-mästaren Xavi Casas vill cykla BMX uppför Turning Torso, skriver Nytt från Öresund. För några veckor sedan cyklade han ett liknande ”lopp” upp för trapporna i skyskrapan Jin Mao Tower i Shanghai. I december ska han cykla uppför Two International Finance Center i Hong Kong, en byggnad som sträcker sig drygt 400 meter över marken. ”Bara” hälften så hög är Turning Torso som Casas gärna vill träna på inför vinterns utmaning.

   Turning Torso är Nordens högsta bostadshus med 1 400 trappsteg upp till våning 54. Byggnadens säkerhetsansvarige Jan Andersson tycker idén att cykla upp är intressant, men att det kan bli farligt trångt i trapporna.

   – Det är ett bostadshus och inget som ska utsättas för en massa spektakel, säger han som ändå tänker ta upp frågan med HSB:s ledning. I augusti 2006 hoppade österrikaren Felix Baumgartner fallskärm från byggnaden utan tillstånd och HSB polisanmälde händelsen. De tycker cykelprojektet låter farligt, men ännu har inget beslut tagits angående den Andorrafödde extremsportarens önskan. Xavi Casas har bland annat Guinnessrekordet i antalet trappsteg som klarats av på cykel.

080226

Veteraner av äkta rockabilly

 

ROCKABILLY. VIP-parkeringen för hot rods och custombilar står klar. På lördag öppnar Heptown där kostymerna har fått ge vika för oljigt hår, uppvikta jeans och trimmade hot rods. Här blandas stökig rock'n roll och ösig rockabilly med en punkig attityd.

Klubben startade för fem år sedan, ur Jive Dive och som ett komplement till swingklubben Club HepCat. Nu har man bjudit in kultfiguren Robert Gordon som firar 30 år sedan han Hot rod

albumdebuterade och nu är han redo att rocka sönder Mejeriet i Lund tillsammans med kollegan Chris Spedding.

   Gordon mest kända låtar är Billy Lee Riley-covern ”Red hot” och ”Fire” som Bruce Springsteen skrev till honom. Han har även medverkat i filmer som ”The Loveless” med Willem Dafoe. Spedding är en gitarrhjälte utöver det vanliga, som utöver sina 15 soloplattor har arbetat med många stora artister som Roxy Music, Elton John, Paul McCartney och Bono. Det ryktas att han en gång blev tillfrågad att gå med i Rolling Stones, men han avböjde och började istället att spela med Robert Gordon. Bra eller dåligt beslut – avgör själv när de återförenas och firar sitt 15-åriga samarbete i ett svängigt Lund. Öppnar kvällen gör Wild Wax Combo från Köpenhamn, som är välkända för sin råa garagerockabilly. Dom har hittills släppt fyra skivor och har spelat på de stora rock'n'rolleventen som Viva Las Vegas och Shake The Schack.

080226


 

Py spelar bara i kyrkan

 

tills Dan Hylander ringer…

 

KYRKOKONSERT. Py Bäckman är en smått legendarisk sångerska och låtskrivare som levt med musiken ända sedan sitt första framträdande år 1951 i Nianfors kyrka utanför Iggesund i Hälsingland – Py var tre år och sjöng ”Marias vaggsång”.

   – Jag blev upplyft på kanten av predikstolen för att församlingen skulle kunna se mig, berättar hon. Min mormor sjöng i kyrkokören i 40 år och lärde mig både psalmer och sånger. Hon tyckte det var roligt att ha någon att öva med. Mormor sjöng altstämman och jag var en klar sopran på den tiden – min röst har nu sjunkit till alt, den förändras med åren och så ska det ju vara.

 

Sångerska och låtskrivare

Unga Py Bäckman tog sång – och pianolektioner, sjöng i radio och tv-debuterade som nioåring i Lennart Hylands program ”Stora famnen”.

   – I tonåren började jag intressera mig för modern musik - det var spännande för mig som var ung, men mormor var inte alls glad åt det. Sedan tidigt 70-tal har hon spelat i ett otal band och olika musikaliska konstellationer. Det stora genombrottet kom när Py Bäckman och Dan Hylander startade ”Raj Montana band” på 80-talet.

   – Bandet var från Limhamn, så vi turnerade mycket i Skåne, berättar hon. Vi spelade bland annat på AF i Lund - gissar att vi var i Landskrona också – men jag är inte helt säker. Melodifestivalen ”Raj Montana band” upplöstes 1988. Py arbetade som soloartist och vann Melodifestivalen med ”Stad i ljus” - framförd av Tommy Körberg. Den finns numera med i psalmbokens tillägg.

   – För några år fick jag ett mycket smickrande erbjudande av Verbum och Svenska kyrkan. Jag blev inbjuden till ett kloster utanför Rom för att skriva psalmer, tillsammans med andra nordiska låtskrivare och tonsättare.

Py Bäckman

Py Bäckman intervjuas i samband med hennes framträdande i en kyrkokonsert på lördag. Då sjunger hon tillsammans med kören Landskrona Vokalensemble.

 

Py Bäckman

Texter till Nordman och Sjöholm

Nu har jag fyra psalmer i tillägget till Svenska psalmboken. Förutom psalmtexter skrev hon bandet Nordmans texter samt texten till ”Gabriellas sång” som sjöngs av Helen Sjöholm i Kay Pollaks film ”Så som i himmelen” - den var placerad på Svensktoppen i 68 veckor.

Kören Landskrona Vokalensemble har fått texter och noter av Py och övar för fullt under ledning av Bengt Sydmark, inför konserten i Sofia Albertina kyrka på lördag.

   – Jag sjunger några låtar själv och några tillsammans med kören, berättar hon. Rune Broberg, som är kyrkomusiker och körledare i Hudiksvall, ackompanjerar oss. Han är en gudabenådad musiker - vi var skolkamrater i Iggesund och tog pianolektioner båda två. När vi andra pinade oss igenom pianostyckena spelade Rune dem lekande lätt. Han har turnerat med Putte Wickman i många år och spelar allt - från klassiskt till musicals.

   – Numera sjunger jag endast i kyrkorna, det känns som om jag är hemma och cirkeln har slutits - mormor hade varit glad åt detta. Om jag kan tänka mig att spela någon annanstans än i kyrkorna? – det skulle väl möjligen vara om Dan Hylander ringer! 080225

 

HJÖRDIS THELANDER


 

Henke Larsson

Henke Larsson köper sommarhus i Torekov.

FOTO: LILL ERIKSSON

 

Henke köper hus i Torekov

 

Skånska fans får se mer av Henke Larsson

 

HUSKÖP. Fotbollsstjärnan Henke Larsson håller sig lokalt i Sydsverige och inte alltför långt från Olympias arena i Helsingborg. Han blir nämligen granne med Antonia Ax:son Johnson och Annika Falkengren, skriver Kvällsposten. Bland annat har SEB:s vd Annika Falkengren och SAS:s förra vd Jan Carlzon sommarhus i fiskeläget Torekov. Nu får man också en fotbollsstjärna på den nordskånska orten. Henke Larsson har nyligen köpt ett sommarhus för drygt 6 miljoner kronor. Villan är byggd på 1970-talet, mäter 153 kvadratmeter och ligger några hundra meter från stranden. 080225


 

Popkung och Linkin Park mest önskade

 

HULTSFRED. Ytterligare två headliners presenterades idag till Hultsfredsfestivalen. Det är det amerikanska rockbandet Linkin Park och den svenska popkungen Håkan Hellström som skrivit på för musikfesten den 12–14 juni.

   –  Att ha Linkin Park och Rage Against The Machine på samma festival är nästan overkligt, säger Per Alexanderson som är en nöjd festivalchef idag. Både Linkin Park och den svenske popikonen Håkan Hellström tillhör publikens mest efterfrågade band inför årets festival.

 

Sjukdom stoppade besök

Tanken var att Linkin Park skulle spela i Småland redan 2003, men spelnigen ställdes in en knapp vecka innan. Gruppens sångare, Chester Bennington, hade kollapsat och ordinerades vila. Då trodde bandet att de skulle få komma till Hultsfred året därpå. Under tiden har bandet hunnit sälja mer än 50 miljoner album och vunnit två grammis. Bland de andra nya artistnamnen finns det amerikanska punkbandet Anti-Flag, som gör sin första Sverigespelning på Hultsfred, den solodebuterande Laaksosångaren Markus Krunegård och Simple Plan från Kanada.

080225

 

 

Håkan Hellström beger sig till Småland i sommar. FOTO: LIVE NATION

Håkan Hellström

 

Båstadtennis.

Det kan bli tal om andra sportevenemang än tennis i Båstad framöver.

FOTO: CATELLA SWEDISH OPEN

 

Båstadtennis kan bli fransk

 

UPPKÖP. I veckan blev det klart att den franska mediejätten Lagardére vill köpa Göteborgsföretaget PR Event, arrangör av Swedish Open i Båstad. Bakom affären ligger det svenska sportbolaget Iec In Sport, enligt tidningen Realtid.se som hävdar att Lagardéres dotterbolag Lagardére Sport ska köpa PR Event. Tanken är att Iec ska utöka antalet arrangemang i Båstadarenan med andra sportevenenmang. Exakt vilka det handlar om är inte klart ännu, men det ryktas om bland annat en ishockeyrink och om utomhusturneringar som volleyboll.

   – Inom två år ska vi ha en minst två till tre nya projekt, säger Iec:s vd Jonas Persson till Realtid.se. Lagardére köpte förra året upp Iec med rättigheter till cirka 250 idrottsevenemang runt om i världen. Indirekt berör en eventuell affär Skistars och Peabs huvudägare, Skånebröderna Pålsson, som har satsat 470 miljoner kronor i anläggningens hotell och konferenslokaler. Enligt Dagens Industri handlar affären om en avsiktsförklaring från Lagardére, och om en månad beräknas den vara klar. 080221


Kritiskt band exklusivt till Hultsfred

Trött på världens orättvisor? Det finns det fler som är. Hultsfred mitt i juni är platsen där Rage Against The Machine gör comeback med en Sverigeexklusiv spelning. De ville förändra och det lyckades de med med sin musik. Sedan debutalbumet 1992 har fansen slutit upp runt textskrivaren Zach de la Rocha som var så förbannad på samhällets alla orättvisor att det smittade av sig. Tom Morellos gitarrer var något man aldrig hört förut och uppställda framför Tim Commerford och Brad Wilks hade en helt ny genre fötts. I fjol blev det klart att bandet skulle göra en återföreningsspelning hemma i USA. Men tydligen fick man mersmak och gör i sommar ytterligare en i svenska Småland.

   – Vi är extremt stolta över att kunna presentera årets headliner. Räkna med lika tungt röj den här gången, säger Håkan Durmér vid Rockparty som engagerar fler amerikanska artister i sommar. Nyligen har man bokat även Serj Tankian, frontmannen i System Of A Down som spelade på Hultsfreds största scen 2005, och den flambojante sångaren Rufus Wainwright. Svenska band har också bokats till festvalen nyligen, bland andra Lazee, Arch Enemy och Miss Li. 080221

RATM

I oktober 2000, samma år som RATM var i Hultsfred senast, lämnade de la Rocha bandet och Rage Against The Machine splittrades. Det tar på krafterna att engagera sig.

FOTO: DAVID ATLAS

 


Musikerfack återkallar talan i AD

Malmös operakör.

Malmös operakör i Faust 2005.

FOTO: MALIN ARNESSON

FACKLIGT. Fackförbundet Symf, som representerar körsångarna vid Malmö Opera och Musikteater, har beslutat att återkalla sin talan hos Arbetsdomstolen mot operan. Tvisten rör ett brott mot en tidigare förlikning i Arbetsdomstolen.

   – Vi är övertygade om att vi skulle ha vunnit målet men vi gör detta för att skapa arbetsro, säger förbundsordföranden Bo Olsson. Bakom förbundsstyrelsens beslut ligger ny optimism. Symf har tillsammans med arbetsgivarorganisationen Svensk Scenkonst inlett en dialog med de lokala parterna vid Malmö Opera och Musikteater. Nu hoppas man att samtalen ska leda fram till ett förbättrat arbetsklimat vid teatern.

   – För att kunna genomföra en sådan process krävs öppenhet och prestigelöshet från bägge parter. Vi sträcker nu ut handen från vår sida och tror att vi på det sättet företräder våra medlemmar på allra bästa sätt, säger Bosse Olsson. 080220


 

För få band till Roskilde

 

ROSKILDE. Ännu en gång ber arrangören av Roskilde Festivalen att allmänheten tipsar om vem som ska uppträda på festivalen till sommaren. Medan andra festivaler kommit långt med bokningarna av artister sätter danskarna igång med en andra omröstning.

   – Tidigare har det varit möjligt att önska band hela året, men vi får mycket större utbyte om önskemålen kommer i några avgränsade perioder. Då får bokarna ett mera fokuserat bidrag att förhålla sig till nu när programmet är långt ifrån klart, förklarar man. Arrangören skulle bett om det här redan i januari, men tekniska problem har försenat en andra omröstning. Tre önskemål per man gäller och de ska vara registrerade inom en knapp månad. Fram till idag är arton band bokade, senast tillkomna är det amerikanska trashmetalbandet Slayer och alternativbanden Battles och The Notwist. 080220

Roskildefestivalen

FOTO: ROSKILDE FESTIVAL


Joe Labero åker ut och tältar

 

TÄLTTURNÉ. Robert Wells gör det och Cirque Du Soleil gör det. Nu är det dags för den svenske magikern Joe Labero att ge sig ut på tältturné. Det är åtta svenska städer som får besök av det gigantiska magitältet efter premiären den 25 juli i Kungälv. Två shower planeras i Sydsverige, i Ystad den 22 augusti och i Gislaved den 30 augusti.

   Joe Labero började sin karriär när han var tolv år och fick en trollerilåda av sina föräldrar. Hans trolleriprogram blev en uppskattad ingrediens på barnkalasen. Det stora genombrottet kom när Labero 1991 satte upp A Magic Night på Berns Salonger i Stockholm, som även gästspelade i Oslo, Malmö och i Monte Carlo. Några år senare såg 350 000 australiensare 515 föreställningar av showen Mystique, som året därpå följdes upp av Illusions. Den sågs av ytterligare 200 000 svenskar och snart fick Joe som förste svensk uppträda med showen på anrika Sporting Club i Monte Carlo.

Joe Labero

Mellan de vanliga showerna har Joe Labero hunnit uppträda inför Bill Clinton, Sven-Göran Ericsson och delar ur Kennedy-familjen.

FOTO: KRISTOFER SANDBERG

 

 

Hovleverantör

Under augusti 2000 startade Joe upp ett helt nytt koncept inom magivärlden, en slottsturné med femrätters supé med dryck, övernattning och en 60 minuter lång close-up show i slottsmiljö. Därefter visades showen en lång tid i Stockholm för att sedan transporteras till Sydney i Australien, vilket krävde sex stycken 40-fots containers som vägde hela 40 ton tillsammans. Där arbetade Joe Labero med sju föreställningar per vecka, därefter gick resan vidare till Nya Zeeland. Företag som Volvo, Ericsson, OM-gruppen och Bang & Olufsen har under de senaste åren fått uppleva magi på nära håll. Dessa shower har blivit en allt större del av verksamheten. I juli 2002 fick Labero uppträda för prinsessan Victoria på hennes 25-årsdag. Showen sågs av över två miljoner tv-tittare och i samband med detta gjorde han även en privat show för Prinsessan och sju kungliga familjer på Öland.

Mörkt och torrt

Även om Labero och hans ensemble, alltmer liknar ett kringresande cirkussällskap är tältet inte vilket cirkustält som helst, utan ett specialbygge som ska resas under stort hemlighetsmakeri. Tältduken måste stänga solen ute.

   – Ett problem med att uppträda utomhus på sommaren är ju att det är så ljust på kvällen, eller att det regnar. Nu är båda faktorerna säkrade, säger projektledaren Björn Nohlgren. Tältet rymmer 1 200 kvadratmeter och publiken följer föreställningen från parkett. Enligt Joe Labero inspireras föreställningen av både Cirque Du Soleil och U2:s ”ZooTV”. Musiken har alltid varit viktig för honom och det lär märkas i de nya föreställningarna. Liksom inom arenarocken väntar storbildsskärmar, stämningsfullt ljusspel och överraskande effekter. Tanken med videoskärmarna är att publiken ska kunna följa illusionerna in i minsta detalj, men förmodligen gör de bara tittarna ännu mer förvirrade. Under vårvintern fortsätter Joe Labero med sin turné Invited to Labero i svenska konserthus, dock inga stopp i Sydsverige förutom showerna i Jönköping den 27-28 februari.

 

Joe Labero och Kiss

Ja, vem är störst? Gruppen Kiss eller Joe Labero?

FOTO: PALMS CASINO AUSTRALIEN

Illusioner till havs

Därefter har Labero samarbetet med Robert Wells i "Rhapsody in Rock with Magic" med premiär i Albert Hall, London med två utsålda shower. Han har gjort en rysk tv-show, en välgörenhetsshow i Litauen, trollat under tennistävlingen Swedish Open i Båstad och fyra olika shower i Monaco, Paris och Västindien. Hösten 2003 började inspelningen av en engelsk tv-show på en lyxkryssare i Medelhavet. Ombord fanns 65 kameramän och de tre engelska stjärnorna Linda Baker, James Hewitt och Louise Rednap. Showen beräknas ses av 15 miljoner tittare i England, och ska sändas i ytterligare 22 länder i Europa. Labero har blivit ärad av sina magikerkolleger med det prestigefyllda Merlin Award, som är jämförbart med en Oscar. Nu fortsätter han med illusioner, magi och komedi och kan räknas bland världens största magiker. 080220

 

LILL ERIKSSON

 

Joe Labero trollarSe Joe Labero trolla

 


Sightseeingbuss

Flerspråkig sightseeing till Malmö

 

TURISM. I sommar startar den flerspråkiga bussrundturen City Sightseeing i Malmö med guidning på fyra språk. Det är rese- och upplevelseföretaget Strömma Turism & Sjöfart som startar turerna, efter att kört samma koncept i Oslo, Stockholm, Göteborg och Helsingfors. Bussrundturerna startar den tredje maj och har en tydlig profil mot besökare. Konceptet bygger på att ha en hög tillgänglighet i både turtäthet och språk.

   Manusförfattare till rundturen är ”Audio To Me” som bland annat varit med och byggt upp mobila guidesystem på olika platser i Sverige. I Strömmagruppen ingår bland annat flera utflyktsarrangörer, destinationer, turoperatörer och shipping. 080219

FOTO: STRÖMMA


Loa sjunger opera på bio

 

Verdis Falstaff med Loa Falkman på Kungliga Operan direktsänds på bio

 

OPERA. Ikväll direktsänder Kungliga Operan för första gången opera på bio. Det svenska operahuset vill inte vara sämre än Metropolitanoperan i New York, som tidigare visat sina föreställningar på biografer runt om i världen. Nu ska svenska Falstaff visas i 30 biografer.

 

Verdis enda komedi

Verdis sista opera, Falstaff är också hans enda komedi och av många ansedd som hans allra främsta verk. Verdi beundrade Shakespeare oerhört mycket, och historien om den fåfänge och amoröse Falstaff som blir rejält satt på plats av Windsors muntra fruar, är naturligtvis inspirerad av Shakespeares pjäs. Förvecklingarna är många och Verdi har skapat ett verk med både djupt allvar, stor livserfarenhet och många komiska infall. Med Falstaff återvänder Loa Falkman till Kungliga Operan för första gången på många år.

   – Spontant tycker jag om honom, hans sorglöshet vad gäller till exempel pengar. I princip måste man alltid bli ett med rollen för att kunna spela den bra, säger Loa Falkman om rollen som Falstaff.

 

35 år på operan

I januari 1973 debuterade Falkman på operan i Lars Johan Werles Tintomara. Nu, nästan exakt 35 år senare, står han på scenen som en av operalitteraturens stora narrar. Den nästan tre timmar långa Falstaff hade premiär i fredags och regisseras av Ann-Margret Pettersson, dekoren har gjorts av konstnären Lennart Jirlow och premiären dirigeras av Pier Giorgio Morandi som senare alternerar med Stefan Solyom. Loa Falkman alternerar med Gunnar Lundberg i titelrollen.

Falstaff

Falstaff på Kungliga Operan - Susann Végh, Hillevi Martinpelto och Loa Falkman i rollerna.

FOTO: ALEXANDER KENNEY

Falstaff Falstaff

Nu kan publik i hela landet se föreställningen i digitala biografer som visar sändningen med HD-kvalitet via satellit. Kungliga Operan blir en av de första nationalscenerna i världen som direktsänder opera på bio, och är en naturlig fortsättning på det samarbete som biograferna inlett med Dramaten i höstas. Tanken är att avståndet ska minska och trösklarna till kulturens finrum ska sänkas. I Sydsverige direktsänds Falstaff bland annat i Båstad, Malmö, Mörrum, Osby och Tomelilla, Åseda och Älmhult. Operan framförs på italienska med svensk text på textmaskin. 080219

 

LILL ERIKSSON

 

FOTO: ALEXANDER KENNEY


Björn Skifs

I slutet av veckan sjunger Björn Skifs för Helsingborgarna och Malmöborna.

FOTO: PÄR WICKHOLM/EMI MUSIC SWEDEN

 

Björns 40 år bästa bedriftenenligt honom själv

 

TURNÉ. Efter förra årets totalt utsålda turné, som avslutades med tre slutsålda konserter på Dalhalla i Rättvik, ger sig nu Björn Skifs ut på en turné igen. I början av februari startade den drygt två månader långa Face to face-resan som ska gå över hela Sverige. Vi passar på att ställa några korta frågor till Björn Skifs som landar i Skåne på torsdag.

Hur håller du kreativiteten igång?

   – Genom att behålla lust och nyfikenhet.

Vad väntar efter den här turnén?

   – Några ströjobb i maj och juni, sedan en time-out. Längre eller kortare, vet inte.

Vad gillar du bäst själv för underhållning?

   – Musikalisk, med humor och allvar.

Vad är det bästa du själv tycker att du gjort genom åren?

   – Hänga kvar i över 40 år.

Vad tycker du om den pågående Melodifestivalen?

   – Den har blivit urvattnad genom alla deltävlingar. Tyvärr ligger fokus numera på skvaller istället för på musik, men annars gillar jag spektakel.

Vad krävs för att du ska ställa upp i den igen?

   – Världens bästa låt, så det lär inte hända…

Med på vägarna följer kapellmästaren Hans Gardemar som också spelar keyboard, Jörgen Ingeström, även han på keyboard, gitarristerna Magnus Bengtsson och Micke Nord, basisten Bosse Persson, trummisen Peter Milefors och Tomas Bergquist, Percussion. Från och med torsdag fram till och med söndag befinner sig Björn Skifs i västra Skåne. I början av april kommer han till Kalmar. 080218

 

LILL ERIKSSON


Sportlovsfrossa i filmer om och med musik

MUSIKFILM. Just nu pågår filmfestivalen Music Doc för fullt i Malmö. Den har på fyra år etablerat sig som Nordens ledande festival för musikdokumentärer. De flesta filmerna i programmet har aldrig tidigare visats i Skåne och arrangörens programgrupp har verkligen ansträngt sig för att hitta både kvalitet och originalitet både när det gäller filmerna och musiken.

 

Festligt runt omkring

Festivalen invigdes i fredags på Spegeln med den vackra och internationellt uppmärksammade Nömadak Tx och med en efterföljande invigningsfest på Inkonst. Sedan följer över 80 filmer på över 120 föreställningar, 7 seminarier, 3 heldagar med workshops och öppen scen, 15 konserter/klubbar, regissörsbesök, utställningar och mingel. Music Doc Festival pågår hela sportlovsveckan fram till den 24 februari i Malmö, och Lund. Den börjar på torsdag i Hässleholm och fortsätter i Landskrona den 7–9 mars. Spektrat av musikgenrer är brett och det visas både klassisker och rykande färska filmer. I år kompletteras festivalen med fler livekonserterna, seminarier, fester, workshops och personliga möten med artister, regissörer och filmarbetare. Även finska Oulu Music Video Festival finns på plats med de främsta musikvideomakarna i Finland. Music Doc är också med och arrangerar filmvisningar i mars på Cinemateket i Köpenhamn och Tempo dokumentärfestival i Stockholm. Annars ligger festivalens kärna i Malmö där man visar film på nio olika platser. Nytt för i år är att fler orter knyts till festivalen. Det blir filmvisningar och event även på Mejeriet, Södran, Kino och Fäladsgårdens mötesplats i Lund, Markan i Hässleholm och Bio Maxim i Landskorna senare i mars. 080218

 

Svenska Akademien

När Music Doc-festivalen invigdes i helgen visades bland annat den nya filmen om reggaebandet Svenska Akademien, men inte i Landskona – utan i Lund! Därefter blev det livekonserter och dans till dj:s. Först den 7–9 mars öppnar festivalen i Landskrona.

FOTO: THOMAS H JOHNSSON

 

Kolla Kollot!

Frilansfotografen Åsa Wallin ställer ut Kolla Kollot! på Panora under Music Doc Festival. Hon fick följa 26 tjejer i högstadieåldern som under 10 dagar fick testa instrument, bilda band, skriva låtar, spela in i studio och sedan uppträda på Malmöfestivalen.

FOTO: ÅSA WALLIN

 

I filmprogrammet finns extra snygga filmer som Favela Rising, Nömadak TX och Sigur Ros: Heima – extra charmiga filmer som Girls Rock! och Beijing Bubbles – extra experimentellt som Gang Gang Dance och Otomo Yoshihide – extra starka kvinnor som i Queens of Sound och Mixtress X – stämningsfullt vackert som Harmonies och Laya Project – världspremiär som Slagsmålsklubben: Boss for leader – konstnärligt som Andy Warhol och Berlin Song – ett paket med finska musikvideos (varav hälften är animerade) – klassiker som Don’t Look Back – politisk spets som Dixie Chicks: Shut up and Sing och Sierra Leones Refugee Allstars – ”Control-relaterat” som Joy Division och Factory: From JD to HM – punkigt som Ostpunk: Too much Future och Punk’s not Dead – tyst film med levande electronica – gamla hjältar som The Who, Rolling Stones och Led Zeppelin – musikaliska porträtt som Scott Walker och Dmitri Shostakovich – elektroniskt som Darkbeat och Nicks World of Synthesizers – klubbigt som Maestro och The Godfather of Disco – odödliga idoler som Sonic Youth och Lou Reed – och mycket mycket mer...

 


BMX-tävling

BMX-föraren Henrik Baltzersen i Danish Indoor Fredericia 2008 nu i början av februari.

FOTO: CLAUS V. JENSEN

 

Köpenhamn rustar för Bike City

 

BMX-VM. Enligt tidningen Nytt från Öresund läggs ytterligare 1,8 miljoner kronor på den stora BMX-anläggning som håller på att uppföras på Vestamager i Köpenhamn. Pengarna ska gå till en flyttbar åskådarläktare, som ska användas när Danmark anordnar de två världsmästerskap som planeras på arenan.

 

Stora på cykeltävlingar

Köpenhamn är bland annat värd för UCI BMX World Cup i maj och till tävlingarna som är OS-kvalificerande väntas de bästa BMX-cyklisterna i världen. Den internationella cykelunionen UCI har i år och fram till 2011 utnämnt Köpenhamns kommun till Bike City. Under dessa fyra år ska ytterligare fyra större internationella cykelarrangemang hållas i staden. Den flyttbara läktaren ska också kunna användas till andra evenemang, som till exempel VM i finnjolle och EM i vattenskidor. 080215


Skånefilm visas i Berlin

 

FILM. Just nu är Dramatenskådespelerskan Maria Bonnevie i Berlin för att visa upp sig och den svenskdanska politiska thrillern ”Det som ingen ved” på den internationella filmfestivalen. Filmen spelades in förra våren i Danmark och Skåne, bland annat i Västra hamnen i Malmö. På Ribersborgs kallbadhus utspelas en av filmens otäckare scener.

   Filmen handlar om en ung kvinna som en vinternatt hittas drunknad vid havet. Kvinnans bror upptäcker att dödsfallet kan kopplas till deras avlidna far som har arbetat inom militären. När brodern gräver vidare utsätts hans familj för akut fara. Filmen som medproduceras av Malmöbaserade Hepp Film släpps i Danmark den 13 juni. För att kunna spela in filmen har Maria Bonnevie tagit tjänstledigt från Dramaten i Stockholm. Där spelade hon senast titelrollen i Fröken Julie mot Mikael Persbrandt och beräknar återvända dit igen vid årsskiftet. 080214

Maria Bonnevie

FOTO: SÖREN VILKS/DRAMATEN

Nordman

Nordman menar att de rädslor som fanns under häxjaktens tid lever kvar än idag.

 

”...vi själva utsätts för häxjakt”

 

Planerad häxbränning under Melodifestivalen i Karlskrona får hård kritik.

 

BLEKINGE. – Det här tar vi starkt avstånd från, säger Elisabeth Åström, länsordförande för Kvinnojouren i Blekinge till tidningen BLT. Melodifestivalen kommer återigen till Karlskrona, men kvinnojouren i länet är kritisk mot ett av bidragen. Till låten I lågornas sken planerar nämligen Nordman utföra en konstgjord häxbränning.

   – Man kan inte göra vilket uppträdande som helst, säger Elisabeth Åström och menar att Melodifestivalen ses av många barn som kan påverkas negativt av upplevelsen. Även Irma Rinne, ordförande för Kvinnojouren i Kiruna har tidigare kritiserat häxbränningsplanerna. Håkan Hemlin i Nordman menar att det är ett tidlöst tema eftersom kvinnor förföljs även i vår tid.

   – Låt oss framföra det, så kan folk bedöma själva. Annars kan man säga att vi själva utsätts för häxjakt när vi blir dömda på förhand, säger Nordmans Mats Wester till TT. Låttexten är skriven av Lina Eriksson, som har inspirerats av tv-serien Häxornas tid. Nordman menar att det var rädsla som låg bakom häxjakten, en rädsla som finns kvar och får oss att göra dumma saker än idag. Det är en dansare som ska gestalta häxan på bålet och med hjälp av pyroteknik för cirka 120 000 kronor ska hon sedan ”brännas”.

Skjuter på albumsläpp

Kvinnojouren i Blekinge har diskuterat en bojkottning av Melodifestivalen, men tycker samtidigt inte att de ska behöva arbeta politiskt.

   – Vi kör på som planerat. Vi kan inte förstå varför man reagerat så starkt hos Kvinnojouren. Ingen verkar bry sig om att ta reda på vad vi tänkt och vad låten egentligen handlar om. Vi tycker liksom dom att det som hände på 1600-talet var fruktansvärt. Men vi tror att alla kommer förstå när dom hör låten, fortsätter Mats Wester. Låten är viktig för Nordman som har flyttat fram sin albumrelease av ”Djävul eller Gud” till den 12 mars, eftersom de vill ha med sitt bidrag på plattan. Enligt tävlingsreglerna får man släppa låten tidigast efter andra chansen. 080214

 

LILL ERIKSSON

Nordman

Inkonsekvent om festivalresande

 

MILJÖ. Den som ska ta sig till Roskilde festivalen i sommar får rådet av arrangören att resa kollektivt och miljövänligt. Samtidigt tycker man att besökarna kan köpa en billig flygbiljett och flyga till festivalen.

    – Vi vill gärna slå ett slag för att skona miljön och därför uppmanar vi alla festivalbesökare att låta bilen stå hemma och istället använda de många utmärkta alternativ som finns inom kollektivtrafiken, menar Anders Hjortkær Christensen vid festivalens informationsavdelning. Som miljövänliga kollektivalternativ listar Roskilde festivalen bland annat flygresor via en sökmotor med billiga flygbiljetter och ett bussbolag med expressresor direkt till festivalen. Festivalen har dock också tecknat avtal med DSB om att vissa tåg ska gå från Roskilde station och sista biten fram till festivalens egen tågstation under festivalveckan. Idag håller turismforskaren Stefan Gössling en föreläsning på Handelshögskolan BBS i Kalmar om att flygandet måste minska.

    – Utvecklingen mot bränslesnålare flygplan går mycket långsamt, och nya ickefossila flygbränslen har man inte ens börjat forska på. De ligger förmodligen flera årtionden framåt i tiden, säger han. Som det ser ut nu kommer världens bränsleförbrukning vara den dubbla om 23 år. 080213

 

LILL ERIKSSON

Tåg till Roskilde

Till Roskilde kan man ta sig med tåg, men arrangören menar att man lika gärna kan åka dit med flyg.

FOTO: JAN EMIL CHRISTIANSEN

 

 


Europe

Europe kommer till Skåne i sommar. FOTO: LILL ERIKSSON

Europe delar scen med Deep Purple

 

ERSÄTTARE. Nu är det klart vem som ska ersätta avhoppade Thin Lizzy på Öja i Ystad den 9 augusti. Det blir svenska Europe som delar scenen med Deep Purple och de båda banden ger två konserter i landet i sommar. I slutet av augusti förra året spelade Europé som första rockband två kvällar på Dalhalla i Rättvik. Och nu i januari gjorde de en vad de själva benämner som en ”nästan unplugged-spelning” på Nalen i Stockholm. Den som inte kunde ta sig till huvudstaden då kunde se hela konserten gratis i en livesändning på webben.

Bandet har sålt uppemot 16 miljoner album som inkluderar hitsen ”Rock The Night”, ”Carrie” och naturligtvis ”Final Countdown” som låg etta i 26 länder en period i mitten av 1980-talet.

Malmöband värmer upp

Men cd-branschen är i gungning, i somras bommade Europes skivbolag Sanctuary igen, därmed blev de liksom Iron Maiden och Morrissey utan bolag. Dessförinnan hann bolaget släppa senaste albumet Secret Society. Förband i den sydsvenska augustikvällen i Ystad blir Malmöbaserade rockbandet Bonafide, som nyligen höll dvd-släppfest på Victoriateatern i hemstaden. 080213

LILL ERIKSSON

 

Malmöbandet Bonafide består av Pontus Snibb, Mikael Fässberg på gitarr, Micke Nilsson på bas, och Sticky Bomb på trummor. Sticky som har ett förflutet bland annat med Wilmer X och Kriminella gitarrer kom med i bandet när skivan redan var inspelad. På plattan är det Snibb som står för slagverken.

FOTO: STEFAN LINDHER

Bonafide

 


 

Planer på ett starkare Kulturskåne

 

SKÅNE. Kulturnämnden i Region Skåne vill se ett ökat självstyre för regionen. Samtidigt ska Skåne marknadsföras på ett nytt sätt, då nuvarande bolaget Position Skåne läggs ned.

   – Vi är på gång att bygga upp en "marknadskoncern" med arbetsnamnet Business Region Skåne. I bolaget finns tre dotterbolag; ett för turism, ett för evenemang och ett för investeringsfrämjande, berättar nya marknadschefen Cecilia Gyllenkrok Borgström. Bolagen är inte registrerade ännu och inte heller namnen, men det ska göras inom kort. Med omstruktureringen vill man föra vidare det som var bra inom Position Skåne, men i och med den nya formen ska man nu arbeta närmare varandra och moderbolaget.

   – På så sätt stärker vi helhetsbilden av vad Skåne har att erbjuda, fortsätter Cecilia Gyllenkrok Borgström.

 

Öresundsbarometer mäter utveckling

Vid senaste sammanträdet för en vecka sedan beslutade Region Skånes kulturnämnd att inleda överläggningar för att få statsbidragen för kulturmiljöarbetet i Skåne inkluderade i den så kallade kulturpåsen, de statliga medel som Region Skåne fördelar på kulturområdet. Prioriterade insatser under 2008 är också ett stärkt samarbete kring Öresund. Kulturnämnden samarbetar med Öresundskommitteens arbetsgrupp för kultur som regional utvecklingsfaktor, som i år börjar mäta enligt en kultur- och fritidsbarometer i Öresund. Dessutom ska det tas fram en plattform för samarbete mellan kultursektorn och näringslivet i regionen. Målet för 2008 är att nämnden ska se till att det finns ett kulturutbud med stor mångfald, som innehåller bredd och spets samt präglas av kvalitet och nytänkande. Nämnden ska också initiera och driva utvecklingsarbete, som syftar till att förnya kulturlivet i regionen. Kulturnämnden agerar utifrån kärnområdena teater, dans, musik, film, museer, kulturarv, arkiv, litteratur, bibliotek, folkbildning och kulturpedagogik. Övriga ärenden beslutades så som ordföranden föreslagit, vilket går att följa på Region Skånes hemsida under Kulturnämndens dagordning och handlingar. 080207

 

LILL ERIKSSON

 

 

Poison kan inte motstå sydsvensk sommar

EXKLUSIVT. Det är 15 år sedan de var i Europa sist, men nu kommer sångaren Bret Michaels, trummisen Rikki Rocket, basisten Bobby Dall, och gitarristen C C DeVille – alltså amerikanska hårdrocksbandet Poison tillbaka. Och de väljer att göra det i ett sommarklätt Sölvesborg i början av juni. Enligt Sweden Rock Festival handlar det om en exklusiv konsert eftersom bandet bara planerar att ge denna enda konsert i Europa.

 

Inga Europaälskare

Bandet har aldrig varit särskilt hugade att spela i Europa, den första och enda spelningen i Sverige gjordes för 18 år sedan på Monsters of Rock i Globen tillsammans med Whitesnake och Quireboys. Poison består än idag av samma medlemmar som när bandet startade för 22 år sedan. De hör till förgrundsfigurerna av 80-talets glam, sleaze och melodiös hårdrock från Los Angeles och många minns nog låtar som "Talk Dirty", "Cry Tough" och "I Want Action" från debutplattan 1986. Den senaste plattan "Poisoned!" släpptes förra året och är en coverplatta med låtar av band som inspirerat Poison. Men festivalarrangören tror att balladernas ballad, "Every Rose Has It's Thorn", kommer att vara den av festivalens alla låtar som får publiken att sjunga mest och högst. 080207

 

 

Poison

Poison är på partyhumör och gör en exklusiv spelning i Sydsverige i sommar.

FOTO: CYANIDE MUSIC INC.

 


 

Magnus Uggla och Babben Larsson

Magnus Uggla gillar visst tv, senast som gäst hos Babben. Nu är det han själv som står i centrum i programmet där han ska hitta ett nytt band.

FOTO: KNUT KOIVISTO/SVT

Magnus Uggla jagar band

 

TV. Magnus Uggla ska sätta ihop ett nytt band. Han är säker på att oanade och oprövade talanger finns ute i landet. Han tänker lyfta på varenda sten för att hitta dem, i SVT:s nya programserie som spelas in och sänds i vår. Enligt dem pågår arbetet redan för fullt med att leta fram skivaffärer, skolor och replokaler över hela landet. Det kan nämligen vara ställen där de nya oupptäckta talangerna döljer sig. Uggla kommer att åka runt till små och stora städer och ordna auditions, snacka med folk och lyssna på band. De som söker måste kunna spela och fungera ihop med Uggla i en replokal. Uggla kommer först att åka genom Mälardalen, för att sedan ta sig an Göteborgsmusikerna. Därefter åker han söderut till Skåne och senare i vår tar han sig norrut i landet.

   – Det ska inte bli nåt jävla Idol där alla får vara med och tycka. Här är det jag som bestämmer, säger Uggla som får hjälp av kapellmästare Martin Hedström under sin rundresa. 080206

 

Den som är intresserad av att provspela för Uggla när han är ute och reser kan skicka mejl här.

 

 


Sista filmfestivalen för Ström

 

FILMFESTIVAL. Efter 23 år med Barn- och ungdomsfilmfestivalen i Malmö lämnar festivalbasen Lennart Ström sitt arbete. Han är nöjd att ha varit med och skapa en barnfilmfestival av hög kvalitet, men trots en höjning av anslaget från Svenska Filminstitutet, som nu hamnar på 360 000 kronor, uttrycker Ström besvikelse. Han tycker inte att Buff premieras så som Stockholms filmfestival och kortfilmsfestivalen i Uppsala. Han stannar dock över den kommande festivalen, som 25-årsjubilerar den 11–15 mars.

   – Det finns ingen konflikt bakom beslutet, säger Lennart Ström till Sydsvenskan som är huvudsponsor för filmfestivalen. Ström känner att det är dags att gå vidare med produktionsbolaget Auto Images och sig själv som människa. För att hinna med Auto Images har han gått ned i tid på Buff och producent Lina Linde, med ett förflutet i videofestivalen Pixel i Helsingborg, har fått täcka upp. Efter festivalen ska ledningen ta ställning till vem som blir Ströms efterträdare. 080206

Lennart Ström

Lennart Ström.

FOTO: MAGNUS GRUBB


 

Lenny Kravitz

FOTO: EMI MUSIC SWEDEN

Lenny Kravitz bara till Sofiero

 

EXKLUSIVT. De före detta kungarnas och sessornas sommarslott Sofiero i Helsingborg får exklusivt besök. En av världens mest framgångsrika soloartister, Lenny Kravitz, kommer till slottet för en enda Sverigespelning den 5 juni. Hans senaste konsert i Sverige var på Hovet i Stockholm sommaren 2005, men nu är det alltså Skånes tur. Genom åren har Lenny Kravitz samarbetat som låtskrivare och producent med kollegor som Madonna, Aerosmith, Mick Jagger och Alicia Keys. Utöver sin musikaliska karriär startade han häromåret det egna företaget Kravitz Design.

 

Tjatig grammy-vinnare

Under karriärens 18 år med bland annat sju studioalbum har Lenny Kravitz skaffat sig en respektingivande mängd av guld- och platinabelöningar. Han är ensam om att fyra år i rad tagit hem en grammy för Best Male Rock Vocal Performance. Låtar som ”Are You Gonna Go My Way”, ”Fly Away”, ”It Ain’t Over Til It’s Over” eller hans version av ”American Woman” har blivit hans signum. Hans Greatest Hits-album som släpptes 2000 såldes i över åtta miljoner exemplar. Nu är han aktuell med det nya albumet ”It Is Time For A Love Revolution”, som Kravitz komponerat och producerat själv. Albumet släpps på onsdag och biljetterna till konserten på Sofiero släpps på fredag.

080204


Upplevelseindustrin på Sverigeturné

 

 

BRANSCHEXPO. Nyligen startade en landsomfattande utställningsturné om upplevelseindustrin i Karlshamn. Branschen uppges stå för fem procent av Sveriges BNP och sysselsätter en kvarts miljon människor.

   – Den har gått från att ses som en mängd stödberoende branscher inom kultursektorn till att vara en industri som bidrar till ökad BNP och konkurrenskraft, säger Madeleine Cæsar, vd för KK-stiftelsen, som tillsammans med landshövdingen i Blekinge, Ingegerd Wernersson, invigde utställningen. Den kommer att turnera fram till sommaren till åtta mötesplatser för kompetensutveckling och gränsöverskridande samarbeten som vuxit fram under KK-stiftelsens satsning på cirka 150 miljoner kronor. Nu ska ytterligare 24 miljoner kronor läggas på branscher som mode, design, musik, film och dataspel under de kommande två åren. Därefter är det industrins eget nätverk, Nätverket för upplevelseindustrin, som ska föra utvecklingen framåt.

Besökare med och utvecklar

På varje ort ska en panel med oberoende experter från näringslivet, akademin och upplevelseindustrins näringar gå igenom vad pengarna använts till och diskutera med utställningsbesökarna hur man på bästa sätt tar vara på resultatet. Tanken är att besökaren ska få en uppfattning om hur man arbetar på respektive ort, vad det resulterat i, och hur man ser på framtiden.

   – Så får vi också till stånd ännu fler samarbeten och ännu fler goda idéer som kan ta utvecklingen av mötesplatserna vidare, säger Sina Algotson, programansvarig på KK-stiftelsen. Vandringsutställningen besökte Netport Karlshamn i slutet av förra veckan och kommer till Rock City, Hultsfred den 27 februari, Göteborg i mitten av april, Media Mötesplats, Malmö den 23 april för att sedan åka vidare norrut till Piteå och Stockholm. 080204

 

LILL ERIKSSON

Upplevelseindustrin på turné.

Madeleine Caesar, KK-stiftelsens vd invigde upplevelse-industrins utställning i Karlshamn.

FOTO: JESPER FERMGÅRD

 


Lykke Li

I kväll signerar Lykke Li skivor på Folk & Rock i Malmö och på lördag gäller samma sak i Göteborg.

FOTO: EMI MUSIC SWEDEN

 

Lykke Li åker söderut

 

INDIE. Nu har Lykke Li släppt sitt debutalbum Youth Novels. Och idag bjuder hon på låten Tonight för gratis nedladdning på sin hemsida.

   –Den var en av de första demolåtarna jag la upp på internet för världen att lyssna på och det var många som hittade den. Den betyder mycket för mig. Nu är den inspelad och klar och jag kände att jag ville dela med mig, säger hon om reprisen. Lykke Li satsar stenhårt på att synas just nu. Hon har nyligen spelat in även en akustisk live video av senaste singeln I´m Good, I´m Gone, där vänner som Robyn, delar ur Shout Out Louds, Daniel Värjö från The Concretes och Lars Skoglund från Laakso medverkar. Videon ligger också lättillgänglig ute på nätet och förutom ett framträdande direkt från tv-soffan på söndag kommer hon också personligen att möta sina fans. Den 27 februari kommer hon till Smålands Nation i Lund för att sjunga och den 7 mars blir det ett framträdande i Malmö. 080201


 

Mastertouren inleds i Skåne

 

 

Golfevenemang i Barsebäck och på Ven i vår.

 

SPORT. Det blir en innehållsrik säsong på golfgreenen. Golfprogrammet för Norden och Baltikum är klart, och touren SAS Master startar med en gemensam tävling på Barsebäck och St Ibb, på Ven i mitten av maj för att avslutas i samband med tourfinalen på Kallfors i början av oktober. Den nya touren inkluderar 27 golftävlingar, 15 herr och 12 dam och prispengarna ökar från 7,3 miljoner kronor till 12,1 miljoner.

   – En av våra starkaste anledningar till att dra igång den här touren är att förbereda spelarna för ett proffsliv på Europatouren genom att spela tuffare och mer utmanande banor, säger Fredrik Nilsmark, vd i Scandinavian Masters AB.

080131

SAS Master tour

 

Nyheter januari 2008

 

Nyheter december 2007

 

Nyheter oktober-november 2007

 

Nyheter september 2007

 

Nyheter sommaren 2007

 

 


eventnews.se     nyhetsarkiv                 Innehavare av utgivningstillstånd från Radio- och TV-verket             ©copyright eventnews.se 2007