Förstasidan eventnews.se                                         - för nöjes skull


 

Till

Till (Email)

Från

Från (Email)

Meddelande

 

                                                                                                  
 

 

Artiklar som ännu inte hunnit indexeras, finner Du m h a sök-funktionen under Redigera i Din webbläsare.

 

 

Prenumerera på eventnews.ses nyhetsbrev. Gratis förstås! 

Anmäl här.

 

 

Eriksson och Paulsson kvar i Redhawks

 

HOCKEY. Kontrakten med spelarna Fredrik Eriksson och Marcus Paulsson förlängs hos Malmö Redhawks. Enligt klubben har de visat fortsatt positiv utvecklingskurva och kommer att vara två viktiga pusselbitar i lagbygget nästa säsong.

   – Självklart känns det jättebra att vi får behålla dessa båda spelare och de tillhör båda stommen av spelare som vi vill bygga laget runt framöver. Båda är relativt unga och har många år i sina framtida hockeykarriärer framför sig, säger Malmö Redhawks Sportchef, Peo Larsson. Både Eriksson och Paulsson gjorde bra ifrån sig förra säsongen och var med i poängtoppen i hockeyallsvenskan.

   – Jag hade de båda i juniorlandslaget för ett par år sedan, så jag känner hyggligt till dem. De är spelare som levererar i en lång serie, avslutar Peo Larsson. 080430


 

Handbollshall i ny gurkburk

 

ARENA. Det är nu klart att sätta igång byggandet av en ny handbollshall, enligt konceptet Gurkburken, på Stadionområdet i anslutning till Baltiska Hallen i Malmö. Det är kommunstyrelsen som ger igångsättningstillstånd och den nya hallen, som kostar cirka 19 miljoner kronor och som ska bli en avlastningsarena för den befintliga handbollsarenan, beräknas stå klar i februari nästa år. 080430


 

Skåning ny whiskychef

 

NYTT JOBB. I morgon får den svenska whiskytillverkaren Mackmyra ny produktionschef, den 45-årige skåningen Johny Westergård. Han är född i Malmö och har jobbat på företaget sedan 2005 med flera olika uppgifter, bland annat på marknadssidan med att bygga upp ett whiskylager på Häckeberga Slott. Johny är civilingenjör med erfarenhet av bland annat flygutveckling på SAAB och flera år som konsult. Men hans intresse för whisky gjorde att han fick uppdragen som provningsledare för whiskyprovningar. Han lär fortfarande få tillbringa tid vid lagert i Skåne. Intresset för den svenska whiskyn, Preludium och Reserve, har sedan starten 1999 ökat så att lagret på Häckeberga Slott som invigdes 2006 nu är fullt. Ett nytt lagerrum byggs under året. 080430


Valborgseld

Blåser det över tio meter per sekund ikväll gäller eldningsförbud vid de sydsvenska majbålen.

FOTO: MARIE ÖHGREN

 

 

 

Valborgsfirandet i Landskrona.

Innan bålet tänds i Landskrona utkämpas kampen mellan sommar- och vintergreven med hjälp av Landskrona Ridklubb. Seden bygger på en 1500-tals bild av Olaus Magnus.

FOTO: MARIE ÖHGREN

 

Fira Valborg med sunt förnuft

 

ELDNING. Valborg – ett namn med löften om ljumma vårvindar och ”Vintern rasat” ur vårrusiga strupar, men en kväll som också kan bjuda på snö, hagel och bistra vindar…

   – Och visst är det trevligt med majbål, konstaterar Kent Naterman, räddningschef i Trelleborg, men det är inte bara att ge sig ut och elda. Det finns en hel del att tänka på för att brasan inte ska orsaka olyckor eller olägenheter. Tillsammans med Miljöförvaltningen i Trelleborg har räddningstjänsten arbetat fram ett antal riktlinjer att följa för den som vill elda till Valborg. Precis som flera andra sydsvenska kommuner (red.anm.).

 

Tillstånd krävs

Vill man elda på offentlig plats där man förväntar sig ett större antal besökare krävs dessutom tillstånd av såväl markägare som polis.

   – Eldarna får bara innehålla torrt trä som grenar, kvistar och ris, säger Kent Naterman. Skälet till detta är att påverkan på miljön ska vara så liten som möjligt. Därför är det inte tillåtet att elda byggavfall, däck, plast, vätskor, gasflaskor och annat. Elden får till sitt omfång inte vara större än åtta meter i diameter och tre meter hög. Tänk på vindriktningen så att inte röken blir till besvär för kringboende. Lämplig släckutrustning måste alltid finnas till hands, i det här fallet kan det exempelvis vara en trycksatt vattenslang. Minsta avstånd till byggnad bör vara 75 meter, och däremellan får inte finnas brännbart material.

   – En namngiven person som ansvarar för elden ska alltid utses, påpekar räddningschefen. Han eller hon har också att se till att elden släcks och att platsen återställs. Om det är torrt i markerna eller det blåser kraftigt så krävs stor försiktighet. Om brandrisken bedöms som 4,5 eller SE råder generellt eldningsförbud, samma sak gäller vindstyrkor över tio meter per sekund. Brandriskprognos och uppgift om vindstyrka kan man få hos oss räddningstjänsten eller på SMHI:S hemsida www.smhi.se.

 

AV INGRID WALL

 

Källa: Trelleborgs kommun


 

Berth Idoffs

Längtas det till dans i juli? Berth Idoffs spelar redan nu i maj, i Karlshamn och Växjö nu i veckan. Den 30 maj testar de publiken i Kristianstad och gör även en spelningen dagen efter i Skivarp.

 

Wizex

Sannex

– Mig veterligen har vi inte spelat i Kristianstad förut, men det ska bli riktigt kul då större delen av orkestern är söderifrån, säger Chris Andersen i Sannex som består av en dalmas, två hallänningar och en skåning.

FOTO: NÖJESKÄLLAN

Sommardans med dansbandseliten i Kristianstad

 

Magnus Uggla, Petter och Kristianstads nya countrystjärnskott Paula Wright and the bleeding cowboys är sedan en tid tillbaka klara för Kristianstadsdagarna i början av juli. Men dagarna är också en stor grej för alla dansbandsälskare...

DANSBAND. I veckan kom beskedet som nog får en hel del att se över dansskorna och sviden, för det blir både gamla bekanta dansband och fartiga och nya ungdomliga band när dagarna går av stapeln på Lilla och Stora torg den 4 till 12 juli.    Inleder på första dagen gör Sannex som gick rakt upp på andra plats som nykomling på Sverigetoppen med låten Försent för ett glas, i mitten av mars. Bandet kom med den nya singeln i mitten av februari, som en uppföljare till senaste singeln När han kommer hem, som spelades flitigt på landets radiostationer under förra året.

 

Jills låt blev singen

Uppsalabandets nya singel är faktiskt skriven av Ängelholmskan Jill Johnsson och med svensk text av Sannexs Chris Andersen.

   – Jag fastnade för låten på en gång när jag hörde den och kontaktade Jills bolag för att få ett godkännande att göra den på svenska, berättar han. Om det var ett smart drag lär dansbandspubliken få reda på den 4 juli på Lilla torg i Kristianstad. Kanske var det en bidragande orsak till att bandet hamnade etta på Sverigetopplistan över dom populäraste banden i mars.

   På den efterföljande lördagen finns ännu inget dansband bokat, men vila kan vara befogad med tanke på de två kommande tuffa dansdagarna. Söndagen den 6 juli spelar Rose-Maries orkester, ett dansband som ursprungligen kommer från Öland. Bandet startades 1970 av Rose-Marie och Evry Gustafsson, föräldrar till Ola Gustafsson som idag driver bandet tillsammans med sin fru Berit. Utgångsorten är numera Ljungbyholm, strax söder om Kalmar. Följande dag, måndagen den 7 juli spelar Wizex på Stora torg.

Kikkis och Perrellis arbetsplats

Bandet har varit språngbräda för bland andra Kikki Danielsson, Danne Stråhed och Charlotte Perrelli. Men det är de gamla uvarna, från Melodifestivalresorna på 1990-talet – Tommy, från originalsättningen från 1973, och 20-årsjubilerande Eric som ser till att Wizex stil lever vidare. Först på torsdagen den 10 juli spelar Kristianstads egna stoltheter i Berth Idoffs, som förpassats till Lilla Torg. Just nu ägnar de långa dagar och även nätter med slit i studion, där de spelar in nya albumet som planeras släppas innan sommaren. Berth Idoffs har hängt med länge. Bandet bildades redan 1955 av Berth Idoff som tillsammans med Inge Svensson och Kjell Gummesson utgjorde den första sättningen av orkestern. Snart var man fem man och en vokalissa och under 1960-talet tillhörde orkestern dansbandseliten i södra och mellersta Sverige, med runt 250 spelningar om året.

   Efter 20 års turnerande beslutade Berth Idoff 1974 för att istället ägna sig åt familjen och sina kläd– och tygbutiker i Olofström och Ronneby. Han sålde hela klabbet till Conny Nilsson och Göte Färm, som uppmärksammades också på tv och i radio. Bandet medverkade i Colin Nutleys långfilmer Black Jack och Änglagård 2, och fick senare många hits på svensktoppen som till exempel Små små ord av kärlek, Spelemän samt Kärlek på gång. Vid millenniumskiftet var det dags för Conny Nilsson att lägga av och då tog Berth Idoffs son Marcus Idoff över ledningen för bandet som 2005 firade 50 år som turnerande heltidsband. Han har med dagens konstellation och vokalissan Lotta Dahlström hunnit ge ut två singlar. Den sista dansbandsspelningen på lördagen gör killarna i Scotts. 080430

 

LILL ERIKSSON


Henrik Larsson

Henrik Larsson visade igår att han fortfarande är ett proffs att räkna med.

FOTO: LILL ERIKSSON

Fullsatt i Skåne-derby

 

HIF-MALMÖ MFF: Henrik Larsson bjöd på praktspel och två snygga derbymål.

 

FOTBOLL. Det blev verkligen en derbyfest med valuta för pengarna igår när Malmö FF mötte HIF på Olympia i Helingborg. Och Skåne stod nästan still när uppemot 16 800 personer – på fullsatta läktare – fick se Helsingborgslaget i en riktig drömstart. Och segern med 4–2 till HIF var mycket viktig, efter fyra raka förluster. Nu har Malmö FF också fått känna på motgång och besvikelse, i sin första förlust i derbyt. Det blev en rättvis match, med Henrik Larsson som den starkaste spelaren på planen, vilket resulterade bland annat i två av målen. Publiken bjöds ändå på en hel del dramatik, när MFF satsade stenhårt efter sitt 3–2 mål.

 

FOTO: URSZULA STRINER

Modet försvann dock när Helsingborgs Marcus Lantz senare satte straffbollen 4–2. Desto bättre gick det för Malmös allsvenska damer som under hemmapremiären häromveckan tog sin andra seger för säsongen. Matchen fick en dramatisk avslutning när Göteborgstjejerna i slutminuten hade en boll i ribban. Till deras förvåning blåste domaren till slutsignal istället och Malmös LdB FC kunde med 3–2 vinna sin andra damallsvenska match av två möjliga. De spelar hemma nästa gång mot Bälinge IF söndagen den 11 maj och möter Kristianstad borta torsdagen den 15 maj. 080429

 

För Malmös damer i Ldb FC väntar nya tuffa möten i maj.


 

Solstolle belönas med Tegnérs musikpris

 

Musikern, skådespelaren och före detta solstollen Per Dunsö belönades i helgen med Alice Tegnérs musikpris.

MUSIKPRIS. Per Dunsö tog emot utmärkelsen vid ett framträdande på Karlshamns stadsteater i helgen. Alice Tegnérpriset på 25 000 kronor, delas ut vartannat år till den eller de som har gjort betydande insatser för barns och ungdomars musik och musicerande. Och det har Dunsö som började arbeta som biljettvaktmästare på Malmö stadsteater under gymnasieåren och för pengarna köpte sin första gitarr. På teatern kom han nämligen i kontakt med regissören Ronny Danielsson och fick chansen att komponera musik till ett antal barnteaterföreställningar. Han fick också medverka som skådespelare i kabarén Plutbröst 1976, i samma föreställning medverkade även Ingalill som han senare gifte sig med.

 

Toffelhjältar och Solstollar

Samarbetet med Ronny Danielsson fortsatte med barnprogram i radion som till exempel serien Doktor Kling och syster Violina. Det var när han studerade musikvetenskap i Lund i början av 1970-talet som han lärde känna musikern Ola Ström. Tillsammans gjorde de radioserien Professor Djurström och barnprogrammen Drömplanket, Dörren, Toffelhjältarna, Solstollarna och Cozmoz under 1980-talet. Därefter började Per jobba med Musik i Blekinge och bildade gruppen Dunsö kapell som gjort en rad föreställningar för barn i olika åldrar. Instiftare till Alice Tegnérutmärkelsen är bland annat kulturenheten, Musik i Blekinge och den statliga stiftelsen Rikskonserter. 080428

Per och Ingalill Dunsö

Per Dunsö belönades i helgen med Alice Tegnérs musikpris 2008. Här tillsammans med sin hustru Ingalill. FOTO: MUSIK I SYD


Marinens musikkår hotas av nedläggning

 

SLUTBLÅST? Sveriges enda professionella militärmusikkår hotas att läggas ned. Det är försvaret som vill spara pengar i samtliga regioner och i syd planerar man att avveckla musikkåren som finns stationerad i Karlskrona samtidigt som sjöstridskompanien i Malmö och Karlskrona och Eksjö garnison stängs ned.

   – Musikkåren är inte bara en omistlig del av Karlskronas kulturliv, den är en angelägenhet för hela landet, menar kommunstyrelsens ordförande Karl-Gösta Svenson (m).

 

Kommun vill slutföra miljonbygge

Marinens musikkår har anor sedan 1680 och har förutom sina militära tjänsteuppdrag en omfattande konsertverksamhet. Genom åren har man satsat på en bred repertoar i olika blåsmusikgenrer för att möta en ny publik. Kårens 30 anställda har en nyckelroll som företrädare för inte bara militärmusik utan för svensk blåsorkestermusik i allmänhet, och fungerar som stöd till den civila amatörblåsmusiken genom sina symposier och kurser. Karlskrona kommun och Marinens musikkår har spenderat flera miljoner på en ombyggnad av musikkårens lokaler på Sparre och det arbetet vill kommunen slutföra.

   – Det finns inga skäl att stoppa det, vår målsättning är att Marinens musikkår ska vara kvar i Karlskrona, säger Karl-Gösta Svenson som är optimist eftersom man flera gånger tidigare har klarat hålla kvar musikåren. 080428

 

Andrew Lloyd Webber

FOTO: REALLY USEFUL GROUP

Musikalmästares 60-årsdag firas i ny Malmöarena

 

Musiker från West End spelar musikalstycken tillsammans med gräddan av svenska symfoniker.

 

MUSIKALKAVALKAD. Tro inte att Parkfasts Percy Nilsson, sitter och deppar över Redhawks miss i kvalserien. Idag bjuder han in till höstens stora musikhändelse som ska hålla världsklass i nya Malmö Arena. Till äran av den 60-årsjubilerande kompositören Sir Andrew Lloyd Webber kommer nämligen dirigent Nick Davies tillsammans med fyra stjärnsolister från Londons West End för att framföra två entimmesakter med stycken bland annat från Lloyd Webbers debutmusikal Joseph and the Amazing Technicolor Dreamcoat. Självklart spelas också musik ur Evita, Phantom of the Opera, Cats och från hans senaste succé från 2000 The Beautiful Game.

   Kompositören har skrivit tretton musikaler och vunnit flera utmärkelser, inklusive Grammy, Oscar och Emmy.

 

Orkester från Stockholm

Under sina 60 år har han hunnit skriva även filmmusik, ett requiem och bli adlad till riddare. Den här gången duger inte ackompanjemang från Malmö, utan Stockholm Sinfonietta får det uppdraget. Orkestern räknas idag som en av världens främsta kammarorkestrar, med mellan trettio och fyrtio medverkande musiker, utvalda från Kungliga Filharmoniska Orkestern i Stockholm, Sveriges Radios Symfoniker, Göteborgs Symfoniker och Kungliga Hovkapellet. Den 14 november spelar de i Malmö. 080425


Konstpedagog får Växjös kulturpris

 

KULTURPRIS. Kulturarbetaren Rose-Marie Bäck tilldelas Växjö kommuns kulturpris. Hon får det för sin innehållsrika, engagerade och omfattande gärning inom konst- och kulturområdet i Växjö. Även Anna Prigoda och Anton Zetterholm prisas för sina kulturinsatser – hon inom dansen och han inom musikal. De tilldelas kulturstipendier om 25 000 kronor.

 

Kan upplevelser

I över 20 års tid har Rose-Marie Bäck medverkat till oräkneliga konst- och kulturupplevelser, där hennes arbete präglats av djup kunskap och respekt för konstens utövare liksom för konstpubliken i olika åldrar. Idag är Bäcks huvudarena Italienska Palatset, där hon ansvarar för anläggningens galleri, med musik, poesi, dans och film. Flertalet av de många konstprojekt som Rose-Marie Bäck har varit ansvarig för har genomförts på olika arenor i form av samarbetsprojekt och kulturutbyten. Särskilt kan nämnas det framsynta samarbetsprojektet Anamorfos med Växjö Universitet, Italienska Palatset, Galleriet och Växjö konsthall år 1999 och En vandringsutställning med svenska konstnärer från Latinamerika, under Mångkulturåret. Under innevarande år pågår ett konstutbyte mellan Italienska Palatset och konstnärer från Kosovo. Växjö kommun framhåller särskilt Rose-Marie Bäcks starka känsla och levande intresse för upplevelser och möten mellan människor i hennes kulturgärning. Efter bland annat konstpedagogiska studier och studier på olika konstskolor arbetar hon som pedagog på Växjö kulturskola där hon, utöver sitt arbete med barn, även kompetensutvecklar andra pedagoger inom för- och grundskola. 080424

Rose-Marie Bäck

Rose-Marie Bäck får Växjös kulturpris.

FOTO: EVA CRONQUIST


Arash

Megaexporten Arash återvänder hem till Malmö i sommar.

Sommaren kan komma

- kirrat och klart med artisterna

 

VARIERAT. Nu är de tretton första artisterna bokade till Malmöfestivalen den 15-22 augusti. Det kommer bland annat att bjudas på fransk liveelektronika med Etienne de Crécy, som med en sex gånger sex meter stor kubstruktur bestående av videoskärmar grejar det visuella. Det brukar bli rejält när de ska göra något, förra projektet Super Discount 2 turnerade de med under tre års tid över hela världen. Gruppen kommer till Malmö redan på lördag faktiskt i ett helt annat sammanhang. Också den iranskfödde Malmöpågen Arash framträder på festivalen. Han slog igenom med låten Boro Boro 2004 och har turnerat och spelat världen över efter det. 28-årige Arash fick Europeiska Unionens pris Border Breaker Awards 2005, som den mest exporterade svenske artisten inom EU. När han nu kommer hem till Malmö igen, gör han det med en ny skiva i bagaget. Under festivalen spelas också amerikansk medborgarrättsmusik med originalmedlemmar från sextiotalet och stenhård irländsk streetpunk från Boston. Klara band och artister fram till idag är alltså Ale Möller Band, Ane Brun, Arash, BWO, Clutch, Dropkick Murphys, Etienne de Crécy, Familjen, Maia Hirasawa, Moneybrother, Slagsmålsklubben, The Last Poets och Timo Räisänen. 080424


 

Skåneättlingen Leroy Anderson levde den amerikanska drömmen

HYLLNING. Minns ni det snabba och uppiggande musikstycket kallat The Typewriter, vari knattret från en gammal skrivmaskin är ett framträdande inslag? Det var kompositören Leroy Anderson med rötter från Kristianstad som skrev det och mycket annan okonventionell klassisk musik med ibland originella ljudeffekter. På lördag hedras minnet av Leroy Anderson i Kristianstad – han skulle ha fyllt 100 år i år och det firas med stor musikfest med 700 musiker, sångare och dansare i en manifestation av Andersons musik. Till konserten i helgen kommer några ur Leroy Andersons familj direkt från USA.

 

Utvandrare från Övarp

Leroy blev en känd amerikansk kompositör men vad många inte ver är att han hade sina rötter i Övarp. Det var utvandrarsonen Bror Anton Andersson, som bosatte sig i Cambridge, Massachusetts senare inspektör på det amerikanska postverket och organisten Anna Margareta Johnsson som fick Leroy 1908 och hans bror Russell några år senare. Leroy Anderson har blivit känd som kompositör av modern konsertmusik och dirigent, hans musik spelas av orkestrar världen över. Musikintresset i familjen Anderson var mycket stort. Pappan spelade dragspel, mandolin och sjöng ofta svenska folkvisor, Anna spelade piano och orgel. Det var hon som lärde Leroy spela flera instrument när han var barn. I tonåren studerade han musik och han skrev musiken till skolavslutningarna på högstadiet.

 

Frilansande musikälskare

År 1935 avslutade Leroy sina musikstudier och började frilansa som arrangör, kompositör och dirigent i Boston och New York. Bland annat skrev han musik för Boston Pops Orchestra. 1942 blev det militärtjänstgöring och han stationerades på Island och senare Washington DC som översättare, vilket han var väl lämpad för eftersom han talade nio språk. När kriget var över fortsatte han med musiken och skrev flera kända stycken, bland annat Syncopated Clock, där en klocka hörs ticka, som blev signaturmelodi för en tv-show i USA. Med det instrumentala stycket, Blue Tango, toppade han USA:s Hit Parade och låten sålde i över två miljoner exemplar. Leroy Anderson valdes in i Songwriters Hall of Fame för sina insatser inom musiken och han har fått en egen stjärna på Hollywood Walk of Fame. Men han glömde aldrig sitt ursprung.

 

Släktforskning via internet

Han och hans familj besökte faderns barndomshem i Övarp två gånger, 1959 och 1966, men fann inga släktingar. Men kontakten mellan familjen och släkten i Sverige kunde återupptas 2001 efter många decenniers tystnad tack vare internet. Det fick dock inte Leroy Anderson uppleva, eftersom han avled den i maj 1975 i Woodbury, Connecticut. Firandet av Leroy Anderson i Kristianstad kommer att pågå under hela året och då pånyttföds hans musik igen. 080424

Leroy Anderson 1968.

Leroy Anderson 1968.

FOTO: © THE LEROY ANDERSON FAMILY

 

 

 

Leroy Anderson med tuban.

Leroy Anderson med tuban i Stockholm 1929, mittemot Park Hotel.

FOTO: © THE LEROY ANDERSON FAMILY

 


 

Tulpanmässa i Danmark.

Danmarks stora tulpan-mässa i full blom

 

Hundratusentals nya blomsterlökar visar sig från sin bästa sida.

 

 

TULPANMÄSSA. Familien Reedtz-Thott öppnade i veckan upp för en ny säsong på Gavnø Slot i Næstved, halvvägs ned i danska Själland. Förutom den historiska upplevelsen att gå runt bland gamla tavlor och konst på slottet är det just nu tid för slottsparkens alla tulpaner att blomma. Tulpanutställningen sägs vara den största av sitt slag i Danmark och känd även utomlands. Ingen säsong är den andra lik, varje år skapas nya färgsättningar med fler än en halv miljon blomsterlökar. Då röstar också parkens besökare fram Årets tulpan – 2007 blev det den mörkrosa Christmas Marvel som korades, följd av andratulpanen den ljus rosa Rembrandt och på tulpanen på bronsplats Queen of Night som nästan är helt svart.

 

Sankt Hans i slottsparken

I slottsparkens lekstuga, där baronessan Julie Reedtz-Thott tillbringade mycket tid efter byggnationen 1846, ställs nu för första gången familjens privata docksamling med 3 000 dockor ut. Evenemang under försommaren på Gavnø är skattjakt och hästvagnturer på Kristi himmelfärds dag, konsert på Pingstdagen, en av landets största veteranbilsshower den 8 juni och Sankt Hans-bål och middag i slottsparken den 23 juni. 080424


 

Dahlgren och Jöback i sydsvenska slottsmiljöer

 

Släpper singel och provar gemensam turné i sommar.

 

ROMANTIKER. Vi har skrivit om fenomenet att para ihop artister förut. Nu gör vi det igen. Den här gången är det återigen Blixten & co som lyfter fram en svensk sångduo, efter det lyckade konceptet med Orup och Lena Philipsson. Under turnén kallad Himlen är inget tak gör Eva Dahlgren och Peter Jöback en musikalisk föreställning tillsammans, efter singelsläppet med samma namn i maj. Den är skriven av de båda, tillsammans med Niclas Frisk och Andreas Mattsson.

 

Gott om herresäten i syd

Dahlgren och Jöback tänker bjuda på ett stort antal låtar, många sanna och osanna historier och dela scen med nio musiker under högsommaren. Det här blir inte en festivalkonsert som upplevs framme vid kravallstaketet, utan av den mer sofistikerade sorten. Scenerna är inte vilka som helst utan ett 20-tal noga utvalda platser runtom i Norden, där de sydsvenska slottsmiljöerna är väl representerade. Stumholmen i Karlskrona, Christinehof Slott, Alnarps Slottspark och Sofiero slott i Helsingborg har kvalat in längst ned i söder och där hoppas duon att publiken kommer att vara i stämning redan innan konserten startar.

   – Vi är sommarromantiker och har försökt hitta sådär typiskt svenska sommarplatser, där vi vill göra typisk svensk musik. Varm och vemodig, ljus och sommarglad, stark och obändig. Vi har en vision att under en kväll låta musiken spänna från en ensam bastuba till urkraften i tretton blockflöjter. Från en ensam röst till kraften av ljudet från en hel publik. 080423

Peter Jöback och Eva Dahlgren.

Eva och Peter får sällskap av musikerna Lars Halapi, Mats Persson, Rickard Nilsson, Charlotte Centervall, Peter Forss, Bebe Risenfors, Christer Karlsson, Annika Granlund och Ricard Nettermalm i sommar.

FOTO: BLIXTEN & CO

 


Matti Bye

Kompositören Matti Bye får filmpris för sitt unika arbete med stumfilmsmusiken.

FOTO: MARIE ÖHGREN

Filmpris till stumfilmspianist

 

PRISAD. Kompositören Matti Bye mottog i helgen Sveriges Förenade Filmstudios filmpris 2008. Priset, en glasstatyett och ett stipendium på 10 000 kronor överlämnades med motiveringen ”Med din musik lyfter du kongenialt fram stumfilmens konstnärliga uttryck”. Matti Bye är en av få som har komponerat musik till klassiska stumfilmer. Tolv stycken har det blivit för den 42-årige pianisten, däribland Erotikon, Körkarlen (1921), Gösta Berlings saga (1924) och Terje Vigen. Sex av dem finns utgivna på dvd. Han har under många år medverkat som stumfilmspianist på Cinematekets visningar i Stockholm samt vid flera filmstudioarrangemang runt om i landet. Bye är nu aktuell med musiken till den skånske regissören Jan Troells kommande film Maria Larssons eviga ögonblick, i vilken bland annat visartisten Emil Jensen från Malmö spelar en av rollerna. Matti Bye har alltid haft nära till filmens värld, som son till skådespelerskan Birgitta Andersson och norske dramatikern Anders Bye. 080423


Orientaliska toner och smaker till Malmö

 

Arabvärldens Michael Jackson live på Inkonst och arabisk stjärnkock på Panora.

SHA´ABI. Nu på torsdag gästas Inkonst av en av arabvärldens absolut största artister, Hakim med fullt band, från Egypten. Av Kairos street-pop-stjärna nummer ett kan vi förvänta oss en snabb, rytmisk partymusik där texterna framförs med en kaxig och gatsmart attityd. Musikstilen kallas Sha´abi och utgör tillsammans med al-jil det unga Egyptens musikuttryck. Hakim har inte bara förvaltat utan även förädlat Shá abin vilket resulterat i att hans skivor säljs i miljonupplagor världen över.

 

Samarbete med väst

Genombrottet i väst kom redan 1998 när brittiska Trans-Global Underground remixade hans låtar vilket lett vidare till samarbeten med bland annat Stevie Wonder och James Brown.

   – Detta är den största bokningen i Inkonsts historia, säger Palle Tenfalk, musikbokare på Inkonst. Vi tog hit honom på eget initiativ eftersom vi oftast inte får så mycket frågor från publiken om dessa typer av artister, förklarar Tenfalk, men att det blir knökat på torsdag när Hakim – The Shá abi Sheik of Egypt äntrar scenen råder det ingen tvekan om enligt initierade och förköp rekommenderas starkt.

   Vill man förkovra sig i orientalisk musik är det Panora på S:t Gertrudsgatan på lördag som gäller. Live på scen kommer bland annat DJ Cheb Oman och Asmed Bashir att vara och vi kan förvänta oss det absolut bästa från Raí till klassisk palestinsk musik. En oförglömlig upplevelse utlovas då Tareks vänner, en rutinerad sexmannaorkester med inriktning mot palestinsk folkmusik, inte bara kommer att spela utan även leda allsång på arabiska. Innan allsången startar kan det vara bra att grunda med god mat och i köket finner vi stjärnkocken Abu Said, uppvuxen i Gaza men numera både malmöbo och restaurangägare. En helvegetarisk buffé av arabiska rätter erbjuds. Klockan 18 startar evenemanget på Panora, vilket arrangeras i samarbete med Al Andalus kulturcenter. 080423

 

MARIE ÖHGREN

Hakim

Hakim – The Shá abi Sheik of Egypt, megastjärna som gästar Inkonst på torsdag.

FOTO: SHERIF AMAR

 

 

Tarek

Tarek från Tarek och hans vänner, en av kvällens akter på lördag när Folkets Bio arrangerar kulturaftonen Tema Palestina i samarbete med Al Andalus Kulturcenter.

Sven Wollter deltar i festivalen i Växjö i helgen.

FOTO: MATS HÖGBERG

Ola Salo

FOTO: MARIE ÖHGREN

 

Sven Wollter och Ola Salo är några av gästerna hos pianisten Per Tengstrand som för andra året ordnar egen festival med klassisk musik hemma i Växjö.

Per Engstrand

Salo och Wollter gästar hemvändande världspianist

 

Pianisten Per Tengstrand är född i Växjö, bor i New Jersey och har hela världen som arbetsplats. På lördag inleds en nästan två veckor lång musikfestival i Växjö – på hans initiativ och med honom som konstnärlig ledare.

KLASSISKT. Tengstrand tycker egentligen inte att det spelar någon roll var i världen man spelar, det är musiken och publiken som är det viktiga. Men…

   – Det är alltid speciellt för mig att spela i Växjö. Där har jag spelat fler konserter än i någon annan stad, och där vet jag att jag har åhörare som hört mig när jag spelade i Katedralskolans aula vid mitt första framträdande inför publik när jag var sju år gammal.

 

Salo sjunger Costello

Fram till den 8 maj spelas sju konserter med gäster som Ola Salo, Sven Wollter, Trondheimsolisterna, violinisten Cecilia Zilliacus, pianisten Shan-shan Sun samt världens främste sommelier Andreas Larsson. Det gäller att passa på för det kan dröja tills Tengstrand får ett ryck nästa gång.

   – Det är en festival som gjordes 2006 och återkommer i år. Så kanske är det dags igen 2010, säger Peter Johansson, kultursekreterare vid Kultur- och fritidsförvaltningen i Växjö som arrangerar festivalen. Under invigningskonserten på lördag kommer Ola Salo att sjunga Elvis Costellos For Other Eyes och den egna kompositionen I Just Wanna (Sing a Song called:).

  – Det är en låt jag skrev för många år sedan. Den har varit på tal till samtliga våra album men aldrig kommit med. Jag har alltid tänkt mig den i ett arrangemang för stråkkvartett, så när Per bad mig göra något tillsammans med Trondheimsolisterna på hans festival så tänkte jag genast på denna lilla bortglömda pärla. I nuläget är detta enda chansen att höra den, skriver Ola Salo på sin hemsida om låten. 

 

Linnéfirade tillsammans

Ola och Per jobbade ihop första gången i och med uppförandet av Linnéus Rex på Växjö Konserthus i fjol, stycket skrevs av Ola Salo, Tengstrand spelade och Jonas Nydesjö dirigerade. Till helgen blir det bland annat ett The Ark-medley med Tengstrand och Trondheimsolisterna. Sen fortsätter festivalen där Sven Wollter läser ur de stora kompositörernas brev. Det spelas också en lunchkonsert komponerad av barn och ungdomar som skickat in sina egna kompositioner från hela landet, den kommer att sändas i radio. Alltså, ingen vanlig standardfestival i Växjö – utan musik av Mozart, Grieg och Lizst, utforskande av Beethovens inverkan på Lenin och avslutning med den framstående vinkännaren Andreas Larsson, som talar om musikaliska viner... 080423


Lena & Orup

FOTO: BLIXTEN & CO

Lena och Orup fortsätter samarbetet i höst

 

SHOW. Det har blivit populärt att para ihop svenska stjärnor som nya artistvarumärken. Häggkvist och Johnson gick det ju inte så bra för med One love i Melodifestivalen, men för nya duon Lena Philipsson och Orup går det som en dans. Två säsonger på Chinateatern i Stockholm och så showen som spelas just nu på Rondo i Göteborg, därmed har snart 170 000 personer sett Lena och Orup. De arbetar tillsammans i Göteborg fram till den 10 maj, men samarbetet slutar inte där. Artistparet tänker också ge sig ut på en landsomfattande turné i höst där de kör showen i 20 svenska städer. Turnén börjar i Karlstad den 3 oktober och avslutar i Örebro den 5 december.

   – Vi har aldrig varit på turné tillsammans så vi kände att det var dags att prova på det också. Det ska bli jätterolig, tycker Lena och Orup som kommer till Sydsverige under höstens senare del. 080422

 

 

Turnédagar Sydsverige

30 oktober - Lisebergshallen, Göteborg

1 november - Agnebergshallen, Uddevalla

5 november - Sparbankshallen, Varberg

19 november - Baltiska Hallen, Malmö

21 november - Teleborgshallen, Växjö

28 november - Telenor Arena, Karlskrona


Värstinghiphop till Malmö

 

EXKLUSIVT. En av tidernas mest legendariska och inflytelserika hiphop-grupper, Wu-Tang Clan, kommer till Sverige för en exklusiv klubbspelning i Skåne, närmare bestämt i Malmö. Det New York-baserade hiphop-kollektivet tog över hiphop-världen i början av 90-talet och lever idag inte bara på musiken utan även på sina klädmärken och datorspel. Gruppen har behållit sin starka status och byggt upp ett fulländat koncept som mångmiljonsäljande soloartister, superproducenter, skådespelare och affärsmän.

 

Brottslig klan som infiltrerats

Men klanen har en mörkare sida också. The Wu's infytande är så starkt att FBI har utrett deras förehavanden. De ska ha placerat en informatör inom gruppen, inom management. Sju av de nio medlemmarna har varit dömda brottslingar, även O’l Dirty Bastard som avled 2004 efter att ha kollapsat, då ute ur fängelset, i klanens inspelningsstudio. Sedan albumet Iron Flag 2001 har det dröjt fram till i december förra året tills gruppen släppte sitt femte studioalbum 8 Diagrams. Den är det första samarbetet de åtta medlemmarna emellan efter O’l Dirty Bastards bortgång. Den välkända singeln My Heart Gently Weeps är byggd på The Beatles låt My Guitar Gently Weeps. Det var första gången The Beatles godkände att deras kompositioner samplas. Den som vågar och vill kan uppleva Wu-Tang Clan live på KB i Malmö den 6 juni, biljetterna släpptes i dagarna. 080421

Wu-Tang Clan

Wu-Tang Clan.

FOTO: LIVE NATION


Ulf Lundell

Lundell på väg mot öppna landskap

 

 

TURNÉ. Efter att i höstas ha summerat sitt artistliv dels i en 1200 sidor lång notbok med över 450 sånger och tidigare opublicerade bilder, samt senare boxen Under vulkanen innehållande 14 cd och 2 dvd med demoinspelningar, alternativversioner och diverse singel-b-sidor från 1972 till 2006 – träder Ulf Lundell fram live.

 

Akustiskt möte

Det är över två år sedan han åkte ut på turné, till hösten blir det premiär i Gävle Konserthus med turnén Unplugged. Lundell spelar inomhus på samtliga 16 orter, i Sydsverige först efter mitten av oktober. Upplägget är långt ifrån färdigt och Ulf Lundell planerar i skrivande stund hur bandet kommer att se ut. Enligt arrangören blir det både helt akustiska versioner och låtar med rockband. Biljetterna till samtliga konserter släpps på onsdag. 080421

 

Turnéplan Sydsverige

18.10 Halmstad, Halmstad Teater

19.10 Malmö, Konserthuset

31.10 Helsingborg, Konserthuset

4.11 Göteborg, Konserthuset

5.11 Göteborg, Konserthuset

 

Södermalmskisen Ulf Lundell kan titulera sig som rockmusiker, författare, bildkonstnär, poet och sommarpratare. Under turnén märks delar av allt detta. FOTO: LIVE NATION


Hollywoodproducent lär upp sydsvenska filmare

 

FILMLÄRA. Det var bara en handfull kvinnor som gjorde sitt bästa för att fylla biografsalongen på Spegeln under fredagsförmiddagen. Och män fanns det ännu färre av när storfilmsproducenten Nancy Rae Stone lärde ut knep om filmmakandet på kvinnornas filmfestival IFEMA i Malmö tidigare idag. Hon har producerat mansdominerade filmer som Air Force One med Harrison Ford i huvudrollen, Spy Game med Brad Pitt och Robert Redford och Ladder 49 om den 11 september 2001 i New York.

 

Anställning av familjeskäl

Vägen har varit lång för att nå till toppen som ”production supervisor” i Hollywood. Rae Stone arbetade först som oberoende producent, men när hon fick erbjudandet om en anställning tackade hon ja till den för trygghetens skull, med tanke på den då femårige sonens välbefinnande. Att arbeta som frilans innebär mycket resor och osäker ekonomi, inte en mammas idealsituation. För henne var det ett riktigt val och snart knöts hon till storfilmer som Family Man med Nicolas Cage och Hurricane med Denzel Washington. Men ibland är det de otippade projekten som ger mest frukt.

   – Bring it on, en film som handlar om några cheerleaders var det väldigt många unga flickor som såg och den drog in mer pengar än Air Force One gjorde.

 

Dagens förebild på filmfestivalen har också gjort lågbudgetfilmer som Playing God med Angelina Jolie, innan hon blev ”Angelina Jolie” – i amerikansk filmindustris mått är nämligen inte 14 miljoner dollar särskilt mycket att göra film av. Direkt efter den fick Nancy Rae Stone uppdraget att styra upp finanserna för en annan film med pengatrubbel – tidigare nämnd Air Force One, som kostade runt 90 miljoner dollar. Det blev till att ställa om snabbt, nu spelade hon på de stora grabbarnas plan.

   – Eftersom jag höll i stålarna var mina manliga aktningsvärda kollegor mycket snälla mot lilla mig, berättade hon glad över att ha kommit på knepet hur en kvinna tar sig fram i en tuff bransch. Storfilmsproducenten kunde också dela med sig av sin insikt, om makt och spelreglerna på olika nivåer. De självständiga kvinnorna

Internationell storfilmsproduktion stod i fokus på IFEMA idag. Nancy Rae Stone arbetade först som terapeut för att hjälpa alkolister. Steget över till att bli producent i Hollywood var inte så långt skojade hon om idag under filmfestivalens sista dag.

 

 

 

Senaste klippen från kommande Hollywoodfilmen PU-239, om en desperat man som försöker sälja en atombomb på svarta marknaden i Moskva, visades i Malmö tidigare idag.

 

 

 

i Malmö idag fick till exempel veta att inte ens på topposition har man alltid sista ordet.

   – ”The final cut” gör den som betalar filmen. Om man inte heter Clint Eastwood eller Steven Spielberg förstås. 080418

 

TEXT & FOTO: LILL ERIKSSON


 

Membros

FOTO: DOMINIK FRICKER

 

Debatt i dans

och hip hop

HIPHOPDANS. Dansgruppen Membros från Brasilien gästar Skåne i nästa vecka. Med sin mix av streetinspirerad modern dans, brasiliansk hip hop, klassisk musik och ett samhällsengagemang som heter duga vill dansgruppen göra skillnad. Membros bildades 1999 i Macaé utanför Rio de Janeiro som en motreaktion till stadens stora våldsproblem. De är övertygade om att hip hop är en väg till samhällsförändring, därför turnerar de i hemlandet med sina föreställningar samtidigt som de undervisar och sätter upp workshops. Sedan 2005 har de också turnerat runt om i Europa.

 

Hip hop=samhällsdebatt

Influenser och inspiration till arbetet finns överallt. Membros menar att hip hop är ständig förändring och samhällsdebatt. Föreställningen Meio Fio visas utomhus när Dansstationen firar Dansens dag på Stortorget i Malmö nästa lördag, då dansas det till musik av KL Jay och Frederic Chopin! I sin inomhusföreställning Raio X som nu turnerar genom Dansnät Sverige, ger de sin version av hur livet i de brasilianska fängelserna kan se ut. Det är en värld med andra tankesätt och reaktioner, våldsutbrott och känslighet. Deras dans och hip hop är baserad på studier och texter, skrivna av brasilianska fångar och nu presenteras en verklighet som är främmande för många av oss i sydsvenskar. 080418

 

Fotnot. I Malmö visar Membros utomhusföreställningen Meio Fio på Stortorget lördagen den 26 april ca kl 14.30-15. Inomhusföreställningen Raio X visas på Palladium i Malmö 28 april kl 19.30 och på Lunds stadsteater 29 april kl 19.


 

Premiär för hästens dag

 

HÄSTTOKIGT. Sydsvenskarnas intresse för hästar går inte att ta miste på. I Skåne-län finns näst mest hästhållare i hela landet, och den sydsvenska regionen tillsammans klår huvudstadsområdet med hästlängder. Nu får sydsvenskens kärlek till hästen bland annat en djurpark i Mellanskåne att särskilt uppmärksamma djuret.

 

På lördag är det premiär för ett nytt evenemang där hästen står i fokus.

FOTO: SKÅNES DJURPARK

Det är Skånes Djurpark som invaderas av hästar i helgen i samband med att de inrättar en dag till det ståtliga djurets ära. Samordnaren på djurparken, Rasmus Reckeweg, har tagit fasta på det stora hästintresset som finns bland allmänheten.

   – Vi kommer att ha uppvisning av plöjning med häst, westernridning, voltige, dressyr och hästhoppning, berättar han och avslöjar att den som inte vågar sig upp på en riktig levande häst, kan rida och tävla ändå. Det blir nämligen käpphästtävlingar varvat med hästskokastning för hela familjen.

 

Vildhästar och uppvisningar

Det är SM-plöjaren Sven Håkansson som visar den ädla konsten plöjning med häst. Han har tävlat sedan 1990-talet och deltagit i åtta svenska mästerskap, där det senaste resulterade i en femteplats. Sporten kräver precision och att hästen drar så jämnt som möjligt. Jordfårorna bedöms efter tiltläggning och ordningen vid vändtegen – det ska bli rakt på kortast tid.

   – Jag är 67 år och har i princip alltid hållit på med hästar. Det är roligt att visa ungdomen hur det fungerade förr i tiden, säger Sven Håkansson som även till vardags plöjer och sår sina drygt åtta tunnland med häst. En rad föreningar engageras under hästens dag i Höör, som till exempel Ringsjöortens Ryttarsällskap och Western Ryttarna i Skåne. De sistnämnda tävlar i några av de tjugotal grenar som finns inom västernridningen, en sport som utvecklats ursprungligen från arbetet med den amerikanska boskapsskötseln. 080418


Danskar firar med dyr musikalrepris

 

MUSIKAL. När Det Ny Teater i Köpenhamn firar 100 år, säger man sig göra det med den dyraste teateruppsättningen någonsin i Danmark. Men hur mycket den kostar lämnar teatern inte ut och att testa något nytt blir det inte tal om. Istället firar man med en beprövad favorit och gör en repris av teaterns största publiksucce: Andrew Lloyd Webbers legendariska musikal The Phantom of the Opera.

Söker operastjärnor

Mer än 60 miljoner människor har sett musikalen på scener världen över, där den romantiska och dramatiska historian utspelar sig i Parisoperan i slutet av 1800-talet. Den vanställde kompositören huserar i operans källare och skyr inga medel för att vinna sopranen Christines hjärta genom sin musik. Just nu söker man folk till rollerna och frågan är vilken skandinavisk operastjärna som får spela Christine. Hon är ju faktiskt en svensk körflicka, som under den maskerade fantomens beskydd utvecklas till en talangfull solist.

   På Det Ny Teater uppger man att berättelsen ska presenteras i en särskilt extravagant uppsättning under 100-årsjubileet, första halvåret 2009. Det talas om originalrekvisita, vi antar från premiären 2000, så det kan inte vara den som äter upp budgeten. Men kostymerna, överdådig ljus- och ljuddesign och naturligtvis specialeffekter så att det räcker och blir över, är något som det kreativa teamet har tänkt ska sätta sprätt på pengarna när de nu återigen sätter upp verket i Köpenhamn. I Danmark har mer än en halv miljon människor sett föreställningen som spelats på teatern över 500 gånger. 080417

 

LILL ERIKSSON

The Phantom of the Opera

Nu tillsätts snart rollerna i nyuppsättningen av The Phantom of the Opera i Köpenhamn.

FOTO: ROLF KONOW&BIRGER STORM

 


 

En miljon mindre i bidrag - nu hotas familjeföreställningar

 

TEATERSTÖD. Av 118 ansökningar är det bara 22 fria teatergrupper som får ta del av bidragen från statens kulturråd. De ska dela på 2,7 miljoner kronor. Teatergrupperna Play Teaterkonst i Göteborg och InSite i Malmö är några av de fria teatergrupper som får stöd för första gången. Kulturrådet har valt att prioritera de grupper som man anser har kulturpolitisk betydelse, det vill säga en bredd vad gäller genre, mångfald, konstnärlig förnyelse och regional spridning. Nio av de 22 teatergrupperna är nya i sammanhanget och har inte fått det här stödet tidigare.

 

Tappar en miljon

Som bidragstagare gäller det att inte bygga upp hela sin verksamhet på statliga medel, då dessa snabbt kan dras in och fördelas bland andra aktörer. Det reagerar Folkets hus och Parker på.

   – Att staten meddelar nedskärningar på miljonbelopp i mitten av april, för årets anslag, är milt uttryckt oroväckande, säger kulturchefen Gunno Sandahl som befarar att deras barn- och familjeföreställningar blir lidande.

   – Vi kommer kämpa för att fortsätta turnera i hela landet, men tvingas av allt att döma dra ned på ambitionsnivån. Enmansföreställningar blir snarare regel än undantag, fortsätter han. Deras verksamhet består av hundratals folkets hus, folkparker, 20 festivaler och genomför 500 barn- och familjeföreställningar i hela landet. Kulturrådet säger sig prioritera teater för barn och unga, men bara 7 av de 22 grupperna som nu får stöd riktar sina produktioner till barn och ungdom. Majoriteten av bidragsansökningarna kommer från storstadsregionerna. 080416

 


 

Kungligt race på Knutstorpsbanan i helgen

STCC.

I helgen är det premiär för STCC och andra racingserier på Ring Knutstorp.

FOTO: STCC

 

 

 

FAKTA: Swedish Touring Car Championship (STCC)

är en svensk motorsportserie. SM för standardbilar har funnits långt tidigare, men första säsongen för STCC var 1996 och influerades kraftigt av brittiska BTCC. Serien grundades av Per-Gunnar "Peggen" Andersson och har fått fram en del framgångsrika förare som gått vidare inom internationell racing, som t ex. DTM-föraren Mattias Ekström. Tv-kommentatorn Johan Thoréns intresse för BTCC och starten av tv-sändningarna därifrån, samt att Volvo satsade på serien gav ett uppsving för sporten. Fram till 2006 körde man två heat per lopp, som i WTCC, men idag kör man som i DTM, med fler varv och ett depåstopp. Mindre serier som kör sina lopp i samband med STCC är Radical, Camaro Cup, Superkart, Pro Superbike, JTCC och Porsche Carrera Cup.

RACING. För drygt tio år sedan blev det ordentlig snurr på STCC-racingen i Sverige. Och flera av loppen körs i Sydsverige, liksom de som i helgen har premiär på Ring Knutstorp vid foten av Söderåsen. Då hänger helt andra serier på i motorsportspåren och passar på att köra sina tävlingar. Årets Carrera Cup är en av dem och innefattar nio olika tävlingar den här säsongen. I Knutstorp utanför Kågeröds skogar har man länge förberett sig inför premiären, annars är en av CC-nyheterna ett stadsrace på Bananpiren i Göteborg, men det blir inte förrän längre fram i mitten av juni. I serien Carrera Cup Scandinavia tävlar alla med identiska Porsche 911 GT3 Cup-bilar.

 

Prins bakom ratten

I årets säsong gör Prins Carl Philip sin debut i de här sammanhangen, och han kommer in när det är som tuffast. I år har tävlingen nämligen det största startfältet någonsin med 28 startande bilar. Prinsen har racinglicens och har tävlat i bland annat långdistanstävlingar, men inför säsongen har han fått träna i ett omfattande program med testkörning både inom och utom landets gränser för att bygga upp rutin i sitt körande. Redan på 1930-talet tävlade Prins Bertil, och han förde över sitt motorintresse på Kung Carl Gustaf. Han var prisutdelare vid STCC-finalen i höstas, och nu tar alltså Prins Carl Philip över motorsport-traditionen bakom ratten i en 400-hästars Porsche 911. När cupen smygstartade med tester i lördags på en snöslaskig bana på Gelleråsen fanns 23 startande och då kom prinsen på femtonde plats. Han körde sammanlagt drygt 60 varv under dagen.

   – Det var riktigt april-väder, svårkört men jättekul, sa han då till stcc.se. Regerande mästaren Edward Sandström, kände sig väl förberedd efter tidigare testdagar och stod över körningen på grund av vädret.

   – Årets säsong kommer definitivt bli den tuffaste någonsin och jag ser en sju-åtta förare som kommer att vara med och slåss om segrar, sa han. SVT24 finns på plats i helgen och direktsänder samtliga tävlingar från banan utanför Kågeröd. 080415


Hultsfred håller tummarna för kortat fängelsestraff

 

HULTSFRED. Regeringens instans Mobilisering mot narkotika lades ned vid årsskiftet och dess projekt ”Knark är bajs” avslutades med jippon på Hultsfredfestivalen i fjol.

   – Det hade naturligtvis varit önskvärt att kampanjen hade fortsatt, speciellt när 83 procent i målgruppen 16-20 åringar anser att den borde det, säger före detta projektledaren Frida Eriksson. Men det är inte statliga myndigheters nedprioriteringar som gör att en artist med narkotikaproblem blir ett av årets huvudnummer på festivalen. Som företrädare för reklambyrån bakom antidrogkampanjen menar Frida Eriksson att bokningen av Pete Doherty och Babyshambles aldrig skulle ha ifrågasatts av dem.

   – Han är där i egenskap av musiker och för att göra ett jobb. Att han sedan är missbrukare är tragiskt, inte minst för honom själv och hans omgivning, säger hon och är övertygad om att unga i publiken kan skilja på hans förmåga som musiker och hans narkotikaproblem.

 

Musiken prioriteras

Det är svensk lagstiftning som gäller på festivalen, även för de uppträdande artisterna, hävdar festivalens arrangör Rockparty. Babyshambles frontman blev arresterad efter sin spelning på Hultsfredfestivalen för två år sedan. Att han är villig att komma tillbaka ser Rockparty som något positivt.

   – Jag tycker det är ett ganska starkt tecken på att han utvecklats som person och hittat ett helt nytt lugn, säger presstalesman Håkan Durmér. I förra veckan dömdes Pete Doherty till 14 veckors fängelse i England, men till fansen vill Rockparty ge lugnande besked och meddelar att konserten inte ställs in.

   – Som det ser ut just nu ska fängelsestraffet inte ställa till problem för Hultsfredsspelningen, fortsätter Durmér. Efter tät kontakt med bandets brittiska representanter räknar man med att artisten ska släppas efter att ha avtjänat halva sitt straff. Hur har ni resonerat när det gäller honom som ungdomars förebild?

   – Vi utgår alltid från musiken när vi gör våra bokningar. Och Babyshambles gjorde tveklöst en av fjolårets bästa skivor och de låg väldigt högt upp på listan över årets mest önskade artister, säger Durmér som anser att artisten nu mår betydligt bättre än vad han gjorde för två år sedan.

   – Han har tagit tag i sitt liv och verkligen kämpat mot drogerna. Det aktuella fängelsestraffet är ju en följd av en mindre förseelse mot hans tidigare villkorliga dom. Jag tror uppriktigt talat inte att Pete som person får ungdomar att testa knark, avslutar Håkan som ser idolen som en vandrande reklampelare för vad drogerna kan ställa till med. Enligt honom är det få av festivalbesökarna som är sugna på att byta liv med artisten. 080415

 

LILL ERIKSSON

Pete Doherty i Babyshambles

– Pete Doherty uppfattas inte som så cool när han är stenad, säger Frida Eriksson som i fjol höll i kampanjen Knark är bajs, på Hultsfredfestivalen.

FOTO: RICHARD SKIDMORE

 

Knark är bajs-kampanjen på Hultsfred 2007.

Ungdomar på Hultsfredfestivalen ska inte knarka, även om vissa artister där gör det.

 


 

Sena premiärer på Folketshusbiograf

FILMBRÅK. Sedan Folkets Hus och Parker tagit över driften av biograf Spegeln i Malmö får man inte filmer förrän några veckor efter att de haft premiär på andra biografer.

   – SF Bio blockerar filmerna och distributörerna törs inte gå emot den dominerande biografkedjan, säger Gunno Sandahl, kulturchef i FHP, till Sydsvenskan.se. Olyckskorpar kraxade redan förra sommaren när den socialdemokratiska majoriteten i Malmös kulturnämnd ville låta FHP tar över Spegeln efter konkursade Triangelfilms bolag Spegelfilm. Anledningen var att Spegeln skulle få svårigheter med repertoaren, eftersom FHP inte har biografer i andra större orter. Idag upplever Spegelns filmbokare just detta problemet när distributörerna håller på filmer som biografen beställer. Gunno Sandahl tror att det beror på SF Bios policy.

   – De utnyttjar sin position på ett brutalt sätt och hotar distributörerna med sämre villkor om SF inte får premiärerna, säger han. Per Mårtensson, programchef på SF Bio i Stockholm, håller inte med.

   – Det ligger ingenting i det, säger han. Varje distributör bestämmer helt själv, säger han och menar att distributörerna måste ta hänsyn till antalet kopior och hur många salonger som ska fyllas. Distributörerna tror att ett samarbete mellan de oberoende biograferna, i konkurrens med SF Bio, kan vara lösningen på Spegelns problem. 080415

Spegeln i Malmö.

FOTO: ARKIVBILD


 

Gärna evenemang, men knappast en fast HH-förbindelse

 

Danskar visar svalt intresse för fast förbindelse, men vill gärna festa med svenskar.

 

HELSINGBORG-HELSINGÖR. Kiss, Celine Dion, Kylie Minoque, The Police och Bruce Springsteen är bara några av superstjärnorna som kommer till Danmark i sommar. Vill invånare i norra delarna av Sydsverige uppleva dessa evenemang blir det till att åka båt över sundet eller ta sig söderut via bron. Men framöver hoppas nordvästskåningar på ett mer flexibelt sätt att ta sig till Danmark.

Helsingborg

Så här lär det se ut inom den närmsta framtiden. Ingen bro eller tunnel till Helsingör, men kanske en gemensam festival.

FOTO: ARKIVBILD EVENTNEWS

 

”Bron en flaskhals ”

I Helsingborg tyckte kommunstyrelsens ordförande i Helsingborg, Peter Danielsson (m), att det var en glädjens dag när infrastrukturministrarna i Sverige och Danmark diskuterade infrastrukturbehoven i Öresundsregionen igår.

   – Varken Skåne eller Sverige har råd att vänta tills Öresundsbron blir ett hinder för integrationen och en flaskhals för kommunikationer till kontinenten. Därför är dagens beslut ett viktigt första steg, som kommer att belysa behovet av en andra fast förbindelse över Öresund, säger han. Men en fast förbindelse mellan Helsingborg och Helsingör ligger antagligen långt fram i tiden. Danmarks transportminister Carina Christensen (Konservative) tycker inte det är någon stor fråga i den danska debatten. På det första gemensamma mötet igår, kom hon och Sveriges infrastrukturminister Åsa Torstensson (c) överens om att låta transportmyndigheterna i båda länderna tillsammans analysera transportflödena och att samarbeta kring gränsövergångarna, vilket man aldrig gjort tidigare. Inget sades dock om förbindelsen mellan Helsingborg och Helsingör, som i januari inte rekommenderas av den danska infrastrukturkommissionen i analysen om hur den danska infrastrukturen bör utvecklas fram till 2030. Det är den som nu ska behandlas politiskt i Danmark. I Helsingborg ser man bara fördelar med att kopplas samman med Helsingör.

   – En fast förbindelse på HH-leden skapar en effektiv ringlinje runt Öresund och vidgar arbetsmarknadsregionen. Dessutom möjliggörs ökad godstrafik på järnväg och höghastighetståg till kontinenten, vilket är en förutsättning för att långsiktigt klara miljö- och trängselproblemen, säger Peter Danielsson.

 

Gemensam festival istället?

Om några veckor ska politikerna i Helsingborgs fullmäktige säga sitt om ett helt annat HH-förslag. Det rör miljöpartisten Gustaf Wiklunds tanke om att utveckla Helsingborgsfestivalen till en gemensam festival. Han ser det som ett led i integrationen städerna och länderna emellan. Och det är danskarna desto mer positiva till.

   – Det är vi absolut öppna för, säger Flemming Jensen, Helsingörs kommunaldirektör till HD:s nätupplaga. Jensen anser att en HH-festival skulle stärka förbindelsen mellan städerna, och ser gärna att fler sommarevenemang görs under gemensam flagg. 080415

 

LILL ERIKSSON


 

Rögle får ny arena

 

ARENABYGGE. Bara timmarna efter att det blev klart att Rögle spelar i elitserien nästa år så fick Peab uppdraget att bygga ishockeyhallen Lindab Arena i Ängelholm. Den nya hallen kostar 134 miljoner kronor och ska stå klar för hockeyspel vid årsskiftet. Ängelsholmslaget Rögle överraskade i kvalseriens slutskede och tog ett kliv upp till ishockeyns elitserie.

   Malmö Redhawks nya arena i Hyllie kommer också att stå klar då, men klubbens ordförande, byggherren Percy Nilsson, får inte se några elitmatcher med hemmalaget där inom det närmaste. Han har satsat stora pengar i Malmö Arena via företaget Parkfast, men i förra veckan grusades förhoppningarna om att få se elitserieishockey i Malmö då laget förlorade mot Leksand. Det blir alltså istället den skånska rivalen Rögle som tar plats i elitserien och den gamla ladan i Ängelholm ersätts med en ny ishall. 080414


 

Lundafilmare kan förlora miljoner på Morganfilm

FELRÄKNAT. Inte ens hälften kom till biograferna för att se Hipphippfiguren Morgan Pålsson. Trots massiv uppmärksamhet i medier och draghjälp av Melodifestivalen för filmen om världsreportern har den inte lockat så många besökare som kalkylerat.

   – Vi trodde på kanske 300 000 biobesökare. Och det trodde väl egentligen alla, säger producenten på Lundabolaget Anagram, Martin Persson, till Sydsvenskan. Bara runt 125 000 besökare har sett filmen på bio och det är inte tillräckligt för att det skånska produktionsbolaget ska kunna räkna hem projektet. Filmen har kostat 19 miljoner kronor varav Anagram investerat tre. Om finansiärerna får tillbaka sina pengar hänger på den efterföljande dvd-försäljningen som också är optimistiskt kalkylerad av distributören. Filmmakarna tar inte upp den illegala nedladdningen som en orsak till de låga publiksiffrorna, utan kommer istället att analysera vad som gått fel i marknadsföringen. Martin Persson tror att man kanske skulle ha synts mer på internet. 080414

Världsreportern Morgan Pålsson och fotografen Robert Flycht utkommenderade på farligt uppdrag.

FOTO: SANDREW METRONOME


Jobbdating

Intresset från företag i regionen är stort. Förväntningarna är höga inför Jobbdatingmässan i nästa vecka. Förra årets evenemang resulterade i att 85 personer fick arbete.

FOTO: ROLAND BACK

 

Seminarier Jobbdating08

16 april, kl 10–15, Idrottens Hus, Helsingborg

  • Du blir vad du tänker - så tänk rätt! - Carl Fredrik Bennet
  • Framtidens möjligheter: Högenergisk safari bland samtida och framtida trender - Magnus Lindkvist
  • Filmskaparen som går sin egen väg - att skapa stordåd med små medel - Robert Lillhonga
  • Svensk och dansk arbetsplatskultur - skillnader och likheter - Ann Abrahamsson
  • Kan man jobba i Danmark? Lagar, regler och praktiska tips - Christer Olsson

Jobbsökare dejtar arbets-

givare i mingelform

 

Regissör och standupkomiker lättar upp på nv-skånsk jobbmässa.

 

 

JOBBTRÄFF. Utan jobb? Eller intresserad av att byta till något mer spännande? På onsdag är det dags igen för den största rekryteringsmässan i nordvästra Skåne. Förra året kom uppemot 5 000 besökare för att dejta. Under mässan som arrangeras av Utvecklingsnämndens förvaltning i Helsingborgs stad möts rekryteringssugna arbetsgivare och arbetssökande i regionen. I år är det fyrtiotalet företagare från nordvästra Skåne och Danmark som har siktet inställt på att hitta nya medarbetare i Idrottens Hus.

 

Avslappnad träff

Man kan då fråga sig om inte Arbetsförmedlingens vanliga tjänster räcker till? Tanken med den här jobbmässan är att låta företag och arbetssökande träffas under avspända former. Om det säger ”klick” kan jobbintervjuer ske direkt, hävdar arrangören som i år tidigarelägger evenemanget. Det är ett önskemål från företagen, som behöver god tid på sig att finna rätt person till rätt plats i god tid innan sommarledigheterna. På mässan träffas parterna rakt över disk, och så kan man gå på seminarier, eller bara ta en fika och mingla för att på så sätt utbyta jobberfarenheter. Det bjuds också på cv-coachning, catwalk och utställningar.

   Som inspiratör fungerar den lokale regissören Robert Lillhonga som berättar om hårt arbete och passion. På plats finns även intresseorganisationer, myndigheter och regionala aktörer som berättar mer om jobbsök på webben, hur man startar eget, utbildningsvägar och möjligheterna på den danska arbetsmarknaden. Underhållaren, den skånske komikern Martin Svensson agerar konferencier, med uppgift att hålla ihop dagen med några goda skratt mellan varven. 080414


De står över Körslaget

 

KÖRSÅNG. Tänk dig ljudmassan från 32 professionella sångare. Inget ont om de tävlande stadskörerna i tv just nu, men det här är en kör av helt annan dignitet. Den anrika Radiokören har sedan 1960-talet varit en världsledande a cappellakör, som ständigt engageras av stora orkesterdirigenter som Claudio Abbado och Riccardo Muti för konserter, turnéer och skivinspelningar. Nu åker kören för ovanlighetens skull på turné i Sverige, och kommer till Kristianstad och Hässleholm med sin nye chefdirigent, den unge Peter Dijkstra.

Radiokören

Det blir helsvensk körsång med undantag av finske Jaakko Mäntyjärvis busiga Pseudo-Yoik och Jan Sandströms Biegga Luothe, också den med samiska förtecken. FOTO: RIKSKONSERTER

Det främsta inom a capella

I nästa vecka presenterar Radiokören ett omväxlande program med några av portalverken i svensk a cappellarepertoar. Och så sjunger kören Sven-David Sandströms April och tystnad, samt det mest lyriska av allt – Stenhammars tre körvisor.

   Radiokören bildades redan 1925 men det var när Eric Ericson blev chefdirigent 1952 som han började bygga kören till det unika instrument den är i dag, ett instrument med teknik och förmåga att behärska olika slags repertoar, från Bach och Verdi till Ligeti och svenskar som Lidholm, Bäck, Edlund och Sandström – varav många komponerat direkt för kören. En stor del av körens verksamhet har ägt rum utomlands, där några av höjdpunkterna varit samarbetet med dirigenter som Riccardo Muti och Claudio Abbado.

   I höstas utsågs Peter Dijkstra till chefdirigent för Radiokören, efter att han belönats med Eric Ericson Award 2003. Karriären började när han var gossopran, bland annat i Mozarts Trollflöjten vid Nederländska operan. Med högsta betyg i både sång och dirigering vid konservatoriet i Haag, har Dijkstra studerat orkesterdirigering för Jorma Panula vid Kungliga Musikhögskolan och har flera inbokade orkesterengagemang framöver. Tidigare tillträdde Dijkstra även tjänsten som chefdirigent för Bayerska Radions Kör. 080411


Häljarpsklubb tar chansen – med rockfestival

 

UTMANARE. Spana in The Poodles turnéchema i år – München, Madrid, Verona och så… Häljarp! Jo, det är sant, vi har kollat upp det. I lilla Häljarp, med knappt 3 000 invånare strax söder om Landskrona, planeras det för fullt inför en rockfestival som ska äga rum i början av maj.

   – Jag tycker det ska bli jätteroligt och ser verkligen fram emot det, säger Jeanette Dahlgren sekreterare i Häljarps idrottsförening, som inte kunde tacka nej till förfrågan från sponsorn Gardenparty. Den är ansvarig som arrangör och skaffar nödvändiga tillstånd, men det är idrottsföreningen i byn som kommer att arbeta med många av de praktiska förberedelserna inför det två dagar långa evenemanget.

 

Rockkonserter på fotbollsplan

På föreningens grusplan, i utkanten av ett villaområde kommer en stor inhängnad att sättas upp. Där ska sedan åtminstone en scen byggas upp i det stortält och ett lite mindre tält som monteras på området. Sedan ska klubben fixa matstånd och grillning. Har det någonsin arrangerats något så här stort i Häljarp?

   – Vad jag vet har det inte det, fortsätter Jeanette Dahlgren som hoppas på åtminstone 1 000 besökare. Nu hänger det på Häljarpsborna hur stor avkastningen blir till klubben, om det nu blir någon överhuvudtaget.

   – Det är väldigt svårt att beräkna hur många som kommer, i och med att man kan köpa biljetter både som förköp och på plats den 2 och 3 maj. Vi kan gå back, säger Jeanette som försöker förhandla med leverantörer om att få återlämna ej använda varor om det skulle komma för lite folk. Idrottsföreningen har inte insyn i arrangörens kalkyl, men Gardenparty har lovat att stå för annonsering i lokalpressen. I övrigt kommer klubbens medlemmar att sätta upp affischer i angränsande orter, som till exempel Asmundtorp, Löddeköpinge och Landskrona. Folk därifrån kan

The Poodles

The Poodles enda spelning i Skåne, blir i byn Häljarp, som arrangerar rockfestival för första gången någonsin. Tjejtjusarna i EMD, Calaisa och Watchout framträder också.

 

åka med kollektivtrafik till Häljarp. Blir det här en konkurrent till Landskronakarnevalen?

   – Nej, det tror jag inte, den ligger ju en bra bit längre fram och är gratis. Och så har vi inte samma artister. Men vi hoppas att det här ska bli årligt återkommande i Häljarp, säger Dahlgren som hittills bara stött på positiva tongångar i kvarteren.

   – Men det finns säkert dom som muttrar i det tysta också. 080410

 

LILL ERIKSSON


 

Kvalserien 2008

Vem blir mästare på isen i kvalserien? Rögles match mot Mora är så gått som slutsåld. Kvar finns 100 ståplatser som släpps i luckorna imorgon kväll. Samma dag möter Malmö Leksand borta.

 

Kvalserien

 

Tisdagskvällens resultat

Malmö Redhawks–Rögle 4–4

Mora–Västerås 5–0

Brynäs–Leksand 2–0

 

Tabellen 9 april

Brynäs 16 p +10 mål

Malmö Redhawks 16 p +6 mål

Rögle 16 p +4 mål

Mora 16 p +1 mål

Leksand 12 p -5 mål

Västerås 3 p -24 mål

 

Sista omgången, torsdag 10 april

Leksand–Malmö Redhawks

Rögle–Mora

Västerås–Brynäs

 

Jämna skåningar fajtas i sista omgången

 

Skrämmande jämt mellan Rögle och Malmö Redhawks.

 

KVALSERIEN. Vilken rysare för de som var med på Malmö Isstadion igårkväll. Men den viktiga matchen mellan Rögle och Malmö Redhawks blev aldrig avgjord, utan slutade 4–4 i Skånederbyt.

 

Skiljematch kan bli aktuell

Enligt Svenska ishockeyförbundet är det i första hand målskillnaden som avgör vid lika poängställning. Om målskillnaden är lika stor, gäller flest gjorda mål. Och har lagen gjort lika många mål, gäller lagens inbördes möten. Sista utvägen är en skiljematch på neutral plan. I morgon torsdag väntar en bortamatch mot Leksand för Malmös del. Den matchen avgör Redhawks serieöde för nästa säsong, precis som förra säsongen då Redhawks mötte ett Leksand som inte då heller hade kniven mot strupen. Ska Malmö lyckas den här gången? Det kan gå, med tanke på de sexton poängen och den näst bästa målskillnaden på 6.

 

Matchvändare skakade nerver

Även gårdagens kämpe Rögle ligger på 16 poäng, men +4 i målskillnad. Hela kvällen igår kom de tillbaka och höll de cirka 5 800 åskådarna på sträckbänken. För matchens spänning stod Rögle som liksom i alla tidigare derbymatcher hämtade upp i underläge. Dessutom vände de matchen i slutperioden. Ängelholmslaget satte 4-3 fyra minuter innan avblås, men två minuter senare kvitterade Malmö. Därmed blir sista omgången i kvalserien mer oviss än någonsin med fyra lag på 16 poäng.

080409

 

 


 

Musikbransch önskar danska lagar

 

DIGITALT. Nyligen lanserade en dansk mobiloperatör en ny musiktjänst kallad Play. Tjänsten är ett samarbete mellan mobilföretaget och flera stora skivbolag, både internationella och danska, som gör det möjligt för alla med ett sådant abonnemang att fritt lyssna på musik i datorer och mobiltelefoner utan extra kostnad. Tre av de ledande internationella skivbolagen, Warner Music, EMI och Sony BMG, har tillsammans med en rad danska skivbolag gjort musik tillgänglig på det här sättet. Därmed kan abonnenterna med bredbands- och/eller mobiltelefonabonnemang hos bolaget få tillgång till runt en miljon låtar med både inhemska och internationella artister, från både gamla och nya utgivningar. I Sverige märks viss avundsjuka i branschen, som tycker affärsmodellen är väldigt intressant.

   – Den skulle säkert kunna fungera också i Sverige om vi hade samma lagstiftning som Danmark, vilket vi tyvärr inte har, säger IFPI Svenska Gruppens vd Lars Gustafsson. Play-användarna laddar fritt ned musik till sina datorer och mobiltelefoner så länge de har kvar sitt abonnemang. När det sägs upp försvinner möjligheten att lyssna på den nedladdade musiken. Den danske operatören säljer också låtar styckevis, för åtta danska kronor. 080409


Köpcentra förvandlas till nattligt spelparadis

 

DATORFESTIVAL. Under Vetenskapsfestivalen i nästa vecka kommer ett av Göteborgs köpcentra att förvandlas till ett spelnäste som heter duga. Det är datorspelevenemanget Dreamhack som kommer till staden med kraftfulla gamingdatorer som kopplas upp till ett snabbt internet.

 

Jagar nya rekord

Ett mindre nätverk med stora speldatorer sätts upp och detta kompletteras med mobila spel på laptops. Med en av de nya modellerna hoppas man bland annat slå världsrekordet i överklockning. Rekordet som sattes under senaste datorspelfestivalen i vintras kan slås tack vare ny teknik där man använder sig av flytande kväve vid nedkylningen för att kunna pressa ur sista droppen prestanda ur systemet.

Skolor hittar IT-folk

På de mobila datorerna ska besökarna få testa olika datorspel, bland annat nya Rainbow Six Vegas 2. Arrangören ser evenemanget som något större än bara ett spelnöje.

   – Det är en mötesplats för kunskap, där dator- och teknikintresserade samlas. En plats där kunskap och lärande går hand i hand med spel och lek. På det senaste vinterevenemanget samlades mer än 15 högskolor, universitet och ky-utbildningar, säger David Garpenståhl, styrelseordförande Dreamhack. Han menar att deltagarna kan vara framtidens ingenjörer, it-chefer och tekniker. 080408

Dreamhack

Redan i helgen smygstartar en minifestival, där man spelar under femton timmar så fort köpcentrat stängt för natten.

FOTO: DREAMHACK

 


 

Teaterchef i pension

 

PENSION. Teaterchefen i Helsingborg, Göran Stangertz, slutar nästa sommar då han fyller 65 år. Men det är inget tillbakalutat pensionärsliv som finns i görningen. Han vill istället regissera mera och skriva på en bok om sitt missbruk.

   – Mitt missbruk har styrt mig både i mitt privatliv men också oerhört mycket i mitt yrkesliv och jag tänkte att den kombinationen är ju sällan dokumenterad, hur det ena påverkar det andra, säger Göran Stangertz till Sveriges Radio.

Göran Stangertz

Prisad och granskad

Han är både skådespelare och regissör och har tilldelats Guldbaggen två gånger. Första gången var år 1975 i kategorin bästa skådespelare för sin roll i Det sista äventyret och andra gången år 1997 för bästa manliga huvudroll i filmen Spring för livet. Men på stadsteatern i Helsingborg har Stangertz främst haft rollen som konstnärlig ledare och inte stått så mycket på scen.

   – Det är så djävla jobbigt. Det fördärvar hela dagen. Det är ingen lyckad kombination att stå på scenen och vara chef samtidig, säger han. Även Skattemyndigheten har haft åsikter om hans olika funktioner, så 2006 slutade Göran Stangertz som vd, efter att de kritiserat teaterns sätt att avlöna honom när han arbetade som regissör. Efter åtta år på teatern, som nu har förbättrad ekonomi och en bred repertoar, är det dags för pensionären att ägna sig främst åt författarskapet. 080408

 


Dagen då EU kom till Hässleholm

 

Gratis evenemang om samhälle och regional utveckling lockar sydsvenskar till norra Skåne.

EU-FORUM. Hur kommer EU och Sydsverige lokalt att utvecklas? Och utvecklingen av den framtida arbetsmarknaden – hur ser den ut? Och en kanske annan viktig fråga för skåningarna – vad får vi egentligen äta?

   Det handlar om Europaforum Hässleholm, ett återkommande samhällsevenemang som drog igång idag i norra Skåne. I forumet, fram till på fredag, besvarar experter och EU-folk ovanstående frågor och många fler.

 

Frågar ministrar direkt

Förutom intresserade företag och organisationer som sänt ut sina medarbetare för att hålla sig uppdaterade inom sina områden, fanns också privatpersoner på plats för att följa diskussionerna live. I Norra stations aula idag inleddes veckan med vilka möjligheter som de olika EU-programmen ger när det gäller lokal och regional utveckling, och så kom Hässleholmsrapporten. Den handlar om hur EU kommer att förändras i och med Lissabonfördraget som kan träda i kraft 2009. Till forumveckan som är helt gratis har drygt 1 000 personer föranmält sig. I de olika konferenserna ges nyfikna Hässleholmsbor tillfälle att ställa tillresta EU-ministrar, EU-ambassadören och utrikespolitiska talesmän mot väggen. Ingen fråga är för liten och inget problem för stort, för att tas upp i den efterföljande debatten. En av arrangörskommunens skattebetalare ville till exempel veta hur kompetenscentrat Netport tänker när de stöttar utveckling av spelinnovationer, som sedan masskopieras i Kina.

   – Vi försöker se till de positiva effekterna, om två anställs här är det hundra som får jobb där borta, förklarade verksamhetschefen Samuel Henningsson under eftermiddagen idag. Han ser inte kopieringen som något problem på sikt, eftersom onlinespel med licenser håller på att ersätta de traditionella spelprogramvarorna på cd.

  

Europaforum i Hässleholm.

Människor från hela Sydsverige kommer till Hässleholm den här veckan för att lära sig mer om EU.

 

 

 

 

 

Imorgon, tisdag, fortsätter EU-flaggorna att vaja över Hässleholm. Då ska EU:s utveckling diskuteras under ledning av Kjell Albin Abrahamsson, vilket följs upp av flera talare som diskuterar huruvida loppet är kört när det gäller EU och Turkiet. 080704

 

TEXT & FOTO: LILL ERIKSSON

 


 

Magnus Uggla

FOTO: LIVE NATION

Turnén bokad – utan band…

 

TV-BAND. Vem som kommer att ingå i Magnus Ugglas sprillans nya band är fortfarande oklart, men turnén är redan bokad för de oprövade talangerna som håller på att vaskas fram i SVT nya talangprogram.

   – Fan vad det ska bli kul att få dra ut på en turné med ett band som varken åkt turnébuss eller stått på scen tidigare. Jag känner på mig att det kommer att bli bästa sommaren, säger Magnus Uggla. Bäst att han då sätter fart med att hitta sina gelikar för bandet ska vara komplett till turnépremiären den 3 juli. Veckorna därefter kommer jippot till södra delarna av Sverige, då de möter publik ibland annat Kristianstad, Karlshamn, Ljungby, Varberg och Malmö. Biljetterna släpps nästa måndag. 080407


 

Välkända ansikten lockar gäster till idrottsgala

 

IDROTTSGALA. Fotbollsspelaren Henke Larsson, dansexperten Ann Wilson och Malmös prisade fotbollsspelare Therese Sjögran är några av profilerna som kommer att dela ut priser på den idrottsgala som arrangeras i Landskrona om en dryg månad. Det uppger tidningen HD som också marknadsför evenemanget åt Landskrona Idrottsföreningars samorganisation, LISA.

 

Som Oscars

Tillställningen sägs ha ambitionen att efterlikna en enklare variant av Oscarsgalan, och även här bjuds det på musik och underhållning. För den svarar skånska sångerskan Jenny Velvet Pettersson, senast aktuell i Melodifestivalen och komikern Peter Wahlbeck, välkänd ståuppare och tv-skådis. Men i fokus står ändå Landskronas idrottare, tre nominerade i varje klass och en vinnare som får motta pris. Kategorierna är Årets nykomling, Årets tränare, Årets idrottare med funktionshinder, Årets funktionär, Årets eldsjäl, Årets lag, Årets prestation, Årets manliga idrottare, Årets kvinnliga idrottare, Årets förening och Årets idrottsprofil. 080404

 

Velvet från Helsingborg är en av de prominenta gästerna vid Landskronas idrottsgala. FOTO: UNITED STAGE

Velvet

 

Carl-Einar Häckner

Carl-Einar Häckner kommer till Sydsverige.

FOTO: BERTIL NOLANDER

Han lägger livets pussel

 

Drömmarna är bitar i Carl-Einars livspussel – men bitar saknas

 

VARIETÉ. I varietéshowen Pusseldrömmar blandar Carl-Einar Häckner förbluffande berättelser med magiska trick och musik på flygel och gitarr. Och det är jakten på livets förlorade pusselbitar som han utgår från i sin föreställning.

   –Jag letar efter pusselbitar. Det handlar om ensamhet, längtan och att försonas med tanken att bitar alltid kommer att fattas, säger Carl-Einar Häckner.

 

Poesi och trolleri

I showen står pussel för det okända och överraskningarna, och drömmar står för Carl-Einar Häckners poetiska sida.

   – Livet består av drömmar, som pusselbitar. Pusseldrömmar. Och pusslet blir aldrig färdigt. Man är hela tiden på väg. Och så är det för alla. Det finns en förlåtelse i det som är så skön. Alla känner igen sig, försöker han förklara. Han vill lägga ett pussel, men det fattas alltid en bit. Det är alltid en bit som kommit bort.

   – Jag vet hur det är att gå och leta efter bitar. Pusseldrömmar är en föreställning med galet trolleri och historier om kärlek, humor, livet och drömmar. Den är en fortsättning på hans tidigare soloshower som till exempel Livet i förorten och En monolog om kärlek. Pusseldrömmar gavs för första gången redan under hösten 2006 i Göteborg och har även sänts i SVT. Nu avslutas snart turnén som görs i Riksteaterns regi, efter några sydsvenska stopp i Varberg, Ängelholm, Landskrona, Växjö och Kristianstad. 080404


 

Eskobar ställer in

 

INSTÄLLT. Eskobars samtliga konserter i Sverige ställs in. Popgruppen från Stockholm skulle komma till Malmö den 17 april, men ställer in spelningen av personliga skäl. Turnén var förlagd i samband med det senaste skivsläppet, Eskobars femte album Death in Athens, med årets melodifestivalbidrag Hallelujah New World som kom sist i deltävlingen i Linköping. På sin hemsida skriver Eskobar att de hoppas vara tillbaka med några nya konserter inom en snar framtid. Konserten den 20 april i Köpenhamn är fortfarande bokningsbar, det är oklart om även den kommer att ställas in. De som köpt biljetter vänder sig till inköpsstället. 080403

Eskobar

 

Vic Zino strävar uppåt med Hardcore Superstars.

Vic lämnar förbandet

 

UPPBROTT. Den oundvikliga brytningen mellan metalbandet Crazy Lixx och gitarristen Vic Zino kom idag.

   – Vi ställde Vic inför ett val och han valde Hardcore Superstar. Vi kräver en gitarrist som ger 100 procent för Crazy Lixx och med Vics nya roll i HCSS är det helt enkelt inte möjligt, meddelar Danny, Joey och Luke i bandet. De anser att beslutet är nödvändigt för bandets överlevnad. Enligt dem spelar Vic med största sannolikhet de två sista gångerna i slutet av april, då som förband till Hardcore Superstar. Ej heller någon av de framtida spelningarna ska behöva ställas in lovar Crazy Lixx. När nu Vic Zino lämnar bandet efter sex år, behövs omgående en ny gitarrist. Den som vill söka jobbet kan skicka in en ansökan. 080402

 

Gitarristen Vic Zino har gjort sitt val och lämnar därmed Crazy Lixx.

FOTO: LILL ERIKSSON


Krokombo vann ny upplevelse

 

VINNARE. Det var Krokombon Sven-Olof Hallén som vann tävlingen om favoriten bland årets sydsvenska festivaler. Grattis Sven-Olof!

   – Bästa festival i södern måste vara Carlshamns Countryfestival, som vågade satsa och lyckades så bra att dom fortsätter även i år, säger han som naturligtvis är ganska såld på just countrymusik. Men en bra festival måste vara allsidig också.

   – I Karlshamn har dom ett brett och bra utbud inom countrymusiken, fortsätter han.Vi gratulerar Hallén som hade turen med sig i lottningen den här gången, därmed har han vunnit en ny upplevelse – ett presentkort att använda till valfritt evenemang skickas med posten. Mycket nöje! 080402

 

Ny tävling – vinn ett cirkusbesök!

 

Genom att tipsa dina vänner om en artikel du läst i eventnews kan du vinna ett cirkusbesök på Danmarks äldsta cirkus – Benneweis. Ju fler du tipsar desto större är chansen att vinna! Glöm inte att skicka ett separat mejl med dina adressuppgifter och vem du har tipsat, så att vi kan meddela dig om du vinner. Sista dag är 30 juni 2008. Vinnaren kan själv bestämma vilken dag och på vilken ort cirkusbesöket görs i Danmark. Lycka till!

Grattis Sven-Olof Hallén!

Grattis Sven-Olof Hallén, från Krokom! En nytt evenemang kommer på posten!

 


 

701-åring redo för marina festligheter

 

HALMSTAD. Förr i tiden var det i Halmstad som allt viktigt hände. Där har man valt kung en gång och där har hållits riksdag. Nu har staden hunnit fylla 700 år och glänser med helt andra meriter. En av dessa är den årliga marinfestivalen, som under jubileumsåret i fjol lockade runt 100 000 personer enligt kommunen.

Håkan Hellström

Håkan Hellström. Båtparad en söndagkväll i juli – kan det bli mer somrigt? Och så blir det mycket lokal musik på Halmstads marinfestival, bland annat Big Bag of Blues och unga Halmstadbandet Vikunja, som nyss tecknat ett skivkontrakt.

Okänt och känt

Häromdagen spikades artistprogrammet för årets festival och liksom tidigare år vill man lyfta fram de lokala banden från Halmstad med omnejd. Men kommunen slår också på stort, det är ju trots allt de välkända namnen som inger trygghet i planeringen av sommarens festivalbesök. Vad sägs då om Håkan Hellström? Bara hans marina klädval borde vara skäl nog att aspirera till första tjing på stora scenen. På tal om kläder har hans skivbolag gått ut med en tävling där fansens bästa bild med Håkan-känsla ska tryckas på hans turnétröjor. Det lär nog gunga fint i den marina miljön den där fredagskvällen i juli – i dagarna släpptes Hellströms nya platta som fått toppbetyg i media.

 

Festival med melodifestival

Lite Gyllene Tider-känsla via nybildade Beat Boys blir det också i Halmstad. Bandet består av flera kända Halmstadmusiker som bland andra Mats Persson från just Gyllene Tider och Christer Schill från Back on Stage. En annan tradition är Rixfm-festivalen som förläggs på torsdagskvällen på stora scenen, artisterna är ännu inte klara, men det ryktas om melodifestivalyra. Nu höll vi på att tappa tråden och förlora det marina temat, men det är där som Flottans Kavaljerer kommer in. De brukar ta i för kung och fosterland och inleder festivaldagarna på den marina scenen. Andra inslag första festivaldagen är Terror Pop, SNSB (Sveriges näst snyggaste band) och klassiska partybandet Zorro's, som lär partaja lite extra eftersom de firar 20-års jubileum i år. 080402


 

Horntecken kan förbjudas

 

LAGFÖRSLAG. Enligt Europaparlamentets Commission de culture föreslås ett nytt direktiv som kan komma att påverka alla tuffa evenemangsbesökare nästa sommar. Det är den kristdemokratiske parlamentsledamoten Envy Timorous som driver förslaget att förbjuda publik att utföra horntecken vid större musikframträdanden. Anledningen sägs vara att andra människor i publiken kan skadas när fingrar av misstag sticks in i ögon eller näsa. Flera musikerförbund runt om i Europa stödjer förslaget, eftersom en del artister har klagat över att de känt sig otrygga på scen. Timorous har tidigare fått stöd från samtliga partier i frågan om så kallad headbanging som förbjöds i början av april förra året. 080401

 

Horntecken snart ett minne blott?

 


Dator lär ut musikkänsla bättre än lärare

 

Musikstudenter vägrar lära av dator – trots att den vet bäst

STUDIE. Datorprogram kan under vissa omständigheter vara lika bra som, eller till och med bättre än en lärare när det gäller undervisning av känslomässigt uttryck i musik. Det visar Jessika Karlsson i sin avhandling i psykologi vid Uppsala universitet. Hon har hittat en ny metod för att göra musikundervisningen bättre. Den som utövar musik i någon form måste kunna uttrycka känslor. Enligt ny forskning är detta något som man glömmer i dagens musikundervisning.

   – Trots att det fanns skillnader mellan lärare utmärktes samtligas undervisning av en brist på tydliga mål, specifika uppgifter och informativ feedback, säger Jessika Karlsson som har studerat hur känslorna tas med i undervisningen. Efter det har hon tillsammans med sin forskargrupp utvecklat ett nytt datorprogram som analyserar musikutföranden och ger informativ feedback med förslag på hur det känslomässiga uttrycket kan förbättras. Sedan har programmet testats och utvärderats på musiker. De delades slumpmässigt in i tre grupper – en grupp fick feedback från datorprogrammet, en från en lärare och en tredje blev utan feedback.

 

Ratar dator

Resultaten visade att musikerna tyckte att programmet var lätt att förstå och använda, ändå var det ingen som ville använda det.

   – Mina lyssningsexperiment visade att den största förbättringen ägde rum i den grupp som fick feedback från datorprogrammet, berättar Jessika Karlsson som ville veta varför studenterna var så negativa till datorerna. I ett experiment undersökte hon om oviljan att använda det nya datorprogrammet beror på generellt negativa attityder till datorer, eller på att man ogillade själva innehållet i datorns feedback. Deltagarna visste inte vad syftet var med experimentet. Resultaten visade att feedback bedömdes som bättre om den kom från en lärare, eller om man trodde att den gjorde det.

   – Avhandlingen visar att musiker kan förbättra förmågan att uttrycka känslor genom datorstödd undervisning, men att sådan undervisning kan vinna på att inkludera aspekter som uppmuntran, exempel och förklaringar för att göra metoden mer attraktiv för potentiella användare, avslutar Jessika Karlsson. 080401

Känslouttrycken hör musiken till.

Att lära blivande artister att uttrycka känslor negligeras enligt ny svensk forskning.

FOTO: LILL ERIKSSON

 

 


 

Nyheter mars 2008

 

Nyheter februari 2008

 

Nyheter januari 2008

 

Nyheter december 2007

 

Nyheter oktober-november 2007

 

Nyheter september 2007

 

Nyheter sommaren 2007

 

 


eventnews.se     nyhetsarkiv                 Innehavare av utgivningstillstånd från Radio- och TV-verket             ©copyright eventnews.se 2007