Till förstasidan!               för nöjes skull


 

 

 

Under den här vinjetten skriver vi främst om restauranger som vi tror kan prestera mer än genomsnitts-restaurangen. Hur måltiden, servicen och atmosfären verkligen upplevs, dukar vi fram i en ytterst subjektiv bedömning. Självklart handlar det om ett oanmält anonymt krogtest, där vi alltid betalar för oss.

 

Share |

FOTO: SÖREN ANDERSSON

Gröna råd i mobilen

IT. Skapar krogmenyn etiska bekymmer? Vilken fisk och vilka sorters grönsaker kan man egentligen äta med gott miljösamvete? Med en grön guide i mobilen försöker nu Naturskyddsföreningen öka medvetenheten kring klimatsmarta val i vardagen. Förutom kostnadsfria råd om säsongens fisk, frukt och grönsaker tipsar den om var man kan köpa till exempel ekologiska jeans. I appen finns också information om drygt 400 butiker med miljömärkta eller ekologiska kläder. I början av året lanserades guiden för Iphone, först nu släpps den för android – den har funnits på webben i två år. 2010-11-17


Snabbt häng på grill med välhängt

GRILLAT. Halv tolv, inte en minut närmare lunchslaget, det är vad som gäller om du ska äta en snabb lunch på Mando i Malmö. Därefter dräller det in folk. Det erfor jag som eventnews utsände krogtestare tidigare i veckan.

 

Den här gången provar jag ”Mandos lilla”, en grillad lövbiff med pommes, lite grönsaker och kökets egen grillsås – en rätt som är stående på den här restaurangens lunchmeny. Jag kan förstå varför. Nygrillat, alltså på en riktig grill – istället för den snabba lunchmackan eller ständiga pastan. Detta är gott och bra på alla vis – jag blir mätt snabbt och enkelt, sitter fint och får bra service, utan att ens närma mig en snabbmatskedja eller det flottiga gatuköket på hörnan.

 

Vid grillen står kockarna och slänger köttbitar på löpande band. Biffar började grillas här 1966 när Tore Lauritzson startade Stek-Wändaren och Burger Grill på ett och samma ställe. I grillen fanns menyn för den lite tunnare plånboken, medan man på Stek-Wändaren fick lägga upp lite mer för att äta på en av stadens första USA-inspirerade stekhus. I en tidningsartikel likt denna, publicerad dagen innan invigningen, kunde man läsa att det fanns ytterligare en avdelning: ”... i den första kan den jäktade få hamburgare, i den andra kan man få dagens rätt för en summa som understiger femman, i den tredje kan man till exempel sitta ner och ägna sig åt en rostbiff för tolv och femtio”.

 

Nuvarande namnet, Mando, är latin för ”jag äter” – även det logiskt och enkelt. Stället

Mando

 

har inte förändrats så mycket – den stora bardisken och borden vid fönstret finns kvar. Det samma gäller nischning som intensivt ställe där maten kommer in snabbt och därmed serverar många gäster. Då uppskattades köttet tack vare hängningsmetoden som användes under många år i ett lagerutrymme på gårdshusets övervåning. I stan fanns bara ett par ställen som hade egen hängning av kött.

 

Jag är inte säker på att dagens matgäster skulle gilla det förfarandet. Jag hetsar inte upp mig, för det huset är rivet. Något som finns kvar är däremot skylten ”Tag med service” – Mando säger sig vara först i stan med möjligheten till avhämtning. Bo Duvander tog så småningom över verksamheten och fixerade menyn 1975, efter att ha infört nyheten plankstek. Av en oxe blev det 30 plankor, räknade han ut och förde också statistik över hur många som såldes. Antalet skrev han upp på en svart tavla så att alla som gick förbi skulle frestas. 2010-11-05

 


Thaimaten i Landskrona får väl godkänt av eventnews

krogtestare, som till vardags bor i Thailand.

 

Svensk i Thailand testar thai i Sverige

THAI. Den som förälskat sig i den asiatiska thaimaten på semestern kan numera uppleva lika äkta vara på restaurang Basilika mitt i Landskrona. Lokalerna är dem som Skånska Teatern en gång huserade i och ligger rakt över stadens teaterhus. Här har kök från olika delar av världen serverat mat de senaste åren. Till Basilika förirrar sig ibland hungriga gäster som vill äta italienskt, kanske på grund av namnet eller lockade till de nyrenoverade lokalerna i västerländsk stil. Inga Buddhor, inga röda sammetslampor med skum belysning och inga pinnar på borden. Men personalens fina thailändska kläder vittnar om vad som tillreds i köket.

Riktiga thaiätare äter med sked upplyser vårt avflyttade svenska sällskap som sedan flera år tillbaka spenderar pensionsåldern permanent på thailändsk mark. Riktiga thaiätare måste också beställa rätten med tre av tre chilivarningar för att imponera på lama svenskar och på kocken som aldrig annars får tillaga mat i den styrkan. Riktiga thaiätare beställer också det thailändska ölet Singha. Denna gång, bara för att få veta att det är slut och kommer i nästa vecka. Tur att danskt öl går ned med det mesta.

 

För den som är uppvuxen med mexikanskt fredagsmys som mest kryddstarka rätt har Basilika en meny med bredd och ”svenskt lagom”. En avdelning med internationella rätter och en annan med rätter för barnen, även den med thailändsk touch, räddar familjelyckan.

        Anette Ngo och hennes besättning flyttade från Halmstad på vinst och förlust. Förra året belönades restaurangen som Årets restaurang på Handelns dag i Landskrona. Många invånare talar varmt om matstället, tror och hoppas att det ska bli en mer långvarig relation än den med lokalens tidigare hyresgäster. Vad tyckte då vår ”riktige thaiätare” om maten där? Jo, mycket bra, ”precis som hemma i Thailand”. Och vi andra ”matturister” upplevde stället som modernt, vänligt och med välsmakande rätter. Barnen ger hela sin meny väl godkänt, ett minus för tobaksröken som slinker in genom entrén, men ett stort plus för gratiskaramellerna som kom med notan. 2010-09-10


Hamncafé i Barsebäck växer och växer

EXPANSION. Det har hänt spännande saker i Barsebäcks hamn hela sommaren. Invånarna har liksom säkert andra boende i sydsvenska småbåtshamnar kunnat följa resan från glasskiosk till omtyckt matställe i hamnen den senaste tiden. Det lilla caféet precis intill kajen i Barsebäck har fått ny ägare och i och med det gjordes en omfattande uppfräschning inför sommarsäsongen. Verandan försågs med en stor takmarkis, nytt möblemang och fler enklare sittplatser placerades nedanför för dricka- och glassgästerna. Det har också byggts till med en separat inglasad veranda dit glassdiskarna flyttats, för att göra mer plats inne i serveringen.

 

En mindre restaurang har nu vuxit fram och med sommarens fina väder har invasionen av båtfolk och badgäster tvingat fram ännu en expansion på kort tid. Parkbänkarna har flyttats åt sidan och gjort glassavdelningen ännu större och restaurangverandan har byggts på ytterligare med en ny sektion. Där står nu pittoreskt dukade bord nästan hängande över det kluckande vattnet vid bryggan. Nu sätter havet stopp för ytterligare tillbyggnad åt det hållet, vägen och de strandnära villorna åt andra hållet och båtrampen i andra ledden. Kvar finns hamnföreningens ytor som soliga dagar redan fylls av strosande sommargäster och båtägarnas bilparkering. De senaste åren har det varit ganska lång väntan på den där ljuvliga kulglassen som serveras i hamnen. Att man nu har växt avhjälper inte köproblemet och personalstyrkan känns fortfarande

Först den här utbyggnaden och sedan en hela vägen fram till vattnet. Med expansionen kom också mer ny personal som ser till att det är snyggt dukat på de nya borden.

 

underdimensionerad, på de tider vi varit där.

 

Några skolungdomar har svettats friskt i den glasade buren medan de serverat sommarens åtskilliga glassar. Och det finns inte alltid en kock redo att laga maten i restaurangen. Det är serveringspersonalen som får ordna med eventnews räksmörgåsar och starköl. Vi blir varnade att beställningen kommer att ta tid att utföra - minst 30 minuter - på grund av mycket att göra. Detta trots tunt med matgäster denna eftermiddag och en ganska enkel räkmacka att tilreda.

        Men det visas sällan sura miner, semesterfolket verkar ha tiden och i Barsebäcks hamn är man mest tacksam över sitt enda matställe. 2010-08-09


Stäket: Tryggt traditionellt

 

KLASSISKT. Det luktar avlopp när vi kommer innanför dörren till restaurang Stäket i Lund. Men en trappa ned under de gamla källarvalven förstärks sinnesupplevelserna från primitivare tider på ett mer positivt sätt. Visst har man sett både större och mer kreativt inredda valv, men vad tusan – vi är här för att äta.

 

De slitna och lite ojämnt teglade väggarna vittnar om många glada och troligen också vilda gillen här. Idag är kyparen i övre medelåldern noga med ordning och reda. Varenda servett ställer han ut med Nobelmiddags-precision och om den skulle komma på glid rättar han till den under kvällens gång.

    Byggnaden är en av Lunds äldsta, men namnet kommer efter husets ägare i början av 1800-talet – köpmannen J M Stäck.

 

Nu är det ett klassiskt kök som lever på sin atmosfär. Visst har man moderniserat menyn en aning – med en vegetarisk rätt: Quorn med honungs-limecreme med tillhörande potatis- och rotfruktskaka. Men annars är det gamla hederliga rätter som gäller, som exempelvis timjanstekt gösfilé med svartrots– och potatispuré, eller oxfilé med kantarellsås, fondue och olika köttplankor.

”Varenda servett ställer han ut med Nobelmiddags-precision”

 

Vi kommer oannonserat en tidig lördagskväll och kyparen erbjuder oss det sista lediga bordet för två. Resten av borden är ställda som långbord i avvaktan på större bokade sällskap som ska droppa in strax efter oss. De flesta av matgästerna på Stäket ligger i samma åldersgrupp som den tunnhårige kyparen. Gamla professorer och lektorer som för ett kort ögonblick lämnat biblioteket eller universitetet för en bit mat på ett av Lunds sista anständiga matställe, inbillar vi oss. För det går verkligen att komma hit och äta ordentligt utan att det tar halva dan. Den som har en biofilm att passa kan om det stämmer med kockens planering få in sin mat, äta den i maklig takt och sedan promenera den korta vägen till salongen på en timma.

    Vi provar Stäkets planka som är en hyfsat mör ryggbiff serverad på ekplanka omgärdad av neutral pommes duchesse som uppges vara persiljekryddad. Till det serveras en parmesangriljerad tomat, rykande heta lökringar, sauterade grönsaker och choronsås. Rykande varmt, gott, tryggt traditionellt och utan överraskningar.

2010-07-27


Mosaik i Malmö.

Detta testade vi:

* Gratinés au fromage de chèvre Honungsbakad getostpaj med aprikosmarmelad.

* Patatas fritas

Friterad potatis med aioli.

* Horiátiki

Grekisk bondsallad m. tomat, gurka, lök, paprika, oliver, toppad med fetaost och oregano.

* Pollo a' la chilindron

Kycklingfilé i mustig paprikasås med oliver & tomater

* Parmigano di pollo Parmesanbakad kycklingfilé med risotto.

* Tarte de chocolate

Fransk chokladtårta med lättvispad grädde.

Smått och gott från Medelhavet

 

TAPAS. Små favoriträtter hopsatta till en egen stor drömmåltid. Kan det bli bättre? Man får precis vad man önskar. Slipper alla obehagliga tillbehör, som man annars betalar dyrt för men aldrig äter. På restaurang Mosaik, precis på hörnet av Stortorget i Malmö, har man löst dilemmat ”varför måste man välja?” och den eviga frågan ”vad ska vi äta idag?” med en fullspäckad smårättsmeny. För den ovane taspasbesökaren kan det vara bra att känna till:

 

1. Beställer du till exempel kycklinggryta, serveras bara precis det, ingen potatis, ris eller sallad. Det är liksom det som är finessen - friheten att själv köpa till passande attiraljer. Förutom en hel del undantag. Ibland serveras en hel rätt i miniatyrformat. För det är också finessen - den totala smaksensationen, att orka äta flera stycken hela rätter på en gång.

 

2. Smårätterna är som namnet antyder - små. Det krävs några stycken för att mätta en normalhungrig person.

 

3. Det blir aldrig billigare att äta sig mätt på tapas, jämfört med en klassisk rätt i normalstorlek. Smårätterna brukar kosta runt 45-75 kronor, där köttet ligger i den dyrare härraden och till exempel pommes i den lägre prisnivån.

 

Kvar att önska på Mosaik är att införa konceptet även i efterrättsmenyn – det finns bara tre att välja bland och de är färdigkomponerade. Tänk att kunna välja och kombinera hej vilt bland Medelhavets läckerheter på dessertsidan.

Inriktningen på hela menyn ligger för övrigt på just Medelhavsmat, vilket inte är en dum idé särskilt nu i semestertider. Kockarna står redo att färdigställa runt 55 små rätter från Spanien, Grekland, Italien, Frankrike, Turkiet, Cypern och Nordafrika. Och på vilket sätt de gör det sen - kvalitet lyser som en röd tråd genom hela processen. Resultatet landar på borden i små portioner stor matglädje. Inte konstigt att här kan vara svårt att få bord och att väntan på läckerheterna ibland kan kännas lång. Men det är inget som personalen skäms för och kan informera vänligt om det vid ankomsten. Här finns rutin att serva många - i ett 15-tal år har Mosaik också levererat mat till tusentals människor under Malmöfestivalen.

    Matgästerna fördelas på två våningsplan, i botten äter du på höga stolar i baren, bekvämt i loungen eller en trappa upp i den riktiga matsalen. Vi hamnar brevid baren närmast diskrummet, varifrån en strimma tobaksrök letar sig ut bland matgästerna. Sista konstaterandet:

 

4. Man tenderar att äta mer mat på en tapasrestaurang än på ett matställe med det klassiska konceptet.

    Åtminstone på Mosaik. Det finns så mycket spännande att välja på och styckepriset förefaller så lågt att ”det gör ju inget om jag inte skulle orka”. Vår mycket lyckade kombination för två personer lyder en styck av följande artiklar: kycklingvarianterna ”parmigano pollo” och ”pollo chilindron”, en grekisk sallad, pommes med aioli samt en söt och delikat, alldeles för liten getostpaj. Efter detta orkade bara en av oss få ned husets franska ”tarte de chocolate”. Tillsammans med totalt två öl, ett glas vin och en liten drink före maten blev slutnotan 531 kronor.

2010-06-28

 

 


Hungrig? Läs fler krogtester som vi gjort på matställen i Sydsverige och Öresundsregionen.

 

 

 

 

Till

Till (Email)

Från

Från (Email)

Meddelande

 

                                                                                                  

Prenumerera på eventnews.ses nyhetsbrev. Gratis förstås! 

Anmäl här.

 

 

 

 Annonser:

 

Boka biljetter hos eventim!

 

Boka biljetter hos Ticnet

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


eventnews.se     nyhetsarkiv                 Innehavare av utgivningstillstånd från Radio- och TV-verket             ©copyright eventnews.se 2007