Till förstasidan! – mat och krogtest


 

 

 

Under den här vinjetten skriver vi om krognyheter, men främst recensioner om matställen som vi tror kan prestera mer än genomsnittsrestaurangen. Hur måltiden, servicen och atmosfären verkligen upplevs, dukar vi fram i en ytterst subjektiv bedömning. Självklart handlar det om ett oanmält anonymt krogtest, där vi alltid betalar för oss.

 

 

 

Share |

Toast skagen Ryggbiff med rostad nypotatis Fish and chips Skånsk äggakaka

Trivsamt gott på Råå

 

KROGTEST. Vem hade trott att på en bakgård på Råå göms ett spa, ett hotell och en trivsam restaurang. Från huvudgatan genom byn tänker man inte så mycket på allt det här. Men nu ska vi testa åtminstone maten på Trivas På Råå. Vi är fyra vuxna, två barn och har 1 600 kronor på fickan. Allt ska gå åt.       Redan i entrén och när man leds till bordet överraskas man över hur rymliga lokalerna är. Det finns en luftig och fräsch bar, en ljus glasad serveringsdel som vetter mot den gröna innergården och en mer traditionell restaurangdel. Och så ett enskilt rum för sällskap som vårt.

 

Vi ska fira en jubilar med god middag. Rummet är vackert inrett med oljemålningar under lampkronan och stuckaturerna, en stor spegel i pampig guldram och rustikt möblemang i trä. Mycket fint men inte så bekvämt att sitta länge vid.
      Men nu är vi ju inte här bara för att koppla av, utan för att njuta av kokkonsten. Medan vi väntar på maten får vi avnjuta en liten aptitretare gjord på mosad lax och ett par hyvelspån av rå morot och kålrot. Det låter kanske inte som någon vidare sensation, men det kan vi lova att det är. Laxröran är len men har sting av chili i smaken och de knapriga legymerna blir en fin kontrast. Vi gillar sådana här kontinentala initiativ – när mat kommer in helt utan förvarning och bjudet av huset.

Men håller det hela vägen? Vi testar en klassisk toast skagen på smörstekt vitt bröd, toppad med löjrom, rödlök och citron. Som förrätter blir det också ett par bruschetta med grillad paprika, vitlök och basilika. Jodå, högsta betyg. Våra yngsta väljer därefter fish and chips i trälåda och skånsk äggakaka med två tjocka fläskbitar i gjutjärnspanna samt rårörda lingon. Allt mycket uppskattat så när som på de nyttiga bären som är helt sockerfria.
      Husets fish- and chips på pankopanerad kungsflundra, brynt svamp och dansk remouladesås samt hemmagjorda pommes i tidningspappersstrut är vi flera som testar. Det gör vi med glupsk aptit tack vare goda smaker, men alla är överens att fritösen gått väl länge och rätten blivit aningen hård och torr.

 

Inget ont finns att säga om dagens helgvarmrätt - grillad ryggbiff med smörstekt vit sparris, toppmurklor och paksoi, rostad nypotatis samt tryffelsky. Eller grillad Black Angusburgare med lagrad ost i egenbakat bröd. Till den serveras också nypotatis, rökt paprika-och vitlökscreme, saltgurka och grilltomat. Oj, här ligger hamburgerkedjorna i lä!
Vi hade tänkt avsluta det hela med födelsedagstårta, men det kunde man inte ordna utan några dagars framförhållning. Tänk så nära vi var att avboka alltihop bara för detta besked. Då hade vi missat en stor kulinarisk upplevelse på Råå. Dessutom tjänade desserten som trollades fram - med krämig chokladkaka, färska bär och vispgrädde - alldeles utmärkt sitt syfte. 130503


 

Anmälan om matförgiftning

från 128 på samma krog

 

MAGSJUKA. Det fanns ETEC-bakterier i hummussåsen på Café Mezo i Helsingborg i början av året. Det konstaterar miljöförvaltningen som nu bekräftar sambandet mellan den mat som serverades där och de anmälningar om matförgiftning som kom in under januari och februari. Livsmedelsverket har med så kallad PCR-metod analyserat och hittat DNA från bakterierna. Sett till anmälningarna har utbrottet pågått under tre veckor, med två toppar då flera personer var sjuka samtidigt.
      – Detta tyder på att smittan kan ha funnits en längre tid i restaurangen. Det kan bero på att någon har burit på smittan och genom dålig handhygien överfört bakterierna till maten. Eller att en råvara som använts i köket har varit kontaminerad, säger Olu Lindström, avdelningschef på miljöförvaltningens livsmedelsavdelning.

 

Flertalet av de drabbade har angett att de ätit hummus eller andra kalla såser, men det kan inte uteslutas att bakterierna funnits även i andra maträtter. Restaurangen förbjöds hantera livsmedel den 30 januari efter att kommunen fått in sju anmälningar gällande totalt 15 insjuknade personer. De misstänkte matförgiftning och maten från Mezo pekades ut som trolig källa. Vid en senare kontroll konstaterades att det fanns brister gällande rengöring, varmhållning och förvaring. Efter förbudet kom ännu fler anmälningar, sammanlagt 66 stycken som rörde 128 sjuka matgäster. Men i mitten av februari efter en sanering, fick matstället tillstånd att öppna igen. 130327

 

 

”Ikväll är Sand lyckans land”

KROGTEST. ”Girl on fire” heter första punkten på kvällens meny. Och visst blir man lite uppeldad av det som serveras här. Denna gång gör vi vårt krogtest på Restaurang Sand i Båstad, där varje tennisstjärna värd namnet säkerligen har firat någon gång.

 

Kvällens förrätt Serranoskinka med en utsökt honung- och äppelvinegrette passar utmärkt till den gratinerade chèvretoasten. Den skapar ett sådant där speciellt tillfälle då man vill gå ut i köket och tacka kocken. Men det skulle nog störa logistiken på Sand. Här är nämligen allt strikt inrutat för personalen. En tar hand om anländande matgäster. En annan tar upp beställningen och en tredje serverar maten. Sistnämnda person kan inte ta upp en enkel extrabeställning, det måste person nummer två göra.

     Men vi behöver inte vänta länge på den efterföljande huvudrätten - lokal majskyckling från Bjäre med sidfläsk, äpplebitar och smålökar. Till det serveras sparsamt av den läckra tryffelsåsen och en skopa potatispuré som smakmässigt tyvärr påminner om vanligt pulvermos. På det hela taget är rätten en mycket lyckad och mättande kombination. Vi står över efterrätten – en vaniljpannacotta med hasselnötter, persika och choklad och sparar därmed närmare hundralappen.

 

Vi befinner oss i markplan under Hotell Skansen, bara några steg från tennisområdet, alldeles på strandkanten vid kallbadhuset med full havsutsikt. Så här års går det lätt att få ett bord här. Det gäller i alla fall mannen från gatan som inte förbokat, men får ett bord för familjens fem medlemmar samma kväll. Vi som har bokat sportlovspaketet via hotellet kan däremot inte få äta när vi vill.
     För barn finns en överdådig buffé, med vällagade och smarriga favoriter som pizzabitar, pasta med köttfärssås, fiskpinnar med småpotatisar och remouladsås, köttbullar med brunsås och lingonsylt, pommes så klart och till efterrätt marängswiss OCH pannkakor med en gudomligt god skogsbärssylt. Ikväll är Sand lyckans land. 130225

Några vinterbadare vågade sig ut för ett dopp i den kalla februarikvällen, till glädje för matgästerna som myste bredvid brasan.

 

 


 

Nimb Bar

Även världsbar

i Köpenhamn

FYRA. Först är det maten och nu också drycken, som danskarna är bättre på än oss här i Sverige. Atmosfären, rommen och signaturdrinken The Sloe Gin Fizz har fått det danska vätskehålet Nimb Bar att placera sig som världens fjärde bästa bar på den internationella nätguiden World’s Best Bars topplista. Det är den enda danska baren som har kvalificerat sig som en av de 100 toppbarerna i världen. Det finns inte en enda svensk bar med i topplistan. Den danska baren ligger ovanpå Köpenhamns huvudbangård och serverar klassiska drinkar, lyxbruncher och varma drycker vid en öppen spis. Nu är detta inte ett ställe för nattsuddaren som planerar galej framåt småtimmarna. Nimb öppnar klockan 17 på eftermiddagen och stänger prick midnatt. 130130

 

 


Hungrig? Läs fler krogtester som vi gjort på matställen i Sydsverige och Öresundsregionen.

 

 

 

 

Till

Till (Email)

Från

Från (Email)

Meddelande

 

                                                                                                  

Prenumerera på eventnews.ses nyhetsbrev. Gratis förstås! 

Anmäl här.

 

 

 

 Annonser:

 

Boka biljetter hos eventim!

 

Boka biljetter hos Ticnet

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


eventnews.se     nyhetsarkiv                 Innehavare av utgivningstillstånd från Radio- och TV-verket             ©copyright eventnews.se 2007