Till förstasidan                               för nöjes skull


 

Nyheter januari 2013

 

Sommarnattens leende

Dags för Bergmanmusikal

MUSIKAL. Ingmar Bergmans film ”Sommarnattens leende” från 1955 innebar att han efter ett decenniums arbete med den rörliga bilden fick sitt internationella genombrott. Historien om advokaten Fredrik Egerman, hans hustru, barn och älskarinna var en till stora delar komisk variant av det äktenskapsdrama som Bergman kom att sysselsätta sig med under en stor del av sin kreativa karriär. Med inslag av klassisk förväxlingsfars och Shakespeares ”En midsommarnattsdröm” kom filmen även att utgöra underlaget till Stephen Sondheims framgångsrika musikal ”A Little Night Music” från 1973 som satts upp överallt i världen. Och på lördag 2 februari är turen återigen kommen till Malmö, nästan på dagen 40 år efter premiären på Broadway.

 

År 1974 var det bland andra Maj Lindström och Lars Humble som bidrog till framgången, nu är det Christer Nerfont som Egerman, Gunilla Backman som hans tidigare älskarinna Desirée Armfeldt och som madame Armfeldt: Kerstin Meyer, som lockats från sin nästan 30 år långa pensionering. Det är på madames herrgård huvuddelen av handlingen utspelar sig.

      Det är Sondheims förmåga att integrera de dramatiska talpartierna med musiken samt hur dessa två beståndsdelar står i ett dramatiskt spänningsförhållande till varandra som har lagt grunden till musikalens internationella framgångar.

      Regissör Dennis Sandin har en mer än decennielång karriär som skådespelare och regisserade höstens dramatisering av Kristian Lundbergs roman Yarden på Malmö Stadsteater. Han gör visserligen sin första musikal, men visade med sin version av Brecht/Weills Tolvskillingsoperan i Uppsala 2011 att hans teaterbakgrund lämpar sig väl för att hantera relationen mellan taldrama och musik. Att Sommarnattens leende sätts upp i Malmö igen är inte mer än riktigt. Det var ju under den framgångsrika perioden på stadsteatern, i huset som nu är operahus, som Bergman spelade in filmen. 130131

 

TEXT & FOTO: TOMMY LINDHOLM

 

 

Somatic Noise

Dans om främlingsrädsla

DANS. Svenskdanska danskompaniet Somatic Noise hade på onsdagen premiär på sin nya föreställning Stimulation Overload på den här sidan sundet. Det är en kraftfull och stundtals akrobatisk gestaltning som dansarna Emma Ribbing, Rumiko Otsuka, Ross Martinson och Martin Gæbe genomför. Den timslånga föreställningen utgår från koreografen Kirstine Ilums tankar och känslor om främlingsrädsla och flyktingars liv. Högaktuellt alltså med tanke på de senaste årens debatt i hennes hemland Danmark.

 

Somatic Noise har ambitionen att få ungdomar och skolklasser att besöka föreställningen och man har också inför premiären låtit publik komma till repetitionerna och ge sin syn på framställningen. Med föreställningen Stimulation Overload turnerar de i några svenska och danska städer den närmaste tiden, för att diskutera det som uttrycks genom dansen. Men inga skolor i Malmö har brytt sig om att boka in detta. Den som ändå är nyfiken kan välja antingen kvällens föreställning för allmänheten på Palladium i Malmö, eller helgens på Dansehallerne Lille Carl i Köpenhamn. Även Hässleholms kulturhus och Dunkers i Helsingborg tycker ämnet är angeläget och visar därför föreställningen i nästa vecka. 130131

 

TEXT & FOTO: TOMMY LINDHOLM

 

 

Bibu söker ny värdstad efter Lunds avhopp

UPPSAGT. Lunds kommun kommer inte att bevilja mer medel till scenkonstbiennalen Bibu i Lund. Beskedet kom sex dagar före den deadline Bibu AB fått för att lämna in en reviderad budget och verksamhetsplan för detta och nästa år.  Anledningen uppges vara att evenemanget inte prioriterar den lokala och regionala barnpubliken.

 

Evenemanget var tänkt som en del av kommunens handlingsplan för kulturen fram till och med i år, men avbryts alltså i förtid då biennalen inte blivit så känd som kulturförvaltningen och kulturnämnden hoppats på. Ägarna Assitej och Teatercentrum menar att större publik är möjlig, men då kräver man en ökning av det kommunala bidraget från nuvarande 1,6 till 2,25 miljoner kronor, plus en kraftigt ökad finansiering från Region Skåne och Statens Kulturråd. Bidragsgivarna har sagt nej, men ägarna står fast vid sina krav. Både biennalens chef Pia Paglialunga och styrelseordförande Ingrid Kyrö avgår och resten av styrelsen söker nu en ny värdstad.
    – Vi tror att de förändringar Bibu nu står inför kan komma att stärka och utveckla biennalen säger Lars Dahlqvist, styrelseledamot och representant för Teatercentrum. Dels via de möjligheter som en ny samarbetspartner bjuder och dels då vi inom kort har en ny vd som tar vid efter Pia Paglialunga.

    Flera tunga namn har visat intresse för uppdraget hävdar han. 130130

 

LILL ERIKSSON

 

 


Att betala mer till en researrangör för att främja miljön är en dold handling som inte syns och därmed inte ger samma status. Det är mer troligt att en turist väljer gröna alternativ om det ger en fördel, menar  turismforskaren. FOTO: LILL ERIKSSON

 

Många reser utan miljötänk
MILJÖ. Just nu planerar många sin semester och evenemang inför sommaren. Men omsorgen för vår planet är som bortblåst när det kommer till val av resmål och transportmedel.
    – Det verkar som om man inte vill ta ansvar för miljön utan andra saker får styra besluten, säger Therese Hedlund på Handelshögskolan vid Umeå universitet, som nyligen skrivit en avhandling om hur turister tar beslut om semestern. 

Hon har sammanställt data från två olika enkäter med 681 respektive 732 svenska deltagare, med en medelålder på 44 respektive 52 år. I hög grad utgick de ifrån individuella fördelar framför kollektiva och mer miljövänliga val när de planerade sina semestrar. Alla i hennes enkät föredrog flyg framför tåg och buss oavsett vilka grundläggande värderingar de hade. Med de som sätter sina egna intressen först, föredrar flyg i högre grad än de som värdesätter välstånd hos andra människor och naturen. Många ser transportmedlet som en viktig aspekt, men miljömedvetenheten är låg.  
    – Att ta flyget för att snabbt kunna ta sig fram ligger kanske närmare till hands när man har tidsbrist eller reser med barn. De negativa miljökonsekvenserna som drabbar oss kollektivt känns då långt borta, fortsätter Therese Hedlund. 

Turister är inte heller villiga att betala för att en researrangör ska arbeta för miljön på destinationen. Däremot är de villiga att välja ett miljömärkt boende som oftast är dyrare, framför ett icke-miljömärkt boende. Då kan man nämligen visa andra att man vill och kan betala för ett boende som är mer fördelaktigt för miljön, ett beteende som kan ge status, menar turismforskaren. 
130129

 

LILL ERIKSSON

 

 

 

Filmfestival utanför bio

FILM. Kortfilmfestivalen Pixel lämnar Lund för att bli en bredare ”Pixel Skånes Filmfestival” i Ystad. Evenemanget arrangeras på Regementsområdet, bland annat i Ystad Studios och i Film i Skånes lokaler den 25-27 april.

     Nytt för i år är att den 17 år gamla festivalen kommer omfatta även aktuell långfilm producerad eller finansierad i regionen. Publiken kan se filmer och möta personerna bakom filmerna och nu också se exempel på tv-serier och långfilmer i produktion.

     Vem som helst kan ansöka om att få delta med sitt filmprojekt, senast den 1 mars. 130123

 

FOTO: LILL ERIKSSON


 

 

Upphovsmakare vars musik spelas på Sweden Rock Festival ska framöver få den ersättning de krävt.

FOTO: LILL ERIKSSON

Sweden Rock ger sig mot Stim

 

AVGJORT. Musikskapare som får sina verk uppspelade på hårdrocksfestivalen Sweden Rock i Blekinge ska få rättmätig ersättning. Efter att ha protesterat i en flerårig tvist mot organisationen Stims avgifter och istället betalat vad som känts rimligt ger nu arrangören med sig i en förlikning. Varför denna kovändning?
     – När vi nu kommit överens behöver vi inte lösa tvisten i domstol och kan fokusera på att göra musikfestival, säger Sweden Rocks vd Mats Natvig.

 

Festivalledningen har träffat Stim flera gånger sedan organisationen stämde SRF i Blekinge tingsrätt för uppsåtligt brott mot upphovsrättslagen efter sommarens festival. Den arrangerade man utan det tillstånd som krävs från Stim. Den flera år gamla tvisten handlade både om upphovsrättslig ersättning och ett skadestånd till de låtskrivare vars musik spelades utan tillstånd. På Stims

stämning svarade festivalen med att stämma Stim i Marknadsdomstolen för att ta ut ockerpriser. I ett upprop bland festivalarrangörer försökte SRF få fler att protestera mot licensavgifterna. Några av de större musikfestivalerna inom samarbetet FHP Festival försökte omförhandla avtalet inför förra sommaren. Men Stim vägrade. Den prismodellen togs fram efter sex års förhandlingar med FHP Festival och granskades i målet mot Sweden Rock Festival i Blekinge tingsrätt. Fram till ett avgörande där så skulle de priserna gälla.

 

Musikskaparna vann striden – båda parter har nu dragit tillbaka sin talan efter att Stim fått igenom sina krav. Kompenseras SRF på något sätt eller får de betala lika mycket som alla andra festivaler?
     – SRF kommer att betala till upphovsmännen enligt samma villkor som övriga festivalmarknaden, säger Eva Modin, vice vd hos Stim, till eventnews. Hon menar att det har handlat om ”missförstånd” som nu retts ut. Festivalen har gått med på att betala enligt årets prislista och villkor. Efter framgången i tvisten har Stim nu höjt flera avgifter sedan 2012, då SRF tyckte att det var för dyrt. 130122

 

LILL ERIKSSON

 


 

 

Carin Blüchers konstfoto.

FOTO: CARIN BLÜCHER

Geometri i konstfoto

FOTO. Fotokonstnären Carin Blücher arbetar med iscensatt fotografi. Vi har sett hennes bilder. 130122

 

Morgondagens konst

i nytt galleri


NY KONST. Unga konstnärers verk är alltid lika spännande att se. I veckan finns chansen att ta del av några kreativa 17-åringars alster på nytt galleri. 130121

 

Just nu kan man se bland annat Elin Karlssons spännande träd.

FOTO: TOMMY LINDHOLM


Firar guldtider igen

TURNÉ. På onsdagen bekräftades ryktena om Gyllene Tiders tredje återförening.  Gessle och resten av det drygt 30 år gamla bandet åker ut på en omfattande turné i sommar enligt arrangörsbolaget Live Nation. Bland annat Helsingborg, Kalmar, Malmö och givetvis Halmstad får besök av 80-talsbandet i början av juli. Gyllene Tider är det band som har gjort de två största turnéerna i landet – även då som återuppståndna. Först 1996 med Återtåget och sen 2004 då de fem hallänningar firade 25-årsjubileum med en halv miljon svenskar under tre veckor. Det blev även den näst största turnén i Europa det året. 130117

Gyllene Tider

Gyllene Tider. FOTO: LIVE NATION

 

 

Bella sålt trots kris

SÅLT. Efter flera månaders förhandlingar står det nu klart vem som blir ny ägare för mässkomplexet Bella Center och det tillhörande hotellet Bella Skys på Amager i Köpenhamn. Det är det isländsk-pakistanska investmentbolaget Solstra Capital, som redan äger Magasin- och Illumbyggnaderna och hotellet Crown Plaza, som köpt Bella för 150 miljoner danska kronor uppger TV2 News. I huset arrangeras flertalet stora evenemang, bland annat modeveckan som från och med i år infört fritt inträde och gratis metro- och busstransporter mellan de olika modemässorna som pågår samtidigt i Köpenhamn. 130115

 

Ulf Lundell på turné

LIVE. I oktober släppte Ulf Lundell grammisnominerade albumet ”Rent förbannat” och i sommar spelar han den guldsäljande musiken live. Det är en nästan två månader lång spelperiod som väntar Lundell, men det blir endast en konsert i Öresundsregionen, på Sommarrock i Svedala den 13 juli. Resterande 20-talet spelningar blir i övriga delar av landet och i Norge. 130115

 


FOTO: LILL ERIKSSON

Gratisjobb på hockey-VM

SPORT. När ishockeyns junior-VM arrangeras i Malmö om ett år behövs volontärer som kan arbeta gratis under en halv månad. Det blir ett av de största vintersportevenemangen som arrangeras i Sverige och turneringen spelas i isstadion och arenan mellan den 26

december i år till 5 januari 2014. Tio lag spelar två gruppspel med fem lag i varje grupp. Och varje lag ska spela fyra grundspelsmatcher i sin grupp – totalt handlar det om att organisera 31 matcher.

     Det betyder hårt arbete under två veckor, men någon lön utgår inte för de som hjälper till. Istället lockar arrangören med ”roliga upplevelser där du kommer att jobba i absolut närhet till många av de som blir världens bästa ishockeyspelare”. Trots att det handlar om frivilligarbete ställs det krav på fullt engagemang. Man måste bland annat ”älska att hjälpa människor... kavla upp ärmarna och ge allt under en intensiv period”. Svenska juniorlands-laget tog silver mot USA i helgen när årets VM avgjordes i ryska Ufa. 130111

 

Nya Pågatågsstationer

TRAFIK. Det ska bli smidigare att ta tåget till regionens evenemang framöver. Nordöstra Skåne får åtta nya tågstationer under det nya året och Skånetrafiken undersöker helt nya sträckor. Sträckan Åstorp-Teckomatorp, liksom Flackarp-Arlöv kommer byggas ut med mötesspår respektive fyrspår, för att få bort de flaskhalsar som stoppar upp dagens täta trafik.
     – När vi får fler tåg på södra stambanan ökar trängseln, då behöver vi fler förbigångsspår så att snabba tåg kan köra om långsamma. Det byggs några sådana spår, men det behövs fler för att garantera punktligheten, säger Skånetrafikens chefsstrateg Mats Améen till Nytt från Öresund. Enligt honom har resandet med kollektivtrafik i Skåne ökat med 120 procent på tio år. Men regeringen ger inga pengar som det ser ut nu så problemen kvarstår mellan Malmö-Lund, Helsingborg-Ängelholm och Malmö-Ystad. Det blir i alla fall tre nya stationer i Trelleborg, Östra Grevie och Västra Ingelstad och årsskiftet 2015-2016 ska det första Pågatåget mellan Malmö och Trelleborg rulla. 130111

 

Fredagsmys med humorfestival

TV. Humortalangen The Boy with Tape on his Face, alias Sam Wills och de svenska komikerna Fredrik Lindström, Anna Blomberg och Anders & Måns var några av höjdarakterna på Lunds humorfestival i somras. Ikväll visas ett sammandrag från evenemanget på bästa sändningstid i SVT1. Konferencier är Lundasonen David Batra. 130111

 


Digital kanal i Lund vill sprida scenkonst

IT. Det går trögt att få med svenska evenemangsaktörer på digitaliseringståget. Men ambitionen finns fortfarande att det ska bli lättare framöver för den som inte fysiskt kan eller vill ta sig till arenor för att uppleva olika evenemang. Med streamingteknik försöker Lundanättjänsten Play Kultur att etablera sig som kanal för konserter, konst, opera- och teaterföreställningar. 130109


Nya regler igen i Melodifestivalen

 

RÖSTNING. Först ut i Karlskrona är David Lindgren - sista artist i Malmö är Ulrik Munther. Snart drar Melodifestivalturnén igång igen. I de fyra deltävlingarna går fem låtar vidare till en andra röstningsomgång. Två bidrag går direkt till final och två till ”Andra chansen”, som har nya regler i år. Först en omgång med telefonröstning på åtta bidrag, varav fem går vidare till en andra omgång. Sen telefonröstas det igen på dem, varav fyra går vidare. Den melodi som tidigare fått flest röster tävlar mot den som fick minst röster. Den låt som fått näst flest röster möter trean. De två vinnande bidragen går vidare till final i nya Friends Arena i Stockholm den 9 mars.

     Samtidigt meddelar Eurovision Song Contest att 39 länder ställer upp i år - 26 tävlade i Baku

i våras. Litauen, Montenegro och Spanien har redan valt vilka bidrag de ska skicka till Malmö den 14-18 maj. 130109

 

Deltävlingarna i syd

2 februari, Karlskrona
1. Skyline - David Lindgren
2. Burning Flags - Cookies N Beans
3. Paris - Jay-Jay Johanson
4. Gosa - Mary N’diaye
5. Vi kommer aldrig att förlora - Eric Gadd
6. Heartbreak Hotel - YOHIO
7. Porslin - Anna Järvinen
8. We’re Still Kids - Michael Feiner & Caisa

 

23 februari, Malmö
1. Rockin’ the Ride - Army of Lovers
2. Must Be Love - Lucia Pinera
3. You - Robin Stjernberg
4. Trivialitet - Sylvia Vrethammar
5. Bed on Fire - Ralf Gyllenhammar
6. Jalla dansa sawa - Behrang Miri
7. Breaking the Silence - Terese Fredenwall
8. Tell the World I’m Here - Ulrik Munther

 

Regler Melodifestivalen

Regler Eurovision Song Contest


Nu ska Öresundsregionen börja existera

Öresundsbron

Så är vi vana att se på regionen. Men egentligen saknas ett varumärke. FOTO: COPENHAGEN MEDIA CENTER 

 

REGION. För snart ett år sedan etablerades regionstödda Oresund Event Center, som ska få fler evenemang till Öresundsregionen. Till första nätverksträffen innan jul kom 117 danska och svenska aktörer. Den danske varumärkesstrategen

Svante Lindebrug var en av dem och han menar att Öresundsregionen som varumärke inte existerar.
     – Det är bara en bro, sade han och tycker att eventintressenter ska glömma bron och hitta en ny symbol. Andra tips är att arrangera gemensamma kulturella upplevelser för

Öresundsborna, att hitta en gemensam fiende att reta upp och att acceptera att Köpenhamn är regionens triumfkort. Svante menar att många projekt misslyckas för att invånarna inte involveras ordentligt och att förankringen inte blir tillräckligt bred. Det unika med Öresundsregionen anser han är skillnaderna mellan Danmark och Sverige. Sedan ett par månader arbetar tre personer på heltid med att serva regionala eventaktörer. Nästa träff blir den 20 februari. 130109

 

Unga Landskroniter fixar pridefestival

PRIDE. Det blir en fortsättning på förra årets evenemangsdag mot homofobi i Landskrona. Förra året arrangerade ungdomar från bland annat Cultura gymnasium i Helsingborg en pridedag i sin hemstad. Och nu planeras en ny dag med teater, musik, marknader och workshops i Landskrona den 10 maj.

     – Självklart blir det prideparad, glam och glamour, men också allvar och massor av kärlek, säger Sara Andersson som är en av initiativtagarna som nu raggar intresserade via Facebook. 130109

 

Halv miljard mer till kultur och fritid
BUDGET. Efter två år på samma nivå kan det nu bli lite mer pengar till kulturen. Riksdagens ja innan jul till regeringens budgetförslag om 12,7 miljarder kronor i anslag till kultur och fritid det här året, innebär en höjning på en halv miljard kronor sedan året innan. Budgetförslaget år 2000 var på 7,8 miljarder kronor för 2001. Då gick merparten av pengarna till public service-bolagen och ny samverkan mellan barnkultur och forskning. Men skulle också räcka till att förbättra konstnärernas villkor, ökade stöd till museer, Dramaten, Drottningholmsteatern, Vadstena-Akademien och en ny länsteater i Södermanland. De största anslagen 2013 går liksom i fjol till folkbildning, idrott och regional kulturverksamhet. Men på evenemangsfronten i Öresunds-regionen lär det inte märkas någon större skillnad. En av de större nya satsningarna är att införa Skapande skola även i förskoleklass, en annan är 37 miljoner till Umeå, som snuvade Lund på värdskapet för Europas kulturhuvudstad 2014. Myndig-heten för kulturanalys, museer och trossamfunden får ökade statsanslag i år. 130108

 


FOTO: LILL ERIKSSON

Nytt fyllt sportår

IDROTT. Det nya året blir ett riktigt sportår på evenemangsfronten i Danmark. Sju EM väntar där under året, varav sex arrangeras av olympiska förbund. Dessutom står grannlandet värd för bland annat en världscup i gymnastik och matchrace-seglarnas VM för landslag. EM i simning avgörs i tillfälliga bassänger som byggs upp i Herning och kanot- och kajakmaraton-VM blir första danska idrottsevenemanget med ISO-certifiering.

     Även 2014 händer det saker på andra sidan sundet – herrarnas handbolls-EM, VM i badminton och VM i ett fulltecknat halvmaraton med cirka 25 000 motionärer. Som vanligt återkommer också triathlon-

evenemangen ”4:18:4” och KMD Challenge i Köpenhamn och Århus varje år. 130107

 

 

Danska sportevent 2013

EM Luftpistol och luftgeväg

25/2-3/3 

Arena Fyn, Odense

 

World Cup trampolin/tumbling gymnastik
10/04-10/05
Odense Stadium

                                           
EM standard sportsdans
20/04-20/04
NRGi Park, Århus

                                           
Triathlon KMD Challenge
23/06-23/06
Århus
                                           
EM i handboll U19-damer
27/06-07/07
Kolding och Haderslev
                                           
EM segling 49'er 49'er FX
02/07-07/08
Århus

 

EM Beach Handball
04/07-14/07
Randers
                                           
VM segling 29'er-jolle
28/07-03/08
Århus                    

VM segling Europa-jollar
29/07-11/08
Soenderborg

 

Segling, Match Race Nations Cup
06/08-10/08
Middelfart
                                           
Triatlon, KMD Challenge
18/08-18/08
Köpenhamn

 

EM para-dressyr
21/08-25/01
MCH Arena, Herning
                                           
EM dressyr
21/08-25/08
MCH Arena, Herning
                                           
EM i volleyball 2013
20/09-29/09
Odense, Herning, Århus, Köpenmhamn

                     
VM maratondistans kanot/kajak
20/09-22/09
Gladsaxe

 

Badminton, BWF DK Open, 14/10-20/10
Odense Stadium
                                           
EM i simning
12/12-15/12

Boxen, Herning

 

 

 

Äldre notiser


2013-01-22

 

Till

Till (Email)

Från

Från (Email)

Meddelande

 

                                                                                                  
 

 

 

 

Prenumerera på eventnews.ses nyhetsbrev. Gratis förstås! 

Anmäl här.

 

 

Gör till min startsida!

 

 

 

 

 

Här finns vi på Facebook!

 

Annonser:

Boka biljetter hos eventim!

Boka biljetter hos Ticnet

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


eventnews.se   evenemang   löpet    nyhetsarkiv    Innehavare av utgivningstillstånd från Radio- och TV-verket    ©copyright eventnews.se 2007