Till förstasidan                                   för nöjes skull


 

Se filmen!Trailer Jean Michel Jarre

Inte storleken som räknas för Jean Michel Jarre

INTERVJU. Han gjorde två intima konserter i Danmark förra året, så han kan faktiskt framträda utan att göra det bombastiskt. Den franske världsstjärnan Jean Michel Jarre är annars känd för sina storslagna shower som de på Houstons ”skyline”, Londons Docklands och de egyptiska pyramiderna. När Moskva firade 850 år 1997 kom hans konsert med ljus, lasershow och fyrverkerier inför 3,5 miljoner med i Guinness rekordbok som den största konserten någonsin. När han nu återvänder i maj med sin arenaturné, bland annat på danska Jylland och i Malmö arena uppges det bli så stort som det kan bli inomhus.

   – Men det är inte storleken som räknas… jag behöver inte göra gigantiska shower bara för att det ska vara stort. Det ska vara rätt storlek – responsen från publiken är det viktigaste, säger Jean Michel Jarre till eventnews.

Hur står det till med kontakten med fansen?

   – Jag försöker stå dem så nära som möjligt, för jag är tacksam. Jarre hoppas den kommande showen ska påverka publiken riktigt mycket. Och då behöver inte

Jean Michel Jarres konsert i Gdansk.

Så här brukar det se ut när Jean Michel Jarre spelar utomhus. Efter konserten i Gdańsk blev Jarre där Årets man 2006. Men i Malmö arena och på två jylländska orter i Danmark gör han sin första turné inomhus. FOTO: LIVE NATION

FOTO: LIVE NATION

begränsningen av väggar och tak vara ett hinder. Han tror att upplevelsen till och med kan bli starkare när publiken samlas inne i en arena.

   – Då kan jag åstadkomma känslan av att vara på månen eller i öknen. Jag vill ändra publikens perspektiv, så att människor inte vet var dem är, fortsätter Jarre.

 

FN-jobb

Nyligen har han avslutat en Europaturné där hans första album Oxygene firade trettio år. Enda framträdandet i Sverige var i Stockholm för exakt ett år sedan. Vad har du mer ägnat dig åt på sistone?

   – Jag har gjort ny musik, men är också involverad i ett av FN:s miljöprojekt. Jean Michel Jarre är liksom en rad andra världsstjärnor, en av UNESCO:s goodwill ambassadörer sedan 1993. Nu har han utnämnts till Artistic Director för projektet World Sky Race, som ska främja användandet av luftskepp för att minska

transporters utsläpp. Men nu är det alltså en ny turnéproduktion som står i fokus. Den landar dubbelt i Öresundsregionen och enligt Jarre kan han få tiden att stå stilla i detta egna lilla universum. Jean Michel Jarre lovar att han ska sammanföra den energi som enbart en makrokonsert kan frambringa. Vad som nu menas med det.

   Tydligt är i alla fall att han aldrig lämnar de analoga syntarna. Han tar naturligtvis hjälp av digital teknik, videoprojektorer med full HD och stoltserar med sin laser- och ljuskoreografi. Jean Michel Jarre berättar att han har skräddarsytt arenashowen själv och framför musik från hela sin karriär.

 

Ingen tv-kväll

Även om tiden har hunnit ifatt Jean Michel Jarre och hans musik inte längre är så banbrytande så tror han fortfarande att han kan bryta ny mark och sätta ny standard för konsertupplevelser. Som artist, finns det mer för dig att utforska? Vad drömmar du om idag?

   – Det här är min första riktiga inomhusturné. Arenakonserter är nytt för mig och det känns bra att inte behöva ta hänsyn till vind eller regn. Lasershowen är större än vanligt, så det blir också en ny erfarenhet. Jag känner mig faktiskt som en nybörjare, med ny musik och en helt ny show. Vad motiverar dig idag?

   – Det är fortfarande att kombinera ljus, laser och musik som driver mig. Vad vill du få fram med din musik och dina shower?

   – Det är jag själv som har producerat och för mig är det viktigt med emotionell kontakt. Det handlar inte om att spela upp ett soundtrack. Jag vill att mina fans ska bygga en egen film inom sig med hjälp av fantasin och sina egna historier. Folk ska komma för upplevelsen och inte för att stå och se på tv. Därför har jag inte lika många skärmar och så mycket videos som andra artister har i sina konserter.

 

Nattsuddar gärna

Jarre har tre barn, men är inte mannen som lever med samma kvinna hela livet ut. Ej heller är han urtypen som skulle fått guldklocka efter lång och trogen tjänst på samma arbetsplats. Han är en upptäckare.

Hur ser vardagen i ditt liv ut?

   – Svårt att säga, jag har inte så många vanliga dagar. Det är alltid något nytt på gång. Just nu är det mycket förberedelser inför turnén. Men annars tycker jag om att promenera i stan, att vara med vänner, gå på puben eller se en konsert. Jag gillar också att gå på bio eller på klubb. Jag är en nattmänniska som kommer sent i säng.

Du förknippas också med new age-rörelsen?

   – Inte jag som person. Jag har aldrig varit engagerad i den. Men min musik kan precis som Metallicas eller Mozarts passa in i new age-genren om man vill.

   Han var en pionjär när han introducerade sin elektroniska musik. Det var han som en gång i tiden revolutionerade formatet för utomhuskonserter med sina storskaliga evenemang. Är det slut med sånt nu?

   – Absolut inte, jag har planer på nya stora konserter utomhus redan nästa år, berättar Jean Michel Jarre, som inte kan ge närmare besked eftersom varken ort eller speldagar ännu är definitiva. Han avslutar med att han först vill se sina fans i Malmö.

2009-04-24

 

LILL ERIKSSON

Turnerar med syntmuseum

Under sina konserter använder Jarre flera ovanliga eller specialbyggda instrument. Några av dem är: • Thereminen, ett tidigt elektroniskt instrument • Laserharpan • Stylofonen • Korg PS-3300 • Cristal Baschet • Yamaha WX5 Midi Flute • Digisequencer 1978 och Matrisequencer 1993, electroniska sequencers designade och byggda av Michel Geiss • MIDI keyboards som rundformade Clavier Lumineux 1986, Clavier Circulaire I 1988, Clavier Circulaire II 1990. Keytars: Insecte 1988, Mad Max I 1988, Mad Max II 1990, Otineau 1991. Konsol: Meuble (Grand Central) 1988, med en oktav tangenter från Clavier Lumineux, 96-tangentiga Clavier Circulaire, EMS Synthi AKS, Roland D-550, Octapad synttrummor, monitorer och en klocka. • Specialmålade Yamaha KX-5 Keytar med förlängt handgrepp (i två versioner 1986 och 1988).

Källa: Wiki

 

 

”Folk ska komma för upplevelsen och inte för att stå och se på tv”

 

 

Jean Michel Jarre har fått en rad utmärkelser genom åren, men efter Guinnessrekordet 1997 blev det ganska tyst utöver IFPI:s Platinum Europe Award året därpå. På senare år har priserna trillat in igen och då inom alla möjliga kategorier:

• 2005 - HCA Ambassadör för Hans Christian Andersen 2005 Bicentenary Festival. • 2006 - Polsk tv:s Super Wiktor award för "Space of Freedom". Gdańsks Man Of The Year 2005 Award. • 2007 - Eska Music Awards specialpris. • 2008 - Doctor Honoris Causa vid Mendeleev Russian University of Chemistry and Technology.

 

Se filmen!Trailer Jean Michel Jarre

Tävla och vinn biljetter! Tävla och vinn biljetter! Tävla och vinn biljetter! Tävla och vinn biljetter! Tävla och vinn biljetter! Tävla och vinn biljetter!

 


 

Till

Till (Email)

Från

Från (Email)

Meddelande

 

                                                                                                  
 

 

 

 

Prenumerera på eventnews.ses nyhetsbrev. Gratis förstås! 

Anmäl här.

 

 

Gör till min startsida!

 

 

 

Vinn biljetter till Jean Michel Jarres konsert i Malmö!

Annonser:

 

Boka biljetter hos Ticnet.se

 

 

 

 

 

 

 

 

Besökvärt

 

Travel Gate Sweden

 

 


eventnews.se   evenemang   löpet    nyhetsarkiv    Innehavare av utgivningstillstånd från Radio- och TV-verket    ©copyright eventnews.se 2007