Till förstasidan!               för nöjes skull


 

 

Festivalrapporten inte tillförlitlig

 

I dagarna har media rapporterat om hur god affär Malmöfestivalen är för staden. Detta efter att Malmö stad gått ut med ett pressmeddelande med idel positiva siffror om festivalen. Men liksom många andra liknande kommunrapporter gällande turism är uppgifterna inte statistiskt säkerställda.

FESTIVAL. Data om omsättning, betyg med mera bygger på en turistekonomisk utredning som Turismens Utrednings Institut, TUI har gjort på uppdrag av staden och Region Skåne. Den är ett verktyg som används flitigt i festivalens marknadsföring. Rapporten baseras på 209 intervjuer med besökare under sex av festivalens åtta dagar. De svar man fått in är för lite för att ge en riktig bild. Så är fallet även vid flera andra utredningar som TUI gjort åt olika skånska kommuner, i rapporter som finansieras av skattebetalarna. Varför intervjuas inte fler människor om man nu vill ta fram en seriös rapport? Är det ni eller beställaren som sätter begränsningen?

     – Vi har gjort 400 skattningar också, säger Karin Olsson, rapportens författare och projektledare vid TUI. Men är det okej att använda statistik som man inte vet om den stämmer?

     – Ja, det känner jag att vi kan göra. Det innebär inte så stora skillnader jämfört med om vi skulle ha frågat 1 000 personer.

 

En expert på statistik hittar flera svaga punkter som gör de turistekonomiska rapporterna mindre tillförlitliga.

     – Tyvärr gäller nog allmänt beträffande denna typ av undersökningar, att de görs lite amatörmässigt, beroende på brist på pengar och kvalificerad personal. Syftet med dem är väl oftast inte någon seriös kunskapssökning utan bara för

Malmöfestivalen 2009

FOTO: ARKIVBILD/EVENTNEWS

 

att bekräfta redan fastställda mål, säger Mats Hagnell, lektor emeritus vid Statistiska institutionen, Lunds universitet. Enligt honom får man självklart större säkerhet med större urvalsstorlek.

     – Väsentligt för slutsatsernas giltighet är också att urvalet är slumpmässigt. Det framgår inte klart i rapporten.

Om man väljer att lita på rapporten, ska 81 procent av besökarna vara hemmahörande i Skåne.

2009-11-20

 

LILL ERIKSSON

 

Fotnot. Läs hela TUI:s rapport.

 

Share |

Till

Till (Email)

Från

Från (Email)

Meddelande

 

                                                                                                  

Kommentera! Kommentera artikeln!

 

 

 

 

 

 

Prenumerera på eventnews.ses nyhetsbrev. Gratis förstås! 

Anmäl här.

 


Kommenterat

2009-12-02

 

Under den kategoriska rubriken ”Festivalrapporten inte tillförlitlig” redovisas delar av en genomförd mätning av senaste Malmöfestivalen och hänvisas till synpunkter om denna rapport och till mätningar i allmänhet av en fd lektor vid Statistiska Institutionen vid Lunds Universitet. Att utifrån uppenbart otillräcklig kunskap om konkret rapport projicera svepande formuleringar och rent av fördomar är respektlöst mot det faktiska arbete som ligger bakom behovet av det här slaget av mätningar och vad de har möjlighet att tillföra verksamheten.

 

Göteborg och Malmö är de destinationer i Sverige som under en längre tid kontinuerligt genomfört evenemangsmätningar. Självklart är Malmö Turisms syfte att ge ytterligare kunskap om besökarna. Mycket tid har under de här åren lagts ner på metod- och kvalitetsutveckling. Vi har också utnyttjat vårt medlemskap och kontakter i European Cities Marketing där 130 städer i Europa är medlemmar. Vi har valt att exponera våra mätningar.

 

Detta ställer i sin tur krav på seriositet och trovärdighet. Vi måste kunna stå för vad vi gör. Det klassiska uttrycket ”Ceasars hustru får inte misstänkas” har vi internt använt många gånger. Jag trodde inte att det skulle behöva påpekas att urvalet i rapporten är slumpmässigt. Jag skulle vilja möta Mats Hagnell för ömsesidigt utbyte och vidgning av referensramar. Det behövs alltid.

 

Lars Carmén

Turistdirektör

Malmö stad

 

Annonser:

Boka biljetter hos eventim!

Boka biljetter hos Ticnet

 

 

 

 

 

 

 

 

Besökvärt

 

 

 

 


eventnews.se   evenemang   löpet    nyhetsarkiv    Innehavare av utgivningstillstånd från Radio- och TV-verket    ©copyright eventnews.se 2007