Förstasidan                                        - för nöjes skull


 

 

Share |

Nordic Week i bästa väder

SEGLING. Det blev polsk vinnare i Landskrona under Europamästerskapen för Laser Master den gångna veckan. Maciej Grabowski vann i klassen Apprentice Laser Standard. I slutet av förra veckan stod det klart att svenskarna, genom Kungliga Svenska Segel Sällskapet fick både andra och tredje platsen i samma klass.

Seglarna anlände till Borsta-husen och Nordic Week invigdes redan förra helgen. Bästa skånska seglare blev Bengt Holmqvist från Borstahusen som kom på åttonde plats i sin klass. Mikael Stenkilsson från Simrishamns Segelsällskap i sin klass och Micael Lundgren, Stefan Sandahl och Mikael Stamming från Malmö i övriga klasser. Nästa seglingsevenemang i Borstahusen blir regions-kvalet för optimister den 28-29 september. 130805

FOTO: LILL ERIKSSON

 

 

Tennisstjärnor från förr på banan igen

LEGENDTENNIS. Gamla tennisstjärnor från förr lirar på sommarens tennisevenemang i Båstad. De tidigare världsettorna Stefan Edberg och Mats Wilander är några av de åtta veteranerna som gör upp i Legends Doubles den 8-9 juli. Prissumman på 25 000 kronor ligger inte på samma nivå som då det begav sig, och vinnande par får inte ens behålla pengarna. De ska skänkas till en lovande svensk junior.

 

Wilander spelar ihop med Thomas Johansson som med sin seger i Australian Open 2002 är Sveriges senaste Grand Slam-segrare. Edberg och Anders Järryd är troligen landets främsta dubbelspelare genom tiderna och kommer också till Båstad. Simon Aspelin, silvermedaljör i par med Johansson i Peking-OS 2008 spelar tillsammans med Mikael Pernfors. Tidigare världsettan i dubbel, Jonas Björkman, spelar med Joakim Nyström som 1986 blev Wimbledon-mästare i par med Wilander.
     – Det ska bli fantastiskt kul att spela dubbel i Båstad med ”Bjösse” och jag hoppas han visar att han är bäst. Då vinner vi hela turneringen, skrattar Joakim Nyström.

 

Enligt arrangören håller spelarna fortfarande hög standard och man säger att några av paren förmodligen hade gjort bra ifrån sig om de hade spelat i huvudturneringen som går på dagtid.

Tränar/spelar samtliga tennis regelbundet? Vilka är mest aktiva?
     – Dom är alla väldigt aktiva fortfarande. Jonas, Thomas och Simon skulle alla platsa i ett DC-lag efter några veckors träning, avslöjar projektledaren Lisa Skeppstedt för eventnews. Dom håller extremt hög klass för sin ålder. Stefan är väldigt vältränad och utklassade John McEnroe i Stockholm i vintras. Anders spelar fortfarande elitserien för Lidköping. Mats spelade mycket bra i seniortävlingen i Paris förra veckan. Micke spelar regelbundet på veterantouren i USA och Joakim håller sig i form som tränare.

 

Trots det starka startfältet känns det ändå som att en stjärna saknas. Borg. Han är kanske mest ihågkommen för sina fem raka titlar i Wimbledon, den första 1976. Men under den tiden vann Björn Borg också Swedish Open i Båstad 1974, 1978 och 1979, samtidigt som grusturneringarna Italienska öppna.

Vad har han svarat på er inbjudan?
     – Björn har inte fått någon inbjudan. Han är en annan generation och har nog lite svårt att hänga med i det här tempot och med dom här spelarna, fortsätter Lisa Skeppstedt.
     McEnroe däremot har varit i Sverige och spelat två gånger de två senaste åren. Han betraktade Björn Borg som sin främsta rival. Under de få åren 1978 till 1981 möttes de 14 gånger och vann hälften var. Semifinal i Stockholm Open var deras allra första möte men också Borgs första förlust mot en yngre spelare - McEnroe vann utan frågetecken 6–3, 6–4.

 

Vad skulle det betyda i publik- och medieväg om Björn Borg kom till Båstad - Borg mot McEnroe - de hann väl aldrig spela på Björns då bästa underlag, grus?
     – Dom två är ikoner, men gör sig nog bäst på snabbare underlag nu. Dom har mött varandra så många gånger i uppvisningsmatcher, så jag vet inte om de spelat mot varandra på grus. Vi tror att det startfält vi presenterar bjuder på högkvalitativ tennis i ett format som inte har prövats i Sverige tidigare, avslutar Lisa Skeppstedt. Legenderna spelar kvällspassen måndag och tisdag under herrarnas tennisvecka i början av juli. Damturneringen spelas den 13-21 juli och då är det istället artisten Darin som står för underhållningen. 130619  

 

LILL ERIKSSON

Veteranparen i Båstad 8-9 juli

 

 

FAKTA – Legends Doubles

 

Fyra gamla världsettor, två OS-silvermedaljörer och 37 Grand Slam-titlar.

  • Edberg har varit världsetta i både singel och dubbel samt sex singel- och tre dubbeltitlar i Grand Slam.
  • Tidigare världsettan Wilander har sju Grand Slam-titlar i singel och en i dubbel.
  • Anders Järryd och Jonas Björkman har båda rankats som världens bästa dubbelspelare och har åtta respektive nio titlar i Grand Slam.
  • Thomas Johansson är med segern i Australian Open 2002 Sveriges senaste Grand Slam-segrare i singel och tog 2008 OS-silver.
  • Joakim Nyström tog 1986 dubbeltiteln i Wimbledon i par med Mats Wilander.
  • Dubbelspelaren Simon Aspelin segrade i US Open 2007 och tog i par med Thomas Johansson silver i Peking-OS 2008.
  • Mikael Pernfors rankades som bäst som 10:a, 1986 då han gick till final i Franska mästerskapen men förlorade mot världsettan Ivan Lendl.

KÄLLA: SWEDISH OPEN

 

 

 

Ungas första hästträff

 

NM i ponny-hoppning och dressyr i Flyinge.


RIDSPORT. I slutet av juni kan barn och ungdomar uppleva sitt första möte med hästar på Flyinge.  I samband med nordiska mästerskapen i hoppning och dressyr för ponnyryttare under 21 år, arrangeras ”upplev häst” den 29 juni. Det är en hästutställning för de som ännu inte haft så mycket med de stora djuren att göra. Hästnäringens ungdomssatsning har som mål att 5 000 unga ska få sin första hästupplevelse under året. I Flyinge kommer visas ponnyer, travare och galoppörer. NM avgör mellan den 27-30 juni. 130604

FOTO: LILL ERIKSSON

 

 

 

Så ska uppgjorda matcher stoppas

MATCHFIX. Tror du att ditt favoritlag alltid spelar sitt bästa? Att det kanske inte alltid är på topp är en sak, men det förekommer även att man bestämt sig för att förlora. Uppgjorda matcher och manipulerade spelresultat, så kallad ”matchfixing”, är ett återkommande problem. Det menar Riksidrottsförbundet som nu ska samarbeta med Svenska Spel för att få bukt på fusket.
      – Idrott måste bygga på rent spel, det är en viktig del av idrottens värdegrund. Om matcher och resultat är uppgjorda blir idrotten i en förlängning inte längre intressant, säger förbundets ordförande Karin Mattsson Weijber.
Ingen vet omfattningen, men enligt en stor utredning som Europol presenterade i februari misstänks flera hundra fotbollsmatcher i europeiska ligor vara ”matchfixade”. Just nu utreds även misstankar om oegentligheter i samband med en basketmatch i Sverige.

 

      – Det vore naivt att tro att detta inte förekommer i Sverige. Risken finns också att problemen kommer att öka med det ökande internationella spelandet, fortsätter Karin Mattsson Weijber och lovar krafttag mot detta. Men det är inga tunga polissatsningar eller andra utredningar som sätts igång för att upptäcka fuskarna. Istället tror man att information och utbildning ska hjälpa. En heltidstjänst inrättas inom förbundet som ska ansvara för detta och samarbeta med myndigheter, internationella organisationer, spelbolag och forskare. Men kommer plötsligt problemet försvinna för att ni informerar?
      – Kampen måste föras på flera olika nivåer. Detta är en viktig del, men även tydliga regelverk, kontinuerlig övervakning och system för uppföljning när fusk misstänks behövs.

 

Svenska Spels vd Lennart Käll erkänner att deras verksamhet till viss del lever på fusket.
      – Som spelarrangör har vi ett ansvar att se till att spel på idrott kan ske på ett rättvist och säkert sätt, utan risk för idrotten. Blir spelfusket utbrett är risken att idrotten till slut säger nej till att ”låna ut” sin verksamhet för spel. Här vilar ansvaret tungt på hela spelbranschen att kontinuerligt se över utbudet och även avstå från att erbjuda spel på vissa företeelser som kan vara lättare att manipulera, säger Lennart Käll.
130417

 

LILL ERIKSSON

 

 


 

Fler sydsvenska sportnyheter

 

2013-04-17


 

 

Till

Till (Email)

Från

Från (Email)

Meddelande

 

                                                                                                  

Prenumerera på eventnews.ses nyhetsbrev. Gratis förstås! 

Anmäl här.

 

 

 

Annonser:

 

Boka biljetter hos eventim!

 

Boka biljetter hos Ticnet

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


eventnews.se     nyhetsarkiv                 Innehavare av utgivningstillstånd från Radio- och TV-verket             ©copyright eventnews.se 2007