Till förstasidan                               


 

 

Damm med produktionsslamm.

Länsstyrelsen i Skåne har identifierat ett tiotal riskverksamheter med PFAS. Men processen att provta dem tar tid.

FOTO: LILL ERIKSSON

 

Industrin håller i taktpinnen

när PFAS ska utredas

 

Skånska verksamheter som sprider skadliga PFAS-ämnen har inventerats av länsstyrelsen. Men få av de utpekade riskverksamheterna som skulle undersökas vidare, följs nu upp med särskilt fokus på PFAS. Tillsynsmyndigheten har bara startat två sådana ärenden de senaste åren. Samtidigt är ärkerivalerna på området, Livsmedelsverket och Naturskyddsföreningen, överens om att utsläppen måste stoppas.

 

PFAS-PROVER. Det är i princip omöjligt att rena så att mat och vatten inte kontamineras av PFAS.

− De kemikalier som tillåts produceras och släppas ut hamnar förr eller senare i miljön, och då också i vår mat. Alltså måste kemikaliemyndigheterna och miljömyndigheterna arbeta mer med att stoppa produktion och utsläpp av olämpliga kemikalier, för att förhindra att det hamnar i vår mat eller vårt dricksvatten, säger Emma Halldin Ankarberg, toxikolog på Livsmedelsverket.

 

Brandövningsplatser där PFAS-baserade släckämnen har använts är sedan länge kända av länsstyrelsen i Skåne. Men andra verksamheter vet man mindre om. Så 2019 skickade tillsynsmyndigheten frågor till 121 skånska verksamheter som man misstänkte hanterade eller hade hanterat PFAS, bland annat avloppsreningsverk, hamnar och textil- eller kemisk industri, samt verksamheter inom livsmedel och foder. Har de utrett PFAS-förekomst? Och har provtagningar gjorts, var några av frågorna. En tredjedel av de 117 svarande bekräftade att PFAS fanns eller har funnits i verksamheten, men knappt hälften av dem har provtagit för att se hur omfattande problemen är.

 

Utifrån svaren sammanställde länsstyrelsen en lista med nio riskverksamheter att utreda vidare; Barsebäcksverket, Cejn AB, Helsingborgs hamn, IMS Nonwoven, Lindab ventilation, Lomma hårdkrom, Trelleborgs avloppsreningsverk, Trelleborgs industri och skånska deponier. Men inga PFAS-utsläpp har stoppats av myndigheten. Länsstyrelsen har upprättat PFAS-ärenden endast för två av verksamheterna; reningsverket i Trelleborg och kärnkraftverket i Barsebäck. Sistnämnda verk vill vänta med att ta tag i de PFAS som hittats i grundvattnet till 2028 och svarade inte ens på länsstyrelsens krav om provtagningsplan innan deadline i mitten av december 2021. Nu fyra månader senare har fortfarande inget hänt i ärendet.

− Det var ett möte inbokat i mars, de kunde inte tidigare, säger David Lalloo, handläggare på länsstyrelsen.

 

Barsebäcksverket ligger precis vid Öresund.

Barsebäcks Kraft AB vill vänta med att åtgärda sina PFAS-utsläpp i grundvattnet till 2028. Foto: Lill Eriksson

 

Trelleborgs reningsverks provtagningsprogram reviderades i oktober 2021, men när vi började granska ärendet i början av året hade fortfarande inga PFAS-prover rapporterats till länsstyrelsen. Den 8 februari svarade bolaget på tillsynsmyndighetens påminnelse att rapporten kommer inom kort. Det tog mer än en månad innan den dök upp.

− Vi jobbar med dem som är ett stort problem. Vi vill, men hinner inte titta på alla i listan. Även kommuner och Försvarsinspektören har tillsyn och vi är beroende av information från dem, säger Jessica Ewald, miljöhandläggare på länsstyrelsen i Skåne.

 

IMS Nonwoven i Ystad använder PFAS, har provtagit och därefter har länsstyrelsen utfärdat föreläggande om att säkerställa att kemikalier, avloppsvatten och flytande farligt avfall inte förorenar omgivningen.  Tre andra av de nio riskverksamheterna i Skåne har fortfarande inte prioriterats för undersökningar. Med övriga ”förs diskussioner” enligt länsstyrelsen.


Det finns PFAS-föroreningar i hälften av alla tillfrågade stora hamnar. Enligt Jessica Ewald visade provtagningar från Helsingborgs hamn relativt låga halter. Trelleborgs industri har PFAS-verksamhet och har lovat att man ska ta reda på hur provtagningen ska gå till. Länsstyrelsen har tillsyn över ett större antal deponier i Skåne, nästan alla brottas med PFAS och mer än hälften har utrett PFAS innan länsstyrelsens propåer. Det är främst förekomst av PFAS i lakvatten som man tittar på.

− Det finns olika typer av försöksanläggningar igång och provtagningar sker för att ta reda på hur stora problem det är. I dagsläget finns ingen vedertagen reningsmetod för lakvatten. Anläggningarna är medvetna om detta och jobbar med att minska mängden avfall med PFAS som kommer in till anläggningarna och som kan hamna i deras lakvatten på sikt. Det kan komma ut mycket PFAS i lakvatten, men är alltså nästan omöjligt att rena. Vi kan inte göra någonting och det är otroligt frustrerande, fortsätter Jessica Ewald.

 

Avfallsbranschen hävdar att reningsmetoder börjar komma, men de är dyra och endast effektiva för ett fåtal av alla tusentals PFAS-föroreningar som finns idag. Dessutom introduceras hela tiden nya PFAS, när andra förbjuds.

− Det kommer alltid krävas avancerad behandling, kostnader och energi. Så någon måste betala, och detta har ofta orsakat tvister, som i Ronneby och Uppsala. Den enda verkligt hållbara och kostnadseffektiva lösningen är att sluta släppa ut PFAS, genom den PFAS-begränsning som för närvarande diskuteras i Europa. Dessa dyra saneringstekniker är endast för områden som redan är förorenade och skulle inte behövas i framtiden om PFAS-begränsningen lyckas, säger Hans Peter Arp, samordnare i EU-projektet ZeroPM, vid norska forskningscentret Norwegian Geotechnical Institute, som undersöker PFAS-sanering av vatten.

 

− Vi har verkligen försökt ha diskussioner och vi hade fysiska möten med alla kommuner 2019-2020, där vi sa att de måste undersöka PFAS, säger Jessica Ewald. Det händer att verksamheter far med osanning, till exempel har man inom brandförsvaret sagt att man aldrig använt brandskum, men sådant nystar vi upp. Verksamheter är styrda av miljötillståndet och det är kunskapskravet som gäller. Även om PFAS-inventering inte är specificerat i deras tillstånd, så ska de veta vad de använder.

 

− PFAS är ett jättestort problem när det hamnar utanför anläggningarna. I till exempel Ängelholm har man tvingats stänga vattentäkter och det är stora värden. Det finns PFAS i många skånska grundvatten, varje kommun har ett par tre platser, generellt är det brandövningsplatser, flygplatser och där Försvarsmakten varit. I Perstorp där jag jobbar med detta, är det ett stort problem, eftersom man behövt brandöva mycket, säger Jessica Ewald.

 

EU bestämmer hur vi kan stoppa PFAS att komma in till Sverige.

−Men de som producerar sitter med substitut som inte är förbjudna, som de prånglar ut direkt, så detta är ett jättearbete för Kemikalieinspektionen. Och ibland fungerar det kanske inte med helt PFAS-fritt. Till exempel sjukvården har höga krav på sin utrustning, som PFAS-impregneras för att vara smutsavvisande. Där menar man att det finns inget annat som ger samma höga prestanda, säger Jessica Ewald.

 

− Många inser nu att de nya gränsvärdena från EFSA kommer ha betydelse för vissa kommuner, som måste börja rena sitt vatten. Samtidigt glömmer vi att bekämpningsmedel gladeligen sprids överallt, ingen pratar om dem nu, men de är ju inte heller nyttiga, säger Jessica Ewald.

 

Läs mer:

Kritiserar Livsmedelsverket och kräver skärpta gränsvärden

 

Läs mer:

”Evighetskemikaler” ökar  - bara två av flera tusen PFAS förbjudna

Prenumerera på eventnews.ses nyhetsbrev. Gratis förstås! 

Anmäl här.

 

Stöd annonsfri och oberoende journalistik -

swisha 070-331 49 21!Tack för ditt bidrag!

 

 

 


Lill Eriksson

2022-04-12

 

                                                                                                  
 

 

 

 

 


eventnews.se  nyhetsarkiv    Innehavare av utgivningstillstånd från Radio- och TV-verket    ©copyright eventnews.se 2022