Till förstasidan                               


 

 

Vattenkran med rinnande vatten.

Livsmedelsverket

FOTO: LILL ERIKSSON

 

Kritiserar Livsmedelsverket och kräver skärpta gränsvärden

Livsmedelsverket och Naturskyddsföreningen är oense om gränsvärden för PFAS i svenskt dricksvatten och livsmedel. Men överens om att utsläppen måste stoppas.

 

PFAS-GRÄNSER. Nästan 50 000 personer har skrivit på Naturskyddsföreningens krav om att Sverige ska förbjuda alla PFAS-ämnen. Just nu arbetar nämligen Livsmedelsverket för fullt med sina nya föreskrifter och gränsvärden som ska gälla i Sverige framöver. Miljöorganisationen har drivit en kampanj sedan i somras, baserad på en undersökning från hösten 2020. Man har samlat in data med PFAS-halter från 42 svenska vattenverk och jämfört med EU:s livsmedelsmyndighet EFSA:s nya, sänkta riktvärde för PFAS. Enligt rapportförfattarna innehöll vattnet från vissa platser tio gånger högre PFAS-halter och bland annat Båstad, Malmö och Lund hade inte klarat de nya riktvärdena från EU, baserade på senaste forskningen.

 

Nu kritiseras Livsmedelsverket för att inte ha sänkt sina gränsvärden. Men Livsmedelsverket vill inte kommentera resultaten från Naturskyddsföreningens PFAS-undersökning, eftersom den är mindre än den kartläggning verket själv har gjort. Dessutom anklagas rapportskrivarna för flera metodfel, bland annat att rå- och dricksvattendata skulle felaktigt ha hanterats på samma sätt. Vi bad dem bemöta kritiken, men i stället svarar Petra Holgersson, pressekreterare på Naturskyddsföreningen:

− Det är svårt att förstå vad Livsmedelsverket menar med sin kritik. De flesta vattenverk som saknar kolfilter mäter endast PFAS i råvatten. De gör alltså inga mätningar i utgående vatten. Det beror på att PFAS inte renas bort i den vanliga reningsprocessen. Detta är något man också tydligt ser när man jämför halterna mellan råvatten och utgående vatten från de vattenverk som mäter PFAS i båda, men som saknar kolfilter. I vår sammanställning har vi tagit data för utgående vatten i de fall då sådana mätningar gjorts. Vi har endast använt data för råvatten i de fall då inga mätningar gjorts i utgående vatten. Vi har inte använt data från råvatten för några vattenverk som har kolfilter installerat.

 

Livsmedelsverket menar att EU:s gränsvärde i dricksvattendirektivet baseras på WHO’s riskbedömning.

− Det stämmer inte. Direktivet är politiskt förhandlat och inte baserat på den senaste forskningen. När gränsvärdet sattes till 100 ng/l, så hänvisade man bland annat till Sveriges 90 ng/l, som i sin tur är satt utifrån EFSA:s riktvärde från 2008. Direktivet har inte har inte tagit hänsyn till EFSA:s riktvärden från 2018 eller 2020, fortsätter Petra Holgersson.

 

Livsmedelsverket har lovat att sänka svenska gränsvärdena för PFAS, men Naturskyddsföreningen är ändå inte nöjd.

− Livsmedelsverket har inte sagt att de kommande gränsvärdena ska baseras helt på EFSA:s riskbedömning. Man ska ta hänsyn till den och andra faktorer, som de faktiska halterna i svenskt dricksvatten. Vi tycker förstås att Sverige, precis som Danmark, bör utgå från EFSA:s vetenskapliga utvärdering av vad som är säkert och leva upp till hälsokravet i artikel fyra. Om Livsmedelsverket ser att det är för svårt att sätta säkra gränser för att Sveriges natur är för kontaminerad – då ska de vara transparenta med det så att andra ansvariga myndigheter kan agera, säger Petra Holgersson.

 

Enligt Naturskyddsföreningens undersökning fanns det dricksvattentäkter på 16 platser med så höga halter PFAS att vissa grupper överskrider EFSA:s riktvärde för totalt intag av PFAS via mat, vatten, inandning och hudupptag - bara genom att dricka sitt dagsbehov av vatten. Det gäller främst barn och personer som väger lite, men på vissa platser gäller det fler. Minst 25 av 42 undersökta områden behöver åtgärda en eller fler dricksvattentäkter om EFSA:s nya riktvärden skulle antas av Livsmedelsverket, slår organisationen fast i sin rapport.

− De kommer behöva sätta in avancerad rening i sina vattenverk, alternativt byta dricksvattentäkt.

 

EFSA har endast riskbedömt fyra av tusentals PFAS-ämnen, men motståndarna vill förbjuda alla helt och hållet.

− Ja, vi anser, vilket även Sverige driver i EU genom Kemikalieinspektionen, att alla 5000+ PFAS bör förbjudas. Det mesta pekar på att alla PFAS har mer eller mindre liknande egenskaper. Att undersöka alla en i taget är inte rimligt att göra. Vi anser också att alla PFAS ska begränsas i dricksvatten. Helst ska dricksvatten inte innehålla några PFAS-ämnen alls, vilket inte längre verkar vara möjligt. Vi stödjer därför ett gränsvärde som reglerar total PFAS-halt. Den PFAS som redan finns i miljön kommer inte försvinna, även om samtliga utsläpp stoppas idag, så dricksvattnet behöver därför renas, säger Petra Holgersson.

 

Att reda ut vem som är förorenaren av en dricksvattentäkt är ofta väldigt svårt även om det i flera fall går att koppla väldigt höga halter till brandövningar i närområdet. De PFAS som finns i dricksvattnet kan också komma från kläder som vi tvättat i tvättmaskinen, från avloppsreningsverk, avrinning från jordbruk som använt slam på åkrar, från pappersmassaverk, från förbränning och industrier nära eller långt bort.

 

 

Läs mer:

”Evighetskemikaler” ökar − bara två av flera tusen PFAS förbjudna

 

Läs mer:

Industrin håller i taktpinnen när PFAS ska utredas

Prenumerera på eventnews.ses nyhetsbrev. Gratis förstås! 

Anmäl här.

 

Stöd annonsfri och oberoende journalistik -

swisha 070-331 49 21!Tack för ditt bidrag!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

PFAS används för sina vatten- och smutsavvisande egenskaper och finns i allt från funktionskläder, stekpannor och smink, till matförpackningar, möbeltyg och brandskum. Utsläpp från produktionen och vid användningen av produkterna hamnar i miljön, i mat, vatten och luften. PFAS-ämnena lagras i kroppen under lång tid.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

FAKTA - Så undviker du PFAS

Ät varierad kost.

Ät mindre hämtmat och micromat i pappförpackningar, som är fett- och vattenavstötande. 

Ät inte fisk och skaldjur från insjöar och Östersjön.

Välj miljömärkta produkter: 

Köp bakplåtspapper utan PFAS – välj bra miljöval eller svanenmärkt.
Undvik stekpannor, kastruller och bakformar med beläggningar av så kallad non-stick (t ex. Teflon). Använd istället glas, porslin, rostfritt och gjutjärn utan non-stickbeläggningar.
Leta efter smink- och andra skönhetsprodukter utan PFAS i. Kolla i innehållsförteckningen efter ord som PTFE, polytef och alla ord som innehåller ”..perfluoro..." och ”...polyfluoro...”.

Använd skidvalla utan fluor.
Köp bilvax och smörjolja till cykeln utan högfluorerade ämnen.
Vill du impregnera stövlar, skor eller kläder, använd produkter som inte innehåller högfluorerade ämnen, till exempel av vax eller miljömärkta produkter.
Undvik att köpa textil som är smutsavstötande, som heltäckningsmattor, soffor och tält. En soffa med tvättbart överdrag är oftare fri från PFAS.
Köp inte nytillverkade kläder eller skor som innehåller högfluorerade ämnen. Ämnena hittas ofta i funktionskläder och skor/stövlar som är vattenavstötande/vattentäta och samtidigt andas. De bidrar till att ämnena kommer ut i naturen och sedan i människor. Begagnade kläder är bättre val, eftersom mest PFAS släpps ut i naturen vid produktionen av plaggen.

 

OBS! Att en produkt är fri från PFOA och PFOS betyder inte att den är fri från PFAS. Fråga handlaren eller tillverkaren om den är helt PFAS-fri.


Källa: Livsmedelsverket och Naturskyddsföreningen.


Lill Eriksson

2022-04-12

 

                                                                                                  
 

 

 

 

 


eventnews.se  nyhetsarkiv    Innehavare av utgivningstillstånd från Radio- och TV-verket    ©copyright eventnews.se 2022